In ciuda propagadei care minte pe toate canalele media despre cum in Canada criza economica a luat sfarsit inainte de a incepe, realitatea e din ce in ce mai sinistra. Pentru cei care traiesc in Europa, trebuie sa mentionez ca in North America avem un capitalism de corporatie, adica monopolul e detinut de cateva corporatii protejate de lege si stat, iar mici intreprinzatori dau faliment pe capete si cei care reusesc sa supravietuiasca traiesc de la o luna la alta ( vorbesc despre majoritate . Ceva mai demult am pus pe blog statistica oficiala, care demonstra asta ).
Cand corporatiile incep sa dea faliment in Canada, e semn ca situatia e albastra rau de tot Inseamna ca populatia e din ce in ce mai saraca si nu isi mai permite sa cumpere lucruri de care nu are stricta nevoie.
Sony isi inchide toate cele 14 magazine pe care le avea in Canada.
Sony inchide toate cele 14 magazine din Canada in urmatoarele 6-8 saptamani. Aproximativ 90 de joburi vor fi afectate, a declarat purtatorul de cuvant de la Sony Canada pentru CBC.
Sony nu e singurul retailer care isi inchide magazinele in Canada, ci e o lista intreaga :
Mexx Canada, retailerul german a declarat falimentul in decembrie 2014 si va lichida 95 de magazine pana la sfarsitul lui februarie. Mexx are 315 magazine in toata lumea.
Smart Set care apartine de compania mama Reitmans a anuntat in noiembrie 2014 ca va inchide 107 magazine Smart Set. Va converti 76 de magazine in alte branduri, inclusiv Reimans, Penningtons, Addition Elle, RW / CO.
Brandul Smart Set a fost creat in 1945 si primul magazin s-a deschis in Ontario in 1970. Primu7l Reitmans s-a deschis in Montreal in 1926.
Brandul Jacobs a fost infiintat in 1977 in Montreal si a anuntat in octombrie 2014 ca va abandona efortul de a restructura magazinele si va inchide 92 ,agazine in Canada. Compania se afla sub protectia creditorilor din noiembrie 2010.
Holt Renfrew, brand de lux, inchide magazinele in Ottawa si Quebec City pana la sfarsitul lui ianuarie 2015. Ea va necesita 300 milioane dolari ca sa se extinda pe piete precum Vancuver, Calgary, Edmonton , Toronto sio Montreal.
Sears Canada : in octombrie 2014, compania mama Sears Holding Corp. a anuntat ca va vinde cele mai multe magazine, in efortul de a strange 380 milioan ede dolari americani. In ianuarie 2014, Sears Canada a anuntat ca va elimina 2.200 de angajati. Deja concediase mii de angajati in 2013.
Sears Canada a vandut sau inchiriat deja cele mai multe spatii comericale, inclusiv perla coroanei, magazinul din Toronto Eaton Centre.
De departe, cel mai rasunator faliment este al americanilor de la Target. Astia intrasera pe piata canadiana cu mare tam-tam in presa : timp de 2 ani si-au tot facut campanie in presa si abia apoi si-au deschis magazinele. Si ne-au promis marea cu sarea, despre cum vor veni ei si vor sparge Canada in doua, cum vor veni cu cele mai mici preturi din Canada.
Dupa atata reclama, populatia avea deja vise umede, despre cum vine Targetul si o sa cumparam ieftin ca in USA : adio plimbari peste granita in USa, ca sa cumparam la jumatate pretul decat in Canada !
Doar ca planul de acasa nu se potriveste cu cel din targ, in special daca vinzi gogosi clientilor, iar rezultatul nu s-a lasat asteptat pre amult timp : dupa 2 ani , Target isi inchide toate cele 133 de magazine din Canada, si-a declarat falimentul, a declarat in presa ca a pierdut nu's cate zeci de milioane de dolari si pleaca in USA cu coada intre picioare.
Cum si-a anuntat iesirea de pe piata canadiana, cum s-au umplut magazinele lor cu clienti ! Atatia clienti n-a vazut Targetul canadian decat la deschidere, ca dupa ce omul s-a lamurit ca li s-a tras tzeapa, n-au mai pus piciorul in magazinele lor.
Canad a deschis Targetul, am pus si eu pe blog poze de la deschidere si reclamele din presa, alea cu " pzea, ca vine Targetul in Canada ! ". Am zis si atunci, mai zic si acum, ca nu doar ca aveau preturi mult , mult mai mari decat Target USA, dar aveau preturi mai mari si decat Walmart Canada. In conditiile astea, falimentul era doar o chestiune de timp.
