Numai cine nu a vrut nu si-a dat seama ca sistemul scolar nu mai este demult despre educatie, ci s-a transformat in afacere. Cea mai profitabila afacere din Canada ( dupa imigratie ). Iar in afaceri conteaza doar banul : si de aici declinul accelerat al calitatii invatamantului.
De cealalta parte, nici clientii sistemului de invatamant nu sunt interesati de educatie, ci doar de diplomele fara de care nu vor putea practica anumite meserii. Si este absolut firesc ca studentii sa nu doreasca sa fie fortati sa invete niste informatii inutile si de cele mai multe ori, false.
Toata povestea e o mascarada din care castigatoare ies doar scolile, ca studentii sunt inglodati in datorii din ce in ce mai mari, pentru plata taxelor scolare : diploma de facultate e cea mais cumpe hartie igienica din Canada.
Iar naivii dispusi sa plateasca o avere pentru asa zis-a educatie, se vaieta la ziar : Maggie Sproule de 25 de ani are o datorie de 35.000 % . Cea maimare parte din suma reprezinta taxa scolara pentru diploma de machioza ( numita pompos " artist " ). Taxa scolara si taxele pentru ecipamentul necesar au costat peste 20.000 $ pentru 8 luni cat dureaza amaratul ala de curs de machioza.
Pe langa taxele scolare, studentul are nevoie sa plateasca 800 % chiria apartamentului pe care il imparte cu o prietena, plus cele necesare traiului. Datorita orarului scolar, fata nu are suficient timp la dispozitie ca sa isi ia un job part-time, asa ca traieste aproape in intregime din bani imprumutati de la banca.
Fata spune ca e constienta ca scoala e scumpa, dar este foarte respectata si o va ajuta sa obtina jobul pe care si-l doreste. Din nefericire, jobul este prost platit, asta in primul rand.
Ca sa fii luata ins erios in industria machiajului, trebie sa ai o buna educatie, sa mergi al scoala pentru asta, insa in primul an de job, salariul este mai mic decat taxa scolara pe care ai platit-o.
Fata estimeaza ca sa va fi capabila sa isi plateasca datorie in 5 ani, daca va avea un job de machioza de mirese si alt job part-time, de chelnerita. Iar asta, in cazul in care suntem optimisti. Fata se ingrijoreaza despre cum isi va putea incepe o afacere ca machioza, cand ea se va chinui sa isi plateasca datoriile scolare si sa se si intretina.
Krista Reierson, absolvent de un colegiu de 4 ani ca asistent social si-a gasit , la 1 an de la absolvirea colegiului, un job de ingrijitor la un adapost pentru oameni ai strazii in Victoria, unde este platita cu mai putin de 20 $ pe ora ( din care se scad taxele ).
Cu acest venit, fata are probleme in a-si plati datoria de 40.000 pentru taxele scolare. Suma minima pe care trebuie sa o plateasca guvernului, este de 200 $, pe langa care mai plateste 825 $ chiria, electricitatea, cablul si Internetul, plus mancxarea si transportul. Fata spune ca doar reuseste sa isi plateasca in fiecare luna dobanda la creditul luat pentru taxele scolare. Asta inseamna ca nu reuseste sa plateasca nici un dolar din banii imprumutati.
Asta e situatia din Canada : costul vietii a crescut enorm de mult in ultimii ani, salariile nu au crescut de zeci de ani si oricum sunt foarte mici, iar studentii nu mai reusesc sa isi plateasca imprumuturile facute pentru scolarizarea lor. Abia reusesc sa traiasca de la o luna la alta si sa isi plateasca dobanzile .
Fata in cauza spune ca va trebui sa munceasca toata viata ei ca asistents ocial, pentru a fi capabila sa isi plateasca datoria. Sa ai datorii este o povara imensa . Daca datoria ar pute adisparea prin magie, ar fi minunat. Daca guvernul ar pierde informatiile despre datoria ei, ar fi minunat. Dar nu are ea atata noroc.
