In Canada si USA sunt aceleasi marfuri, doar ca in Canada sunt cu 50-100 % mai scumpe ( unele, chiar mai scumpe de atat ), ca fitele se platesc. Daca tot te bati cu pumnul in piept si visezi ca esti " the best country of the world " ... platesti, ca fitele costa.
Ca platim cat nu face, nu e doar decat una din probleme. Partea de neanteles este ca hainele sunt extrem de urate si demodate ( pentru canadiencele " decente" sunt la mare moda aici, rochiile ceausiste din anii '80 ) . Norocosi sunt barbatii, ca la hainele lor nu se pot face pre amulte modificari si sunt oarecum standard. Insa ca femeie, nu te poti imbraca in hainele canadienilor ( excluzand alea ceausiste ) fara sa arati ca o curva ieftina, adunata de pe centura orasului. asa se explica si de ce vedetele din Romania, cand ajung in USA si se intorc in tara extaziate si cu valizele pline de zdrente : toate curvele isi dau in stamba la televizor in Romania ! Am pus poze pe blogul asta, ani in sir, luate din magazine si va puteti lamuri singuri.
Pentru restul oamenilor decenti din Canada, noroc ca exista pantaloni si tricouri !
Si da, toate hainele sunt facute in China , au aceleasi modele si aceeasi calitate de marfa din targurile romanesti, indiferent ca are eticheta de mare fita pe ea, sau nu. Singura diferenta este eticheta si pretul, ca in rest sunt identice. Urate si de proasta calitate. Da' macar hainele chinezesti din targurile din Roamnia, desi au aceeasi calitate ca si cele de brand din North America ... macar arata bine, oarecum estetic !
Totusi, am inteles ca in Europa exista o diferenta de calitate intre hainele de brand si hainele standard .Ei bine, asa ceva nu exista in North America, simplu pentru ca nu e necesar : astia sunt atat de retardati si n-au vazut altceva ( nici nu ii ajuta mintea sa gandeasca in afara cutiei ), incat sunt convinsi ca asta e, nimic altceva nu poate exista. La fel fac si cu mancarea din Canada : jeg de cea mai proasta calitate posibila, fara gust si fara nutrienti, laturi de care canadienii sunt extrem de mandri si convinsi ca asta e cea mai buna mancare ce poate exista. Cu asta au crescut dupa ce i-a fatat ma'sa, n-au iesit in viata lor din North America . Atunci cand nimeresc in Europa Occidentala, se intorc in Canada extaziati de parca au vizitat Raiul : cat de frumos, cat de gustos, cata calitate !
Nici incaltamintea din Canada nu e mai breaza : costa enorm ( in jur de 80-100 $ si chiar mai mult precehea de pantofi sport de brand ) si nu rezista mai mult de 5-6 luni, desi aici se circula cu masina si nu prea mergi pe jos. Eu suspectez ca astia ii fac din carton, ca pe papucii pentru morti .
Si asta nu e nimic ! Problema e ca incaltaminte ae croita pe tipare americane : adica stramta, de stai cu degetele incalecate, ba te strange pe alocuri, ba iti face basici, ba pur si simplu nu ii poti incalta, desi e masura ta si desi exista pe acelasi numar, cate 3 masuri de largime ( wide, extra-wide, etc, ca sa incapa si labele balenutelor de aici ).
Eu n-am labe de urs, insa nu ma pot incalta in pantofii lor. Dupa ce am aterizat in Rai, m-am rugat disperata de prietenii ramasi in Romania, sa-mi trimita adidasi, ca raman desculta pe aici ! Si mi-au trimis si nu intelegeau cum vine asta, cand am la dispozitie Adidas, Nike, Reebok si alte mizerii iar mie imi trebuiesc pantofii romanesti B.I.T ? Pai sa va incaltati voi cu Nike !
Un podiatrist din Canada a risipit misterul : tiparele americane pentru pantofi sunt diferite de cele europene si de asta sunt atat de inconfortabili. Si lui ii trimiteau rudele din Europa, incaltaminte.
