Quantcast
Channel: Filosofie pe bordura
Viewing all 515 articles
Browse latest View live

Piramidele din Caral - 2

$
0
0
Ghidul ala nu era de nici un folos, ca tot ce spunea era ceva gen " nu stim" , pentru ca guvernul ne-a interzis sa facem cercetare arheologica in sit, ci doar lucrari de intretinere. Ei considera ca piramidele din Caral sunt cele mai vechi din America de Sud, leaganul civilizatiei de aici. Si in alte situri pe care le-am vizitat, exista aceeasi frustrare : guvernul interzice cercetarea arheologica si face big time cover-up ( asta mi-au zis-o cei care aveau muzee particulare ).

Asta este ceea ce considera istoricii ca ar fi fost un amfiteatru pentru ceremonii . Eu l-am vazut in toate constructiile indienilor Hopi ( kivas ) : aceeasi constructie circulara si semisubterana, destinata activitatilor religioase.


                                                             Asta era intrarea in amfiteatru :


Problema era ca nu erai lasat sa te apropii nici de piramide, nici de scari. Totul era ingradit, iar ghidul era un paznic foarte atent.  Eu am suspectat ca incearca sa tina turistii departe de chestiile pe care nu ar trebui sa le vada : toti ghizii fac asta, la poruncade sus. Daca nu stii unde sa te uiti si ce sa cauti, o sa vizitezi zonele istorice fara sa intelegi nimic.
  

Scria un turist pe forumuri, ca ghizii de la Abydos, Egipt, au fost instruiti sa tina turistii departe de peretele pe care era desenata tehnologie avansata, asta :


 Pe noi ghidul si ingradirea piramidelor, ne tineau nu la distanta, ci la foarte mare distanta !  Doar ca un japonez foarte batran, a prins momentul in care grupul se deplasa si s-a dus direct spre intrarea intr-o piramida, a sarit gardul si a facut poze. Omul stia precis unde sa mearga si ce sa caute ( poza de mai jos ).
Ghidul a facut crize si a amenintat ca il scoate afara din sit daca se mai intampla.


 Aceeasi figura apare in petroglifele  Anasazi : pare ca are pe cap niste antene de receptie, probabil motivul pentru care indienii Hopi i-au nimit " ant people".


Aceeasi figura de zeu, si pe petroglifele din Utah , McKee Springs Petrogliphs, Dinosaur National Monument.


                                     Prin urmare, am vazut piramidele asa, de la departare ...


La piramida asta ingropata in nisip, au gasit ingropate doua schelete de plozi despre care spuneau ca au fost sacrificate zeilor. Nu, n-au facut analiza pe schelete, ca sa afle vechimea lor.
Ei au evaluat piramidele pe 2.000 B.C, insa eu am motive sa cred ca sunt mult mai vechi de atat.


                                                               La urmatoarea piramida ...


 ... au gasit o petroglifa cu simbolul spiralei ( galaxiei ), care a devenit si simbolul Peru. Noi turistii, nu meritam sa vedem petroglifa, asa ca ne zgaim la poza din panou :


Simbolul de la Caral apare peste tot : de la companiile aeriene, pana la mancare si suveniruri. E ca frunz ade artar pentru canadieni.


Acelasi simbol apare peste tot prin petroglifele indienilor din Utah si Arizona : vorbim despre aceiasi zei capetenii, care apar pe toata planeta, la toate popoarele.






                                                                         Isla de la Palma, Canare :           


                                                           Piramida se vedea ca era restaurata :


      Piramida avea in fata un amfiteatru circular, iar ghidul ne-a spus ca aici se faceau sacrificii umane :


Jos in vale de unde am venit, exista albia unui rau secat ce se umple cand ploua, iar pe celalt mal e din nou desert.


                 Pe celalt mal, au descoperit alte piramide : acolo turistii nu au acces, dar au ceva zoom ...


              Si bineanteles, nici aici arheologii nu au voie sa fara cercetare, ci doar sa conserve situl !


Piramidele din Caral erau sezate oarecum intr-un cerc, iar in centru, unde se intersectau drumurile, exista acest mini-obelisc, cam de 1 metru si jumatate. Obeliscul e simbolul  Zeului Soare, ce apare sub diferite nume, pe la fiecare popor. Soarele e in centru galaxiei, intocmai ca obeliscul din Caral : restul piramidelor ar corespunde cu restul zeilor importanti care s-au ocupat de Caral.


Obeliscul apare si la Macchu Picchu si e numit " intihuatana" , cuvant din limba Quechua, care inseamna inti = sun + hata = a conecta


                                    Aici se vad ceva mai bine piramidele care inconjoara obeliscul :

                                                    
                                                                                    ...


                               Urmatoarea piramida era in conservare : nu cumva sa va apropiati !


Ghidul ne-a spus ( numai intrebat, dar ma mir ca ne-a spus ), ca se desalinizeaza zidurile, ca sunt imbibate cu sare si se distrug. De unde atat de multa sare ?  Ghidul nu stia, insa noi putem afla daca ne uitam in jurul nostru.


                                  Avem nisip ca pe fundul marii, zeci de kilometri in jurul nostru.


Avem dune de nisip chiar in situl din Caral, langa piramide. Avem piramidele ingropate in nisip. Muntii din jurul piramidelor, sunt si ei acoperiti de nisip, in ciuda vantului si a ploilor care ar fi trebuit in mii de ani sa mai rareasca din el ( de unde inteleg ca a fost foarte mult nisip ).


Si daca ne uitam pe cealalta parte a muntilor care inconjoara Caralul, ii vedem aproape ingropati in nisip.


                           Avem oceanul, nu departe de Caral, la cativa km. Ghici ciupreca, ce-i ? 


Pentru mine e destul de evident ca zona a fost ingropata adanc sub apele oceanului si acoperita cu dune de nisip de-a lungul anilor. De aici provine si sarea care a impregnat zidurile piramidelor.De unde eu inteleg ca piramidele din Caral sunt mult mai vechi decat declara arheologii mainstream : sunt mult inainte de Potop si apartin celorlate 3 lumi ( unei dintre ele ), care au existat inainte de lumea noastra.

Daca apelam la memori colectiva, aflam ca atunci cand s-a scufundat Lemuria si Atlantida, indienii Hopi, care atunci cand traiau in Lemuria, au fost transportati de zei in Sud America, in zona lacului Titikaka de acum. Indienii povestesc ca pamantul din Peru era foarte ud si nu se putea cultiva nimic in el, pentru ca tocmai se ridicase continentul din adancul oceanului : pamantul promis indienilor, de catre zei. Lumea noua.


                                                              In zona rezidentiala ...


 ... restauratorii muncesc din greu sa scoata sarea din ziduri : sarea aia misterioasa, despre care habar n-au de unde provine...




                                                                The End :


                                                     Acuma, ca avem nisip si intre dinti ...


                                              ... facem cale intoarsa prin desert ...


                                                                   ... si mergem la benzinarie ...


                                                ... sa tragem un pui de somn la racoare !



Smile and Travel

$
0
0
Asta este despre cum sa-ti fie rusine ca esti canadian. Sau despre cum sa gasesti dentistul de vis.

Asa cum cei care traim in Canada stim deja ( mai putin aplaudacii, ca astia traiesc in Raiul lor imaginar )  cum dentistii din Canada sunt highly incompetents si poti sa-i schimbi ca pe sosete, ca tot nu sunt in stare sa-ti repare dintii ca lumea. Te invarti in jurul cozii daca apelezi la ei : fac lucru de mantuiala, problemele se agraveaza, iar te duci, iau iti iau banii degeaba, mai carpesc ceva, mai te tine o vreme...
      Absolut toti cunoscutii mei se plang ca nu gasesc un dentist competent in Canada si se tot muta de la un dentist la altul, in speranta stupida ca vor nimeri unul mai breaz. Cand gasiti unul d'asta, sa-mi dati de veste si mie, ca eu mi-am pierdut orice speranta ! .

O amica romanca ce traieste in Brazilia, mi-a zis ca cei mai buni dentisti ever, sunt cei din Sud America. Femeia e cu toate mintile la purtator, ( asa ca pot avea incredere in opinia ei ) si a locuit si in Japonia, asa ca poate face comparatia. Imi spunea ca dentistii din Brazilia s-au oripilat cand au vazut ce i-au lucrat romanii la dinti.

Aveam nevoie de dentist, insa m-am saturat sa platesc degeaba o poala de bani handicapatilor din Canada ( sa-i f...ta cainii buldogi pe aia care le dau dentistilor canadieni, drept de practica ! ) iar in cei din Romania nu am incredere, pentru ca ei mi-au distrus dantura. Plus ca romanii sunt inapoiati cu cel putin 50 -100 de ani cam in toate domeniile si oricum n-am incredere in " las' ca merge si asa " .
       Cred ca m-am conversat pe email cu toti dentistii din Lima care apar online, in incercarea de a gasi un dentist competent ( asa cum au reputatia ca ar fi ). Pana la urma au ramas doar cateva cabinete ( carora le-am tocat nervii cu tot soiul de intrebari pana cand unii au facut cu nervii ), pe care le-am intrebat daca pot sa-mi faca un bridge in maxim 2 zile, ca ma grabesc sa plec din Lima ca sa vizitem Peru si toti au zis ca of course, se poate.
Cei de pe Perudental  au zis ca se poate, dar ei nu fac asa ceva, pentru ca au nevoie de minim 3 zile ca sa faca lucru de calitate si ei nu fac rabat de la calitate. Daca nu pot sa le dau 3 zile, atunci sa-mi caut alt dentist. Cand am citit emailul ... Oh My God, asta e dentistul viselor mele si cu ei am ramas !

Pe scurt : clinica ofera tehnilogie de ultima ora, cum gasim in USA, iar doctorii sunt scoliti tot in USa si sunt foarte competenti ( spre deosebire de canadieni, care sunt inapoiati cu zeci de ani si incompetenti cat cuprinde ). Avem un prieten in California, care ne-a spus ca beneficiaza de acelasi tratament, tehnica avansata si competenta la dentistul lui din USa, insa preturile sunt semnificativ mai mari, ca e USA....


Daca vreti sa aveti o experienta futurista, faceti o vizita la dentistul de vis din Peru !  asa cum se vede in poze, fiecare cabinet e dotat cu tv, pe care o sa vedeti imaginea in 3 D a scanului danturii proprii.
Spre deosebire de dentistii canadieni care iti pun diagnosticul pe o simpla radiografie si apoi lucreaza fara sa verifice daca au facut lucrul ca lumea, peruanii au facut radiografii de cateva ori in decursul repararii dintelui : ca sa vada daca au facut lucrul ca lumea si sa aiba dovezi clare. Canadienii si romanii lucreaza la ghici, ii doare fix in cur si habar n-au ce au facut in interiorul dintelui, pentru ca nu verifica cu radiografii.

Un amic de-al meu s-a dus la nu's ce dentist din Canada, ca e bun si bla-bla, ca sa isi puna implant. Bineanteles ca au tehnica invechita, d'aia cu azi punem pinul, asteptam luni de zile sa se vindece gingia si apoi vii sa-ti montam maseaua. Inca n-au auzit ca s-a inventat tehnica ce pune implantul cu masea cu tot intr-o singura sedinta.
I-a pus pinul, l-a trimis acasa. Dupa 3 saptamani,s-a dus inapoi la dentist ca i-a cazut pinul in gura. Eu mi-as fi cerut banii inapoi.


Dentistul viselor mele are in cabinet toti specialistii posibili si nu primesti ok ca totul e in regula, pana cand nu se perinda specialistii pe la scaunul tau, ca sa verifice ca totul e in regula ( nu doar ca dintele e reparat ).
Sotul meu a avut o masea cu o radacina curbata, iar handicapatii din Canada i-au scos nervul doar pe jumatate si i-au zis ( spoecialistii, ca l-au trimis la specialist ! ) ca nu se poate scoate intreg nervul, pentru ca radacina e curba si acul lor e drept. I-au plombat radacina si mars acasa ! Dintele continua sa il doara, of course, si mai rau ... s-a fisurat radacina. Iar l-au trimis la specialistul canadian care i-a spus ca il costa undeva pe la 5.000 $ sa-i repare fisura si sa-i puna o coroana, ca e nevoie de microsurgey and shit. Si of course, nervul nu poate fi scos de pe radacina curbata.
      Cand a vazut barbatu'meu ce dotari futuriste au peruanii si cat de competenti sunt dentistii lor, i-a intrebat daca ii pot rezolva maseaua. Of course ca se poate ! A fost nevoie sa stea 5 ore pe scaun ( incluzand timpii de asteptare cu anestezia, cu sangerarea gingiilor, pelerinajul diferitilor specialisti care au lucrat pe rand la maseaua lui, etc ) dar i-au scos nervul de pe radacina curba ( dovedit cu scan in 3 D si radiografie ulterioara, ca sa nu fie dubii ), i-au facut microchirurgie ca sa-i repare fisura din radacina si i-au pus coroana de zirconium : 1.400 $ a costat tot.
Da, in Canada eu si sotul am avut fiecare alti dentisti : fiecare am schimbat dentistii ca pe ciorapi si n-am gasit decat imbecili, unul mai incompetent ca altul.


Merita spus ca doctorii vorbesc engleza si au un PR  in cabinet ( englez, venit din Anglia - coactionar la clinica  ), care exact asta face : bibileste clientii si se ocupa de nevoile lor. Chiar daca esti vazut si mai multi specialisti lucreaza la dintii tai, totul se face sub supravegherea proprietarului clinicii ( dentistul de vis ) : vine si verifica personal ce a lucrat dentistul, verifica scanul 3 D si radiografiile si da indicatii pentru etapa urmatoare de reparare a dintelui. Si tot asa pana la final, cand vine si personal aliniaza dntii si face ultimele retusuri. Oamenii astia chiar tin la calitate si reputatia lor.

Proprietarul clinicii, este scolit in USA si n-am sa uit niciodata expresia de pe fata lui, cand s-a uitat prima oara peste scanul meu i 3 D . Omul ramasese speachless si il vedeam ca ezita sa intrebe. Pana la urma si-a pus manusile de catifea si m-a intrebat discret cati dentisti si din ce tara au lucrat la dintii mei ? Sa-i arat fiecare unde a lucrat.
Concluzia : romanii au lucrat ceva mai bine decat candienii, insa era un dezastru peste tot. Nu-i venea a crede ce vedea : toti dintii plombati, cu coroane si etc, aveau la radacina cate 3-4 ml de puroi, pentru ca handicapatii de candieni au lucrat cu incompetenta maxima. El mi-a zis ca Canada are o buna reputatie in lume and shit, da' ce ved el pe scanul ala  ....
     Nene, Canada e astape care o vezi pe scanul meu plin de infectii pe dintii lucrati de dentistii canadieni : si n-a fost un singur dentist, ci mai multi, ca e unul mai incompetent ca altul ! Iar lui barbatu'meu, nici un specialist canadian n-a fost capabil sa-i scoata nervul, insa un simplu dentist din Peru i l-a scos in 15 minute ...  Asta e Canada adevarata, restul e doar propaganda si o gramada de minciuni !
In Canada asigurare aimi plateste tratamentele dentare : crezi ca as fi in cabinetul tau, sa platesc mii de dolari din buzunar, daca dentistii din Canada ar fi capabili sa faca o obturatie de canal care sa nu se infecteze ulterior ? Pai s-au uitat la radiografiile mele si toti au zis ca totul e perfect ok si mi-au zis ca e perfect normal sa ai dureri de dinti ( la foarte mare distanta de timp ), dupa ce au " tratat" ei dintii !  Canada nu e USA , unde doctorii sunt competenti si au ultima tehnologie aparuta ( dentistul meu era obisnuit cu conditiile din USA, unde a facut el scoala si ave aimpresia ca si in Canada e la fel ).


