Quantcast
Channel: Filosofie pe bordura
Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Coruptie si ipocrizie

$
0
0

  In Canada, rata obezitatii s-a triplat in mai putin de 30 de ani, iau autoritatile s-au gandit ca e cazul sa educe plozii sa nu mai bage in ei ca in cosul de gunoi, toate deseurile alimentare :


Prin Occident, plozii sunt crescuti ca puii de Aprozar in custi, fara contact cu natura si fara libertate. Ii vad prin autobuze, cu fetele alea prelungi, ochii infundati in orbite si pielea transparenta de malnutriti ce sunt, de mai mare mila de ei . 
    Plozii astia  sunt atat de rupti de realitate, n-au nici vaga idee de unde provine hambugerul lor. In Anglia, plozii mai mici, cred ca fermele cresc noroi si 1 din 6 plozi habar nu are ca in ferme cresc legume.


Aproape jumatate dintre plozii de scoala primara din Anglia, nu au vizitat niciodata o ferma, iar 1 plod din 25 crede ca ferma cultiva namol. 
Unul din 6 plozi habar nu are ca la ferma se cultiva legume, iar o proportie similara nu este sigura de unde provin cerealele de la micul lor dejun, chiar daca cei mai multi le consuma in fiecare zi.


Unul din 50 de plozi crede ca fermierii cultiva polacinte cu cartofi, iar 1 din 10 plozi chiar cred ca fermierii  " cresc tractoare ". Aste asunt rezultatele unui survey facut pe 2.000 de plozi intre 7-11 ani.


Chestionarul arata ca doar 9 % dintre plozi au vizitat o localitate rurala in ultimele 12 luni. 
43 % - aproximativ 1,8 milioane de plozi- nu au pus niciodata piciorul la o ferma aflata in functiune. Chestionarul mai arata ca plozii habar nu au cum producerea alimentelor le afecteaza obiceiurile alimentare.

8 % dintre plozi au spus cercetatorilor, ca daca vor gasi un strop de noroi pe marul lor, mai degraba il vor arunca la gunoi decat sa il spele. Cativa au ambitia sa devina fermieri cand vor fi mari, iar 1 % au spus ca a fi fermier e o potentiala cariera .

Rezultatele chestionarului sunt in acord cu rezultatele altor chestionare anterioare, care au aratat o alarmanta incredere in mituri alimentare a plozilor. Cercatetorile celor de la British Nutrition Foundation de anul trecut, au gasit ca 1 din 3 plozi de scoala primara considera ca branza provine din plante, iar 1 din 10 plozi spun ca rosiile cresc in subteran.



Nu ma pot abtine sa nu ma minunez ce dracu' invata plozii aia la scoala primara ?  Ca pe la noi prin Canada, astia canta, deseneaza, se joaca si fac rice altceva, numai de invatat nu invata aproape nimic ( spre disperarea parintilor responsabili, care se vad obligati sa faca acasa scoala cu ei, ori sa le cumpere meditatii ). 
     Nu stiu ce invata plozii la scolile occidentale, ca astia sunt ca picati din luna, de nu stiu de nici unele : nici materiile scolare, dar nici lucrurile elementare din viata de zi cu zi. Noi aveam la scoala materiile alea de " cunoasterea naturii ", unde invatai ca vaca are 4 picioare, face  "muuu "  si ne da lapte. Da' plozii din zilele noastre sunt vai mama lor de alienati !


Daca la scoala nu invata nimic, nici puitorii lor nu se deranjeaza sa le predea macar notiunile de baza despre lumea asta. Daca i-au invatat sa se cace la olita, educatia parentala se opreste acolo. Ca puitor, ei considera ca si-au facut treaba " mai departe, ei considera ca e jobul scolii sa le educe puradeii.


Daca plozii nu cunosc nici macar despre cum se prioduce mancarea, ce pretentii sa avem de la puitorii lor, sa poata face diferenta intre un aliment de calitate si un jeg alimentar  ? Zero. La scoala nu ii invata asa ceva, iar ei sunt mult prea incuriosi ca sa puna mana sa invete singuri.
    Prin urmare, educatia alimentara ramane la latitudinea ... reclamelor  !  Adica a corporatiilor.
Vai mama lor, de nenorociti educati de reclame !


Numarul reclamelor la mancare  ce sunt destinate plozilor, este in crestere si au ca protagonosti personaje din desene animate ce ii indeamna pe plozi sa consume mancare nesanatoasa .


Guvernul federal are prea putin interes sa intervina. E si normal, ca exploatarea prostiei este cea mai profitabila de pe lumea asta.

Health Canada recunoaste ca industria alimentara incearca sa reduca voluntar reclamele la mancare.


Health Canada ne spune cum reclamele la mancare nasanatoasa au scazut cu 24 %, iar unele corporatii fac schimbari " fabuloase " si nu au avut reclame pe canalele pentru boraci, iar reclamele la ciocolata sunt in scadere.