Pentru toti descultii din Canada, am gasit pantofii perfecti din toate punctele de vedere ! Europeni ( of course ), expediati in Canada cu 12 lire, foarte usori ( comparativ cu orice alt pantof ) si foarte comozi ( in nici un patof piciorul nu s-a asezat atat de relaxat, din prima incaltare ).Se potrivesc perfect masurile, nu ca masurile din Canada, ca ti se potrivesc 2-3 numere la pantofi, ca astia sunt atat de handicapati incat nu pot masura hainele si pantofii !
http://www.josefseibelandfriends.com/product.aspx?gender=womens&type=Boots&model=Nikki
Da, sa trebuiasca sa iti cumperi pantofi in North America, e o bataie de cap mai mar edecat va imaginati. In Europa, intrai in orice magazin si iti cumparai pe alese. Aici bantui ani de zile prin magazine si nu ti se potriveste nimic : noroc cu firmele europene, ca se indura sa trimita clientilor din North America ! Asta, in timp ce magazinele canadiene se apropie incet si sigur de faliment :
Se apropie de faliment pentru ca sunt hapsani, of course ! Ofera marfa urata si de foarte proasta calitate, la preturi enorme. Faliment rapid le doresc !
Pe langa asta, mai conteaza si ca aici comertul online este o raritate. Iar magazinele care vand online, nu au transportul gratis al pachetului ( cum se intampla in USA ), , iar Posta Canada are niste tarife extrem de mari. Clientului nu ii mai convine sa cumpere online, pentru ca va plati mai mult decat daca s-ar duce la magazin sa-si ia singur. Concret : am vrut sa-mi cumpar niste jucarele, online din Canada, vreo 500 de grame cu totul si mi-a cerut 30 $ pe transport. Le-am cumparat de pe Amazonul din USA la jumatate de pret si am platit doar 15 $ transportul .
Prin urmare, Canada e inapoiata mult la comertul online, comparativ cu alte tari dezvoltate .
O alta cauza ar fi ca , candienii sunt din ce in ce mai saraci si din ce in ce mai multa lume amarata, iar asta se vede in vanzari : acum prospera magazinele gen " 3 bucati la 10.000 " , adica cele cu preturile cele mai mici si marfa la fel de proasta. Un raport al bancii CIBC arata ca retailerii low end ( pentru sarantoci ) prospera , vanzarile lor sunt in crestere si vor domina piata de retail in Canada.
Totul e din cauza ca s-a marit distanta dintre bogati si saraci : adica bogatii sunt din ce in ce mai bogati, iar saracii sunt din ce in ce mai saraci ( si mai multi ). Iar bogatasii aia, cat sa cumpere si ei, ca nu mananca cu doua guri si nu se imbraca pentru 10 oameni ? Prin urmare, vanzarile scad vertiginos si magazinele se apropie de faliment. Deja, unele lanturi de magazine s-au inchis : Zellers a disparut in 2012, iar Tabi in 2011 iar alte magazinel sunt in risc de faliment :
E din ce in ce mai multa lume care munceste pe salariul minim pe economie sau pe joburi part-time si nu au bani de cheltuit, ca abia supravietuiesc de la o luna la alta. In plus, salariile nu tin pasul cu inflatia.
In fruntea listei e Target-ul canadian, care si-a facut-o cu mana lui. S-au laudat luni in sir prin presa, cum o sa vina ei sa rupa Canada in doua cu preturi mici, si cand au venit ... tzeapa ! Pai au preturi canadiene si la unele produse chiar mai mari. Si apoi se mira de ce nu au clienti si stau cu rafturile goale ( eu cred ca se tem sa mai aduca marfa, pentru ca nu o cumpara nimeni ).
La cat de multa reclama si-au facut, si la cat de mult i-au asteptat canadienii ca sa-i izbaveasca de preturile infiorator de mari ( comparativ cu USA ), astia chiar au avut sansa sa sparga piata si sa faca bani buni, daca veneau cu preturi mici. Da' nu i-a ajutat mintea sa inteleaga ca nu e suficient sa iti minti clientii ca le dai preturi mai mici decat piata : mai trebuie sa o si faci .
Jacob e magazin de firma ce vinde haine office : da; urate cu draci si ultra scumpe. Pai se duc canadienii peste granita la americani si isi cumpara haine de firma, la un sfert de pret ! Da, cand tragi pielea de pe clienti, te paste falimentul : deja au depus in instanta actele pentru faliment si planuiesc sa inchida 92 de magazine. Judecatoria din Quebec le-a dat 1 luna la dispozitie ca sa vina cu un plan de relansare a afacerii, sau o sa declare falimentul.
Sears-ul este alt lant de magazine fara vanzari, din aceleasi motive : marfa oribila si preturi enorme. Au inceput sa inchida din magazine si sa concedieze angajatii ( tot mereu scriam pe blog despre cum se mai inchide un Sears in Toronto ).
Reitmans : astia au haine super scumpe si toate din plastic, urate cu draci. Daca te imbraci din targ din Obor, vei fi mult mai bine impracat decat cu hainele astora. Anul trecut au deschis 25 de magaine , dar au inchis 58 si inca i-au mai ramas 878 de magazine. Profitul pe 2013 a scazut cu 60 % .