Am fost nevoita sa scot absolut toate lucrarile facut ede candieni si peruanii au refacut totul . Dotarile clinicii sunt de ultima ora : tu stai pe scaun si dentistul iti repara dintele, in timp ce chestiile astea de pe hol iti fac dintii.
Nu se ia amprenta d'aia de plastilina, ca pe vremea bunicii, ci se scaneaza gingia si dintele si se obtine o imagine in 3 D, care se trimite strungului - imprimanta, asta de pe hol, care iti pileste dintele ce se potriveste perfect.


Eu l-am intrebat pe dentist daca toate cabinetele dentare din Lima au dotarile astea, ori am nimerit eu in cel mai S.F. cabinet din Peru ?  Nu, nu chiar toate cabinetele au dotarea asta, ci doar ... majoritatea ! Ca dentistii din Peru sunt interesati sa se perfectioneze in meserie si incontinuu isi fac up-date la ultima tehnologie si descoperiri in medicina dentara. Asa mi-a zis dentistul visurilor mele.
      Eu il cred, pentru ca am vazut in cabinetul lui, in raftul cu carti, un tratat despre folosirea ozonului in medicina dentara. Eu l-am intrebat specific, daca stie in Peru vreun cabinet care ofera o anume terapie cu ozon : omul stia exact ce inseama si cu ce se mananca, desi nu tine de medicina dentara. Din pacate, in Peru au, dar alte terapii cu ozon. Intreaba orice doctor din Canada si o sa-ti spuna panicat cum ozonul e toxic, e atat de toxic, incat chiar si aparatele de purificare a aerului au trebuit sa fie modificate incat sa nu scoata ozon in aer, ca e toxic chiar si sa respiri asa ceva.

Eu i-am povestit cum handicapatii din Canada, n-au fost in stare sa faca un bridge care sa se potriveasca. L-au facut de 2 ori degeaba. A treia oara s-a potrivit, insa dupa o luna s-a rupt fix in doua. Canadienii au avut si o explicatie la fel de imbecila ca ei : ca bridge-ul care nu e facut din metal nu rezista sise sparge tot timpul. La fel si coroanele, ca nu exista materiale non-metalice suficient de rezistente.
      S-a uitat dentistul de vis la mine, de parca deliram. Politetea si profesionalismul il impiedica sa spuna lucrurilor pe nume. Mi-a zis doar ca zirconium e foarte rezistent dar ... trebuie tratat vreo 24 de ore in cuptor, intr-o procedura speciala si of course, exista materiale non-metalice rezistente, ca medicina dentara a avansat mult.


Pentru comparatie : dentistii care fac munca la ghici, lautareste, sunt preocupati doar ca bridge-ul sa se potriveasca in maxilar si atat.
Dentistul de vis l-a luat pe barbatu' meu in cabinet ( cica " tu pricepi, ca esti inginer " ) si i-a aratat calculele si schema, cum calculeaza ei fortele care actioneaza pe bridge. Ca e important ca greutatea bridge-ului si a muscaturii ca cada pe dintii de sustinere care sunt mai puternici si nu pe aia slabi, ca o sa se sfarame dintii in timp sub bridge. DE asta e bine sa calculam inginereste fortele, ca sa fim siguri ca nu o sa apara surprize neplacute, ca nu ne putem permite sa facem lucru de mantuiala.

De asemenea, calculeaza si fortele pentru ambele maxilare : daca bridge-ul are o putere mai mare decat restul dintilor ( asa cum se intampla in cazul bridgeurilor metalice ), atunci se va pune presiune mult prea mare pe restul dintilor, care vor incepe sa se sfarame. e nevoie sa calculeze forta inchiderii maxilarelor pentru ambele maxilare, ca sa stie ce si cum sa faca bridge-ul sau implanturile.
   Pai in Canada, dentistii lor nici n-au auzit de asa ceva ! Tot ce conteaza pentru ei, este ca bridge-ul sa se potriveasca in maxilar, si apoi D-zeu cu mila !

Daca cineva are nevoie the best dental care, asta e cartea de vizita .


Seara cand sa plecm, femeia de la receptie ne cheama un taxi care costa 1 $ in plus pe calatorie, dar care poate fi urmarit prin GPS si cel de la care ai plecat, va putea stii cxand si daca ai ajuns la destinatie.  In taxi, il intrebam pe sofer care  e numarul de telefon la care putem sa facem comanda pentru taxi si alta data ?
Eh, pai nu se poate sa suni la un numar, ca nu se mai foloseste metoda asta, ci doar prin aplicatie pe mobil ! Da' voi din ce tara veniti, de inca mai sunati la un numar, ca sa faceti comanda la taxi ?  Pai ce, eram proasta sa spun ca vin din Canada, ca sa ma fac de cacat si a doua oara pe ziua asta ? Mi-a ajuns o data, la dentist !
Venim din Romania, nene, tara de lumea a treia, e de inteles ca suntem mai inapoiati ...

De atunci, cat timp am stat in Peru, cand am fost intrebati, am spus ca suntem romani si venim din Romania : cine s-a fript o data cu ciorba, sufla si in iaurt.

Larco Museum - 1

$
0
0

La intrarea in muzeu, capete din piatra  care seamana bine de tot cu cele de la Tiawanaku, din templul Kalasasaya. Majoritatea pozelor se maresc cu click pe ea.


                  Istoricii ne spun ca in ancient Peru erau trei animale sacre : pasarea, felina si sarpele.


E ca si cand peste mii de ani, arheologii vor descoperi artefacte infatisans un peste ( simbolul crestinismului ) si vor trage concluzia ca oamenii care traiau in 2014, secolul 21, se inchinau la pesti, ca erau animalele lor sacre.
Exact la fel considera istoricii nostri, ca oamenii din Antichitate erau atat de cretini, incat se inchinau la animale si nu la zeii simbolizati prin animale. Stim deja ca fiecare zeu era simbolizat printr-o planeta, animal, etc : aceiasi zei, sub diferite nume, apar la toate popoarele, pe toata planeta.


                                                              Felina, (Puma ) din Peru :


    


                                          Zeita Baset  la egipteni, reprezentata printr-o pisica :


Pasarea venea din Rai, felina de pe pamant si sarpele din lumea subterana : cele trei animale sacre ale Peru-lui antic.


                                                    Felina si sarpele intr-un singur personaj :






                              Quenca, Ecuador : aceeasi zei ( sarpe, felina, soare )


                                               Pe Nasca drum apare aceeasi zeita felina



In

Epoca Nasca, zeita felina era in continuare venerata si apar acelasi combinatii de serpi, pasari si felina :




 In cultura Mochica apar cei doi zei razboinici, care vor sacrificii umane : pai asta spun toate textele sacre ( Biblia included ), ca zeii au nevoie de sufletele noastre, cam la fel cum avem noi nevoie de pielea si carnea animalelor si ca sa le obtina mai repede, au inventat sacrificiile si razboaiele.




                                  Zeul care primeste o cupa cu sangele omului sacrificat.


Toate textele sacre si istoria, ne prezinta zeii ca niste fiinte insetate de sange uman si sacrificii ( crestinii hard core sa-si citeasca Vechiul Testament fara sa se oripileze de atata " iubire" divina ! ) :


                                    Zeita felina, simbolizand invingatorul, ataca razboinicul infrant :


       Mie asa imi pare, ca infrantul ala e om si nu zeu ( nu e reprezentat nici un simbol, insemn zeiesc ):




                                                  Sun God ( simbolul soarelui inaripat pe capul sau ) :


Spre deosebire de restul lumii, unde aparuse invatatura lui Gizas care le-a permis in ultima vreme sa se amestece populatiile intre ele ( si astfel s-a stricat jocul zeilor in zona respectiva ), in  Sud America  populatia era pura genetic, neamestecata cu alte populatii, numai buna de " recoltat" . Prin urmare, zeii au sacrificat oamenii, pana tarziu, cand au intrat spaniolii in America si s-a stricat jocul.

Ba chiar exista si un zeu responsabil cu recoltarea oamenilor : Zeul Decapitator, asa cum ni-l infatiseaza Cultura Moche :


Oamenii Moche ne-au lasat informatii despre zeii care se luptau intre ei , se luptau cu alte entitati supranaturale sau luptau impotriva oamenilor ( pai cred si eu ca oamenii se revoltau cu asa tratament aplicat de zei ! Istoria pomeneste de revoltele oamenilor impotriva dominatiei zeilor. Pana si crestinii pot citit asa ceva in Biblie : evreii lui Moise s-au revoltat impotriva D-zeului aluia iubitor - de pre amult bine, banuiesc ).


                                                                 Tot zeul decapitator :


Era mult mai eficient sa-i pui sa se omoare intre ei, decat sa-ti pierzi timpul zeiesc cu astfel de activitati ( fix la fel facea si D-zeul biblic ). Si mai eficient este daca le institui ceremonii religioase in care se fac sacrificii umane en-gros : adevarate genociduri.


                                               Cupa si cutit folosit in Ceremonia Sacrificiului :


                                  Procedura e descrisa in amanunt, in gravura de pe cupa sacrificiala :


                                      Alta cupa sacrificiala si cutit folosit in cultura Moche :


Gatul razboinicilor capturati era taiat, sangele lor colecatat si oferit preotilor, reprezentantii zeilor. Pai istoria are dovezi ca nu doar prizonierii de razboi erau sacrificati, ci populatia in sine, erau omorati in masa.


                                 Felul in care oamenii erau sacrificati, ilustrat in cultura Moche :


                               In mijlocul cadavrelor, sta un zeu reprezentat prin headdress cu puma :


Larco Museum - 2

$
0
0
  Oamenii au desenat ce au vazut : zeii, asa cum apareu ei . Cum reprezinti ca zeul respectiv putea sa zboare ? Ii pui aripi.
Cum reprezinti care zeu este ?  Il desenezi asociat cu animalul care il reprezinta. Unii ndieni din Amazonas spun ca zeii din Egipt chiar aveau capete de animale, exact asa cum i-au desenat egiptenii.

Paunul ( din mana zeului ) e asociat cu Lord Krishna la hindusi.


                                                 Murugan, zeul Paun la indieni ( British Museum ) :


Oamenii imitau zeii, in speranta ca vor deveni ca ei : exact la fel cum plozii imita adultii. Liderii religosi si politci din Cultura Moche isi decorau nasurile cu foita de aur, exact asa cum au vazut ca erau zeii ( pana la urma, zeii chiar aveau capete de animale, asa cum i-au reprezentat egiptenii si cum povestesc indienii din Amazonas ).


Nasurile din aur erau simbolul statutului celui care le folosea. Unele ornamente pentru nas seamana cu mustatile felinelor, altele seamana cu simbolurile asociate zeului decapitator, cu acea forma in V .Ornamentele erau facute din zur, argint si cupru.


Si Cultura Chimu se impodobea cu nasuri in forma de cioc de pasare, intocmai cum au vazut ca arata zeii. Argintul era asociat cu luna si stelele si cu lumea mortilor. Lumea mortilor era identificata cu oceanul si zonele intunecate si umede ale planetei. Cu alte cuvinte, viata a inceput si s-a sfarsit in apa.



Ornamentele pentru nas si urechi ce acompaniau elita Chimu decedata, erau asociate cu figura decedatului, in mijlocul unei structuri in trepte. aceste structuri pot fi reprezentarea platformelor funerare in care decedatul era inmormantat.




                                   Vasele ceremoniale erau din aur, argint si aliaj aur-argint-cupru .


                                          Vasele aveau aceleasi simboluri ale zeitatilor venerate :


                                   Ochii sunt in forma de aripi ( zei ) si dantura este a unei feline :


                                          Luna si Soarele, un tot unitar : simbolurile zeilor.


Camasa acoperita cu placute de argint era un element important de imbracaminte, al conducatorilor de pe coasta de nord a Perului antic.


In timpul ceremoniilor, conducatorii pareau ca stralucesc asemenea zeilor . Argintul era asociat cu luna si stelele, care erau locuintele zeilor, " lumea de sus ".


Muzeul era deschis pana la 10 noaptea, insa tot degeaba, ca aveau doar un bec chior in tavan si salile erau in semi-intuneric. Poze nu aveam voie sa facem decat fara blitz, asa ca au o calitate mai proasta.


                                          Arme ofensive in timpul razboaielor si ale ceremoniilor :


                                                                      Erau facute din lemn :




In Peru antic, cateva societati au practicat trepanatia craniilor. Era o procedura chirurgicala pentru a elimina hematoamele sau a indeparta bucatelele de os din craniul care a fost probabil fracturat in timpul luptelor rituale sau a razboaielor.
 Diferite instrumente erau folosite, inclusiv cutite din obsidian si de metal ( cupru sau aliaj de cupru ).


Cranial deformation a fost practicata cu scopul de a da o forma pariculara creierului, care marcheaza apartenenta la un grup social sau marcheaza o identitate.


          Mie imi pare doar ca isi deformau craniul, in incercarea de a imita aspectul zeilor.





                                              Simbolul zeitei Minerva, la greci : bufnita


                                    Museum of Fine arts of Lyon, France :  Athena (circa 480–420 BC).


                                                      Lilith, Babilon : bufnita si felinele.


                                                                      . .. euro :


                                                                Acelasi simbol al felinei :


                                                                Zeul Soarelui :


                                                             svastica la peruani :


                                                     Moneda din argint, Corint, Gracia , secolul 6 B.C.


                                                                         Zeu in turcoaz :


                                                                          Wingged Sun :





                                        Ghilgamesh sustinand soarele inaripat ( Zeul Soare ), Syria :


                                                                         Windged Sun stilizat :
















                                                                     Bijuterii din cuart :


Podoabele pentru cap ale Culturii Moche, bineanteles ca imita "coifurile" zeilor. Sunt facute din aur, argint si cupru si erau purtate de oamenii cei mai importanti. Ele descriu feline cu fete umane si cu dinti de felina. Apar si pasari ( condor ), pene. Alte animale simbolice care apar, sunt o combinatie de felina, dragon si pasare.







Depozitul din Larco Museum

$
0
0
Usa depozitului era deschisa, nimeni acasa, asa ca am intrat. Intotdeauna, cele mai interesante obiecte se afla in depozite si nu sunt expuse in muzee. Asta nu era chiar un depozit in adevaratul sens al cuvantului, ci parea mai degraba o salita cu lucrusoare pregatite pentru a fi trimise pe la expozitii, pe undeva.
Povestea e aceeasi : un singur bec chior in tavan, iar eu n-am avut voie sa fac poze cu flash, ca ma vedeau pe camere ( daca se uitau ... ) si nu voiam sa ma dea afara, ca depozitul asta e foarte interesant. Pacat ca n-am avut voie sa ma uit la fiecare vas in parte, cu de-amanuntul ( vasele de pe rafturile de sus, erau prea sus ca sa le pot vedea, de la inaltimea mea ).