Oricum, numarul reclamelor judecate de cercetatorii surveyului, sunt indreptate catre plozii de sub 12 ani si sunt la fel de multe, iar numarul reclamelor care se adreseaza plozilor sun 12 ani si adolescentilor in acelasi timp, s-au dublat in volum.


Numarul reclamelor care folosesc un ersonaj reprezentatul brandului, precum Cap'n Crunch sau Snap Crackle and Pop, au crescut cu 27 % . Reclamele care au personaje licentiate, de la Spider Man la Super Mario, au crescut cu pana la 150 % . Iar cele mai multe dintre aceste personaje promoveaza mai putine alimente nesanatoase decat in 2006 .

Studiile anterioare au sugerat ca reclamele care folosesc personajele iubite de plozi, pot influenta preferinta alimentara a plozilor, pentru ca fac produsul mult mai apetisant.


Daca mai exista vreun naiv care crede in balivernele cu doctorii care fac recomandari de nutritie in care te poti increde .. .mare tzeapa o sa isi ia. Doctorii habar nu au de nutritie ( am mai arata cu dovezi, ca in North America, majoritate afacultatilor de medicina nu au cursuri de nutritie, iar cele care au asa ceva, dureaza maxim 24 de ore de curs, in care studentii sunt invatati nimicuri ). 

Nutritionistii licentiati, astia sunt de doua ori jucati de degete de industria alimentara : o data, pentru ca ea sponsorizeaza scolile de nutritie si influenteaza informatia ce le va fi predata viitorilor nutritionisti si a doua oara, pentru ca ii cumpara pe de-a intregul, pentru ca ei sa recomande produsele corporatiile ( in defavoarea sanatatii pacientilor ). 

Bineainteles ca prostimea va avea incredere absoluta in nutritionisti, doctori, naturopati, pentru ca sunt o autoritate si au studii de specialitate. Iar autoritatea e de incredere, doar pentru e autoritate : asa a a fost prostimea dresata sa creada.

Coca Cola a platit nutritionistii ca sa recomande Cola drept o gustare sanatoasa :


Coca Cola colaboreaza cu expertii in fitness si nutritie , pentru ca acestia sa sugereze ca, Cola este o tratatie, si asta fix in vremurile in care producatorul e blamat ca ajuta la cresterea ratei obezitatii.

In februarie, cativa experti au scris online articole in campania Luna Americana a Inimii, in care includ o mini-conserva de Cola ca un exemplu de gustare.


Articolele care au aparut pe saiturile de nutritie si alte saituri, incluzand ziarele majore, ofera o idee despre cum corporatiile lucreaza prin spatele scenei, ca sa isi puna produsele intr-o lumina pozitiva, adesea cu ajutorul unei a treia parti care e vazuta de mase, ca fiind o autoritate de incredere.

Ben Sheidler, purtator de cuvant al Coca Cola , a comparat campania de postari din februarie, cu plasarea de produse in showurile tv.  Pai da, insa in plasarea de produse din filme si show-uro tv, doar imi arata produsul, nu vine nutritionistul sa mi-l recomande cu incredere, ca e bun si sanatos !  Asta nu-i plasare de produse, ci reclama inselatoare si inselaciune cu intentie si in cunostinta de cauza ( din partea nutritionistilor ).

Nenea Ben spune ca, Coca Cola colaboreaza cu o retea de dieteticieni, insa a refuzat sa spuna cu cat ii plateste compania pe dieteticienii in cauza. 

Alte companii, precum Kellog si General Mills au folosit strategii similare, precum oferire ade cursuri de continuare e educatiei, pentru dieteticieni, finantand studii care sterg proasta imagine a produselor lor si oferire ade newslettere de catre expertii in sanatate.


PepsiCo a colaborat si el cu dieteticieni care sugereaza la televizor, ca chipsurile frito Lay si Tostito sunt alimente sanatoase. Alti nutritionisti au continuturi sponsorizate, iar American Pistachio Growers au citat un dietetician pentru New England Patriots ca piese de gustari sanatoase. 
    Nestle au citat propriul director executiv intr-un post despre nutritia boracilor. 

Pentru Coca Cola, strategia a fost cu ajutorul expertilor in sanatate, pentru luna februarie si s-au focusat pe tema " Sanatatea inimii / Luna Istoriei Negrilor " . Reclamele mascate au fost facute pe segmentul de radio si in multiple piese online.


Intr-un statement, Coca Cola spune ca vrea sa " ajute oamenii sa faca decizii care sunt corecte pentru ei " si, la fel ca altii din industrie, colaboreaza cu expertii in sanatate ca sa " ajute ina ducerea in context a ultimelor fapte si informatii stiintifice despre produsele si ingredientele lor " . 


Aceeasi prosteala si in magazine : promovarea pana la obsesie a cuvantului " natural", pentru ca prostimea confunda " natural " cu " sanatos ". 
Recapitulare : avem o sticla plina ochi cu chimicale, dar  indulcitea ... natural ! Adica cu zahar ( e toxic ). Ar fi funny, daca inselatoria asta grobiana nu ar prinde la prostime.

