Quantcast
Channel: Filosofie pe bordura
Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Saqsaywaman - 1

$
0
0
              ( Pozele se fac mai mari cu click pe ele )                                            

                                           Drumul spre Sexy Woman ...


   ... e strajuit de eucalipti si urca inca vreo 300-400 de metri, pana pe unul din dealurile de langa Cusco :


           Biletul se vinde la pachet cu intrarea in Qenco, Puka Pukara si Tambomachay :


Birocratia e la fel ca in Romania : arati pasaportul , ca sa cumperi biletul, chiar la intrare. Exact doi pasi mai incolo, e ghereta unde alt functionar scaneaza biletele pe care tocmai le-ai cumparat. Doar ca nu reuseste sa le scaneze, asa ca scoate capul pe usa si tipa la cel care ne-a vandut biletele, sa vina sa le scaneze el.


                                                                   Operatiunea reusita !


                                                          Acuma putem intrra sa vizitam  :


La intrare ne-au spus ca sunt vreo 3.094 de hectare si contine 200 de situri arheologice, iar guvernul nu le da voie sa faca cercetare si sa sape, ci doar sa intretina situl. Spune-mi ceva nou ! Tot aici ne-au spus ca s-a descoperit o retea de tunele sub Cusco ce fac legatura cu Macchu Picchu si merg pana in Bolivia, insa guvernul peruan a intezis sa fie explorate si a astupat / sigilat intrarile . E interzis pentru oricine sa intre in tuneluri : e infractiune penala .
    Unul din tuneluri duce de sub Saqsaywaman pana sub Templul Soarelui, din Quoricancha : se pare ca Zeul Soarelui avea legatura directa prin subteran.


Sunt mai multe interpretari ale numelui si ambele vin din limba Quechua : saqsay = a satura + waman = soim
O alta interpretare este sasqua = marmura + waman = soim

Cine este soimul, stim deja, ca am vazut in Larco museum ca este unul din zeii din zona si l-am vazut si in Egipt : Ra, the Sun God !


   Iar asta e poza pe care am facut-o in 2012,  la intrare in  Sedona, orasul sacru al zeilor, din Arizona :



Zeii isi pun simbolurile peste tot pe teritoriul stapanit de ei : cam la fel cum oamenii isi pun simbolurile nationale in fiecare tara.


Acuma ca stim cui ii era inchinata cetatea din Sexy Woman, sa ne uitam mai bine la ea : se vede clar, cu ochiul liber ca avem doua feluri de ziduri : niste ziduri primitive, din pamant si piatra, imbracate in ziduri de granit perfect imbinate, ca nu se poate introduce intre "caramizi" nici macar o lama.

Indienii quechua spun ca aici a fost unul din palatele Zeului Soare ( Inti ), iar cetatea a fost ridicata de zei si uriasi, intr-o singura noapte . In limba quechua, Inti = Soare, iar Raymi = sarbatorire . Conform cu traditia incasa, Pachacutec, primul incas a creat Inti Raymi ca sa sarbatoareasca Zeul Soare la fiecare solstitiu de iarna, ce marcheaza Anul Nou in calndarul Inca.
     Solstitiul de iarna incepe in 21 iunie, insa, conform cu incasii, soarele va ramane in acelasi loc pana pe 24 iunie, cand va incepe sa creasca. In fiecare an pe 14 iunie, in Cusco are loc festivalul Inti Raymi, ce marcheaza inceputul plantarii semintelor in camp. In timpul sarbatorii, oamenii cer binecuvantare de la Pacha Mama, Mama Pamantului.

Inainte de inceperea festivalului, se tin 3 zile de post in care nu se face nici focul si le este permis sa consume doar porumb si o planta locala. Inti Raymi dureaza 9 zile, vreme in care oamenii canta, danseaza, manaca si beau in onoarea Zeului Soare si era cea mai importanta sarbatoare din Imperiul Incas.  In prima zi sunt dansuri si procesiuni religioase, in care sunt facute sacrificii de animale, pentru ca ca zeul sa le asigure recolte bogate.
        Inti Raymi se sarbatoreste in toate tarile unde sunt incasi : Peru, Ecuador, Bolivia. Cea mai mare sarbatorire are loc la Saqsaywaman, unde era odinioara palatul Zeului Soare si unde se faceau sacrificii umane, of course.


Cetatea e construita exact in dintii pumei ( Cusco are forma unei pume, zeita Isis - felina pe care o intalnim in Egipt, cu tot cu matzele din dotare ) :


                                                 imbinarile blocurilor de p[iatra :






                                Ca sa avem o idee despre dimensiunile blocurilor de piatra :




     Cetatea arata cam asa si are 3 randuri de ziduri circulare ce se spune ca ar simboliza cele 3 lumi de pe planeta : lumea subterana, suprafata pe care traim noi si lumea aeriana in care traiesc zeii.


                                                         Astia ar fi dintii pumei :


                                                            Asa arata fiecare dinte :


                                               Intrre doi dinti, zidul se curbeaza la 90 grade :


                                                        Eu mai iau o gura de oxigen ...


                                            ... ca sa-mi adun puterile sa pot urca in cetate :


Nu prea se vede in poza mea, insa deasupra portii erau niste gauri si niste nise care arata ca a existat un dispozitiv de inchidere a portii.


                           Noi intram pe poarta din stanga, la cativa metri de poarta de mai sus :


                                       ... si vedem un simbol imprimat pe partea stanga a portii :


                                                    ... mai de aproape ...


Daca ma uit cu atentie la capul sarpelui ( care apare insotindu-l pe Ra prin templele din Egipt ), eu vad si inteleg urmatoarele : piatra asta a fost foarte moale atunci cand au sculptat sarpele. 
Ati turnat vreodata ciment ? Cand e moale si infigeti in ciment un bat sau incercati sa scrieti ceva cu degetul, marginile gaurii lasate in ciment, se ridica mai sus decat suprafata cimentului, exact cum vedem la capul sarpelui aici .

Daca incerci sa sculptezi intr-un bloc de piatra, niciodata marginile sculpturii nu se ridica mai sus decat suprafata pietrei, ca n-are cum. Dar piatra asta a fost moale cand au sculptat sarpele.  Am pus poza in formatul original, pentru cei care vor sa mareasca, sa vada mai bine.


De unde inteleg ca imbinarile perfecte intre blocurile de piatra puteau fi facute ... modeland piatra si lipind o piatra de alta.


Eu asta vad : urme de unelte pe blocurile de piatra. Ca si cand piatra ar fi fost moale  cand au construit zidul.


                                              pozele se fac mai mari cu click pe ele :





                                                           Se vad clar urme de unelte :


Daca puteau inmuia si modela piatra, de ce nu au facut caramizi dreptunghiulare, ca ar fi fost mult mai simplu decat sa faca diferite forme si marimi pe care sa le imbine ?

Pentru ca in Cusco e zona seismica, tipul asta de zid cu marimi si forme diferite de " caramizi", rezista la cutremure, fara sa se darame, mult mai bine decat daca ar fi fost caramizile identice.


            Asa se vede in cetate, de pe a doua treapta ( al doilea zid din cele trei , circulare ) :


Eu incep sa cobor, ca nu ma tine sa urc paa in varf. Abia am urcat si pana aici, cu tubul de oxigen la fiecare respiratie.

  
                                                                   poarta :


                                   Asa se vad de pe scari, zidurile in zig-zag, aia din coltii pumei :



Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Trending Articles