Quantcast
Channel: Filosofie pe bordura
Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Canadian dream !

$
0
0

O stiti pe aia cu visul american ?  Nu mai e valabila, de cand cu recesiunea din USA !  Visul american s-a metamorfozat in ... visul canadian .



Care-i visul cel maret al canadienilor ?  Pai ... sa faca economie la mancare !
De cand sunt eu in Rai, niciodata n-am vazut-auzit, sfaturi si indemnuri despre cum sa faci economie la mancare ( pana acum ) : mancarea e sfanta in Raiul obezilor . Sportul national in canada, e mancatul peste masura, de preferinta la fast-food.
    Si vad zilele astea, peste tot, reviste care ne invata cum sa facem economii la mancare, de parca am fi in tarile din lumea a 3 a : blasfemie ! Ok, cupoane de reduceri existau de cand lumea, dar sfaturi despre cum sa faci economie la mancare, n-am vazut.


Cu toate astea, canadienii sustin ca visul american a emigrat si el in Canada, din varii motive : in America, de cand cu recesiunea, bogatii devin tot mai bogati, iar saracii tot mai saraci si clasa de mijloc se micsoreaza.


Miles Corack, de la Universitatea Ottawa, a publicat in Journal of Economic Perspectives, una rticol, in care compara populatia si conditiile de trai din USA, cu Canada si alte natuini.



Rezulta ca visul american a emigrat in Canada, of course !
Economia canadiana ofera mai multe oportunitati pentru clasa de mijloc si cea saraca, decat ofera economia americana. Iar un plod fatat intr-o familie saraca din Canada, are mai multe sanse sa ajunga ca castige multi bani in Canada, decat are sanse in USA. Iar un plod de bogatasi in Canada, are mai multe sanse sa ajunga un sarantoc in Canada, decat in USA.
   

In plus, canadianu' zice ca in USa costa mai mult taxele scolare decat in Canada. Costa mai mult, dar nu cu foarte mult ...


In plus, in America sunt doarcateva programe sociale, comparat cu cele multe din Canada. Pai asa ma gandeam si eu, ca in asta consta visul canadian : sa stai pe ajutor social si sa mananci la cantina saracilor !


In plus, in Canada e mai bine decat in USA, pentru ca, canadienii au mai multa incredere in guvern, decat au americanii. ( ce are sula cu prefectura ? )
In plus, in Canada avem asigurare de sanatate pentru toata prostimea, asa cum americanii nici nu viseaza ! Prin urmare, canadienii au incredere in guvern.


Pai sistemul sanitar din Canada, e unul din cele mai proaste dintre tarile civilizate ! Canadienii se compara continuu cu americanii, si spun ca suntem superiori ca avem asigurari de sanatate de stat, iar americanii nu au.
Dar de ce sa se compare cu altii mai slabi decat ei si de ce nu s-ar compara cu tari mai bune decat Canada, din punctul asta de vedere ?  Ca tac toti, ca mortu' in popusoi, cand vine vorba sa comparam sistemul sanitar canadian, cu cel din Europa !

Realitatea am scris-o pe blogul asta, si o urla presa de ani in sir : mor canadienii cu zile, asteptand sa fie consultati de doctor, sau sa aiba acces la operatii.


Se pare ca visul canadian nu e chiar atat de roz : rata de somaj pentru luna iulie, in Canada, a atins 7,2 %.


Iar canadienii sunt inglodati in datorii : nivelul de indatorare a cerscut, iar batranii canadieni se imp[rumuta mai mult .


Datoria consumatorilor canadieni a crescut cu aproape 77 bilioane ( sau a crescut la 77 bilioane ? ) , sau 6,1 % in al doilea sfert al anului 2013, comparat aceeasi perioada din anul trecut, spune un studiu facut de Equifax Canada.


In medie, datoria pentru consumatorii de 65 de ani si mai batrani, a crescut cu 6,5 %, cea mai mare crestere dintre toate grupele de varsta .


Datoria totala a crescut cu 6,1 % pentru toate grupele de varsta in al doilea sfart din an. Din ea, o crestere de 8,6 %  sunt datorii pentru cumpararea masinilor si 7,4 % crestere la creditele imobiliare.


Realitatea e ca din ce in ce mai mult oameni aleg sa locuiasca in masinile lor : atat in Canada, cat si in USA.


A devenit o moda in ultimii ani din recesiune, ca unii oameni sa traiasca in masinile lor. Inca nu stim daca au decis asta, pentru ca nu au case in care sa locuiasca, ori pentru ca recesiunea e asa de crunta, incat oamenii cauta un stil de viata mai economic.


Walmart, in urma cu 10 ani, a permis ca Rv-urile sa parcheze gratuit in parcarile din fata magazinelor Walmart. Pot sa stea zile in sir, in parcarile Walmart, pentru ca se stie, isi vor face cumparaturile in magazinul lor.


                       In Rai, economia e la pamant : prodctivitatea e chiar mai proasta decat am crezut !



Pentru ultimii 30 de ani, productivitatea canadiana a fost in urma productivitatii din USA si alte tari .Un recent up-datedespre productivitatea canadiana, a fost facuta de Statistics Canada la sfarsitul lui 2011 si arata ca situatia s-a inrautatit.