Chapter Indigo isi merita falimentul : au preturi cu 50 % mai mari fata de librariile din USA . Fata de Amazonul din USA, preturile sunt duble. Si cine e atat de nebun incat sa le cumpere lor marfa, cand poti cumpara de la jumatate de pret de pe Amazoon USA ( ca cel canadian e ultra-scump ) ? Plus ca la multe carti gasesti cartile in format electronic ( mai ieftin ) si nu platesti transportul !
Eu am cumparat in ultimii doi ani, putin peste 200 carti pe an de pe Amazon USA : pai m-ar fi costat o avere, daca le-as fi luat de la Indigo ( presupunand prin absurd ca le au, pentru ca libraria asta nu are decat carti de foarte proasta calitate sau povesti pentru adulti ). Chiar daca as vrea sa cumpar ceva de la Indigo ( presupunand ca n-ar fi pretul o problema ), as iesi tot cu mana goala din magazinele lor, pentru ca au doar carti de proasta calitate . Vai mama lor !
Le Chateau e altr magazin cu haine office si tinute de nasa mare de la Cucuietii din Deal, la preturi enorme ( 50-80 $ pe o bluza ). Anul trecut au deschis 1 magazin si au inchis 7. Actiunile companiei erau 15 $ / bucata in 2010, iar acum sunt in jur de 1,50 $ / bucata. Faliment scrie pe ei, da' n-au lasa la pret sub nici o forma : mai bine moarte, decat dezonoare !
De departe, cel mai penibil magazin de carpite din Canada, este Aeropostale. Magazinul are fite ca a brand si bla-bla, insa binde niste haine atat de oribile ca nimeni nu s-ar compromite sa le imbrace : nici macar adolescentii ! Sunt niste carpe lalai si desirate la prima spalare, dar vandute foarte scump, of course !
Anul trecut au avut 51 de magazine in Canada , mai putin cu 58 de magazine.
Best Buy vinde electronice la suprapret. Trebuie sa fii cazut in freza sa cumperi de la ei, cand poti cumpara cu 30 % - 50 % mai ieftin online, din USA. Anul trecut au concediat sute de angajati : si ei, si Future Shop. Vanzarile in Canada le-au scazut cu 10,5 % in primul sfert al anului .
Pentru ca sunt asa de hapsani si tin preturile foarte mari, clientii se duc la ei in show-room, testeaza produsele si apoi le cumpara online din USA, iar ei raman cu buza umflata.
Ca platim cat nu face, nu e doar decat una din probleme. Partea de neanteles este ca hainele sunt extrem de urate si demodate ( pentru canadiencele " decente" sunt la mare moda aici, rochiile ceausiste din anii '80 ) . Norocosi sunt barbatii, ca la hainele lor nu se pot face pre amulte modificari si sunt oarecum standard. Insa ca femeie, nu te poti imbraca in hainele canadienilor ( excluzand alea ceausiste ) fara sa arati ca o curva ieftina, adunata de pe centura orasului. asa se explica si de ce vedetele din Romania, cand ajung in USA si se intorc in tara extaziate si cu valizele pline de zdrente : toate curvele isi dau in stamba la televizor in Romania ! Am pus poze pe blogul asta, ani in sir, luate din magazine si va puteti lamuri singuri.
Pentru restul oamenilor decenti din Canada, noroc ca exista pantaloni si tricouri !
Si da, toate hainele sunt facute in China , au aceleasi modele si aceeasi calitate de marfa din targurile romanesti, indiferent ca are eticheta de mare fita pe ea, sau nu. Singura diferenta este eticheta si pretul, ca in rest sunt identice. Urate si de proasta calitate. Da' macar hainele chinezesti din targurile din Roamnia, desi au aceeasi calitate ca si cele de brand din North America ... macar arata bine, oarecum estetic !
Totusi, am inteles ca in Europa exista o diferenta de calitate intre hainele de brand si hainele standard .Ei bine, asa ceva nu exista in North America, simplu pentru ca nu e necesar : astia sunt atat de retardati si n-au vazut altceva ( nici nu ii ajuta mintea sa gandeasca in afara cutiei ), incat sunt convinsi ca asta e, nimic altceva nu poate exista. La fel fac si cu mancarea din Canada : jeg de cea mai proasta calitate posibila, fara gust si fara nutrienti, laturi de care canadienii sunt extrem de mandri si convinsi ca asta e cea mai buna mancare ce poate exista. Cu asta au crescut dupa ce i-a fatat ma'sa, n-au iesit in viata lor din North America . Atunci cand nimeresc in Europa Occidentala, se intorc in Canada extaziati de parca au vizitat Raiul : cat de frumos, cat de gustos, cata calitate !
