Quantcast
Channel: Filosofie pe bordura
Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

No hope !

$
0
0

Viata in Rai, e din ce ince mai grea.
Rona ( mare lant de magazine ) inchide 11 magazine in Ontario si British Columbia, si taie 125 joburi administrative :


8 magazine sunt in Ontario si 3 in British Columbia : nu mai sunt rentabile. Se pare ca oamenii nu mai cheltuie in nestire, cum le statea in obisnuinta.


Rona a anuntat ca 125 joburi administrative vor fi eliminate in 4 centre in Canada, in aditie la alte 200 joburi administrative, care au fost anuntate in februarie, ca se inchid.


Tinerii o duc si mai prost . Atat de prost, incat au devenit o generatie de someri, iar canadienii au facut si un documentar despre asta " Generation Jobless " .


Timpurile cand o diploma de universitate iti asigura un job bun, bine platit si o viata confortabila, au trecut. Astazi, rata oficiala a somajului la tineri, este de 15 % - dubla fata de populatia generala. Dar adevaratacriza este cresterea numarului de absolventi de facultate, care sunt angajati sub pregatirea lor - care se chinuie in joburi prost platite, joburi part-time, ce nu necesita o diploma universitara.

In Canada nu exista statistici oficiale care sa estimeze ce se intampla cu tinerii de 25-29 de ani, cand termina facultatea . Ca sa faca lucrurile si mai rele, 60 % din absolventi, au o datorie medie, de 27.000 $ ( ca in Rai, taxele scolare sunt exorbitante ).
     Inglodati in datorii, muncesc in joburi fara viitor. Sunt numiti " generatia pierduta". Dar nu numai tinerii sunt pierduti : daca generatia viitoare nu se va putea ridica economic, cine va cumpara casele baby-boomersilor ? Cine va plati pentru programele sociale ? Somajul tinerilor si underemploymentul lor, este o bomba cu ceas cu consecinte serioase pentru toata lumea.














Lucrurile in Canada se inrautatesc, in special pentru ca  universitatile - angajatorii- guvernul, nu lucreaza impreuna sa gaseasca o solutie. Canada este singura tara din lume fara un corp national responsabil cu educatia, si prin urmare este cea mai descentralizata si faramitata tara din lume, cand e vorba sa ajute tinerii sa-si faca o intrare usoara pe piata muncii.







           Documentarul compara Canada cu Elvetia, unde rata de somaj a tinerilor este de 2,8 %.












Documentarul ne spune ca joburile care erau acum 30 de ani, cu beneficii, pensii private si salarii mari, sunt greu de gasit.

In 2011, 1 din 3 absolventi de invatamant superior, intre varsta 25-29 de ani, au sfarsit intr-un job pentru oameni necalificati.

In 2012 s-a dublat rata de somaj a tinerilor  : de la 7,2 %  la 14,8 %

In 2011 s-a dublat numarul tinerilor sub 30 de ani, care nu au un job permanent.
























Tinerii canadieni isi povestesc experientele atat in documentar, cat si pe pagina de internet : absolvent de master in Urban Planning in 2011, cu ceva experienta in munca si chiar co-op ( practica neplatita la firme ) cat a fost in scoala.
   Ca rezultat, a fost incapabil timp de 6 luni, sa obtina macar un singur interviu in meseria pentru care s-a pregatit. A trimis nenumarate Cv-uri la diferite agentii de recrutare si institutii, in speranta ca va primi un internship ( adica sa munceasca pe gratis ! ), insa nimeni nu l-a vrut.

Dupa 6 luni in care a locuit cu parintii si a muncit in joburi de necalificat la un call-center, a decis sa faca ce fac multi tineri canadieni fara speranta in Canada : sa-si ia un job de profesor de engleza in tarile din lumea a 3 a .In special, in Asia.
    A muncit in Asia si a strans ceva bani, cu care spera sa-si plateasca alte cursuri in Canada, in alta meserie ( unii nu se invata minte niciodata ) .


Alt canadian spune lucrurile pe nume : ca documentarul a omis sa spuna ca in zilele noastre, e mai mult despre  " pe cine cunosti" si nu ce stii sa faci. ( In Canada, pe saiturile guvernamentale scrie clar si mai demult am pus pe blog, ca hidden job market este de 80 %. Adica 80 % din joburi nu sunt publicate, ci se anunta doar in intariorul companiilor si n-ai cum sa afli ca sunt vacante ).

 Poti sa fii dotat cu toate internshipurile si contractele posibile, ca angajatorul va prefera pe baiatul prietenului sau, care cauta acelasi job. ( Asta e explicatia pentru care in Canada e ingrozitopr de multa incompetenta in posturile de conducere : nu se angajeaza pe competenta, ci pe pile, exact ca in Romania ).
    Angajatorii simt ca e mai sigur sa angajeze pe cineva care vine cu o recomandare personala, decat sa ia pe cineva la intamplare. Le salveaza timp, bani si efort. ( aparent le salveaza , ca nu e deloc profitabil sa angajezi un incompetent, insa el e mentinut in functie - imi este plin podul de cazuri d'astea ).
      Baiatul spune ca are 25 de ani, 2 ani experienta si toate joburile care le-a avut, au fost obtinute prin pile si toti colegii de munca pe care i-a avut, au obtinut joburile tot prin pile. Are prieteni care sunt ingineri si nu isi pot gasi joburi, dar altii si-au gasit, pentru ca aveau rude care erau angajati in marile companii din Canada.