Procentele de studenti care au datorii mai mari de 25.000 $ la absolvire :
Si aici intervine [propaganda perversa care da vina tot pe studenti ! Daca primesti o bursa, plateste imediat din datorie, nu cheltui banii aiurea ! De vina nu e sistemul scolar ce are taxe infernal de mari ( dupa USA, cele mai mari din lume ), ci e de vina amaratul ala de student, ca isi cumpara o inghetata in plus, in loc sa de abanii la guvrn.
Iar vina pentru ca nu isi pot plati datoriile, o poarta tot studentii, ca nu isi pot organiza banii. Si ar trebui sa isi organizeze banii in acelasi fel in care oamenii isi platesc rata la casa : cu cat le raman mai multi bani, cu atat platesc mai mult la banca ( si apoi platesc penalitati imense pentru ca au platit creditul mai devreme decat erau programati in contract ).
Deci studentul ala termina scoala, isi ia un job sau doua si abia are ce manca, iar propaganda ii scuipa seminte in cap si ii reproseaza ca risipeste banii pe prostii, in loc sa isi plateasca datoriile ! Dar tocmai au spus oamenii sa abia reusesc sa plateasca dobanda, nici nu se pune problema sa isi poata plati ratele !
Ca si cand nu e suficienta bataie de joc, scolile continua sa inventeze taxe peste taxe, chiar si acolo unde invatamantul este de stat si gratuit :
Elevii de clasa a 11a de la un liceu din Missisauga au protestat impotriva cresterii taxelor, refuzand sa plateasca cei 65 $ pe an, pentru taxe de activitati.
Elevii spun in ca in ceilalti doi ani anteriori au platit, dar acum refuza. Cu 1.108 studenti, activitatiile aduc scolii in jur de 72.000 $ pe an si e de mirare cum aceasta suma, plus fondurile alocate de stat pentru educatie, nu sunt suficiente ?
Elevii care aleg cursul de ospitalitate, vor plati, de exemplu, 40 $ pentru un halat de bucatar ce este obligatoriu pentru curs. Mai exista o taxa de 100 $ pentru educatie fizica imbunatatita, in care elevii invata yoga si auto-apararea.
Cursurile imbunatatite nu sunt obligatorii, iar studentii pot opta sa nu le faca, a declarat purtatorul de cuvant pentru Dufferin- Peel Catholic District School Board. Si daca elevii nu isi pemrit sa plateasca taxele, scoala va acoperi costurile, a declarat puratatorul de cuvant, Bruce Campbell.
Alte taxe pentru cursurileoptionale includ 60 $ pentru cursul de scupltura - 45 $ taxat pentru materialele pe care studentul ar vrea sa le ia acasa si sa sculpteze acolo.
Un elev, Rocca, spune ca nu si-a luat nici un curs specializat de la scoala, dar o gramada dintre colegii lui au facut-o, pentru ca exista un mare interes pentru ele. Nu conteaza daca scoala va plati in locul studentului ce nu isi pemrite taxa, ci conteaza ca exista aceasta taxa, in primul rand.
Fondurile pentru educatia elevilor de liceu sunt date de Minsiterul Educatiei si sunt substantiale, dar nu abasolute in a acoperi toate costurile. Taxa in cauza este permisa de regulile Ministerului Invatamantului, a declarat Campbell .
Regulile pentru scoli din 2011 in Ontario, spun ca nu pot taxa elevii pentru instrumente, laboratorul de stiinte, texte, manuale si orice taxa care acopera materialele necesare ca sa predai programa scolara.
Un survey din 2013 facut de grupul People for Education a gasit ca 93 % dintre licee taxeaza pentru activitati aproape la inceputul fiecarui an scolar, o suma intre 10 - 100 $ pentru cursurile speciale pe care le ofera ( gatit si sculptura ) care nu sunt optionale, pentru ca nu sunt in mijlocul prorgamei scolare, spune Annie Kidder, director executiv al grupului.