Nici incaltamintea din Canada nu e mai breaza : costa enorm ( in jur de 80-100 $ si chiar mai mult precehea de pantofi sport de brand ) si nu rezista mai mult de 5-6 luni, desi aici se circula cu masina si nu prea mergi pe jos. Eu suspectez ca astia ii fac din carton, ca pe papucii pentru morti .
Si asta nu e nimic ! Problema e ca incaltaminte ae croita pe tipare americane : adica stramta, de stai cu degetele incalecate, ba te strange pe alocuri, ba iti face basici, ba pur si simplu nu ii poti incalta, desi e masura ta si desi exista pe acelasi numar, cate 3 masuri de largime ( wide, extra-wide, etc, ca sa incapa si labele balenutelor de aici ).
Eu n-am labe de urs, insa nu ma pot incalta in pantofii lor. Dupa ce am aterizat in Rai, m-am rugat disperata de prietenii ramasi in Romania, sa-mi trimita adidasi, ca raman desculta pe aici ! Si mi-au trimis si nu intelegeau cum vine asta, cand am la dispozitie Adidas, Nike, Reebok si alte mizerii iar mie imi trebuiesc pantofii romanesti B.I.T ? Pai sa va incaltati voi cu Nike !
Un podiatrist din Canada a risipit misterul : tiparele americane pentru pantofi sunt diferite de cele europene si de asta sunt atat de inconfortabili. Si lui ii trimiteau rudele din Europa, incaltaminte.
Pentru toti descultii din Canada, am gasit pantofii perfecti din toate punctele de vedere ! Europeni ( of course ), expediati in Canada cu 12 lire, foarte usori ( comparativ cu orice alt pantof ) si foarte comozi ( in nici un patof piciorul nu s-a asezat atat de relaxat, din prima incaltare ).Se potrivesc perfect masurile, nu ca masurile din Canada, ca ti se potrivesc 2-3 numere la pantofi, ca astia sunt atat de handicapati incat nu pot masura hainele si pantofii !
http://www.josefseibelandfriends.com/product.aspx?gender=womens&type=Boots&model=Nikki
Da, sa trebuiasca sa iti cumperi pantofi in North America, e o bataie de cap mai mar edecat va imaginati. In Europa, intrai in orice magazin si iti cumparai pe alese. Aici bantui ani de zile prin magazine si nu ti se potriveste nimic : noroc cu firmele europene, ca se indura sa trimita clientilor din North America ! Asta, in timp ce magazinele canadiene se apropie incet si sigur de faliment :
Se apropie de faliment pentru ca sunt hapsani, of course ! Ofera marfa urata si de foarte proasta calitate, la preturi enorme. Faliment rapid le doresc !
Pe langa asta, mai conteaza si ca aici comertul online este o raritate. Iar magazinele care vand online, nu au transportul gratis al pachetului ( cum se intampla in USA ), , iar Posta Canada are niste tarife extrem de mari. Clientului nu ii mai convine sa cumpere online, pentru ca va plati mai mult decat daca s-ar duce la magazin sa-si ia singur. Concret : am vrut sa-mi cumpar niste jucarele, online din Canada, vreo 500 de grame cu totul si mi-a cerut 30 $ pe transport. Le-am cumparat de pe Amazonul din USA la jumatate de pret si am platit doar 15 $ transportul .
Prin urmare, Canada e inapoiata mult la comertul online, comparativ cu alte tari dezvoltate .
O alta cauza ar fi ca , candienii sunt din ce in ce mai saraci si din ce in ce mai multa lume amarata, iar asta se vede in vanzari : acum prospera magazinele gen " 3 bucati la 10.000 " , adica cele cu preturile cele mai mici si marfa la fel de proasta. Un raport al bancii CIBC arata ca retailerii low end ( pentru sarantoci ) prospera , vanzarile lor sunt in crestere si vor domina piata de retail in Canada.
Totul e din cauza ca s-a marit distanta dintre bogati si saraci : adica bogatii sunt din ce in ce mai bogati, iar saracii sunt din ce in ce mai saraci ( si mai multi ). Iar bogatasii aia, cat sa cumpere si ei, ca nu mananca cu doua guri si nu se imbraca pentru 10 oameni ? Prin urmare, vanzarile scad vertiginos si magazinele se apropie de faliment. Deja, unele lanturi de magazine s-au inchis : Zellers a disparut in 2012, iar Tabi in 2011 iar alte magazinel sunt in risc de faliment :
E din ce in ce mai multa lume care munceste pe salariul minim pe economie sau pe joburi part-time si nu au bani de cheltuit, ca abia supravietuiesc de la o luna la alta. In plus, salariile nu tin pasul cu inflatia.