                Am vazut o gramada de vase de argila, apartinand Culturii Moche, judecand dupa aspectul lor :


                                                                 Varfuri de sageti din piatra :


                                     Astia erau oamenii Moche, reprezentati tot timpul tristi :


                Pai cum sa nu fie suparati, cand traiau cu frica in san si cu Zeul Decapitator in coaste ?


Asta este Sun God in forma sa umana, ( judecand dupa headdress ) infatisat calare pe nava sa . Daca ai vrea sa reprezinti in lut faptul ca zeul are o nava care zboara, nu l-ai infatisa calare pe o pasare, avand in vedere ca trebuie sa infatisezi eva ce nu cunosti ( din lipsa de cunostinte tehnice, ca omenirea se afla la stadiul de sageti de piatra ).
Cand vezi ceva ce nu stii ce este ( pentru ca depaseste cunostintele tehnologice pe care le ai ), asociezi cu un obiect similar, pe care il cunosti. La fel au facut si oamenii din vechime, cand au vazut avioanele zeilor : le-au numit pasari. La fel am facut si noi, cand am vazut pe cer OZN-uri ( obiecet zburatoare neidentificate - ca n-avem denumire pentru ele ), le-am numit " farfurii zburatoare".


             Mai tarziu au desenat ce au desenat si farfuriile zburatoare : El Fuerte de Samaipata, Bolivia.


                                        Zeii cu cap de animale si corp de om. : cainele si felina .


                        Zeul cu cap de caine al egiptenilor, Anubis, pictat in Templul lui Hatshepsut


                                                     Zeii prezentati cu armament cu tot :


                                                            Pare a fi  Ra sau Horus ?  :
                                                                 

                                       Pacat ca nu l-am putut poza din profil !




 Simbolurile zeilor : soimul, felina si serpii, toate pe un singur vas. Un fel de " Sfanta Treime " a crestinilor, simbolizata intr-un singur idol. Are discul solar deasupra, iar sub el puma si ciocul de soim ( cu solti de felina ).


                                   

                                                                               Horus :




                               Aceeasi " Sfanta Treime " : felina, ciocul de soim ( vultur ) si discul solar.




                                                                      Zeul Sarpe :


                                          Apep la egipteni, zeul sarpe : zeul haosului si al destructiei.


                                                 Glycon, sarpele alb adorat la Tomis, Romania :




                                            Enki, zeul sumerian jumatate om , jumatate sarpe :






   Zeita jumatate om, jumatate bufnita, acelasiz eu, mai multe nume, in functie de poporul unde era adorata : Zeita Minerva a romanilor, Atena la greci,Isis, Ishtar




                        Zeul cu doua fete . Nu sunt oameni, pentru ca sunt reprezentati cu headdres :


                                                             Zeul  Janus al romanilor :


                                                                  Isimud, zeul sumerian cu doua fete :


                                                          Zeul porumbului in Peru antic :


                                 Hopi Katchina Maiden : zeul  porumbului la indienii Hopi, Arizona


Aici mi-am prins urechile : zeu nu este, ca n-are insemne zeiesti. Are aripi, pentru ca a fost in ceruri la zei ( in Rai, cum zic crestinii ).
Ar putea fi echivalentul peruan al lui Enoch , omul care a fost ridicat la cer de catre zei ?  Fara indoiala,  daca l-au imortalizat ca pe zei, a fost un personaj important si un eveniment important pentru comunitate.


   Nu sunt zei ( ca n-au nici un simbol zeiesc )  ci oameni.  Paralizie faciala sau mutanti ?  Omul din stanga nu pare sa aiba gura paralizata, ci chiar e oblica si mare cat fata lui.


Fara indoiala, astea sunt schelete, insa nu reprezinta mortii : pai mortii nu se uita dupa stele, iar pozitia de inmormantare era pozitia foetusului, iar astia sunt in pozitii sezande sau in picioare. In opinia mea, mai degraba au vrut sa reprezinte spirite.

Cum cumptezi un spirit in argila ? Infatisezi un schelet ( ca nu mai are corp fizic ) si ca sa fim siguri ca privitorii nu il confunda cu un mort, il infatisam ca fiind ... viu ! Adica scheletul are activitati de om viu ( se uita pe cer, duce in spate alt schelet - vasul din mijloc, etc ). 






                                     Din nou zei, insa nu m-am prins ce sunt pipotele alea trei :


                                                              Spirala stilizata in Peru antic :


                                   Spirala stilizata pe un vas cultura Cucuteni, descoperit la Piatra Soimului :



Kamasutra peruviana

$
0
0
                                           Tot in Larco Museum, gasim expozitia erotica :


A fost o vreme pe planeta, cand zeii voiau sa-si inmulteasca  fermele de oameni, asa ca era free love, fara morala, fara incest si fara prejudecati. Singura functie a oamenilor era sa se dovedeasca a fi buni de prasila, caci se stie, plozii sunt darul zeilor.
Cam atunci a inceput dresajul cu cultul fertilitatii, in care scopul vietii era sa puiesti ( muierile nu s-au trezit din transa nici in zilele noastre ) si toate muierile visau sa le trimita zeul macar un borac ( foarte in clar descrisa in Biblie perioada - Biblia, pentru ca majoritatea sunt crestini pe aici ).


                                     Atunci si acum, principala functie a femeii era sa fie fatatoare :




                                                                          Sex normal :


                                                                        sex oral :












                                                                       Sex anal :


                                                   Menaj a trois : doi barbati si o femeie.


                                                            Dupa atata sex, pauza de odihna !


                                           Si consecinta oribila a sexului : chinurile fatarii .


                          Si mai oribil decat fatarea : boracitul !  Fiecare muiere cu boracul din dotare.


                                                                   Sex  homosexual :


                                   Probabil ca intentionau sa se inmulteasca precum soarecii ...


    Iar aici nu mai e vorba despre sexul dintre oameni, ci de sexul zeiesc ( sunt simbolurile zeilor pe vas ).


Avem in istorie o gramada de informatii despre cum zeii faceau sex cu oamenii ( Biblia included, pentru crestinii hardcore ) si au rezultat Nephilims.
Istoriografii de la muzeu, spun si ei acelasi lucru : sex anal intre o divinitate masculina ( Aia Paec ) si o femeie.


                                             Asa ziceam si eu, ca e sex anal intre un zeu si o femeie.


 Asta e cu adevarat interesant : e zeu, dar e reprezentat ca un spirit ( schelet ). Ce incearca sa ne spuna, ca zeii erau spirite ?  Asa spun si indienii Hopi : zeii sut spirite ( adica sunt interdimensionali, pot trece dintr-o dimensiune in alta. In dimensiunea noastra, ei vin de pe alte planete, conform cu istoria indienilor Hopi ).


                                     Zeita Isis, Ishtar, Atena, Minerva ( bufnita ), sex cu un om :


                                                                        Athena :


                                                                    Athena cu bufnita :


Iar asta pare a fi o fiinta neidentificata, ce face sex cu o femeie. Mai degraba pare a fi rezultatul experientelor genetice nereusite ale zeilor, cand au umplut planeta de tot felul de fiinte ciudate, unele jumatate om-jumatate animal, etc. Pare a fi un fel de hibrid intre om si liliac.


Ceva marturii ale existentei acestor fiinte rezultate din experientele genetice ale zeilor, s-au pastrat pana mai aproape de zilele noastre. Sa va traduceti singuri !


    Astea par a fi reprezentari ale spiritelor : scheletele sunt simbolul lipsei corpului fizic. La prima vedere ai zice ca sunt reprezentarile mortilor, insa ...


                                               ... unde s-a mai pomenit ca mortii sa faca sex ? 


Daca ati intentiona sa modelati in lut un spirit, cum l-ati reprezenta ? Ca nu are corp fizic : scheletul arat clar asta. Si daca scheletul face sex si o ocupat cu activitati specifice fiintelor vii, e clar ca nu mai vorbim despre un om mort, ci despre un spiri ( posibil sa fie din alte dimensiuni ).   Care spirite fac sex intre ei.


                                           Spiritelor le place sa se distreze si sa cante la nai.


                                                           Menaj a trois intre spirite :


Partea interesanta e ca spiritele fac sex cu oamenii. In memoria populara s-a pastrat treaba asta ca fiind sucubi si incubi.


Un cuplu mixt spirit - fiinta umana, nu vre asa fie derenjat de alt spirit ( deh, nu toata lumea prefera menaj a trois ! ) si alunga cu batul spiritul intrus !


San Francisco Catacumbas

$
0
0
                                                                    Azi mergem ...


                                                                      ... tot prin Lima ...


Asta e centrul Limei, Plaza de Armas ( toate orasele au in centru Plaza de Armas ), echivalentul Pietei Unirii din Bucuresti :


                                                        O gramada de institutii in centru :


                                                                  Palatul de Justitie :


 Cladirea asta nu estiu ce este, insa am vazut una identica in Iasi si parca si printre cladirile interbelice din Bucuresti.


                                                         Arata ca in Centrul Vechi din Bucuresti :


             Cladirea galbena este Manastirea San Francisco, adaugata pe lista UNESO in 1991 ...


   ... unde au catacombe ce au fost descoperite in 1943 si care au servit ca loc de inmormantare pana in 1808 cand s-a deschis un cimitir in afara Limei. Se estimeaza ca in catacombe sunt ingropate in jur de 25.000 de cadavre. Criptele sunt atat de solid construite din caramida, incat au rezistat cutremurelor .


                                                 Nu avem voie sa filmam sau sa facem poze :


S mai crede ca exista tunele secrete care conecteaza Catedrala cu alte locuri din Lima, insa in Peru, guvernul a intersis sa fie cercetate tunelurile. E fapta penala ( nclusiv pentru arheologi si istorici ) daca intri in vreun tunel care strabate intreg Peru.

Asta este intrarea in manastire :


N-avem voie sa vizitam de capul nostru, ci musai insostiti de un ghid care sa ne pazeasca sa nu cumva sa facem poze.


                                               Nu, nici nu facem poze in biserica !


                             Asta e interiorul bisericii, vazute de sus de la balconul de unde era orga :


                                                                    Iar asta este tavanul :


Nu prea am putut sa fac eu multe poze, ca ma jucam de-a soarecele si pisica cu ghidul care era cu ochii pe mine ca pe butelie.

Manastirea avea forma de U si era plina cu camere cu picturi religioase si statui ale ctitorilor.


                     Complet neinteresant, insa ma aflam in spatele ghidului si n-am pierdut ocazia  ...


                                                                   Asa aratau coridoarele :


          Din nefericire, nu eram grup, ci doar eu si sotul insotiti de Argus pe post de ghid in catacombe :


                                                                            ....


                                N-am putut poze cutiile cu femururi, ca erau puse pe caprarii in cutii.


                                                     Pana aici au voie sa viziteze turistii.


Huaca Puclana- 1

$
0
0
                                             In Lima, piramidele sunt chiar in centrul orasului ...


                                                      ... in Miraflores .


      Peste drum de piramida sunt cartierele cu blocuri. Piramida e una in trepte, asa cum s-au contruit initial, primele piramide pe planeta. Numele ei vine din limba quechua, unde " pucclay" inseamna  joc : piramida era un centru ritualic, religios.
" Huaca " vine tot din limba quechua si inseamna " sfant " , dar si centru administrativ ( chiar are o zona administrativa in piramida). Odinioara, centrul se intindea pe 16 hectare, insa prin secolul 16 ajunsese doar o movila cu nisip ( inca se lucreaza la dezgroparea unei parti din piramida ).


                                                               Asta e intrarea ...


      ... si ca orice obiectiv turistic din Peru, are in apropiere macar o masina a politiei pentru turisti :


Piramida a fost construita din caramizi de lut si are 7 platforme de pe care poti vedea oceanul. Ghidul ne-a spus ca initial, piramida a fost construita de cultura Lima, care a trait intre 100-600 A.D si a fost dedicata zeitei pamantului,  Pachamama si zeitei Cochemama, zeita apei. Locul era unul sacru, in care se faceau sacrificii umane, care nu erau vazute ca o tragedie, ci ca o onoare.
        Pai si in zilele noastre, fanaticii religiosi considera ca e o mare onoare sa-si dea viata pentru zeul lor adorat. Sau aia care sufera de patriotism, sunt mandri ca pot muri in razboaie, pentru tara lor. Societatea moderna ii numeste "eroi", eu ii numesc indoctrinati si manipulati.



Valea Piramidelor din Peru, incepe cu o gramada de piramide in trepte, in Lima si se continua mult pe coasta de nord in special, si ceva pe coasta de sud. Dupa ce cultura Lima a disparut, cultura Wari a preluat piramida


           Zeitatea care guverna Imperiul Wari, era Tiburon, simbolizata printr-un rechin si era o zeita.


                                                          Wari era un imperiu de razboinici .


                                    In Egipt, zeita Isis era numita " The Great Fish of Abyss ".  Isis ( Mehit ) :


In Scandinavia,  Marea Zeita  era Freya Norse si se mancau pesti in onoarea ei si era zeita iubirii, fertilitatii, razboiului,  bogatiei si era legata de luna plina. Zeita calatorea intr-un "car" tras de doua pisici si era fiica Zeitei Pamantului .
    Zeita avea abilitate ade a-si schimba forma fizica si se putea adaptain diferite medii, altarandu-si comportamentul. Zeita era capabila sa calatoreasca in diferite dimensiuni folosindu-se de ceasul magic de la mana, in forma de soim. Zeita avea puterea de a transforma oamenii in animale.


                                              Astia sunt zeii sumerieni cu aspect de peste  :


                                           Zeita Tiburon, ca orice zeu, cerea sacrificii umane .


Doar ca zeita avea nevoie doar de "sufletele" femeilor ( la fel cum D-zeul Biblic si Iisus au nevoie doar de suflete de barbati si o spun clar in Biblie, ca civilizatia lui Dumnezeu e descrisa ca fiind lipsita de femei, iar " ingerii " sunt asexuati cu aspect masculin. Deci n-au ce sa faca cu sufletele de femei. Cu toate astea, muierile sunt marea masa a credincioaselor crestine, visand Cai Verzi pe pereti despre cum vor ajunge ele in Rai ).


Din ce spun istoricii, inteleg ca initial, zeita Pachamama si Cocheamama zeita apei, si-au infiintat impreuna ferma de oameni ( cultura Lima ) : probabil imparteau frateste sacrificiile umane. Ceva s-a intamplat, nu stim ce, insa cultura Lima a "disparut" .
 
  Pe zeita apei o regasim in acelasi teritoriu, ceva mai tarziu, unde si-a infiintat o rasa proprie de oameni, diferita de cea anterioara : cultura Wari, care aveau o statura foarte mica, erau aproape pigmei ( 1,40 -1,50 metri ). In cultura Wari, Cocheamama apare sub un nume diferit : Tiburon, zeita apei, care voia si ea sacrificii umane, of course !


                  Moartea se producea prin decapitare si apoi corpurile erau mutilatesi dezmembrate.