Trebuie sa iei cursurile astea, ca altfel nu poti absolvi. Ea spune ca elevii care nu pot plati taxele, sunt trimis sa ceara parintilor sa plateasca taxele.
Nu doar in Canada, ci si in USA si Eruopa, studentii se prostitueaza pentru a face rost de bani sa isi plateasca taxele scolare. Pai educatia si diplomele ar trebui sa ii ajute sa aiba o viata mai buna si un job minunat, nu sa se prostitueze pentru a putea trai, ca asta poti sa faci si fara sa ai o diploma de facultate !
1 din 20 de studenti, mai mult de 100.000 din toata Anglia, s-a indreptat catre prostitutie, ca sa isi poata plati taxele universitare.
Joburile in prostitutie, dansuri exotice si striptis sunt folosite pentru a reduce datoria pentru studii. Multi studenti sunt asociati in grupuri in social media, de lap dancers si escorte ori " cam girls ". Studentii isi tins ecrete joburile in fata familiei si a prietenilor, de frica de a nu fi judecati de oameni.
Studiul a fost facut de Big Lottery Fund si a implicat 6.750 de studenti din care 5 % sunt barbati iar 3,5 $ femei spun ca au lucrat in industria sexului. Aproape 22 % dintre toti studentii spun ca au luat inc onsiderare sa se prostitueze.
Prin comparatie, Chile va avea educatie universitara gratuita, incepand cu 2016. Deci daca aia din lumea a treia, saraci vai mama lor, isi permit sa dea educatie gratis la tot poporul, ce sa mai zic despre canadieni !
Ministrul de Interior, Rodrigo Penaillillo a anuntat ca educatia universitara va fi gratuita incepand cu 2016.
Nu e de mirare, ca naivii din Canada incep sa se prinda incet-incet, ca diplomele alea nu le ofera decat o viata inglodata in datorii si nimic mai mult. Ca joburi oricum nu exista pe piata canadiana, deci astia platesc o avere ca sa se specializeze in meserii de care nimeni nu mai are nevoie.
Inscrierile studentilor canadieni pentru MBA au inceput sa scada de cand cu criza economica .
Universitatile din intreaga Canada au adoptat noi abordari asupra cursurilor MBA cu care sa isi ademeneasca clientii, pentru ca a crescut concurenta de cand oamenii nu mai sunt interesati de asa ceva. Unele universitati micsoreaza numarul studentilor din clase, iar altele cresc inscrierile studentilor straini.
Rezultatul este MBA-ul este in zilele noastre un camp de experimentare pentru marketing si experimentare aproduselor, in concurenta intre universitati ca sa agate clienti. Astfel, universitatile au inceput sa ofere scolarizare mai scurta ( oricum invata o gramada de balast informational, ce nu le foloeste la absolut nimic ) , programe noi, etc.
Pentru ca studentii canadieni nu pre ase mai inghesuie sa isi cumpere un MBA, universitatile au inceput sa se orienteze catre piata internationala care le furnizeaza 70 % dintre studenti.
Studentii cer programe mai scurte iar universitatile se adapteaza. The Suder School of Business de la University of British Columbia are un nou program ce permite studentilor care nu au absolvit facultatea, sa se inscrie simultan pentru o diploma in Master of Management .
Studentii trebuie sa faca 6 luni in plus de scoala dupa ce primesc diploma de absolvire a facultatii, pentru a finaliza programul de master, castigand in acelasi timp doua diplome in aproape acelasi timp !
Queen's School of Business in Kingston, Ontario a dezvaluit optiunea pentru studenti de a obtine doua diplome de master intr-o succesiune de timp foarte scurta si sa completeze cu un MBA langa un master in finante sau un master in management analitic - amandoua oferite in Toronto- in total, in doar 16 luni.
In 16 luni, la foc automat, imi iau doua diplome de master si un MBA si apoi ma pis cu jet pe ele, ca nu mai au nici o valoare pe piata muncii. Tot la Mc'Donalds vei sfarsi.