In fruntea listei e Target-ul canadian, care si-a facut-o cu mana lui. S-au laudat luni in sir prin presa, cum o sa vina ei sa rupa Canada in doua cu preturi mici, si cand au venit ... tzeapa ! Pai au preturi canadiene si la unele produse chiar mai mari. Si apoi se mira de ce nu au clienti si stau cu rafturile goale ( eu cred ca se tem sa mai aduca marfa, pentru ca nu o cumpara nimeni ).
La cat de multa reclama si-au facut, si la cat de mult i-au asteptat canadienii ca sa-i izbaveasca de preturile infiorator de mari ( comparativ cu USA ), astia chiar au avut sansa sa sparga piata si sa faca bani buni, daca veneau cu preturi mici. Da' nu i-a ajutat mintea sa inteleaga ca nu e suficient sa iti minti clientii ca le dai preturi mai mici decat piata : mai trebuie sa o si faci .
Jacob e magazin de firma ce vinde haine office : da; urate cu draci si ultra scumpe. Pai se duc canadienii peste granita la americani si isi cumpara haine de firma, la un sfert de pret ! Da, cand tragi pielea de pe clienti, te paste falimentul : deja au depus in instanta actele pentru faliment si planuiesc sa inchida 92 de magazine. Judecatoria din Quebec le-a dat 1 luna la dispozitie ca sa vina cu un plan de relansare a afacerii, sau o sa declare falimentul.
Sears-ul este alt lant de magazine fara vanzari, din aceleasi motive : marfa oribila si preturi enorme. Au inceput sa inchida din magazine si sa concedieze angajatii ( tot mereu scriam pe blog despre cum se mai inchide un Sears in Toronto ).
Reitmans : astia au haine super scumpe si toate din plastic, urate cu draci. Daca te imbraci din targ din Obor, vei fi mult mai bine impracat decat cu hainele astora. Anul trecut au deschis 25 de magaine , dar au inchis 58 si inca i-au mai ramas 878 de magazine. Profitul pe 2013 a scazut cu 60 % .
Chapter Indigo isi merita falimentul : au preturi cu 50 % mai mari fata de librariile din USA . Fata de Amazonul din USA, preturile sunt duble. Si cine e atat de nebun incat sa le cumpere lor marfa, cand poti cumpara de la jumatate de pret de pe Amazoon USA ( ca cel canadian e ultra-scump ) ? Plus ca la multe carti gasesti cartile in format electronic ( mai ieftin ) si nu platesti transportul !
Eu am cumparat in ultimii doi ani, putin peste 200 carti pe an de pe Amazon USA : pai m-ar fi costat o avere, daca le-as fi luat de la Indigo ( presupunand prin absurd ca le au, pentru ca libraria asta nu are decat carti de foarte proasta calitate sau povesti pentru adulti ). Chiar daca as vrea sa cumpar ceva de la Indigo ( presupunand ca n-ar fi pretul o problema ), as iesi tot cu mana goala din magazinele lor, pentru ca au doar carti de proasta calitate . Vai mama lor !
Le Chateau e altr magazin cu haine office si tinute de nasa mare de la Cucuietii din Deal, la preturi enorme ( 50-80 $ pe o bluza ). Anul trecut au deschis 1 magazin si au inchis 7. Actiunile companiei erau 15 $ / bucata in 2010, iar acum sunt in jur de 1,50 $ / bucata. Faliment scrie pe ei, da' n-au lasa la pret sub nici o forma : mai bine moarte, decat dezonoare !
De departe, cel mai penibil magazin de carpite din Canada, este Aeropostale. Magazinul are fite ca a brand si bla-bla, insa binde niste haine atat de oribile ca nimeni nu s-ar compromite sa le imbrace : nici macar adolescentii ! Sunt niste carpe lalai si desirate la prima spalare, dar vandute foarte scump, of course !
Anul trecut au avut 51 de magazine in Canada , mai putin cu 58 de magazine.
Best Buy vinde electronice la suprapret. Trebuie sa fii cazut in freza sa cumperi de la ei, cand poti cumpara cu 30 % - 50 % mai ieftin online, din USA. Anul trecut au concediat sute de angajati : si ei, si Future Shop. Vanzarile in Canada le-au scazut cu 10,5 % in primul sfert al anului .
Pentru ca sunt asa de hapsani si tin preturile foarte mari, clientii se duc la ei in show-room, testeaza produsele si apoi le cumpara online din USA, iar ei raman cu buza umflata.