Daca nu esti nsacut intr-o familie cu relatii, sau daca te invarti in cercul nepotrivit, esti condamnat pe viata sa cersesti un interviu pe linkedin .


Astea fiind conditiile de trai, nu-i de mirare ca se inmultesc numarul homless-ilor : 300.000 pe strada, adaposturi de noapte.


Homelessens in Canada, afecteaza anual 200.000 oameni in fiecare an si vine cu un cost de 7 bilioane dolari, asa zice primul raport national.
Tim richer, unul din autorii raportului si presedintele Canadian Alliance to End Homeless, spune ca asta e imaginea dezastrului din comunitatile de-a lungul tarii. E un dezastru nenatural, care se intampla din cauz asaraciei, dizabilitatilor, dependentelor, bolilor mintale si traumelor.


In fiecare noapte, cel putin 300.000 oameni sunt homeless sau in adaposturi pentru violenta domestica, dorm afara sau sunt temporar adapostiti in spitale sau inchisori.

Raportul mai spune ca mai mult de 50.000 de cazuri, pot fi considerate homeless mascat, pentru ca oamenii locuiesc temporar cu prietenii sau familia, pentru ca nu au unde sa se duca.


Nici pensionarii din Rai nu o duc mai bine : mai mult de jumatate din pensionari sunt impovarati cu plata datoriilor.


Maimult de jumatate din canadieni sunt inglodati in datorii si au de platit in fiecare luna, una sau mai multe datorii, arata un studiu al bancii CIBC.

59 % dintre canadienii intervievati, spun ca au datorii. Media nationala este 71 % canadieni de toate varstele, au datorii. Aproape 1 din 5, sau 19 % dintre pensionarii care au datorii, spun ca au devenit si mai indatorati in ultimul an.
36 % spun ca nivelul datoriilor a ramas la fel.


Datoriile pe cartile de credit, sunt 39 %, iar 30 % sunt linii de credit. 16 % spun ca inca mai platesc rata la banca pentru casa cumparata , iar 14 % au imprumuturi.
17 % din intervievati declara ca fac 1 sau 2 plati lunare pentru datorii.


Daca angajatrii din sectorul privat se zbat in joburi prost platite sau someaja, functionarii de la stat o duc din ce in ce mai bine : se creaza mai multe joburi, cu mai multe beneficii.


Conform cu raportul Canadian Press, care a folosit cifrele de la Oficiul Bugetului Parlamentar, numarul de oameni aflati pe statul de plata federal, a crescut cu 14 % intre 2005 - 2006.

Angajatii serviciului de informatii a crescut cu pana la 15,3 %, serviciile administrative cu 20 %, personalul managementul financiar, cu 35 % iar programele sociale pentru birocrati, au crescut cu 43 %.


Cea mai mare crestere a fost in zona politiei si securitatii. Cea maimare crestere de personal a fost la graniceri, Canadaian Border Services Agency cu 5.200 angajati , sau 54 %
lCorrectional Service of Canada  a crescut cu pana la 4.516 angajati, sau 31 %.

Politia RCMP, personalul civil a crescut cu 40 %, adaugand 1.787 angajati, si au ajuns in total pe statul de plata, 6.210.
Public Safety spune ca cifrele refleta part-time, angajati pe contract determinat si job sharing si dac ar fi convertite in joburi full-time, echivalentul lor ar fi de doar 33,56 %



O duci din ce in ce mai rau ?  Guvernantii au gasit solutia : sfaturi despre fericire, pe care le putem citi pe monitoarele de la metrou si pe pancartele de pe pereti !



                                             Nu te grabi sa critici, fara sa cunosti faptele ...


Nu doar ca au cheltuit bani ca sa faca panourile alea de clamat prostimea, dar au investit bani, ca sa faca interviuri cu oameni obisnuiti de pe strada, care sa dea ... sfaturi de fericire ! Si s-au dus la toata lumea, de la plozii de gradinita, la mosii din azile, sa le dea "sfaturi pentru trait " .

Pe bune, chiar are cineva nevoie de sfaturi despre cum sa-si traiasca viata ?  Problema este ca NU ne putem trai viata cum ne-am dori , pentru ca suntem sclavi !


Prostimea nu se dezminte, si a declarat doar platitudini, care acum impanzesc monitoarele si peretii de la transportul in comun, si au tocat bani publici.
Mostra de platitudini care nu spun nimic ( hai sa vorbim discutii ) : " inconjoara-te cu dragoste" ... " e ceva ce deja cunosti, dar e asa usor sa uiti "


Flmuletul cu platitudini, care ruleaza pe monitoarele din statiile de metrou, se poate vedea pe adviceforliving.ca, raspunsurile pot fi funny ( daca n-as stii ca sunt pe banii platitorilor de taxe ), pot fi adorabile sau o sa-ti rupa inima ( sau alt organ ) ...



Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Trending Articles