Quantcast
Channel: Filosofie pe bordura
Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Saracia in Canada

$
0
0

In Rai, situatia e din ce in ce mai albastra : doar cativa canadieni au reusit sa stranga bani albi pentru zile negre :


Mai putin de 20 % dintre canadieni, sunt financiar pregatiti pentru situatii de urgenta, conform cu surveyul Rainy Day, facut de Bank of Montreal.
17 % dintre respondenti spun ca au strans mai putin de 1.000 $ pentru situatii de urgenta. alti 20 % au stransi , pana la 5.000 $, iar 14 % au pana in 9.999 $. 
18 % au strans 50.000 $ sau mai mult, pentru situatii de urgenta.


Jumatate dintre respondenti spun ca au strans echivalentul a 3 luni de cheltuieli si spun ca traiesc de la un salariu la altul. Doua treimi dintre respondenti, in trecut au fost nevoiti sa apeleze la fondurile de urgenta , pentru reparatia masinii, pierderea jobului sau reparatii la casa .

Dintre toti respondentii, mai in varsta de 65 de ani, se simt mai pregatiti pentru zile negre, decat canadienii de 35-44 ani, care sunt cel mai putin pregatiti.


Canadienii spun ca se afla in situatia asta, din cauza ca salariile medii au ramas la nivelul anilor '90, dar costul vietii a crescut cu 120 % la fiecare 10 ani, iar clasa de mijloc a devenit din ce in ce mai saraca, pe zi ce trece.


Rezultatul este ca tot mai multi canadieni sunt inglodati in datorii in acest an si le ia din ce in ce mai mult timp sa le plateasca :


Studiul publicat de Bank of Montreal a gasit ca 83 % dintre canadieni au admis ca au datorii : o crestere cu 74 % fata de numarul datornicilor de anul trecut.


In acelasi timp, suma medie a datoriilor lunare a scazut cu 13 %, de la 1.138 $ la 986 $ . Alberta are cea mai mare cantitate de datorii de platit in fiecare luna, 1.225 $, iar Quebecul are cel mai putin,768 $ .

Vice presedintele BMO , Janet Peddigrew spune carezultatele pot indica doua lucruri : ca oamenii au probleme mai mari sa-si plateasca datoriile lunare, sau ca nu se grabesc sa-si plateasca datoriile, datorita donazilor mici la imprumuturi.


Jumatate dintre respondenti spun ca datoria lor a scazut in ultimii 5 ani , comparat cu 28 % care au raportat cresterea datoriei, in aceasta perioada. Mai mult de jumatate , spun ca planuiesc sa-si plateasca toate datoriile in urmatorii 5 ani.


Majoritatea proprietarilor de case, anticipeaza ca isi vor plati datoria in urmatorii 10 ani, iar o treime spun ca  o vor face in urmatorii 5 ani.
29 % dintre canadieni planuiesc sa isi plateasca datoria in urmatorul an.


Cea mai mare sursa de datorii este creditul imobiliar , 34 % il reprezinta creditul pentru masina, iar 19 % imprumuturile pentru studii.
studiul online a fost facut de Pollara, pe 1.005 canadieni, intre 12 iulie si 16.


Dupa ce ca sunt saraci si impovarati de datorii , costul vietii creste ca la balamuc. In special mancare se scumpeste de la luna la luna, pe nesimtite ( ca astia nu anunta public, cum se obisnuieste in Romania ). Doar te duci la supermarket si constati ca unele produse costa mult mai mult. Peste ceva vreme, constati ca si alte produse s-au scumpit si tot asa.




Urmarea : canadienii cumpara din ce in ce mai mult pe cupoane de reducere, iar cosurile de cumparaturi sunt pline cu mancare la discount ( aia care e putin deteriorata ).Dar in zilele noastre, sa mananci de la discount nu mai este suficient ca sa tii factura pentru mancare, la nivele rezonabile.
     Pretul mancarii in Canadaeste in crestere. Costul mancarii de baza, precul painea, carnea, ouale sunt intr-o rapida crestere.


Pentru Canada, pretul mancarii a crescut aproape de 2 ori mai mult decat a fost prevazut de Consumer Price Index .
Spre frustrarea candienilor, preturile nu cresc in acelasi ritm si in USA, unde mancarea e mult mai ieftina. O comparatie a preturilor intre USA si Canada, arata ca in medie canadienii platesc cel putin 1 $ in plus, pentru orice produs cumparat, iar in unele cazuri, ei platesc chiar dublu.

De exemplu, in primavara trecuta, canadienii plateau 7,10 $ / kg de pui, iar americanii plateau doar 3,37 $/ kg.