                                                   Simbolul zeului sarpe, gasit pe o bijuterie :


De aici incepe vizitarea piramidei si e obligatiru sa stai sa astepti la oarta, pana se aduna suficienti vizitatori ca sa formeze un grup. In Peru, timpul curge altfel si cam totul incepe doar atunci cand se aduna suficienti oameni. Pana si microbuzele de transport in comun circula nu dupa orar fix, ci pleaca doar atunci cand se ocupa toate scaunele.


            Piramida e construita din caramizi de lut, asezate in dunga si cu spatii neregulate intre ele.


Arheologii s-au apucat sa renoveze zidurile piramidei, insa acum cativa ani a fost un cutremur de 7,9 in Lima, de s-a daramat tot ce au construit restauratorii nostri. A ramas in picioare doar constructia originala a piramidei.




Reconstructia ritualurilor si ofrandelor oferite in vasul ceremonial decorat cu un peste " mitologic" .


Cu alte cuvinte, istoricii ne spun ca oamenii de acum 1.500 de ani erau atat de cretinei, incat se inchinau la un peste si se decapitau reciproc si in masa ... in cinstea pestelui tinut probabil intr-un borcan, probabil.
 E clar ca istoricii ne sfideaza inteligenta ( si a noastra, si a oamenilor care au trait acum 1.500 de ani ) si ne vand povesti cusute cu ata alba.


                                      Asta era zona in care aveau loc ceremoniile religioase.


Da' pe bune, istoricii lu' peste, chiar cred ce spun ?  Cum sa consideri ca acum 1.500 de ani, oamenii au vazut pestii in ocean si ce si-au zis ei, hai sa zicem ca pestii sunt zeul nostru si sa ne inchinam rechinului ! ?  Cum parca nu era suficient sa te rogi la un peste, ce-ar fi daca ne-am casapi nevestele, copiii si mamele, ca sa fericim pestii ? De ce nu ?


Din nefericire pentru istoricii lu' Peste, dovezile arata ca zeii au fost in carne si oase pe aici si nu sunt fabulatii ( mitologie ), asa cum considera ei.
E mult mai probabil ca oamenii din vechime au desenat - reprezentat ceea ce vedeau, tot la fel cum si noi reprezentam in tablouri si sculpturi, evenimente istorice sau personaje importante in societatea noastra. Cand zeul e acolo in carne si oase, iti impune reguli si cere sacrificii umane, il reprezinti asa cum este el ( cum au facut sumerienii si egiptenii, indienii Hopi, grecii ), ori il reprezinti prin simbolurile specifice fiecarui zeu in parte.

Asta era bucataria templului :


                              Reconstructia prepararii caramizilor pentru construirea piramidei :


Ghidul ne-a spus ca este chiar locul original si plamadeala aia din stanga e originala, nu reconstruita.


Cultura Wari nu a lasat nimic scris si se pare ca nu cunosteau scrisul, asa ca avem putine informatii despre ei. Stim doar ca au trai acum  600 -1.000 AD , motiv pentru care istoricii considera ca asta e si vechimea piramidei. Eu ma indoiesc sincer, stiind ca piramidele in trepte au fost construite pe planeta cu mult inaintea celor cu peretii drepti, ca unele din Egipt.
 



                           Asa arata piramida, abia descoperita de sub straturi de nisip, pietre si lut .


In zona administrativa, istoricii au infiintat o mini-gospodarie, cu mostre din ceea ce mancau oamenii din Cultura Wari.


                                                Mancau porcusori de Guineea, mananca si azi :




                                                                          Alpaca :


                                                                ... si niste ratuste colorate :




                                                                       ... papura :


                                                                   ... bumbac :







Huaca Puclana - 2

$
0
0
                                                                    Asta e gradina Wari :


                                                                   ... cartofi dulci :


                                                                   ...yuca :


                                               ... niste fructe mici ca ciresele, dulci-acrisoare :


     ...Quinoa, insa in pamant era plantata .... loboda ! Da' nu-i bai, ca turistii oricum nu fac diferenta intre buruieni !


                                                     ... niste radacini :


   ... radacini de trifoi salbatic, ce creste si prin padurile romanesti. Peruanii mananca radacinile, insa frunzele sunt mult mai gustoase.


                                                         Lucuma :


                                                  Inca nu erau coapte fructele, ca era primavara :


                                                 Asa arata fructul de lucuma, inca necopt :


                                                             ... alune de pamant :


                                         Alt copacel cu fructe, care mie imi seamana cu frasinul...


... si care produce seminetel din care se face carob. Creste si in parcurile din Romania si Canada.


                                                                   Ardei iute galben :


                                                                      San Pedro cactus :


                                                                            Aloe Vera :


          Aici se sfarseste zona administrativa si incepe zona ceremoniala : drumul care urca pe piramida .




                                 De pe platforma piramidei, nu mai vedem marea ci ... Miraflores !




       Piata Ancestorilor, unde aduceau flori si ofrande in memoria rudelor casapite la cererea zeitei lor :


Ghidul ne-a spus ca astea sunt gaurile originale in care erau puse ofrandele. Mie imi par foarte proaspete.


                              Zidul galben este culoarea originala in care era vopsita piramida :


                                 Asa se vede de pe cealalta parte a platformei de pe piramida :


                                      Au fost gasite mumii ale capeteniilor importante Wari :


Mumiile apartinand elitei Wari au fost inmormantate in gropi in piata ceremoniala de pe piramida.


                                                   In groapa era pusa mumia unui puradel sacrificat :


In alta groapa care era acoperita cu totora ( un fel de trestie ) si avea cativa plozi sacrificati :


                                                 Adulti inmormantati cu plozi sacrificati :


                 Piata ofrandelor, unde pe doua nivele, se dadeau banchete in cinstea Zeitei Tiburon " :


                                        ... sau ce-a mai ramas din piata ceremoniala :


                         Cam asta a fost piramida, acuma trebuie sa ne dam jos de unde ne-am cocotat :




                                                                       La baza piramidei ...


 ... era un magazinas de suveniriri, de unde ne aprovizionam cu frunze de cocasibomboane cu extract de coca .


Noi am ajuns in Lima sfarsiti de oboseala si nu ne-am revenit nici a doua zi, ca am zburat 9 ore + inca 3 ore de asteptare cand am schimbat avionul, plus inca 2 ore cu care trebuie sa sosim in avans la aeroport.
Ne-a trecut oboseala cu ceai de coca de la hotel, ca ne-au vazut aia ca aratam ca niste stafii, asa ca ne-au facut repede un ceai de frunze de coca din parte acasei.


                           Asta este o parte din piramida, pe jumatate acoperita cu pietris si nisip.


Artizan Market

$
0
0
                                                                Tot in Lima:


Foarte multe case au gard electrificat, ramas de pe vremea cand bande de hoti ingrozeau orasul. Intre timp guvernul a decis sa ia masuri, a crescut numarul polititstilor si i-a dotat cu masini noi si au desfiintat bandele de hoti.


                                                 Exista cartiere in Lima foarte ingrijite,


                ... insa preturile sunt pe masura, ca bula imobiliara e in plina expansiune in Peru.


                   Restul cartierelor arata la fel ca in cartierele muncitoresti din Bucuresti .




        Distractii de proasta calitate pentru babuini carora le place circul : Disneyland pentru adulti .


Pe la intersectii sunt politisti care dirijeaza circulatia tot degeaba, ca peruanii conduc lautareste. De ce statea cu musamaua pe el nu stiu, ca nu ploua afara.


                                           Strazi desfundate, mancare la coltul strazii :


                                                          Piata de artizanat e o mare tzeapa ...


                                   ... de unde poti cumpara, de la boboabe cu extract de coca ...


                                                          ... pana la argintarie ieftina ...


                                            ... si suveniruri si chestiii traditionale.


Eu haine am suficiente, n-am nevoie sa-mi cumpar altele, insa magazinele erau goale si vanzatorii trageau de tine sa cumperi ceva, orice. Bineanteles ca preturile erau mult umflate, si decat sa ma tiganesc cu ei, preferam sa merg mai departe.

Nu doar ca umfla preturile, dar si mint !  Indiferent ce voiai sa cumperi, totul era facut din " lana de alpaca " : imi aratau haine din PNA si jurau ca e baby alpaca, ba chiar aveau si eticheta pe care scria asta !


Am intrebat daca au paturi din aplaca si mi-au aratat fete de masa din bumbac, decorate cu dungi si cultori traditionale ! Jurau ca sunt paturi din alpaca, insa cum erau cam inguste, mi-au oferit " reducere " daca o sa cumpar doua bucati si urma sa le cos eu acasa, ca sa fac marimea unei paturi !

Daca am intrebat vanzatoarea de ce " paturile" sunt asa de inguste, mi-a zis ca asa se fac in Peru si numai paturi din astea o sa gasesc in toate magazinele. Povestea s-a repetat in orice magazin am intrebat. Deci mint si escrocheaza clientii, exact asa cum fac si romanii.


Preturi nu exista la nimic, de erai fortat sa te tiganesti cu ei, de mai mare sila.
Porcusori de Guineea facuti din blana de alpaca : in caz ca nu poti deosebi bumbacul, PA-ul de lana de alpaca, tot ce trebuie sa faci este sa pui mana pe porcusorii asta si vei intelege diferenta.


 Tenisi colorati si foarte scumpi : cereau in jur de 30 $ pe ei. No thanks, ca am icaltaminte, inca nu s-a rupt !

 
Degeaba aveau argint ieftin, daca toate bijuteriile erau cu modele traditionale : figurilnee de la Nasca.


Simbolul zeitei Pachamama  ( zeita pamantului ) : acum stim de unde provine steagul comunitatii gay !


Calendarul Inca :


                                                      Cumpara-ti un pasaport peruan !


                                          Imitatie dupa artefactele din Larco Museum :


Simbolul Perului :
 

Langa coridorul cu magazine de artizanat, este alt coridor cu magazine : toate la fel si toate au aceeasi marfa.


                                                                  Magazin cu tablouri :


Artizanat de la Lord Sipan :


Aceeasi tzeapa si aici, cu fetele de masa din bumbac vandute pe post de paturi din ana de alpaca:


Tricouri : de data asta, din bumbac !




                                                           Unguent cu extract de coca ... 

 

... bun la orice !


Daca nu vrei alifie de coca, poatevrei bijuterii cu frunze de coca !


Sau poate vrei protectia zeilor :


Alte magazine, aceeasi marfa :


Poarta Soarelui : alt coridor cu magazie de artizanat. 


Inti God ( Sun God ) :

 
Oriunde mergem pe coridoare, greu gasim un magazin care sa vanda paturi din lana adevarata.


Abia am gasit un magazin care vindea paturi adevarate.


traditionala husa pentru laptop :


Dupa atat shopping degeaba, e nevoie de o pauza de cafea ...


... si de o ciocolata traditionala.


Alfajores :


Ne intoarcem in oras : Inka Cola e bautura nationala a Peruanilor. Un soi de Cola traditionala.


        In Peru e campanie electorala pentru alegerea primarilor, iar reclama se face in stil original :


                               Nebuneala mare cu alegerile astea, ca afisele sunt peste tot.


                     Prostimea poate fi dusa cu presul sa iasa la vot, in speranta unei vieti mai bune ,


... desi in realitate, cum a fost asa ramane, atat vreme cat alesii nu au nici un fel de raspundere .


                                                Schimbarea domnilor, bucuria prostilor :


Unii sunt spalati pe creier cu politica, altii cu religia, altii cu cultul parintesc : pentru puitoarea mea, Paulina !



Anzii Cordillieri

$
0
0
 Din Lima zburam in Anzi, in Cusco. In Peru nimic nu cicula la program, totul e dupa ureche : autobuzele pleaca atunci cand ... se ocupa locurile, iar avioanele intotdeauna au plecat cu intarziere ( 30-40 de minute ) si of course, au ajuns cu intarziere la destinatie. In tara asta, timpul curge altfel si n-ai incotro decat sa functionezi in slow motion ca peruanii.
     Daca trebuie sa schimbi mai multe mjloace de transport, pai n-ai nici o sansa sa prinzi legaturile, ca nimic nu circula la programul stabilit !


Peruanii sunt foarte relaxati la controlul de securitate. Nici macar nu trebuie sa te descalti, cum e la americani.


In aeroport, peste tot se vinde ceai de frunze de coca, remediu pentru raul de altitudine. Peruanii beau ceai de coca, asa cum romanii beau ceai de menta.


Agentiile de turism aveau birouri chiar in aeroporturi : primeai biletul pentru Macchu Picchu la pachet cu frunzele de coca ...


                                                                Astia sunt Anzii Cordillieri :


Cusco e cocotat intr-o vale din Anzi si se intinde pe coastele Anzilor, pana catre varfuri. Asta e altitudinea in centru in Cusco ( in vale ! ) , de pe telefonul mobil : 3.401 metri altitudine.




Cam stiam noi ce ne astepta, ca ma documentasem despre altitudine sikness, insa realitatea a depasit orice asteptari .


Cum pui piciorul in aeroport, soferii de taxi te asteapta cu frunze de coca si iti dau sa rumegi, ca sa nu ti se faca rau de la altitudine.
Cum pui piciorul la receptia hotelurilor ...


                    ... esti invitat sa te servesti cu ceai de coca : free, pentru altitudine sickness.


Ceaiul era gata preparat in termos, insa aveai la dispozitie si frunze de coca suplimentare, in caz ca voiai mai concentrat. Receptionistul ne-a spus ca cei mai afectati sunt coreenii si japonezii, care nici nu vin de capul lor in Anzi, ci in grupuri intotdeauna insotite de un doctor echipat cu toate cele.


Ziceau taximetristii ca au murit ceva turisti prin Cusco din cauza altitudinii si de atunci, hotelurile sunt echipate cu tuburi de oxigen, just in case. Peruanii se amuza cand ii vad pe turisti cum le sar ochii din cap din cauza altitudinii si asta e prima intrebare cu care esti intampinat : cat de rau iti este ?


De altitudine sickness nu scapa nimeni, nu visati Cai Verzi pe pereti ! Doar ca unii sunt mai afectati decat altii. Cand eram in Lima, ne-am intalnit cu un canadian care tocmai se intorsese din Cusco fara sa vada nimic din oras si fara sa isi poata continua itinerarul.
Povestea ca i-a fost atat de rau, ca nu s-a putut misca din pat fara sa lesine si a zacut doua zile in pat, in speranta ca organismul se va adapta , ceea ce nu s-a intamplat, asa ca a facut cale intoarsa in Lima.


Noi am rezistat eroic de la aeroport pana la hotel, ca taximetristul ne tot intreba amuzat, la fiecare doua minute " nimic, nimic ? "
Cum am pus piciorul in camera, cum ne-a luat cu ameteli de se invartea camera cu noi. Fiindca organismul nu mai primeste suficient oxigen cat ar avea nevoie, incearca sa suplineasca fortand inima sa bata mai tare si mai tare ( si asa fac infarct turistii prin Anzi ). Simti ca nu poti respira si gafai de parca ai alergat la maraton, desi tu doar pasesti incet si cu grija, sa nu cumva sa faci cel mai mic efort, ca se agraveaza situatia.


