Quantcast
Channel: Filosofie pe bordura
Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Joburi in Canada

$
0
0

In Rai economia e la pamant cu flori pe ea. Economia Raiului se bazeaza in principal pe vanzare ade servicii ( proaste, scumpe si majoritatea inutile ). De cand a venit criza si oamenii sunt concediati si nu isi mai pot gasi joburi, au lasat-o mai moale cu cumparaturile inutile, iar asta s-a reflectat in presa : au inceput sa apara articole in care canadienii erau dresati cum sa faca economie la mancare !  
      Pana mai anii trecuti, asa ceva nu s-a mai pomenit in Canada ! Acum mass-media explica doct prostimii ca s-a inventat pachetelul cu mancare de acasa : nu, nu e nevoie sa mananci la restaurant in fiecare zi in pauza de pranz, asa cum erai obisnuit din vremurile bune ! 

Iar magazinele care vand zdrente la suprapret au inceput sa se inchida prin malluri : prostimea a inteles in sfarsit, ca nu are nevoie de n'spe mii de carpite cu fite. Cata vreme haina din dulap arata bine, de ce ti-ai cumpara altele ?  Doar pentru ca retardatul nu stie cum sa isi foloseasca banii intr-un alt mod mai util sau mai placut ?

 Lantul de magazine Laura a cerut protectie fata de creditori :



 Laura avea 150 de magazine cu haine pentru femei si a avut pierderi foarte mari in 2012 si 2013.  Compania este cel mai recent retailer canadian care a avut probleme financiare in ultima luna. Alte lanturi de magaine de haine au avut aceeasi problema si au dat faliment : Jacob, Bikini Village si Mexx.
     Ce nu spune presa  iar maganerii magazinelor nu vor sa vada, este ca populatia este din ce in ce mai saraca iar preturile carpitelor pe care le vand ei sunt foarte mari. Extrem de mari. Si atunci omul prefera sa cumpere aceleasi haine de aceeasi calitate de la chinezi sau Walmart, unde preturile sunt la jumatate. Sau pur si simplu nu mai cumpara deloc, pentru ca nu am vazut oameni dezbracati si desculti pe strada : deci nu e nevoie de alte zdrente, decat atunci cand se rupe astea de pe ei ( adica peste ani de zile ).



                                              Blacks Photography  s-a inchis  :


Telus inchide 59 de magaine Blacks Photography in Canada, afectand 485 de angajati, a declarat purtatorul de cuvant al companiei. 
" Inovatiile tehnologiei au schimbat felul in care canadienii fac poze si le impart, si doar cativa mai folosesc magazinele de facut poze " , a declarat Luiza Staniec.


Telus a cumparat lantul de magazine in 2009 si a inceput sa vanda telefoane mobile si camere, in tentativa de a se adapta la schimbarile din industria fotografica. Cum fotografia s-a mutat in digital, doar cativa clienti mai vin sa isi faca poze pe hartie ( pentru pasaport si acte oficiale, ca asa ne obliga legea ) ori sa cumpere film.

Chiar daca oamenii isi fac tot mai multe poze ,vanzarile din  intreaga industrie foto au scazut in ultimii doi ani, de cand s-au imbunatatit camerele de pe smartphonuri.

Lantul de magazine foto spune ca a fost incapabil sa creasca profiturile si va face investitii considerabile ca sa adapateze Blacks la schimbarile care au loc " . Cele mai multe dintre magazine sunt situate in Ontario .


GAP, alt magazin de carpite urate cu draci si scumpe, spune ca isi inchide 175 de magazine in North America :


Gap planuieste sa inchida 175 de magazine si sa concedieze 250 de angajati pana la sfarsitul anului fiscal in 31 ianuarie. Compania inchide si alte magazine in Europa.