Canadienii declara pe la ziar ca se simt inselati si furiosi. Si mai spun ca salariile au ramas la fel, iar pretul mancarii creste incontinuu, iar la sfarsitul lunii, multi raman cu nimic. Un nene chiar spune ca a fost nevoit sa fure mancare, pentru ca nu a avut alta optiune, iar No Frills nu mai este un magazin ieftin.



Robert Fox, director executiv al Oxfam Canada, declara la ziar ca pretul mancarii creste, din cateva cauze : cresterea pretului la benzina, chimbarea climatica si redirectionarea culturilor de mancare, catre bio-fuel. O alta cauza este ca in USA exista mai multa competitie decat in Canada .


O alta cauza a cresterii preturilor in Canada, este ca traim in capitalism de monopol, in care toate domeniile sunt detinute de corporatii mamut, in fata carora micii intreprinzatori n-au sanse. Daca in Epoca de Aur din Romania, in plin comunism, statul detinea monopolul si dicta preturile, in Canada, in plin capitalism ( de monopol ), cateva corporatii detin monopolul si dicteaza preturile : aceeasi Marie, cu alta palarie.
Fox da un exemplu la ziar : Loblaw Companies LTD este cel mai mare lant de supermarketuri din Canada si are in componenta mai mult de 1.000 corporatii si magazine franciza, inca 400 magazine asociate si aproape 4.700 magazine independente, incluzans lantul de supermarketuri No Frills si Loblaws .

Loblaws a anuntat recent ca planuieste sa cumpere lantul de farmacii Shoppers Drug Mart, cel mai mare lant de farmacii din tara, pentru 12,4 bilioane dolari.


               In timpul asta, concedierile din luna iulie loveste greu piata muncii din iulie, din Rai :

 




Somajul a crescut in iulie , de la 7,1 % la 7,2 % . Trebuie sa luati considerare ca si canadienii numara somerii ca si romanii : adica doar ce le convine lor ...

Numarul de someri : erau 1.380.300, acum sunt 1.355.100


Somajul tinerilor intre 15-24 ani : 13,9 %  ( era 13,8 % luna anterioara )

Somajul barbatilor de peste 25 de ani : 6,2 % si a ramas la fel

Somajul femeilor de peste 25 de ani : 5,9 % si a ramas la fel



Somajul pe provincii : somajul national a fost 7,2 % in iulie.

Newfoundland 11,4 % ( a fost 10,9 % )

Prince Edward Island : 11,8 % ( a fost 10,9 % )

Nova Scotia : 9,0 % si a ramas constant

New Brunskick : 10,2 % si a fost 11,2 %

Quebec : 8,2 % si a fost 7,9 %

Ontario : 7,6 % si a fost 7,5 %

Manitoba : 5,5 % si a fost 5,0 %

Saskatchewan : 4,0 % si a fost 3,7 %

Alberta 4,5 $ si a fost 5,0 %

British Columbia : 6,7 % si a fost 6,3 %


In iulie, pierderea neta a joburilor a fost de 39,400 joburi, aproape jumatate-jumatate joburi full time si part-time, un declin cu 400 joburi , fata de luna iunie.


                            Canada este in urma majoritatii tarilor dezvoltate, la crearea de joburi.




O noua analiza a datelor OECD, arat cum Canada a cazut in urma majoritatii tarilor dezvoltate, cand e vorba de crearea joburilor in recesiune si ajustare anumarului joburilor, cu cresterea populatiei. Canada are mai putin joburi astazi, decat a avut inainte de recesiune.


Numarul populatiei care are job in Canada, a scazut drastic in 2008-2009 si s-a recuperat doar o mica fractiune din pierderi, spune o noua analiza a Canadian Auto Workers economist, Jim Standford.
Datele analizatede la OECD, arata cum rata numarului canadienilor care au job, a scazut si e mai mica decat era ininte de recesiune : Canada are cu 1,4 % mai putine joburi decat avea in 2008.



De ce are mai putine joburi ? Pentru ca populatia continua sa creasca, iar Canada are nevoie sa creasca numarul joburilor, cu 1,5 $ pe an, ca sa tina pasul cu cresterea populatiei, iar asta nu se intampla.
In plus, Canada continua sa importe cam un sfert de milion de imigranti pe an ...



           Numarul canadienilor care aveau job in 2008, era de 73,6 % , iar in 2012 a fost 72,2 %


Cele mai greu lovite de somaj, sunt oraselele mici. Conform cu un nou raport al Conference Board of Canada, aproape jumatate din oraselele de marime medie din Canada - 21 din 46 - nu s-au recuperat in urma pierderilor de joburi din timpul recesiunii si nici nu le-au ajustat cu cresterea populatiei.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Trending Articles