Ce peretentii sa avem ca adultii sa isi educe plozii macar cu notiuni minime de nutritie, cand si eu sunt complet needucati ? Dovada este ca sunt prostiti cu trucuri ieftine, care nici macar nu tin de o cultura nutritionala, ci de un minim coomon sense. E nevoie sa ai cel putin 2 neuroni functionali ca sa nu te poata prosti cu reclama asta.


Asa ca nu e de mirare ca, cancerul e raspandit ca gria, prin Occident. Si in Canada e fix la fel. Au inceput campanii de obisnuire a populatiei cu cancerul : linistiti-va, toti cunoastem cel putin o persoana care a avut cancer, deci ... e normal. De acum, trebuie sa dresam si plozii sa se resemneze ca vor avea cancer ( dar nu, sa nu schimbe cu nimic dieta ) :


Cu ajutorul producatorului de papusi Barbie, Mattel a fost de acord sa produca papusa Ella, destinata plozilor care fac chemotherapie. Papusa e cheala,dar are cateva [peruci in dotare si e destinata sa ajute plozii carora le cade parul din cauza chemotherapiei.


Grace are 4 ani si sufera de o forma de leucemie atat de rara, incat rata in randul plozilor este de 1 la 1 milion . Ma'sa a descoperit cat de mult papusa i-a ajutat plodul, iar spitalul avea doar 6 papusi chele in dotare.
Prin urmare, s-a apucat sa faca publicitate pe cont propriu pentru Mattel, pentru a produce maimulte papusi chele si chiar a inceput o petitie online pentru a determina Mattel sa produca tot mai multe papusi canceroase.

Dupa doar 3 luni, petitia avea mai mult de 100.000 de semnaturi.


Mattel  a raportat ca spera ca familia cu petitia sa-i ajute la distriburirea papusii canceroase in august. Compania are in plan sa produca in fiecare an, alta verisune  apapusii canceroase.


Si acuma vine partea de ipocrizie maxima : dupa deruta intentionat indusa de autoritatile in medicina si nutritie, despre ce alimente sunt sanatoase si ce nu , sndicatele  e foarte ingrijorate ca daca s-ar vinde alcool la supermarket ar innebuni lupu'


Sindicatele sunt angataii la stat si se dau ingrijorati ca guvrnul intentioneaza sa renunte la monopolul vanzarii alcoolului si sa permita supermarketurilor sa il vanda. Deci sindicatele astea nu au nici o problema ca se vand in supermarketuri alimente pline ochi cu chimicale, iradiate, umflate cu hormoni, GMO si fara termen de valabilitate, care pun in pericol sanatate apopulatiei. Nu, ei nu au nici o problema cu asta.

Sindicatele se dau ingrijorate pentru intentia guvernului de a liberaliza vanzarea alcoolului. Pai da, ca acum sindicatele alea vor avea concurenta : nu e deloc convenabil sa stii ca o sa-ti pierzi monopolul pe piata canadiana !


Si spun sindicatele, ca daca se va vinde alcool in supermerketuri, canadienii o vor lua razna si va creste violenta. Da' acum ce-i opreste pe canadieni sa nu devina violenti, ca isi pot cmpara alcool din magazinele monopol de stat ?  Inteleg ca doar alcoolul vandut in supermarketuri produce violenta ...

Spun sinfdicatele ca personalul din magazinele monopol de stat, e antrenat sa fie safe si responsabil cand manuieste alcoolul, dar ca personalul supermaketurilor nu va mai fi la fel de grijuliu, pentru ca unii angajati sunt mult prea tineri ca sa vanda alcool. 
     Really ? Pai angajatul ala are o singura responsabilitate, aceea de a respecta relulile impuse de angajator ( adica sa legitimeze pe cei care cumpara alcool si sa nu vanda minorilor ). 

Cum, necum, sindicatele au ajuns la concluzia ca daca se va vinde alcool la supermarket, va creste violenta populatiei, in special cea indreptata impotriva femeilor. Adica merge canadianu' la magazinele monopol de stat, isi cumpara alcool, iar acasa bea ca porcu' si se duce cuminte sa faca nani. Daca isi cumpara alcoolul din supermerket, bea ca porcu' si inainte de a merge la nani, isi bate nevasta. Logic !
     Iar ei, cavalerii dreptatii sindicale, fac presiuni asupra premierului Ontario, sa se angajeze in pastrerea in siguranta a femeilor din Ontario.

Eu si o epxliocatie trasa de par pentru presupusa violenta din cauza alcoolului vandut in supermarketuri : ca alcoolul nu va fi de calitat epremiu, deci va fi ieftin si o sa si-l permita orice Dorel. Deci asta e problema lor, ca li se duce dracu' monopolul si nu vor mai face bani gramada ! 
    Dar cand au vazut ei ca interzicerea unui lucru, oricare ar fi el, rezolva problema ?  Dimpotriva, cu cat e mai inaccesibil, cu atat e mai dorit. Solutia nu este sa faci alcoolul inaccesibil, ci sa educi populatia ( sau sa o constrangi ) sa nu se comporte ca vita incaltata.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Trending Articles