Pentru cine nu stia, in Ontario poti fi admis la facultate, doar in baza varstei ( daca ai parca in jur de 20-24 de ani ) se considera " admitere de maturitate " si te faci student doar cu buletinu' . Nu conteaza ca nu ai terminat liceul, ori ca abia stii sa iti scrii numele : important este ca esti student si scoala iti poate vinde o diploma de facultate, foarte costisitoare ( daca esti suficient de imatur incat sa te imprumuti de zeci de mii8 de dolari ca sa platesti o hartie igienica ).
Canada are nevoie de scoli de meserii din care sa nu rezulte studenti cu datorii scolare enorme. Cele mai multe programe universitare sunt o pierdere de bani si de timp. China probabil ca rade cu coor cu tot de noi.
Mai putin cazurile in care angajatorul oti plateste scoala si iti promite o promovare mare si grasa ... nu merita sa te deranjezi sa faci scoala ...
Calitatea invatamantului a degenerat in asemenea hal, incat universitatile au ajuns centre de indoctrinare si spalare pe creier a studentilor. Partea centrala sunt cursurile de " dezbarete " ( mascate sub diferite denumiri ca sa dea bine - filosofie, etc ).
Mi-au spus si parinti cu elevi in scolile canadiene, mi-au spus si profesori care predau in Canada si concluzia e asta : sub masca "dezbaterilor " si a expresiei libere, a gandirii critice, o[piniilor individuale, se ascunde cea mai crancena spalare de creieri aplicata elevilor cu mult tact. Atat de mult tact au astia in a spala pe creier studentii, incat nici profesorii care fac asta nu isi dau seama ca pana si ei insis sunt spalati pe creier !
Concret : dezbatem si sucim subiectul pe toate partile, daaaar ... noi astia de la catedra va spunem pasii in care sa ganditi corect ! Ca voi sunteti mai prosti cu neuronu' si nu vedeti the big picture, pentru ca nu aveti intreaga informatie. Asa ca venim noi si v-o dam si va invatam " paternele" dupa care sa ganditi corect, sa luati celemai bune decizii in viata, bla-bla. Exact asta mi-a spus senin un profesor universitar de " dezbateri " cu studentii.
In viata mea nu o sa uit cum, timp de cateva secunde a facut ca pestele pe uscat, pentru ca nu mai avea cuvinte, cand i-am spus ca nu permit nimanui sa-mi spuna cum sa gandesc , indiferent ce pretext ar folosi.Mi-as lua la mine cutia cu Distonocalm sa pot suporta "dezbaterile" lor , iar la curs i-as scrie ce vrea el sa auda, in timp ce in sinea mea as gandi " Go fuck yourself ! " ca nu accept sa-mi dirijezi tu creierul, ca pot sa-mi adun si singura informatia si sa gandesc cu propriul neuron, fara sa ma duci tu de ochi.
I-am spus ca niciodata nu am acceptat sa mi se spuna cum sa gandesc, si nu am de gand sa o fac vreodata. Nu am acceptat niciodata sa gandesc cum mi-au spus parintii, scoala, profesorii si societatea, pentru ca nu's handicapata mintal sa permit altora sa gandeasca in locul meu. Intotdeauna am zis ca ei, dar am gandit si am facut ca mine ( da, parintii mei si acum se jelesc la sora'mea ce traumatizati au fost ei ca nu am dat 2 bani pe cee ace spuneau ei ).
Imi asum greselile si invat din ele, dar macar stiu ca nu am gresit mergand pe mana altora. Ca nu am nici o garantie ca ceilalti " stiu ei mai bine", ori nu fac erori de gandire, ori nu imi dau twisted informations, ori sunt bine intentionati.
N-am sa uit niciodata cum se blocase si nu reusea sa articuleze vreun cuvant ( ca si eu i-am trantit-o hodoronc-tronc, fara preaviz. Si nici fata nu ma ajuta, ca nu pozez in rebel, ca nu's chiat atat de imbecila ). Se uita la mine de parca aveam doua capete si ii statea pe limba sa ma intrebe cum de mai traiesc daca nu ma trage nimeni de sfori ca sa ma ghidoneze prin viata ?