Stateam intinsi in pat si simteam inima nu cum bate, ci cum se zbate !  Pentru prima oara am simtit cum se misca inima in cosul pieptului. In plus, simteai presiunea din aer, ca pe un bolovan pe piept, care nu te lasa sa respiri.
Daca incercai sa te ridici la verticala, simteai ca n-ai suficienta putere nici sa pasesti si ce amai mica miscare cerea un efort foarte mare, asa ca faceam economie la miscari si gesturi. Omul Meu era mai afectat decat mine, zacea in pat si mi-a zis sa ma duc eu pana n holul hotelului ( du-te tu, ca tu poti sa mergi ) sa aduc ceai de coca, poate o sa ne simtim mai bine.


Nu trebuia decat sa cobor doua scari de cate 10 trepte fiecare, da' stateam in capul scarilor si incercam sa-mia dun puterile, insa cand ma uitam spre scari, ma lua amateala si simteam ca lesin.  Nu era o idee prea buna sa risc sa ma dau de-a berbeleacul pe scari, taman in vacanta.
     Cum nu ma puteam tine prea bine pe picioare si chiar daca ma sprijineam de perete, tot nu eram sigura pe mine, am apelat la solutia de urgenta : m-am pus jos si m-am tarat pe cur, sprijinindu-ma in palme, din treapta in treapta, ca boracii aia care nu stiu sa umble.

Jos in hol, un turist statea turtit pe fotoliu si se uita in gol . Curand aveam sa cunosc si starea aia, in care iti e greu sa gandesti si sa articulezi cuvintele.  Ma uit la el si ii zic, prietene, sa stii ca sa cobori scarile e la fel de dificil ca si sa le urci ! Ala, nici o reactie, se uita in gol spre scari, nici nu cred ca si-a dat seama ca vorbeam cu el.


De coborat am coborat cu chiu cu vai, da' cum sa urc scarile cu doua cani cu ceai in mana ? Eu cu ce ma sprijin de pereti ? Noroc ca au venit niste turisti care deja se adaptasera oarecum la altitudine si mi-au carat ei canile cu ceai pana sus !


Cam intr-o ora, Omul Meu devenise functional : adica putea umbla, desi trebuia sa se opreasca la fiecare 3 pasi, sa-si traga sufletul. Asa a functionat tot timpul cat am stat la altitudine ( vreo saptamana ). Plus ca ori de cate ori ne suflam nasul, se spargeau capilarele din cauza presiunii si ne curgea sange din nas : asta era cea mai mica neplacere de la altitude sickness ...


De ce m-a mancat asa de rau sa-mi iau vacanta la altitudine, nu stiu ! Da' ma jur ca nu mai repet experienta ! Prima zi in care am ajuns Cusco n-am putut iesi nici unul din camera de hotel, ca am stat sa bolim.

A doua zi de dimineata, ne-am dus sa vizitam  Saksaywaman - Puka Pukara - Tambomachay si la pranz ne-am intors la hotel ca ne-a fost rau de nu mai puteam sta pe picioare. Am zacut vreo 3 ore, dupa care ne-am simtit in stare sa luam un taxi, ca sa vizitam un muzeu si inapoi la hotel, ca iarasi nu mai puteam sta pe picioare si ne-am plimbat peste tot, cu tubul de oxigen in brate !


Omul Meu incepuse sa devina functional prin camera de hotel, da' mie mi se facea din ce in ce mai rau. Deja incepusem sa nu mai inteleg ce imi spunea barbatu'meu : auzeam un zgomot, distingeam cuvintele, dar creierul nu mai decoda informatia, si asta in limba materna ! Intelegeam eu ceva, din doi in doi si incercam sa ghicesc ce imi spune : surdu' n-aude, da' la potriveste .
      Una imi zicea barbatu' meu, alta faceam eu, ca in scurt timp era pachet de nervi ( si eu la fel ) . Eu incepusem sa ma misc haotic, si ma intreba ce vreau sa fac, insa nu stiam sa-i spun ce voiam sa fac. Ma misam prin casa ca un zombi, fara sa am habar unde vreau sa ma duc si ce vreau sa fac. E limpede ca incepuse sa-mi functioneze creierul din ce in ce mai prost, din lipsa de oxigen.


Si ii zic Omului Meu sa mearga la receptie sa ceara oxigen. Merge si se intoarce cu un tub din ala cum vezi la spital, de 1 metru inaltime, abia l-au urcat doi oameni pe scari.


                                   Respir de 2-3 ori si se termina oxigenul ! Fuck !




      Merge Omul Meu inapoi la receptie si se intoarce cu alt tub, la fel de mare si la fel de gol ! Fuck !


Merge Omul Meu inapoi la receptie si afla ca asta a fost ultimul tub : ca inaintea noastra a fost un american care l-a incarcat cu oxigen, da' a consumat tot, ca nu mai putea de rau ce ii era ! Nu, nu puteti incarca tubul astazi, ca e seara si magazinul care le incarca, e deja inchis : maine !


Pai pana maine ma sufoc, mi se dezintegreaza creierul !
Ah, e grav ! Trebuie sa mergeti la urgenta, ca exista doctor la spital, care se ocupa de altitudine sickness.


Vine Omul Meu si imi zice sa ma duc la spital, ca nu se mai poate : sa ma duc cat inca mai sunt coerenta si se poate intelege cu mine ! 
Pai doctorul ce crezi ca o sa-mi faca ? O sa-mi puna masca de oxigen, ca asta e problema ! Ia mergi tu inapoi la receptie si tipa la ei sa faca rost de un tub de oxigen ! Sa imprumute de la hotelul vecin ! Sa mearga la farmacie sa-mi cumpere un tub de oxigen !


Mergi la receptie si lamureste-i sa faca rost urgent de un tub de oxigen, ca daca nu te duci, ma duc eu si nu vrei asta !


A mers baiatu' si a cazut la intelegere cu ei. Au trimis femeia de serviciu la unul din magazinasele particulare din Cusco, ce vindea si oxigen pentrru turisti ...


                                ... si s-a intors cu doua tuburi : 12 $ fiecare, ca aerul e scump in Cusco .


Cu oxigen am functionat relativ ok : adica puteam sa merg  cativa metri buni pana sa gafai . Oboseala si efortul erau enorme pentru amandoi, durerile de cap erau continue din cauza presiunii, da' ne-am facut damblaua si am vazut Cusco si ne gandeam cu teama ca avem La Paz, Bolivia in itinerar si pe aeroport in El Alto erau 4.300 metri altitudine si daca la 3.000 metri in Cusco mi-a fost asa de rau ...
       Peruanii ne-au linistit oarecum, explicandu-ne ca pana voi ajunge in La Paz organismul se va mai obisnui cu altitudinea si voi fi cat de cat functionala ( cu provizii de oxigen, of course ! ).

Norocul meu a fost ca a doua zi coboram la Macchu Picchu, care avea doar 2.400 metri altitudine in varful muntelui : era mult mai respirabil si organismul a avut o zi la dispozitie sa se mai acomodeze ( oarecum, ca in La Paz am stat cu tubul de oxigen in nas aproape non-stop ).

Cat timp am stat la altitudine mare, noptile au fost un cosmar : ne trezeam la fiecare 2-3 ore pentru ca ni se infunda nasul si urechiledin cauza altitudinii si nu mai puteam sa respiram. stateam o bucata de vreme in sezut pana ne reveneam, dupa care mai dormeam cateva ore si tot asa. Oboseala era crunta si continua, zi-noapte.
Atat de mare era oboseala, durerile de cap si  efortul de a putea pasi, incat amandoi, cata vreme am stat la altitudine, am trait cu cafea - Cola si - Acetaminofen, ca nu se putea altfel. Eu nu beau nici cafea ( ca are gust rau, de fasole arsa ) si nici Cola ca e coctail de chimicale, da' n-am avut incotro cat am stat la altitudine : pur si simplu nu ma puteam ridica din pat fara ele, plus oxigen ca sa nu fac infrct.


                                                                      Welcome to Cusco !


Cusco

$
0
0
                                  Cusco e unul din cele mai frumoase orase ever ...


           ... si seamana foarte bine cu partea istorica a Sighisoarei, insa e mult mai frumos.


Numele folosit de indienii quechua esteQuscu si are originile in limba aymara : provine din " qusqu wanka " = stanca bufnitei. Dupa altii, tot din limba quechua, traducerea ar fi " leaganul pamantului ".

Centrul orasului e intr-o vale inconjurata de munti, iar orasul se intinde si pe coastele muntilor din jur.


  Initial orasul incas avea forma unei pume, insa in zilele noastre s-a extins .

In istoria incasilor, Lacul Titicaca e locul de unde " izvorasc" majoritatea zeilor. Manco Capac si Mama Occlo sunt doi frati care au iesit din Lacul Titicaca , pentru ca tatal lor, Zeul Soare i-a insarcinat sa gaseasca o vale fertila unde sa poata intemeia o civilizatie . Le-a spus sa se opreasca acolo unde " sceptrul " lor din aur se va infinge singur in pamant, fara nici un efort din partea lor .
    Faptul s-a intamplat pe muntele Huanacauri, care a devenit leaganul statului Inca, iar Cusco capitala. Ei au fondat orasul Cusco si au condus Imperiul Incas pana in secolul 12, conform legendelor. Manco si Mama Occlo au construit Templul Soarelui din Cusco, si s-au casatorit desi erau frati.  
   

In 1923 a existat o expedietie ai membrilor universitatii din Lima si speologi care au intrat sa exploreze tunelele de sub Cusco, iar echipa de la suprafata a pierdut legatura cu cei din subteran . Dupa 12 zile s-a intors doar un singur membru al expeditiei si a raportat despre labirinturi incredibile din subteran. Istorisirile lui erau atat de incredibile, incat nu l-a crezut nimeni.
 Omul povestea despre un mormant regal acoperit cu o lespede din piatra, care functiona ca o capcana pentru potentialii jefuitori de morminte. Posibil ca acesta era motivul pentru care cei care intrau in tuneluri nu mai ieseau niciodata la suprafata. Sub pretextul ca vrem sa protejam prostimea curioasa, guvernul a sigilat intrarile in tuneluri de sub Cusco si Saqsayhuaman , in 1923. Acum este fapta penala daca intri in tuneluri.

      Dupa cutremurul din 1972 din Lima, in timpul operatiunilor de salvare s-au gasit tunele care strabateau orasul si duceau in munti. Indienii spun ca tunelurile trec pe sub Macchu Pichhu , pe sub Tiwanaku, prin toata Sud America.

                                     Periferiile arata mai rau, ca in orice oras ...


                               Case saracacioase am vazut la periferii, dar nu exista favelas .


                             In schimb, e plin de caini vagabonzi si foarte multi sunt de rasa :


Daca te uiti pe strazi, mai mult de jumatate din oameni sunt turisti, iar asta se reflecta in economia orasului : se construieste foarte mult. Toate casele sunt neterminate si cu fiarele in aer : motiv sa nu plateasca impozit pe casa, pentru ca e in constructie ( desi ei se muta la parterul casei si locuiesc acolo ).


  Majoritatea strazilor din orasul vechi Cusco, arata asa : o singura masina poate circula. Taximetristii se plangeau ca strazile nu sunt croite ca sa sustina circulatia masinilor, insa tocmai asta e farmecul orasului.


Foarte multe strazi sunt in panta si cand cobori cu masina ai senzatia ca o sa te duci in cap, iar in loc de trotuare au ... scari !


                                         Am vazut strazi pavate cu piatra de rau pusa in dunga :




               Casele sunt identice cu cele sasesti din Sighisoara, cu exact aceleasi balcoanesi ferestre :




La fiecare colt de strada femei in haine traditionale vand suveniruri. Inainte de venirea spaniolilor, in Cusco se vorbea limba quechua si mai sunt persoane care vorbesc limba si astazi. Taximetristul nostru era un om cu 4 clase, limitat si o tot dadea inainte cu religia si cum are el 3 plozi pentru care trebuie sa munceasca de dimineata pana seara, fapt pentru care niciodata nu a iesit afara din Cusco, etc.
     Omul asta ne-a spus ca pentru el este foarte simplu sa invete japoneza, pentru ca intelege din ce aude vorbind turistii japonezi, cam 50 % , pentru ca limba quechua este foarte similara cu japoneza !

In Puno, receptionistul hotelului la care am stat, era un indian quechua inteligent, care vorbea limba si ne-a spus acelasi lucru : despre cat de similara e japoneza cu limba lui si cum intelege el japoneza cand o asculta pe Youtube !


                                                         Am vazut strazi cu senile...


... si o gramada de caini vagabonzi, dar civilizati !  Nu latra, nu agreseaza oamenii, ci doar vin si se aseaza tacuti in fata si te privesc cu puppy eyes : ne dai sau nu dai ? Daca nu le dai, se iau si se duc mai departe.


Nu doar cainii cersesc, ci si indienii. Tanti asta, impreuna cu mielu' si puradelu' din dotare, vin si se ofera sa le faci poze si apoi iti cer bani. Oricat i-ai plati, tot nu e multumita si va cere mai mult si te va bombani pe limba ei. In spaniola o sa-ti spuna sa-i dai bani si pentru puradel, ca e greu sa-l creasca.
     Astia se plang ca au de crescut boraci si ca le este foarte greu, de parca boracii ar fi picat din cer si cineva le-ar fi pus cutitu' in gat ca sa creasca boraci ! Taximetristii fix la fel se vaicareau ca sunt obligati sa munceasca non-stop, zi lumina, fara pauza in weekend, ca au plozi de crescut si viata e grea. Pai ce isi face omul cu mana lui, isi merita cu varf si indesat !


Asta este clubul irlandez asezat la cea mai mare inaltime din lume. Pai poate ar trebui sa infiinteze un club si in La Paz, ca sa isi bata propriul record !


  Astea fiind stradutele, prima intrebare este cum de nu se ciocnesc bot in bot masinile, daca nu incape decat o singura masina pe strada ?


Asta e raspunsul : la fiecare intersectie , la intrare ape fiecare strada, exista niste sageti albastre care iti arata daca poti intra sau nu. Pe strada asta se circula pe ambele sensuri :


                            Pe strada asta se circula doar pe un singur sens. Dar au restaurante ...


        ... unde poti sa bei Inca Kola ( nu cumva sa zici ceva de Kola lor, ca nu iese bine ! )


... si sa mananci friptura de aplaca, atoasa de parca e carne de cioara. O sa mananci daca vei putea sa respiri : fa bine si adu-ti tubul de oxigen cu tine !


    Merita amintit ca in Peru nici o priza nu tine stecherul, asa ca a fost nevoie sa improvizam, peste tot pe unde ne-am dus :


                      Intreg orasul vechi e plin de magazinase, majoritatea vand suveniruri :


                                                                      La Centrul Artizanal ...


... avem parte de circ pentru turisti, cu zeu second hand.  No thanks ! Oricum, toate magazinele au exact aceeasi marfa, exact aceleasi suveniruri, iar eu nu's amatoare. Pentru prieteni am cumparat cea mai buna cafea din Peru si coji de cacao pentru ceai de ciocolata : suvenirurile le arunca; n-au ce dracu' sa faca cu ele.


                                                                Eu ma duc mai departe ...


                                                                  ... la farmacia  Andre ...