 Prostimea a inceput sa isi bage mintile in cap ( de musai ca de voie buna, ca stau cu sula somajului si a saraciei in coaste ) si au inceput sa renunte la a se maimutari in n'spe mii de haine care mai de care mai motaza si mai scumpa si asta nu pentru ca au gasit lucruri mai inteligente cu care sa isi ocupe timpul, ci pentru ca pur si simplu sunt din ce in ce mai saraci si nu isi mai permit. 
Au inceput sa se restranga pana la nevoile de baza. Asta e momentul in care marketingul contraataca si incearca sa-i fraiereasca pe tineri sa arunce banii pe lucruri de care nu au nevoie.
 Adultii sunt mai greu de prostit, insa tinerii sunt mai rau ca oile, cand vine vorba de a nu iesi din rand : daca nu iti cumperi zdrente dupa ultima moda, telefon de nu-s care , cu care sa iti faci poze la Starbucks si pe la concerte si cluburi, si sa le postezi pe Facebook, esti un paria in cercurile de tineri. Mai nou i-a lovit mania sa isi pozeze mancarea si sa i puna pe Facebook, sa stie toata lumea ca ei isi permit sa manance la restaurant. Noua generatie de cocalari narcisisti si fara simtul ridicolului.

Reclamele s-au ajustat si folosesc materialul clientului : ultima campanie a lui Calvin Klein e inspirata din Tinder ( nu stiu ce-i aia ) si sexting, pe principiul " maimuta vede, maimuta face " .
Uite, ala trimite mesaje de sex : da fuguta la magazins i cumpara-ti si tu carpitele pe care ai vazut ca el le purta !
 Si ce are sula cu prefectura ? Da' ce, cand stau cu nadragii in vine pe tron, nu pot trimite sa fac sexting ( ca oricum nu ma vede nimeni ), decat daca sunt imbracat in hainele din reclame ? Jenant.


Pentru colectia de toamena, CK are ca tinta tanara generatie care se ocupa de sexting iar campania este un experiment social ce descrie cum tanara generatie abordeaza in mod unic, conexiunea sexuala in lumea digitala.


Am vazut un fenomen care se intampla si nu doar tinerei generatii. Oamenii chiar isi dau intalniri digitale. Este autentic si adevarat felul in care consumatorii comunica.


Campania magazinului de carpite contine mesaje tip sexting si o gramada de modele si actori tineri, plozii actorilor consacrati : fiica lui Quincy Jones impreuna cu prietenul ei din viata reala , Will Peltz.


Manufactura din Canada e aflata in moarte clinica inca inainte de a incepe criza economica. Acum e si mai dezastru : manufactura se micsoreaza de 4 ori mai repede decat se asteptau canadienii. Pai daca totul e produs in China si la un pret infim ( ca aia folosesc sclavia ), cine si de ce ar plati dublu-triplu ca sa produca in Canada ?


Statistics Canada spune ca vanzarile din manufactura au scazut cu 2.1 % in aprilie . Economistii au asteptat o scadere de doar 0,5 %, conform cu Thomson Reuters. 

A fost al treilea declin in 4 luni.Vanzarile au fost scazute in 21 de industrii care contabilizeaza aproape doua treimi din totalul manufacturilor canadiene. Vanzarile au scazut cu 1.0 %, aratand ca un numar mai mic de bunuri au fost vandute in aprilie. Vanzarile din luna aprilie au scazut in fiecare provincie cu exceptia Manitoba. Aproape cu doua treimi din scadere avanzarilor canadiene apartin Quebecului, unde vanzarile au scazut cu 5,4 %.
In timp ce magazinele cu marfa scumpa dau faliment sau le scad vanzarile, Dollarama infloreste. Dollarama este magazinul sarantocilor din Canada ( si apoi urmeaza Walmart ), unde marfa vine din China si costa 2-3 $ ( pe vremuri, totul costa doar 1 $ bucata, insa de cand a crescut inflatia, au crescut si preturile ).
    E un soi de magazin 3 la 10.000 cum era in Romania.


Dollarama Inc spune ca a avut profit de 64.8 milioane dolari in primul sfert de an. Vanzarile au crescut cu aproape 13 % , adica cu 566 milioane, putin peste estimarile analistilor pentru ultimul an. Dollarama a deschis inca 17 magazine in primul sfert de an care s-a terminat in 3 mai, si in total are 972 de magazine Dollarama.


Iubim sa spunem " cumparam produse canadiene ". Insa nimeni nu vrea sa plateasca preturi mari pentru asta. 90 % dintre orice electronice sau haine pe care le cumparam, sunt produse in afara Canadei. American Apparel este singurul mare brand despre care stiu ca e facut in North America. Exceptand faptul ca un tricou simplu costa 47 $ bucata.