Da, din nefericire si profesorii de aici sunt splati pe creier ( nu toti, ci doar aia bine dresati ca scoala te educa, te pregateste pentru viata, si altii stiu ce e bine pentru tine - adica autoritatile ).
Daca ma intrebati pe mine, cel mai mare deserviciu si crima impotriva omului, este sa-i modelezi gandirea, sa-l inveti cum sa gandeasca dupa tiparele impuse de tine ( daca e atat de imbecil incat sa iti permita asta ), in loc sa-i permiti sa isi dezvolte singur gandirea, in felul sau propriu si original.
Da, primii care ar trebui spanzurati de co..ie in piata publica, sunt profesorii ( nu chiar toti, ca mai sunt si d'aia normali la cap ) si popii din toate religiile.
Din ciclul, " hai sa vorbim nimic " dar pe bani multi, exemple de cursuri universitare despre ... Lady Gaga ! Serios ? !
University of South Carolina ofera cursuri ( pentru fraierii care cred ca tot ce zboara se mananca si orice talent cantacios ajunge star ) numite " Lady Gaga si Sociologia Faimei ". Mathieu Deflem, profesorul care preda cursul il descrie ca " dezvaluie unele dimeniuni relevante sociologice ale faimei lui Lady Gaga, cu respectarea muzicii ei, a videourilor, modei si alte cacaturi artistice "
Noi o privim pe Lady Gaga ca pe un eveniment social ... nu e ste persoana si nu e doar muzica. E mai mult decat aceste lucruri in societatea noastra, din moment ce ea are mai mult de 10 milioane de urmaritori pe Facebook si 6 milioane de pe Twitter. Asta inseamna un fenomen social. Cursurile nu vor fi oferite inainte de primavara lui 2011.
Nu e prima universitate care ofera cursuri despre Lady Gaga ( anii trecuti erau unele care ofereau cursuri despre Madonna ) . Cineva de la Rice University in mod curent preda cursuri despre Lady Gaga .
Astia n-au nici o treaba cu realitatea si cum merg lucrurile in industria muzicala si a celor de la Holywood, da' chibiteaza si ei balarii cu care ocupa timpul si creierul studentilor.
Appalachian State University ofera cursuri despre ... ce-ar fi daca ? Ce ar fi daca Harry Potter ar fi real ?
Pai cu rahaturi d'astea se joaca plozii de clasa 1-4 si fantazeaza despre cum sunt ele pritensele din Frozen ( toti plozii de aici detin cel putin o rochie de printesa si o coronita ). Sau despre cum ar fi daca am fi aia si cealalta : se numeste jocul cu papusile, in varianta pentru adulti imbecili care platesc zeci de mii de dolari pentru joculetele astea cu pretentii de educatie universitara.
Cursul lui Harry Potter va angaja studentii intr-o discutie despre natura adevarata a istoriei. Cine ne decide istoria ? Cne decide cum e ea folosita sau nefolosita ? Cum imaginatia istorica informeaza literatura si fantazia ? Cum fantezia poate reforma felul in care privim istoria ?
Nuvelele si filmul lui Harry Potter sunt un pamant fertil in care sa exploram aceste intrebari. Daca ne uitam la actuala geografie a nuvelei, la evenimentele reale si imaginare portretizate in nuvela, reactiile scholars ( va traduceti asta ) la toate aspectele stiintei sociale din nuvela si la cele care le-au inspirat, studentii vor exemina problemele de rasa, clasa, gen, timp, locuri, folosirea spatiului si momentului, rolul multiculturalismului in istorie la fel si CUM sa citeasca nuvela ( va zic eu : pe litere ! ) si CUM sa citteasca eseurile despre problemele astea.
Universitatea Georgetown ofera un curs de filosifie despre ... Star Trek !