De ani de zile, Conference Board of Canada si altii, au avertizat canadienii despre proastele rezultate ale cresterii productivitatii, comparativ cu USA si alte tari dezvoltate. Rezultatul este ca exista o diferenta semnificativa pe persoana, intre canadieni si americani : cel putin 7.000 $ si inca e in crestere.

Statistics Canada  a comparat recent productivitatea canadiana cu cea din USA, din 1960 pana in 2011. Daca in 1980 , performantele celor doua tari erau similare, dupa asta, performantele au diferit.
   Intre 1980 - 2011, productivitatea in Canada a crescut cu 1,4 % anual, insa in USa a crescut cu 2,2 $.


O mare diferenta intre cele doua tari, o face un al treilea factor, numit MFP ( multi-factor productivity ) : adica inovatia.
In ultimii 32 de ani, Canada are zeri crestere in inovatie, conform Statistics Canada .


                  Nu doar productia o duce prost, ci si companiile de stat : Posta Canadiana !


De multa vreme, Canada Post a tot taiat din cheltuieli si s-a luptat sa supravietuiasca . Chiar si-a inchis mai multe oficii postale si a crescut preturile serviciilor oferite.
Raportul Conference Board of Canada , zice ca fara o schimbare, Canada Post va pierde 1 bilion de dolari pe an, pana in 2020.

Canada Post incearca sa obtina sustinerea guvernului, pentru schimbarea nivelului de servicii . Obtinerea de fonduri de la buget, este putin probabila, asa ca reducerea serviciilor Canada Post, este inevitabila.


Companiile de curierat care fac parte din Canada Post, au pierdut 76 milioane $ in al doilea sfert din an. Anul trecut, in aceeasi perioada, au pierdut 80 milioane $ .Canada Post merge in pierdere, din ultimele 8 sferturi de an.

" Pre-tax quarterly loss " ( habar n-am ce-i asta ), este inima afacerii postale si a fost mai mare de 104 milioane dolari - o pierdere pentru care compania a blamat 6,3 % declinul  numit " transactional mail ", care include scrisori, facturi si tot felul de statementuri.

In aceste conditii, pur si simplu nu exista suficient profit ca sa sustina operatiile - a raportat Canada Post.


Economia Raiului se bazeaza pe vanzarea de servicii . Cand scade vanzarea de servicii, rezulta ca e grav. Cand scad vanzarile catre saraci ( ca astia's majoritatea ), e si mai grav.
Walmartul este un lant de magazine destinat saracilor : si tocmai raporteaza ca au scazut vanzarile !


Walmart raporteaza un declin surpriza a vanzarilor, in USA, din cauza ca americanii se duc mai rar la magazin , pentru ca s-a scumpit benzina si asta i-a lasat cu mai putini bani de cheltuiala.

Walamartul si-a scazut previziunile de profit pentru anul asta fiscal si se ingrijoreaza asupra cheltuielilor de sarbatori pentru sezonul care urmeaza. Sunt citate slabe rezultate in USA, si la fel de proaste si in Canada, Mexic, Japonia ai pe alte piete internationale pe care ei se bazau ca vor avea cresteri pe termen lung.


Nu e o intamplare ca Wamartul experimenteaza scaderea vanzarilor : si alte magazine din Canada, au aceeasi problema.


Macy's Inc a raportat un neasteptat declin in vanzari si blameaza ezitarea consumatorilor de a cheltui pentru lucruri neesentiale .

Macy's spune ca i-au scazut vanzarile cu 3,3 % in USA, insa eu as fi interesata sa ne spuna cu cat i-au scazut vanzarile in Canada.


Nici Targetul nu o duce mai bine in Canada, insa asta era o chestiune previzibila 99 % . De data asta, canadienii s-au suparat pe Target, ca le-a pus preturi mai mari decat au in USA .



Un nou survey, claseaza Target pe cele mai joase locuri, in radul magazinelor, in ceea ce priveste satisfactia consumatorilor.
Forum Research a facut un survey, care arata ca 62 % dintre clientii de la Costco erau foarte satisfacuti cu serviciile si selectia din magazin, comparat cu doar 27 % clienti foarte satisfacuti de Target.


Problema e ca Targetul nu ofera aceleasi preturi cu cele din USA.
Mi se p[are o eroare grava de management, sa faci tam-tam ca deschizi magazine in Canada, ca o sa vii sa rupi piata canadiana in doua, ca o sa pui preturi mai mici si o sa dai rusni la toti and shit. In plus, au batut moneda prin presa canadiana despre cum bietul canadian  trebuei el sa plateasca mai mult in Canada decat in USA si nu e corect, da' lasa ca venim noi si rezolvam problema.
    Si dupa ce si-au deschis magazinele in Canada ... tzeapa ! Managementul de la Target declara prin presa ca stai, ca nu-i chiar asa, ca nu se poate sa avem preturi ca in USA , ca nu ne facem singuri concurenta. Eh, pai n-aveti decat sa ramaneti in USA !

Tine de un minim rationament, sa pricepi ca, clientul din Canada se va simti tras pe sfoara cand va vedea ca ai preturi ca orice alt magazin Canadaian ( la unele produse, chiar mai mult ) : evident ca nu o sa-ti mai calce pragul !  Managerii aia sunt platiti cu o caruta de bani, si tot nu pricep un lucru simplu : nu tragi tzeapa clientilor cu praturi mari, dupa ce ti-ai facut super reclama prin presa despre cum o sa ai grija de ei si o sa le dai preturi mici.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Trending Articles