                                                            ... sa-mi cumpar frunze de coca :


                                               ... si apoi ne intoarcem inapoi pe strazile din Cusco :


Saqsaywaman - 1

$
0
0
              ( Pozele se fac mai mari cu click pe ele )                                            

                                           Drumul spre Sexy Woman ...


   ... e strajuit de eucalipti si urca inca vreo 300-400 de metri, pana pe unul din dealurile de langa Cusco :


           Biletul se vinde la pachet cu intrarea in Qenco, Puka Pukara si Tambomachay :


Birocratia e la fel ca in Romania : arati pasaportul , ca sa cumperi biletul, chiar la intrare. Exact doi pasi mai incolo, e ghereta unde alt functionar scaneaza biletele pe care tocmai le-ai cumparat. Doar ca nu reuseste sa le scaneze, asa ca scoate capul pe usa si tipa la cel care ne-a vandut biletele, sa vina sa le scaneze el.


                                                                   Operatiunea reusita !


                                                          Acuma putem intrra sa vizitam  :


La intrare ne-au spus ca sunt vreo 3.094 de hectare si contine 200 de situri arheologice, iar guvernul nu le da voie sa faca cercetare si sa sape, ci doar sa intretina situl. Spune-mi ceva nou ! Tot aici ne-au spus ca s-a descoperit o retea de tunele sub Cusco ce fac legatura cu Macchu Picchu si merg pana in Bolivia, insa guvernul peruan a intezis sa fie explorate si a astupat / sigilat intrarile . E interzis pentru oricine sa intre in tuneluri : e infractiune penala .
    Unul din tuneluri duce de sub Saqsaywaman pana sub Templul Soarelui, din Quoricancha : se pare ca Zeul Soarelui avea legatura directa prin subteran.


Sunt mai multe interpretari ale numelui si ambele vin din limba Quechua : saqsay = a satura + waman = soim
O alta interpretare este sasqua = marmura + waman = soim

Cine este soimul, stim deja, ca am vazut in Larco museum ca este unul din zeii din zona si l-am vazut si in Egipt : Ra, the Sun God !


   Iar asta e poza pe care am facut-o in 2012,  la intrare in  Sedona, orasul sacru al zeilor, din Arizona :



Zeii isi pun simbolurile peste tot pe teritoriul stapanit de ei : cam la fel cum oamenii isi pun simbolurile nationale in fiecare tara.


Acuma ca stim cui ii era inchinata cetatea din Sexy Woman, sa ne uitam mai bine la ea : se vede clar, cu ochiul liber ca avem doua feluri de ziduri : niste ziduri primitive, din pamant si piatra, imbracate in ziduri de granit perfect imbinate, ca nu se poate introduce intre "caramizi" nici macar o lama.

Indienii quechua spun ca aici a fost unul din palatele Zeului Soare ( Inti ), iar cetatea a fost ridicata de zei si uriasi, intr-o singura noapte . In limba quechua, Inti = Soare, iar Raymi = sarbatorire . Conform cu traditia incasa, Pachacutec, primul incas a creat Inti Raymi ca sa sarbatoareasca Zeul Soare la fiecare solstitiu de iarna, ce marcheaza Anul Nou in calndarul Inca.
     Solstitiul de iarna incepe in 21 iunie, insa, conform cu incasii, soarele va ramane in acelasi loc pana pe 24 iunie, cand va incepe sa creasca. In fiecare an pe 14 iunie, in Cusco are loc festivalul Inti Raymi, ce marcheaza inceputul plantarii semintelor in camp. In timpul sarbatorii, oamenii cer binecuvantare de la Pacha Mama, Mama Pamantului.

Inainte de inceperea festivalului, se tin 3 zile de post in care nu se face nici focul si le este permis sa consume doar porumb si o planta locala. Inti Raymi dureaza 9 zile, vreme in care oamenii canta, danseaza, manaca si beau in onoarea Zeului Soare si era cea mai importanta sarbatoare din Imperiul Incas.  In prima zi sunt dansuri si procesiuni religioase, in care sunt facute sacrificii de animale, pentru ca ca zeul sa le asigure recolte bogate.
        Inti Raymi se sarbatoreste in toate tarile unde sunt incasi : Peru, Ecuador, Bolivia. Cea mai mare sarbatorire are loc la Saqsaywaman, unde era odinioara palatul Zeului Soare si unde se faceau sacrificii umane, of course.


Cetatea e construita exact in dintii pumei ( Cusco are forma unei pume, zeita Isis - felina pe care o intalnim in Egipt, cu tot cu matzele din dotare ) :


                                                 imbinarile blocurilor de p[iatra :






                                Ca sa avem o idee despre dimensiunile blocurilor de piatra :




     Cetatea arata cam asa si are 3 randuri de ziduri circulare ce se spune ca ar simboliza cele 3 lumi de pe planeta : lumea subterana, suprafata pe care traim noi si lumea aeriana in care traiesc zeii.


                                                         Astia ar fi dintii pumei :


                                                            Asa arata fiecare dinte :


                                               Intrre doi dinti, zidul se curbeaza la 90 grade :


                                                        Eu mai iau o gura de oxigen ...


                                            ... ca sa-mi adun puterile sa pot urca in cetate :


Nu prea se vede in poza mea, insa deasupra portii erau niste gauri si niste nise care arata ca a existat un dispozitiv de inchidere a portii.


                           Noi intram pe poarta din stanga, la cativa metri de poarta de mai sus :


                                       ... si vedem un simbol imprimat pe partea stanga a portii :


                                                    ... mai de aproape ...


Daca ma uit cu atentie la capul sarpelui ( care apare insotindu-l pe Ra prin templele din Egipt ), eu vad si inteleg urmatoarele : piatra asta a fost foarte moale atunci cand au sculptat sarpele. 
Ati turnat vreodata ciment ? Cand e moale si infigeti in ciment un bat sau incercati sa scrieti ceva cu degetul, marginile gaurii lasate in ciment, se ridica mai sus decat suprafata cimentului, exact cum vedem la capul sarpelui aici .

Daca incerci sa sculptezi intr-un bloc de piatra, niciodata marginile sculpturii nu se ridica mai sus decat suprafata pietrei, ca n-are cum. Dar piatra asta a fost moale cand au sculptat sarpele.  Am pus poza in formatul original, pentru cei care vor sa mareasca, sa vada mai bine.


De unde inteleg ca imbinarile perfecte intre blocurile de piatra puteau fi facute ... modeland piatra si lipind o piatra de alta.


Eu asta vad : urme de unelte pe blocurile de piatra. Ca si cand piatra ar fi fost moale  cand au construit zidul.


                                              pozele se fac mai mari cu click pe ele :





                                                           Se vad clar urme de unelte :


Daca puteau inmuia si modela piatra, de ce nu au facut caramizi dreptunghiulare, ca ar fi fost mult mai simplu decat sa faca diferite forme si marimi pe care sa le imbine ?

Pentru ca in Cusco e zona seismica, tipul asta de zid cu marimi si forme diferite de " caramizi", rezista la cutremure, fara sa se darame, mult mai bine decat daca ar fi fost caramizile identice.


            Asa se vede in cetate, de pe a doua treapta ( al doilea zid din cele trei , circulare ) :


Eu incep sa cobor, ca nu ma tine sa urc paa in varf. Abia am urcat si pana aici, cu tubul de oxigen la fiecare respiratie.

  
                                                                   poarta :


                                   Asa se vad de pe scari, zidurile in zig-zag, aia din coltii pumei :


Saqsaywaman - 2

$
0
0
                                   Pozele se fac mari cu click pe ele.     

                                             Tot la Sexy Woman, insa vis-a -vis de cetate :


La cateva sute de metri de cetate, exista o statuie alba si uriasa a lui Gizas, o replica a celei din  Rio Janeiro, Brazilia. Pe Gizas l-am mai vazut, nu ma duc pana acolo, ca raman fara aer !


                        Peste drum de cetate, gasim niste ruine a ceea ce pare a fi fost niste camere :


                                             ... ruine care se vad la poalele dealului din fata :


                                              Si bolovanii de aici par ca au fost canva piatra moale :





      Ziduri exista si aici, insa lipseste zidul din piatra topita si modelata cum am vazut ca era in cetate :


                                                                  Mai de aproape :




Sa urce in varful movilei cine poate, ca eu pe loc plan, ma opresc la fiecare cinci pasi ca sa gafai si sa mai iau o gura de oxigen din tub !


                                                             Eu prefer sa ma uit de pe margine :


                                             Avem aceleasi ziduri perfect imbinate.










Daca ne uitam inapoi spre cetate, in poza nu se vede ca e prea mica, insa fiecare sir de ziduri are niste gauri la fiecare cativa metri, pentru scurgerea apei :


                                       Aici se vede mai bine, ca e chiar zidul de la baza cetatii :


                          Se mai vede pe al doilea sir de ziduri din cetate, alta gaura de scurgere a apei :



Quenco

$
0
0
                                  Quenco e la foarte mica distanta de Saksaywaman :


Q'enco in limba quechua inseamna labirint, zig-zag. Ce vedem acum e ceea ce a mai ramas dupa ce spaniolii au distrus locul, e motiv ca incasii se inchinau la demoni ( religia naste monstrii si numai religia spalatului pe creier e cea adevarata si numai zeul lui e ala adevarat ).
 Q'enco era un loc unde se tineau ceremonii religioase si se faceau sacrificii umane, cerute de Pachamama, zeita pamantului ( Gaia la romani, Geea la grreci, Spider Woman la indienii hopi si navajo ). Pachamama era considerata ca o zeita cruda, foarte nerabdatoare in a-si primi sacrificiile umane ) si abia in utima perioada, dupa ce nu s-au mai facut sacrificii umane, s-a schimbat perceptia oamenilor asupra ei si a devenit o zeitate benevolenta.


Zeii indienilor din Peru erau descrisi ca fiind extrem de cruzi care cereau sacrificii umane in masa ( Pachamama, Zeul Decapitator al culturii Moche, Tiburon, etc ). In Vaile de langa Cusco, erau in jur de 265 de locuri de adorare a zeilor. Quenco avea locuri unde erau se tineau ceremonii in prezenta idolilor, iar mumiile erau asezate in nise, in locurile unde se tineau ceremoniile, insa spaniolii le-au distrus.
     In mijlocul amfiteatrului era plasata o stanca sacra  am vazut-o cam pe la toate locurile sacre ) ce avea forma zeilor ( sau a simbolurilor lor ).

In partea de nord a sitului, sunt ramasitele unei foste fantani liturgice. Astazi, fantana este demolata, apa a fost condusa prin acanale catre fabrica de bere din oras, Cusquenas, care, conform reclamei,  produce" bere facuta cu apa incasilor ".


In partea de sus, in stanga, gasim doar o ruina, cu niste pietre care par a se imbina perfect una cu alta :


                 Arata ca si cand ar fi bagat dintii exacavatorului in piatra moale, ca in plastilina :




                               Doi pasi mai incolo e alta ruina, aproape ingropata in pamant :




Si avea niste pietre vitrificate : arata ca si cand ar fi fost aproape lichefiata. Pietre din astea lichefiate si apoi solidificate la loc, am mai vazut in Death Valley , asta   http://3.bp.blogspot.com/-Nlmp-6uSMek/TnJtF8Ds3LI/AAAAAAAAGSM/9xLIikUjQKs/s1600/IMG_0149.jpg




Doi pasi mai incolo e ceva care seamana cu o constructie terasata, aproape complet ingropata in pamant.




Pe aici e intrarea in ceea ce a mai ramas din Quenco, unde se mai vad resturile unui zid de piatra cu caramizi ce se imbina perfect, asa cum construiau zeii :


                                             Asa se vede dupa ce treci de " poarta " :


Pachamama, zeita adorata la Quenco, in Bolivia si-a pastrat nealterata imaginea de zeita cruda care cerea sacrificii umane si era nerabdatoare sa le obtina. La fundatia fiecarei case din Bolivia, se sacrifica si se ingroape in ciment doi pui de lama, de sex diferite, ofranda catre Pachamama, ca sa o imbuneze si sa le aduca bunastare.
Daca e vorba de o cladire mai mare, Pachamama nu se mai multumeste cu doua capre, ci vre amusai sacrificii umane, dupa cum era traditia. Doar ca oamenii sacrificati trebuie musai sa fie femeie-barbat si sa fie ingropati de vii in fundatia cladirii. Sarcina cade in grija vrajitoarelor, care se duc noapte prin cimitir, unde cauta drogati si alcoolici, carora le livreaza drogul favorit pana nu mai stiu de ei, dupa care ii duc si ii ingroapa de vii la fundatia cladirilor. Da, in Bolivia exista vrajitoare : am fost eu in Mercado de las Brujas, sa le fac poza !
     Nu-i poveste, ca prima oara mi-a spus-o un tip care avea agentie de turism in holul fotelului unde locuiam noi. Apoi, ne-au spus-o si altii, ca i-am intrebat expres, ca sa verificam daca e pe bune.


In centru e piatra sacra, Intiduanta, care exista si la Macchu Picchu si e legata de Zeul Soare. Mai spune amuzeograful de acolo, ca exista o piatra in Quenco, unde la solstitiul de vara pe 21 iunie, razele soarelui cad pe ea si apare figura unui cap de puma. 
Pai normal, ca zeii astia sunt toti inruditi intre ei si impreuna se ocupau de oamenii din zona Cusco !




                                                   Pe aici se merge in sala ritualurilor ...


                ... ce are intrarea pe aici, prin fata. Noi mergem intai pe scarile din dreapta ...


                                               ... printr-un fel de mini-canyon :






                                               Asta este iesirea din canyon :


                                                     .. printre blocurile de piatra ...


                                              Iar pe aici se intra in camera rituala :


                                     Pe stanga e un soi de pat din piatra cu un sant pe el ...


... santulet care duce pe podea, pana in partea dreapta unde este o crapatura adanca in pamant, un fel de crevasa. Face sens : sangele sacrificatului se scurgea direct in pamant, la Zeita Pamantului, Pachamama.


                                                      Asta e camera sacrificiilor ...


Iar pe peretele opus patului pentru sacrificii, este o nisa trapezoidala in care se pastrau uneltele necesare pentru sacrificarea oamenilor.Sau probabil se pastrau vreo statuie a lui Pachamama. Practic, ne aflam intr-un abator uman ce nu stim cat de vechi este. Pentru istorici e multmai simplu sa atribuie totul incasilor si cu asta ... end of story.
Sub nisa se casca prapastia de care vorbeam si care ducea la niste tuneluri subterane in care bineanteles, nu are nimeni acces, ca a interzis guvernul peruan.


                                                       Nisa in cauza :


Tot langa prapastia din dreapta, erau si alte locuri de sacrificiu : sangele se scurgea direct in prapastie.




                                              Iara sta este iesirea din camera rituala :


                                                La isire, vedem in vale Cusco :












Puka - Pukara

$
0
0

               Puka Pukhara e o cetate asezata intre dealuri, despre care nu se stie mai nimic :


                                                       Cam asa se vede de la distanta ...


     .. si se poate merge pe langa zidurile ei, pentru ca in jurul ei exista niste terase circulare :


                                            Asa se vede din diferite puncte in jurul cetatii :






                                                Pe aici e intrarea in cetate :


Poarta si zidul de la intrare este in stilul constructiilor facute de zei ( conform cu istorisirile venite din batrani ) : adica pietre perfect imbinate intre ele .