Pacat ca au bani, daca au manageri tembeli ! Numai gura e de ei, in buna traditie North Americana : " noi vorbim, noi nu gandim ".
Cu tot cu reducerile lor mult trambitate, preturile erau totusi mari ! Majoritatea erau preturi ca la Walmart ( cu tot cu reducere ! ). Un pantalon de trening de bumbac se vinde ain Target " redus" , cu 12 $ + taxe. La magazinului chinezului de langa usa Targetului, acelasi pantalon costa 6 $ + taxe : aceeasi calitate, pantalon identic, made in China.
Singurele reduceri din tot Targetul erau la suplimente si rezultatul se vedea pe rafturi. Eu cunosc preturile la fiecare fiecare vitamina in parte, in functie de concentratia fiecareia : cat costa ea in fiecare magazin din Canada, cat costa in magazinele din USA si cat costa pe saiturile americane de pe net. Pot sa fac price match in minte, ca le stiu pe de rost.
Iar preturile din Target chiar erau ceva mai mici decat la celalate magazine din Canada ( dar nu mai mici decat in USA, iar cu cele de pe net nici nu incape comparatie ).
Deja incepusera sa desfiinteze rafturile :
De ce a falimentat Targetul in Canada ? Ghici ciuperca ce-i ? Toata lumea si-a dat seama, numai managerii de la Target nu. Tot ce trebuiau sa faca, era sa se aseze la usa mall-ului si sa intrebe oamenii de ce nu merg sa cumpere de la Target, ca ar fi aflat raspunsul in no time.
Un expert in business spune ca o parte din contributia la faliment a avut-o faptul ca nu au recreat in Canada Target-ul din USA. Pai daca timp de 2 ani au promis candienilor ca vor veni cu preturi ca in USA, iar cand au venit in Canada, au venit cu preturi ... canadiene, cam la ce se puteau astepta ?
Barry Prentice, professor la Asper School of Business in Winnipeg spune ca dupa ce ca aveau preturi maimari decat Targe-ul USA, nici nu aveau aceeasi marfa. Adevarul e ca hainele din Targeul canadian erau niste gioarse si urate si scumpe si de cea mai proasta calitate. Pana si carpele din China Town erau mai de calitate decat ce vindea Target-ul canadian. Cum candienii tec granita in USA si cumpara din Targe-ul de acolo, si-au dat seama imediat ca astia aduc in Canada gioarsele care nu s-au vandut in USA .
Managerii de la Targetul canadian au fost atat de incompetenti ( as usual, ca astia din North America n-au decat gargara in ei ), incat probabil si-au inchipuit ca , candienii cumpara de la Targetul USA din dragoste de ... Target ! Si daca vor intra pe piata canadiana, candienii vor da pe spate de fericire cand vor vedea sigla Target si vor defila in Target-ul canadian ca pe catwalk.
Ce nu au tinut seama este ca nu poti trage tzeapa clientului decat o singura data ( sa-i promiti un pret, dar sa-i dai alt pret ). Ca pana la urma, banu' conteaza, in special pentru amarasteanul de rand, care traieste de la un salariu la altul.
Martea trecuta, Target a facut anuntul oficial ca va iesi de pe piata canadiana si va inchide toate cele 133 de magazine si va concedia 17.000 de angajati. Deja a depus aplicatia pentru protectie , sub Companies' Creditors arrangement Act.Decizia vine dupa mai putin de 2 ani de cand primul magazin Target s-a deschis in martie 2013 in Canada.
Asta este un caz clasic de proasta intelegere a mesajului dat de clienti. Ei au urmarit canadienii care cumparau de la Targetul USA si in mod gresit au crezut ca ei iubesc compania. Ce s-a intamplat cu adevarat a fost ca, canadienii mergeau la Target din cauza preturilor mici practicate in USA si pentru produsele pe care nu le puteau gasi in Canada si pentru aventura calatoriei . ( In Canada nu ai unde sa mergi si ce sa vezi, cum e in USA si in Europa. Aici singura distractie este sa mergi la mall, pentru ca altceva nu exista. Si atunci, din cand in cand mai treci granita in USA, pentru o variatie, ca sa nu innebunesti ).
Deci, in loc sa transplanteze in Canada magazinele candiene, ei au creat un nou format in Canada, cu preturi mari , cu slectie inferioara de produse si insuficienta marfa pe rafturi. Ei au eliminat aventura, preturile mici si produsele dorite de canadieni si asta i-a lasat cu magazinele goale si cu o companie in faliment. O foarte scumpa eroare in marketing pentru capii companiei din Minnesota.