Quantcast
Channel: Filosofie pe bordura
Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Generatia de sacrificiu

$
0
0
In afara de perioada de boom economic de dupa razboaiele mondiale, pana prin anii '80, totate generatiile au fost " de sacrificiu ". Si de data asta, e tot la fel : pentru generatiile de absolventi, a zburat puiul cu ata...



In jur de 500.000 studenti sunt absolventi in fiecare an, in invatamantul postsecundar in Canada, si toti spera sa gaseasca un job decent .



Nu doar ca sunt someri sau angajati in joburi sub calificarea lor, insa creste nepotrivirea dintre educatia obtinuta si joburile pe care le pot gasi.


Cu alte cuvinte, bula educatiei a crapat. e ca in Romania : fabricile de diplome pregatesc studenti pentru joburi care nu exista. Nimeni nu are nevoie de absolventii respectivi.



                      Banca CIBC spune ca avem 420.000 de tineri fara joburi si care nu sunt in scoli :




Un nou raport al CIBC, arata ca tineretul trebuie sa faca fata riscului cronic de somaj, in ciuda faptului ca sunt mai educati ca niciodata.
Raportul spune ca datorita lipsei joburilor part-time din timpul verii, e si mai dificil pentru studenti sa isi castige experienta nacesara pentru a plica pentru joburi full-time.


In jur de 420.000 tineri canadieni intre 15-24 de ani, sau aproape 1 din 10 , nu au nici job si nici nu merg la vreo scoala.
Economistul sef de la CIBC, autorul studiului, spune ca acesti tineri nu au capacitate asa concureze pe piata muncii si e foarte probabil sa vor ramane someri cronici.



Un survey recent, arata ca, studentii canadieni simt stres, anxietate si au ganduri suicidale . Pai nu-i de mirare ! tinerii incep sa inteleaga ca nu au viitor, nu vor avea joburi ( cel mult de cacao ), nu-si vor permite ever o casa si si traiasca la nivelul la care au trait parintii lor.




Studentii canadieni din post-secundara, se simt stresati, coplesiti, singuri, iar unii au luat in considerare sinuciderea, anul trecut.

Mai mult de 30.000 studenti au fost intervievati.


Aproape 90 % din studenti spun ca s-au simtit coplesiti de ceea ce au trebuit sa faca in ultimul an, si mai mult de 50 % s-au simtit fara speranta, iar 63 % s-au simtit foarte singuri.

Raportul, de asemenea a aratat o situatie intunecata : 9,5 % din studenti spun ca s-au gandit serios sa se sinucida in ultimul an, iar 1,3 % spun ca au incercat sa se sinucida. Viata in Rai, e minunata ...



Unii dintre studenti au probleme cu sanatatea, altii cu relatiile, altii au probleme la scoala, insa a fost surprinzator cat de mult studenti ( 55 % ) se chinuie cu 3 saumai multe dintre aceste probleme,in acelasi timp.


Tinerii sunt atat de chinuiti de viata cand sunt in universitatti ?  Pai asta ar trebui sa fie cea mai usoara si mai frumoasa parte a vietii lor ...
Stati sa vedeti cum e, cand veti incepe sa va cautati un job pe piata muncii, sa faci fata psihopatiei sefilor si a colegilor de munca, ce iti zambesc in fata si te injunghie pe la spate . Iar tu trebuie sa rabzi totul, pentru ca, probabil esti deja casatorit si ai cativa plozi acasa, ce asteapta sa fie hraniti ...



Imediat ce au aparut in presa datele astea dezastruoase, la cateva zile, au contracarat impactul cu un articol de propaganda, despre situatia economica din Rai .
    Adica, un soi de  " nu-i adevarat ce vedeti, e adevarat ce va spunem noi " ...




Zice raportul ca Ontario pierde mai mult de 24  bilioane anual, datorita nepotrivirii dintre calificarea muncitorilor si nevoii angajatorilor de pe piata muncii. angajatorii, in special cei din manufactura, sanatate si fiante, nu pot gasi muncitori calificati, pentru a promova inovatia si cresterea economica.

Pai cum nu pot gasi, in conditiile in care universitatile canadiene scot pe banda rulanta, tineri cu tot felul de calificari ?  Iar doctorii si asistentele medicale nu gasesc joburi, pentru ca tocmai se fac reduceri in spitale ...

Cat despre imigranti, nici n-are rost sa mai vorbim : vin aici, alesi pe sparanceana, sa aiba experienta in munca, in domeniile cerute de canadieni. Adica alea in care se vaieta ca nu gasesc forta de munca. Ajunsi aici, imigrantii constata ca Nu li serecunoaste pregatirea profesionala si ca Nu isi pot profesa meseriile. Nimeni nu ii angajeaza daca nu au dimploma canadiana : nu conteaza ce stiu sa faca, ce experienta in munca au si cat de buni sunt meseria lor !
   
Cat de ipocrit trebuie sa fii, casa tipi ca nu gasesti oameni calificati, in conditiile in care tara ta este pe primul loc in lume, cu populatia cea mai educata ? In conditiile in care anual, aduci 250.000 imigranti calificati si cu experienta in munca ?
    Deci da : refuza sa angajeze oamenii calificati ( ca n-au diploma si experienta pe meserie in Canada ), dupa care se vaieta ca nu gasesc oameni calificati sa angajeze. Mda : un foare bun pretext sa aduca muncitori temporari din strainatate, platiti mai putin decat canadienii, fara sa le dea beneficii sau alte drepturi ( ceea ce s-a si intamplat - am aratat scandalul pe blog, mai demult ).



Raportul include analiza rezultatului unui survey facut pe mai mult de 1.500 angajatori din Ontario, ce au fost intrebati ce fel de calificari au nevoie in companiile lor.

Pe langa nepotrivirea calificarilor, mai apare o problema : oamenii care muncesc in joburile lor, nu isi folosesc cunostintele capatate in training.

Raportul a aflat ca skills gap ( sa va traduceti singuri ! ) costa Ontario 24,3 bilioane anual, iar mismatched skills costa alte 4,1 bilioane dolari anual, plus 627 milioane dolari pierderi din taxe.




Raportul spune ca 80 % din viitoarele joburi, cer calificare post-secundara. Adica un soi de " tineri studenti, stati linistiti, ca noi va promitem ca va fi bine ! " ...

Raportul minune, facut de Conference Board of Canada, a fost publicat la o zi dupa ce CIBC a anuntat ca 1 din 10 tineri canadieni este in risc economic.



57 % din angajatori, vor muncitori cu 2-3 ani de colegiu, iar alte 44 % vor 4 ani de colegiu, si 41 % vor angajati in comert.



 Canadienii sunt de alta parere : ca vaicareala asta de prin ziare, ca nu gasesc forta de munca calificata, e doar o strategie de a aduce muncitori straini, prost platiti. E doar o perdea de fum, un teatru propagandistic.



              Avem 300.000 muncitori straini, plus 150.000 tineri care muncesc pe gratis in internship...




Canadienii spun ca realitatea contrazice flagrant raportul propagandistic : Statistic Canada, zice ca sunt 9,3 candidati pentru fiecare job disponibil de pe piata muncii, din Canada. Atat erau in ianuarie 2013.greu decrezut ca sunt toti necalificati, in conditiile in care Canada e tara cu cea mai educata populatie din lume ( statistic ).




Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Trending Articles