                                                     Asta e in interiorul cetatii :


Din ce vad eu, exista doua feluri de constructii ale zidului : una omeneasca, zid normal de piatra ...


... si constructie zeiasca din [pietre perfect imbinate intre ele si modelate cand sunt moi, asa cum am vazut ca erau la Sexy Woman  http://filosofiepebordura.blogspot.ca/2014/10/saqsaywaman-1.html


E destul de evident ca s-a consturit peste zidul zeiesc si s-a incercat reconstruirea cetatii distruse. Probabil undeva mai aproape de timpurile noastre, posibil pe vremea incasilor, ca astia erau mai primitivi.


                                             Ramasite din cee ace pareau a fi camere ...


                                       ... si in cer era interzis sa intri sa te uiti mai de aproape .


Chiar sub zidul cetatii era intrarea intr-un tunel. Stim ca peste tot pe sub Cusco sunt retele de tuneluri, care duc prin toata Sud America.


Asta era intrarea, astupata de oficialitati, ca sa previna intrarea curiosilor. Gaura era destul de mare, ca eu am incaput in pozitie sezand.


Oficial ni s-a spus ca Puka- Pukara a fost un fort militar pe vreme aincasilor. Eu nu zic ca n-a fost, insa inainte de incasi, ce a fost aici ?  Zidurile zeiesti ne arata ca a existat ceva inainte de perioada incasa, posibil un templu, judecand dupa cele patru niste din fata ( nise in care se pastrau idolii ).


                                                         Pe una din stancile astea ...


     ... am gasit niste urme, ca si cand cineva s-ar fi jucat in piatra moale ca lutul de olarit.Cu degete ...


                                                            ... si fara degete !




Tambomachay

$
0
0

                                                       Azi mergem la Tambomachay ...


                                              ... unde cineva vrea sa se joace cu alpacaua :


                                                                        Nici alpacaua !


                          Drumul nu e lung, dar e strajuit cu suvenituri acoperite cu paturi ... 


                                            ...  Iar boccelele cresc in copaci, se stie ...


                                                    Cainii faceau reclama la ortava ...


Pe dealul din stanga se mai vedeau vechile terase construite de zei ( ceea ce a mai ramas din ele ). Indienii povestesc cum Viracocha, atunci cand i-a stabilit pe indieni in Anzi, a inceput sa taie muntii si sa construiasca terase pe care oamenii sa isi cultive mancarea si sa faca apeducte ( unele din ele exista si azi. Si la Nasca sunt construite apeducte care strabat muntii prin interior si aduc apa la suprafata ).
Muntii sunt terasati in toata partea din Peru pe care am viziotat-o eu : din Lima pana la granita cu Bolivia, inclusiv Sacred Valley.


Astea sunt terasele de langa Cusco si sunt mai speciale : datorita faptului ca sunt circulare, pe diferite trepte sunt diferite temperaturi, cee ace le permiteau oamenilor sa aclimatizeze plante care in mod normal nu ar fi putut sa creasca in zona.


                                              Astea sunt apeductele de la Nasca :


Multe dintre apeducte sunt functionale si astazi si aduc apa in desertul de la Nasca. Nici un apeduct nu a fost excavat sau macar facute harti .


La Tambomachay se vai vad urmele unor canale de irigatie care treceau printre terase ( exact acelasi lucru am vazut si la Macchu Picchu ).


      Izvoarele veneau prin canale subterane de undeva de sub dealul terasat din dreapta  ...


               ... si ieseau la suprafata prin locuri amenajate ( ceea ce a mai ramas din ele ) :


                                                     Urme ale vechilor terase :


Una din fantani, acum secate, ca nu se osteneste sa le intretina nimeni ( si pana la urma, probabil ca nu stie nimeni cum sa o faca ).


Asta e partea stanga a drumului, in care se varsa o parte din izvoarele care vin din dealul din dreapta : se adunase un paraias destul de mare , mai inspre vale, unde se colectau mai multe izvoare decat in poza asta.


Asta este centrul de la Tambomachay ( sau ce a mai ramas din el ), si ne uitam de la dreapta spre stanga : era un centru ritualic, apele fiind sacre . Izvoare ritualice aveam sa vedem si la Macchu Picchu. Cel mai probabil ca locul era dedicat zeului Apei ( se vad niste in care se pastrau idolii, reprezentarile zeilor ).


In Nasca era afisat mare in curtea unde ne-am cazat, Zeul Apei, Kohon . Probabil ca se numea Kohon in Cultura Nasca, pentru ca la incasi se numea Illapa, zeul apei si tunetului. Indiferent cum se numea si cum era reprezentata in fiecare cultura, personajul e acelasi.


I-am intrebat pe indienii de la receptie ( si pe altii care ne-au iesit in cale ), cine este personajul cu cocoasa ce apare de-o parte si de alta a Zeului Apei ? Nici unul nu a stiut cine este, ci ne-au spus ca asa este reprezentat Zeul Apei si ala mic si cocosat vine la pachet.

Au fost foarte surprinsi cand le-am spus ca mititelul este Kokopelli, Trickster God la indienii Hopi din Arizona, zeul care se ocupa si de agricultura, ii invatase pe Hopi cum sa cultive plantele, le-a daruit porumbul si mereu mergea in satele oamenilor incarcat cu cadouri ( de asta e reprezentat cocosat ) cu ajutorul carora ii civiliza si ii invata lucruri noi. Cand intra in sate, canta din fluier, ca sa fie auzit de oameni si sa se adune in jurul lui.
      Partea interesanta e ca Kokkopelli God avea o sotie, Kokkopella Godess ( de asta in poza e reprezentat la dublu ) si amandoi mergeau prin satele indienilot Hopi si ii pacaleau sa faca sex cu ei : de aici si denumire ade "trickster god ". Le-am aratat peruanilor cerceii din urechea mea, cumparati din rexervatie de la Hopi ( era Kokkopelli ) si le-a cazut fata. Cum e posibil ca zeul lor ? ... Funny.
Pacat ! Eu speram ca o sa-mi spuna lucruri interesante in legatura cu Kokkopelli peruan ...


Pe Kokkopelli God l-am pozat si eu in petroglife, cand i-am vizitat pe indienii Hopi in rezervatia din Arizona. In unele petroglife Kokopelli apare reprezentat in erectie, tocmai din cauza naravului de a combina femeile indienilor.
Petroglifa din Canyionland :


                                   Zidul e construit in stil zeiesc, cu pietre perfect lipite intre ele.


                                         Asta este mijlocul complexului religios :


                               Iara sta e partea din stanga, cu izvoare ce functioneaza si astazi :


 La intoarcere pe partea cu izvoarele care vin din deal, vedem tuneluri surpate, cu gaurile acoperite cu scanduri :


                          La iesire din Tambomachay, gasim o gramada de case din lut :








Hatunrumiyoc

$
0
0
                                 Acum o sa vizitam cea mai faimoasa strada din Cusco  ...


Hatunrumiyoc !  Numele real al strazii nu il stie nimeni, insa Hatunrumiyoc, in limba quechua inseamna " piatra mare ". In 1941 si 1950 au fost doua mari cutremure in Cusco, ce au daramat aproape intreg orasul. Printre zidurile ramase neatinse de cutremur, este si zidul " incas". 
E amuzant si infantil cum pun istoricii totul in carca incasilor : cum au facut ei si au dres, chestii de o tehnologie de care nici noi nu dispunem dar care nu conteneste sa ne uimeasca, insa in acelasi timp erau atat de primitivi incat n-au fost in stare sa se apere de invazia spaniolilor. 
Dupa cutremure, au venit niste specialisti de la universitatile din Germania, sa studize cum a fost facut zidul " incas" incat rezista perfect la cutremure, si tot cu virgula le-a dat.


              Emblema Cusco si Simbolul Imperiului Inca, o intalnim cam este tot ...


... si este de fapt, o reproducere dupa discul de aur care era tinut in Templul Soarelui din Complexul Coricancha si era pazit de unul dintre zei. Discul era pastrat in Templul Celor  7 Raze din Lemuria, de unde fusese salvat de zei, cand s-a scufundat continentul  si adus in Cusco cu o nava zburatoare incarcata cu alte obiecte pretioase pentru zei.


Discul asta de aur era cel mai de pret obiect al zeilor si se pare ca era " cheia" cu care functionau  portile stelare ( Stargate ) ale zeilor. Legenda spune ca  atunci cand spaniolii au intrat in Cusco si au inceput sa macelareasca populatia, un preot numit aramu Muru, care pazea Templul Soarelui , a luat discul si a rupt-o la fuga. S-a dus pana langa Lacul Titicaca si s-a oprit la Hayu Marca, unde locul era pazit de " gardieni". Cand ei au vazut discul de aur, imediat au aranjat o " ceremonie" speciala in fata portii . Ritualul a deschis poarta si s-a vazut o ceata albastra, iar " preotul " a trecut prin poarta si nu s-a mai intors niciodata. De atunci poarta a luat numele de Aramu Muru.
      Dupa ce spaniolii au ajuns la Aramu Muru, ei au distrus-o, pentru ca era lucru diavolesc, se stie. 
Acuma, Aramu Muru era nume de zeu toata ziua. " Preotul" era descris de incasi ca avand trasaturi caucaziene, piele alba si ochi albastri , exact asa cum apar zeii in forma lor umana. Niciodata zeii nu si-ar fi lasat cheia portii stelare pe mana oamenilor : face sens ca au trimsi pe unul dintre zei sa pazeasca asa obiect pretios, pentru care istoria ne spune ca s-au dus lupte grele intre zei.


Asta este ceea ce a mai ramas din Templul Soarelui ( daramat de spanioli, pentru ca incasii se inchinau la demoni. Asta e clasica pentru crestinii spalati pe creier cu religia : numai Gizasul lor e ala bun si adevarat, restul sunt niste fake-uri ), peste care s-a construit Manastrirea Santo Domingo . Zidul negru este cel ramas, impreuna cu un perete original pe care se mai pot vedea gaurile unde au fost atarnate sforile de aur care sustineau discul de aur.


Tot istoria ne spune ca , Complexul de la Coricancha se intindea pe km intregi in centrul orasului, insa a fost complet distrus. Indienii spun ca orasul Cusco, de dinainte de venirea spaniolilor era aproape complet alt oras. 
Am luat poza in Platza de Armas in centrul Cusco : chiar langa turnul bisericii, in stanga, se vede o strada pe care se fac sapaturi si e inconjurat locul cu plastic alb. Acolo au vrut sa repare niste tevi si au dat de ziduri construite in stil zeiesc, exact ca cel de pe Hatunrumiyoc si umbla vorba prin targ ca ar fi ramasite din Corichanca Complex. Partea proasta este ca nu s-a luat nici o masura sa prezerveze zona si sa faca sapaturi arheologice : pur si simplu s-au facut ca nimic nu s-a intamplat si continua sa repare strada .
Au si ei dreptatea lor : pai ar trebui sa demoleze intregul oras !


                           Asta este faimoasa strada, care e mereu plin ochi de turisti curiosi :


                             Asta e grup de japonezi . Pariem ca au si un doctor printre ei ?


Aici avem o mostra a orgoliului spaniol : zidul din stanga e zidul zeiesc, iar zidul din dreapta e zidul construit de spanioli, in incercarea de a demonstra ca si ei pot ...

Acuma, intrebarea de bun simt este : daca incasii au construit zidurile zeiesti, asa cum spun istoricii, care se tin de ideea asta ca orbu' de bata, cum se face ca spaniolii n-au reusit sa afle de la incasi tehnica de constructie ? 
 Nu de alta, insa cronicile ramase de la spaniolii care au intrat in Cusco, spun in clar si cu detalii cum au obtinut orice au vrut de la ei. Mai putin secretul de constructie a zidurilor, of course !  Daaa, si marmota invelea ciocolata in staniol !

Ca sa-i citez pe peruani : " zidul din stanga a fost facut de Inca, iar cel din dreapta de Incapable " ...


Zidul e construit cu caramizi din diorit, al doilea material ca duritate intalnit pe pleneta si sunt imbinate intre ele fara mortar.



Faimoasa piatra in 12 unghiuri. Exista ( in alta parte ) pietre cu mai multe unghiuri decat asta. Asta e faimoasa piatra pentru care trebuie sa stai la coada ca sa faci poza.

In partea de jos a zidului exista acel sir de pietre mici puse din ratiuni tehnice. Pe zid se vad aceleasi urme de unelte, ca si cand piatra a fost moale si a fost modelata.




                                     Pentru comparatie, asta e zidul facut de spanioli :


Istoricii spun ca zidurile zeiesti au fost construite de incasi. Conform cu instructiunile istoricilor, asta este zidul construit de pre-inca( zidul cu caramizi rotunde ).

 Eu vad ca cineva a incercat sa construiasca folosind caramizile din zidul zeiesc ( caramizile zeiesti sutn spatiate intre ele si lipite cu mortar ). De unde rezulta ca, constructorul a trait dupa incasi, din moment ce le-a folosit caramizile ! Deci zidul asta nu are cum sa fie construit de preincacii care au trait ... dupa incasi !  Penibil.


Asa zisa constructie " pre-inca" . Mai degraba asta e constructia facuta de incasi dupa plecarea zeilor .


                                     Pe piatra din zid, gasim un amanunt interesant :


                                      Fix in mijlocul pietrei, e incastrata o scoica !


Asta ! E dovada vie ca zona a fost canva scufundata in ocean, exact asa cum spun indienii Hopi ca s-a intamplat : s-a scufundat Lemuria si Atlantida, iar zeii au ridicat de pe fundul oceanului " continentul nou ", America de Sud si Nord.

                  
                 Khafre Temple, Egipt are acelasi stil de constructie zeiasca :



                                                 Alaca Hoyuc, Turcia :




                                                    Keramikos, Grecia :




                    Hatunrumiyoc face o curba ( se curbeaza inclusiv pietrele din zid ) ...


                                         ... si cotim pe Inca Street, tot cu ziduri zeiesti :


Aici lucrurile devin si mai interesante : gasim in ziduri simbolurile zeilor principali ! Pe vremea incasilor, se puteau vedea toate cele trei simboluri ( sarpele si puma sunt inca vizibile, insa condorul care zbura deasupra lor, in varful zidului, a fost distrus de spanioli, care au folosit pietrele pentru a construi Catedrala din Plaza de Armas ). 

Astea sunt pozele dupa simbolurile zeiesti din zid :


In timpul solstitiului de vara, simbolurile zeiesti din zid sunt iluminate. Pentru ca simbolurile sa straluceasca, incasii au poleit cu aur simbolurile zeiesti din zid.


                                                         Gaseste puma in zid !


                                                            Si acum sarpele :


                                                      Gaseste sarpele in zid !


                                                      Detalii din zidurile zeiesti :


                    si urme de unelte, in piatra care a fost moale cand au construit zidul :










                               Ca sa aveti o idee despre marimea pietrelor de pe Inca Street :


Acuma, ca am admirat zidul, putem sa ne plimbam prin Saint Blass District, sa cascam gura la suveniruri :


 Mda, pentru unii e fabulos si au zburat jumatate de glob ca sa vada asta, iar pentru altii e banalitatea zilnica :




Cusco Cathedral

$
0
0

 Azi mergem in Platza de Armas ... la biserica ! Nu, nu sa ne inchina, ci sa facem misto de Gizas , care ne-a dat apa la moara ...