Cum ziceam : economia Canadei e la pamant cu flori pe ea, iar asta se reflecta in veniturile populatiei, care nu isi mai permite sa cumpere la preturi mari, ori sa cumpere marfuri de care nu are neaparata nevoie. Nu isi mei permite, pentru ca saracia este din ce in ce mai mare in Canada si tot mai multi oameni lucreaza pe salariul minim pe economie sau aproape de salariul minim  : adica abia reusesc sa puna mancare pe masa .


In 1997 , 1 din 4 muncitori din Ontario munceau pentru salariul minim pe economie. Astazi, 1 din 8 muncitori lucreaza pe salariul minim. Asta, conform cu un nou studiu facut de Canadian Centre for Policy Alternatives, care a gasit ca numarul joburilor prost platite in cea mai mare  provincie din Canada au crescut cu o viteza mai mare de 3 ori decat cresterea numarului total al joburilor din 1977 incoace.

Studiul a fost bazat pe datele oferite de Statistics Canada ce descrie economia Central Canada, ca pe o economie care pierde rapid joburile bine platite, manufacturile sindicalizate in favoarea joburilor prost platite si a joburilor care nu au sinducate. Rezultatul acestei schimbari a fost cresterea numarului de joburi ' precare" , precum joburile pe contract , joburile temporare si joburile part-time.

In ultimii 17 ani, numarul total al joburilor a crescut cu 30 % , iar numarul joburilor prost platite ( definite ca fiind platite cu pana la 4 dolari pe ora mai mult decat salariul minim pe economie ) a crescut pana la 94 % , a gasit studiul. Adica o saracie generalizata.

S-a gasit ca 1,7 milioane de canadieni din Ontario muncesc in joburi prost platite, insumand 30 % din forta de munca a provinciei. In 2001, doar 16,5 % dintre canadienii din Ontario aveau joburi prost platite.

Portiunea de muncitori care castiga salariul minim pe economie a crescut cu 11,9 % din totalul fortei de munca, cu pana la 2,4 % din forta de munca din 1997. Salariul minim pe economie in Ontario era de 6,85 $ pe ora ( din care scadem taxele ) in 1997, iar acum este de 11,25 $. 
    Ce nu scrie in ziar este ca a scazut dramatic putere ade cumparare a dolarului, inflatia creste continuu, si cu salariul minim din zilele noastre, traiesti mult mai prost decat traiau in 1997 cu salariul minim.
 

Raportul dezminte mitul ca muncitorii platiti cu salarii minime pe economie sunt in majoritatea lor adolescenti care locuiesc cu puitorii si economisec bani sa isi cumpere ultimul model de smartphone.
     
Dintre cei care castiga 11 $ / ora ( din care scadem taxele ), o treime sunt muncitori cu varste intre 25 - 54 iar 8,7 % au varsta de peste 55 de ani. 
57 % sunt sub varsta de 25 de ani.

Salariile proaste vin la pachet cu conditiile proaste de munca. Aproape doua treimi dintre muncitorii platiti cu minimum pe economie au orare de munca " impredictibile", insemnand ca programul lor de munca se poate schimba oricand si oricum, in functie de cum au sefii nevoie .
     Chestia asta se intampla pentru muncitorii care lucreaza pe 11 - 15 $ pe ora : 4 din 10 muncitori au program impredictibil.

Cei care muncesc in aceste joburi prost platite au sanse mai mari sa nu fie platiti cand isi iau zi libera ( adica la sarbatorile nationale in care angajatorii sunt obligati sa dea liber muncitorilor, sau cand sunt bolnavi si nu pot veni la munca . Le dau ziua libera, insa nu ii platesc : e ceva absolut firesc pe aici. ).
       56,8 % dintre muncitorii care castiga mai mult de 15 $ pe ora ( din care scadem taxele ) primesc zile libere platite pentru cand sunt bolnavi ( prin generozitatea angajatorului, pentru ca legea nu ii obliga ) si doar 24,9 % dintre muncitorii prost platiti din Ontario, primesc aceste zile libere platite si numai 16,8 % dintre muncitorii platiti cu salariul minim pe economie beneficiaza de zile libere platite.


Pentru saracia generalizata in care se zbate populatia, Jeb bush are solutia :munciti ore suplimentare ! Daca nu aveti paine, mancati cozonac !



Candidatul republican la presedintie, Jeb Bush a declarat pentru New Hamshire's The Union Lider, ca in ordinea de a creste economia, oamenii ar trebui sa munceasca mai multe ore pe zi. .



Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Trending Articles