Star Trek e foarte filosofic. Care e cea mai buna metoda de a invata filosiofie, trebuie sa te uiti la Star Trek ( Platon se rasuceste in mormant, cu spume la gura ) sau sa citesti filosofie ? Asta este planul.
Cursul este o introducere in cateva topice in metafizica si filosofia epistemica, centrate in jurul intrebarilor filosofice majore care apar din nou si din nou in Star Trek. In conjunctie cu a te uita la Star Trek , vom citit extrase din marii filosofi , vom extrage chei si argumente si apoi le vom analiza. Intrebarile pe care ni le vom pune, sunt :
1. Este posibila calatoria in timp ? Putem merge inapoi in timp sa o ucidem pe bunica ? Care e natura timpului ? ( astia nu au auzit de fizica cuantica, asa ca isi pun intrebari de-a ' pulea si nu ajung nicaieri in lipsa informatiei )
2. Ar putea realitatea sa fie radical diferita de cee ace noi gandim ? Ar putea fi totul doar in creierul nostru ? Pai raspunsuri si dovezi exista deja, dar nu le gasesti in Star Trek. Iar informatia si dovezile nu ti le preda nimeni la scoala si nu le gasesti nici pe TED, ca sistemul nu are chef ca tu sa intelegi pe ce lume traiesti.
3. Care este relatia dintre mintea unei persoane si functionarea creierului sau - sunt ele separate sau identice ? Sa mor eu, daca astia nu sunt inculti Tufa de Venetia, incepand cu profesorii si terminand cu elevii ! Isi pun intrebari de gradinita, de ABC, cand intrebari, dovezi si evidente exista de muuulta vreme, doar ca sunt ignorate de dogma stiintifica. Vai de mama lor, daca nu si-au clarificat nici macar raspunsurile la intrebarile astea, si se tot invart si filosofeaza inutil in jurul cozii, cu o fi si o patit !
4. Ce este o persoana ? Cand avem o persoana si cand avem doua ? ( gandeste-te la episodul unde persoanele erau rupte ori lipite )
5. Avem liber arbitru sau suntem determinati de legile naturii sa facem exact ce facem, in timp ce noi credem ca avem liber arbitru ? Sau amandoua ? Ce este liberul arbitru ?
Cu halul in care a ajuns scoala, nu-i de mirare ca asta e rezulatul : traim intr-o societate nu doar imbecila, dar si inculta , care se bucura sa sara pe geam ca sa se tavaleasca in zapada.
Primarul din Boston a dat mesaj oamenilor sa nu mai sara pe fereasta in gramezile de zapada adunate de salubritatea orasului. Le cer oamenilor sa opreasca acest non-sens, acum !
Acesti adulti sar pe fereastra ... E o prostie totala si ar putea sa se omoare singuri ( selectianaturala isi face treaba ) ....
Sambata trebuta a auzit despre moda asta, la stirile de seara.
Si daca nu sari in cap in zapada , te poti duce la ... cursul de sirene ! In Canada, la Academia Sirenelor din Montrreal !
In Canada, in Montreal, la AquaMermaid Academy , prima din tara, care si-a inceput activitatea in februarie. Proprietara, Marielle Chartier Henault de 24 de ani a fost introdusa in cultura sirenelor in noiembrie anul trecut, cand un prieten i-a trimis un clip de pe YoTube cu o scoala similara in Germania ( ca prostia e universala ).
Femeia isi promoveaza scoala ca fiind ceva " fun si diferit " si e marketata celor care vor sa devina sirene, intre varsta de 7 ani si 70. E un vis sa devii sirena. Mda, la 7 ani merge sa visezi Cai Verzi pe pereti si sa fantazezi . Dar dupa 10-12 ani, deja esti penibil ori complet retardat.
Studentilor li se pune muzica de la Disney si sunt invatati sa faca sarituri inainte de a ii dota cu un costum de baie cu coada de peste. Proprietara spune ca adultii vin la clasa de sirene atrasi de fitness ( da' nu pot merge direct la fitness, la sala de gimenstica ? ), iar plozii vor sa se maimuteze in costume de sirena.