             ...  In mijlocul pietei, Statuia lui Pachacutec priveste inspre Saksaywaman ...


   ... si are pe piept discul de aur, ala care deschide Stargate al zeilor, din Hayu Marca !
Initial, el s-a numit Cusi Yupanqui ( cu onoare - in quechua ) si era in serviciul lui Viracocha, zeul suprem, insa, dupa ce a luat puterea si-a schimbat numele in Pachakutia (cel care schimba lumea - in quechua ) . Sub domnia lui, Regatul Cusco a fost transformat in Imperiul Inca si se speculeaza ca e ingropat undeva la Macchu Picchu impreuna cu o mare comoara.


In Cusco e plin de turisti : in jur de jumatate dintre oamenii pe care i-am intalnit pe strada, erau turisti.




Am intalnit oameni care au venit in vacanta in Cusco si nu s-au mai putut intoarce in tarile de origine decat ca sa-si lichideze bunurile si sa se mute definitiv in Cusco : una era o americanca ce si-a deschis o cafenea, iar alta era o belgianca ce si-a deschis un restaurant . Belgianca avea deja in jur de 65 de ani si spunea ca a trait jomatate din viata in Peru.
        
 E ceva in Cusco ce nu te mai lasa sa pleci : nici noi nu ne-am mai fi dat dusi . Am mai intalnit si turisti care spuneau ca nu vor sa mai plece din Cusco, da' trebuie . Trebuie sa admit ca e mai mult decat frumusetea orasului : e altceva, o chestie care te face sa nu mai vrei sa pleci, fara sa stii in clar, de ce
Noua ne era rau de la altitudine si abia respiram cu tubul de oxigen dupa noi, insa nici unul dintre noi nu mai voia sa plece din Cusco. Daca, prin absurd, ni s-ar fi oferit un job decent in Cusco, ne-am fi intors in Canada doar ca sa ne luam hainele.




                                                          Politie era peste tot :


                                                        Politia pentru turisti :


                                                            Politia pentru urgente :


                                                     Si vanzatorii de suveniruri :






                                              Catedrala unde Gizas isi da in petic ...


                               ... iar eu ma duc sa-i fac poza, desi e interzis pozatul .


O papausa impopotonata in printesa, era in prima nisa : n-am nici cea mai vaga idee cine este si nici ca ma intereseaza crestineasca maimutareala.


Asta din dreapta era unul din cerberi, care pazeau turistii ca nu cumva sa faca poze. Mai era unul in partea opusa stateau cu ochii pemine ca pe butelie. Ba au si venit dupa prima poza, sa ma anunte politicos, ca nu e voie la pozat. Oricat de bine m-am camuflat eu, cerberii aveau ochiu' format si m-au vazut din prima tentativa.


Gizas se dadea martir pe cruce, cica daca el e torturat pana la moarte, taica'sau o sa ierte pacatele omenirii. Pai asta ziceam si eu : 'Mnezo din biblie e un nebun scelerat, insetat dupa sange. Asta nu poate ierta, decat daca isi vede fiul torturat pana la moarte. Cine e atat de nebun incat sa-l iubeasca pe Dumnezeul Biblic ?


Oh, pai erau o gramada de tacaniti dispusi sa se inchine unui zeu mai nebun decat ei ! Ma uitam la ei si nu ma puteam decide daca sunt demni de mila ori demni de ras de ei. Pacat ca cei care se handicapeaza din cauza religiei, nu realizeaza asta !

Oh my God, Gizas e negru !  M-as fi dus sa-l intreb pe Cerber de ce l-au vopsit pe Gizas, da' nu voiam sa pun paie pe foc, ca deja faceam poze desi mi-au spus ca nu am voie. Si nici mutra de debil mintal miloaga ( la zei ) nu am, asa ca erau zero sanse sa ma ia in serios.


Si nicicum nu-l gaseam pe Gizas cand mananca sobolani ( porcusori de Guineea ), si da-i si plimba-te prin biserica, da' era slujba si majoritatea erau in patru labe pe podeaua bisericii si se uitau urat la noi ! Penibil.

Finnaly, Cina cea de Taina, pictata mare pe perete  !



Have fun ! In farfurie nu era traditionalul peste biblic, ci ... porcusorul de Guineea !  Parien ca in Peru, simbolul crestinismului nu e pestele, ci ... sobolanul ?



Cusco

$
0
0
 Cusco vine din cuvantul in limba quechua, Oosqo si inseamna "centru " si era capitala Imperiului Incas. Daca doi indieni se intalneau pe drum, unul mergea spre Cusco si altul venea dinspre Cusco, ultimul era salutat si considerat superior, pentru ca a fost in orasul sfant.


Respectul era si mai mare daca omul era rezident al orasului sau a fost nascut acolo. Orice obiect luat din Cusco ( seminte, vegetale ), indiferent ca avea o calitate inferioara altora , era considerat de calitate superioara si preferat altora, doar pentru ca venea din Cusco. 
E cam la fel cum oile zeului crestin se calca in picioare sa prinda o cruciulita de tabla, venita de la Ierusalim, care e mai sfanta decat cuciulita de tabla de la biserica din oras.


Si prin Cusco, plozii se tarasc pe pamant ca omizile, da' macar nu zbiara ca din gura de sarpe, asa cum fac aia canadieni.

Relugia e prezenta peste tot in Cusco si ascunsa sub diferite simboluri, iar crestinismul se combina perfect cu religia incasilor : cel putin peruanii nu vad nici o problema in asta.


La intrare in farmacia de mai sus, pe steagul galben gasim o  Chakana stilizata, simbol antic ce aper peste tot in Peru si nu numai ( indienii din India il au la mare conste ) : este crucea incasa. Crestinismul n-are nimic original, pana si simbolurile si le-a furat din alte religii, insa asta nu impiedica oitele zeului sa traiasca cu impresia ca zeul lor e cel adevarat.





Pentru incasi, crucea reprezinta cele patru colturi ale Imperiului Inca, ce odata se intindeau peste Anzi pana in Ecuador si  Chile .Chakana este si simbolul ciclului vietii si o gasim peste tot in Peru.
Gasim chakana si aritectura din tarile islamice, dar si in Asia, Europa si Egipt : practic, peste tot pe glob.

                              
Se considera ca simbolul vine de la Crucea Sudului, care a fost folosita in navigatie si astronomie si a fost reprodusa peste tot in Imperiul Inca, inclusiv la Macchu Picchu.


Crucea sudului, chakana pe steagul Mercosur ( Mercado Comun del Sur ) ce cuprinde Argentina, Brazil, Praguay, Uruguay, Venezuela si are ca asociati Chile, Bolivia, Columbia, Ecuador si Peru, iar ca observatori, Noua Zeelanda si Mexic.








In Peru, facatura aia de crestinism coexista perfect cu religi incasilor, zeii crestinismului se suprapun cu cei incasi si toti traiesc in armonie perfecta. Vedeti vreo problema in asta  ? Nici peruanii ! Ca doar e loc pentru toti zeii ...

Statuia lui Gizas, calare pe dealul de langa Cetatea  Zeului Soare, la Saksaywaman.


                                      Catedrala din Cusco are simboluri interesante sa ne arate :


Zeii crestinismului si desupra lor, troneaza triufla, simbolului lui Pachamama : triunghiul pictat pe post de aura zeiasca .
 Asa cum vedem, toata lumea face misto de zeii crestinismului, fix la ei acasa !  Pacat ca oitele domunului nu se trezesc din transa religioasa !


                                     Simbolurile zeilor incasilor, sunt peste tot in Cusco :


                                                      Cineva are vise de marire ...


                                               Eduardo se viseaza mare imparat Inca :


                                                                Back to reality :


Iar asta este un steag pe care il vedem cam prin toate pietele din Cusco si pe cladirile guvernamentale si reprezinta imperiul Inca. in timpul invaziei spaniole in Cusco, spaniolii au vazut obiecte similare cu steagul asta curcubeu.


Incasii considerau ca, curcubeul este un dar de la Zeul Soar insa toti peruanii pe care i-am intrebat, mi-au spus ca este simbolul lui Pachamama. Cusco a adoptat oficial steagul curcubeu in 1978, insa anterior a fost folosit ca steag pentru Tawantinsuyo , termenul folosit de incasi pentru teritoriile lor.


                                                              Pachamama simbol :


Iar asta este steagul gay ( acuma stim de unde s-au inspirat ) : steagul andin are 7 dungi, iar steagul gay are doar 6 : confuzia e garantata.
  Povesteau peruanii din Cusco, cum odata steagul asta flutura mandru  pe la multe restaurante si cafenele, pana cand s-au prins proprietarii de ce nu  la calcau turistii pragul, si le-au dat jos !




Cand vii dinspre aeroport spre oras, Coricancha e primul loc ce iti sare in ochi. Acum este doar o mizerie de manastire catolica ce e construita peste ruinele templului inchinat Zeului Soare. Inca se mai vede zidul circular de la baza manastirii, cel cu pietrele perfect imbinate, constuctie zeiasca.

In zona a fost un complex de temple inchinate zeilor principali : Coricancha, dedicata initial lui Viracocha, zeului creator si Inti, Zeului Soare, apoi existau temple dedicate Zeitei Lunii ( poleit cu argint ) , Zeitei Venus, Pleiadelor si altor zeitati. Literal, Coricancha inseamna in limba quechua " palatul de aur "si chiar era acoperit cu placute din aur  : kancha-palat , qori - aur.

  Corcancha  a fost construita prima oara de Maanko Qhapaq si a fost cel mai important complex religios din imperiul Inca, era acoperit cu mai mult de 700 placi de aur  cantarind cate 2 kilograme fiecare. Templul era de asemenea centrul uni vast observator astronomic si a unui mecanism ce functiona ca un calendar ce calcula miscarea de precesie a planetelor. 
    Din templu erau emanate 40 de linii numite "seques" ce mergeau sute de mile catre niste puncte semnificative, celeste,  din orizont si unele dintre ele aratau punctele de echinox si solstitii, iar altele punctau pozitiile decrestere a diferitelor stele si constelatii de foarte mare importanta pentru Imperiul Incas.

Corricancha avea o curte ce era plina cu sculpturi in marime naturala reprezentand animale , oameni si un camp de porumb si unul de quinoa, in marime naturala, toate facute din aur pur, iar podeaua templului era acoperita si ea cu aur masiv - conform cu cronicile ramase de la primii spanioli care au intrat in Cusco.
      Imaginea soarelui care rasare era facuta dintr-un disc masiv de aur incrustat cu smaralde si pietre pretioase. aurul nu avea valoare economica in imperiul Incas, ci doar valoare religioasa. Mult mai valoroase erau cochiliile de scoici aduse din Ecuador, pentru ca o reprezentau pe  Qochamama, Zeita Marii. 
Intreaga cantitate de metal pretios a fost jefuita din temple si topita de spanioli, atunci cand au construity fundatia Manastritii Santo Domingo ( dupa ce au avut grija sa demoleze templele, of course ). Acesta e si motivul pentru care muzeele din Cusco sunt foarte sarace in artefacte din aur .

 Asta e Santo Domingo cu zidul circular de la baza ei, tot ce a mai ramas din Corichanca . eu planificasem sa vizitam in ultima zi in Cusco, Biserica Santo Domingo si Inca Museum, insa s-a nimerit fix in ziua alegerilor electorale si toate institutiile, inclusiv muzeele erau inchise toata ziua. Cum ziceam, in Peru , timpul curge altfel, iar peruanii au nevoie de o zi libera de la serviciu, ca sa voteze.



   Sun Temple ( zidul ala negru ce se vede in poza mea ) ... poza in formatul original, ca sa o puteti mari. In templu erau asezate mumiile regilor morti , puse in ordinea vechimii, insa mumiile pareau vii. Datorita tehnici speciale de mumificare, cadavrele aratau ca atunci cand erau in viata si isi pastrau inclusiv genele si spancenele.
          Regii mumificati ai Imperiului Inca, stateau pe tronurile din aur pe care le folosisera in timpul vietii, iar fetele lor erau intoarse catre cei care intrau in templu. Singurul care statea cu spatele catre vizitatori, dar cu fata catre Zeul Soare era Huyana Capac, pentru ca era fiul sau preaiubit.

In afara templului, pe varfurile zidurilor erau montate stresini din aur, care inconjurau templul ca o coroana.


... La est de Sun Temple era Templul Lunii ( inchinat Pachamama ),care  avea  un pasaj stramt ce avea o usa dubla ce avea o piatra in 14 unghiuri. Piatra exista si in ziua de azi, intr-un zid din Cusco.
In Templul Lunii era asezata statuia din argint, in marime naturala a unei femei, iar pe perete era pictat portretul ei. Era Mamaquilla = Mama Luna si ei nu i se ofereau sacrificii umane, asa cum ii ofereau Zeului Soare. De ambele parti ale statuii erau asezate corpurile mumificate ale reginelor Imperiului Ica, asezate in ordinea vechimii si asezate cu fata catre vizitatori. Singura Mama Occlo era asezata in fata Zeitei Lunii, fata in fata si cu spatele catre vizitatorii templului.


La capatul pasajului era Temple of Ch'aska si Stelele . Venus ( adica Isis ) = Ch'aska = "par lung si ondulat " in limba quechua.
Templul avea 25 de nise trapezoidale in care erau plasati idolii iar tavanul era pictat cu stele. 

In fata lui era Templul lui Illapa sau Chuki . Illapa era zeul tunetului si fulgerului, servitorul Zeului Soare iar altarul lui era acoperit cu aur.
 La vest de templul sau, era Temple of K'uchi ( Curcubeu ), similar cu templul anterior. . Templul era acoperit cu aur , iar un perete era acoperit cu imaginea curcubeului. Ferestrele templului erau construite pe mai multe nivele , din care curgea apa intr-un vas cu doua gauri, crand jeturi de apa opuse.

Complexul Corchanca avea o Gradina Solara pe marginea careia curgea raul Saphi ( azi curge subteran ), unde existau acele statui in marime naturala facute din aur si argint si plante, animale facute tot din aur. Sapaturile arheologice din zona au mai descoperit cateva obiecte pretioase din aur, insa majoritatea au fost topite de spanioli si transportate in Spania. In centrul gradinii era o bucata de andezit cu 8 fantani.
      Dupa invazia spaniola, Quorichanca a fost donata Ordinului Dominican iar Sun Temple a fost demolat aproape complet ( religia naste monstrii ) iar peste el s-a construit biserica , distrusa si ea de un cutremur in 1650. Biserica asa cum se vede azi, a fost reconstruita in 1780. In 1950 un alt cutremur a distrus o parte, descoperind structurile inca si o parte din Templul Soarelui.
In 1975, biserica Santo Domingo a fost reconstruite si in acelasi timp s-au facut sapaturi arheologice care au descoperit 5 fantani originale cu jgheaburile din aur, prin care apa inca curgea prin canalele subterane. 



Viewing all 515 articles
Browse latest View live