Prin North America saracia e aproape generalizata. Usor usor, societatea va avea doar doua clase : saraci si bogati. Clasa de mijloc e pe cale de disparitie.
In USA, 1 din 3 familii sunt clasificate ca " muncitori saraci " si cifrele sunt mai mari pentru minoritati :
Aproape o treime dintre familiile din America, sunt sarace. Recensamantul USA pentru 2013 arata ca 10,6 milioane din 32,6 milioane de familii de muncitori au venituri cu 200 % sub nivelul oficial de saracie, conform cu un nou raport facut de Working Poor Families Project.
Negrii, latinoo si indienii americani sunt 58 % dintre saraci.
Nici in Canada, lucrurile nu sunt prea vesele, ca astia traiesc pe datorie : datoria pe gospodarie in Canada este de 163,3 % pe familie. Astia se imprumuta mai mult decat castiga, doar ca sa supravietuiasca de la o luna la alta.
Dough Porter, economist sef la Bank of Montreal spune ca s-a ajuns in situatia asta, din cauza ca preturile imobiliarelor in Toronto si Vancouver sunt enorme ( bula imobiliara in continua expansiune ) iar Bank of Canada prectica dobanzi foarte mici ( si astfel incurajeaza indatorarea fara masura a populatiei ).
Si mai spune nenea economist, cum scaderea pretului la petrol ameninta economia canadiana, care se bazeaza pe industria petrolului din Alberta.
Motorul economiei canadiene ( dupa exploatarea imigrantilor ) este industria petrolului din Alberta. Alberta a importat muncitori straini adusi cu constract de munca din intreaga lume, pentru ca ii pot angaja in contitii mai dezavantajoase decat daca ar angaja un canadian.
Au venit in disperare muncitori straini cu contract temporar , ca a fost mare scandal in presa canadiana din cauza asta ( am scris la vremea respectiva ), pentru ca lege apermite angajatorilor sa ii plateasca mai putin decat pe canadieni si ca iau painea de la gura canadienilor, etc.
De curand, au inceput sa concedieze muncitorii din industria petroliera din Alberta :
Nexen Energy, Talisman Energy si Conoco Phillips sunt ultimele corporatii care au anuntat concedieri in Calgary.
Nexen a anuntat ca va taia 400 joburi, ca raspuns la recenta scadere din industria petrolului. Majoritatea concedierilor va afecta personalul de la sediul din Calgary.
Talisman Canada spune ca isi va reduce personalul cu 10-15 % , ca sa poata manageria scaderea pretului la titei. Va concedia 200 de angajati, majoritatea de la sediul principal al companiei, din Calgary.
Conoco Phillips a anuntat ca va taia 7 % din personalul canadian - in total, 200 de joburi.
Pretul petrolului a scazut cu mai mult de 50 % din iunie incoace, iar sectorul de petrol si gaze a facut 75.000 concedieri in toata lumea, din anul trecut incoace, a anuntat Forbes.
In ultima decada, Alberta a fost provincia cu cea mai mare creare de joburi, cele mai multe fiind in industria petrolului si a gazului.
Saptamana trecuta, Statistics Canada a raportat ca angajarile in Alberta au scazut cu 14.000 in februarie, cea mai mare pierdere de joburi de cand a inceput recesiunea, in 2009.
Procentul oamenilor fara joburi a crescut cu 6,8 % pe piata muncii, din cauza problemei petrolului :
Angajatorii au taiat 1.000 joburi luna trecuta, atat din ndustria resurselor naturale, cat si din fabrici. Rata oamenilor fara joburi din tara a crescut cu 6,8 % in februarie, conform cu Statistics Canada.
Dar si statisticile astea, pun la numaratoare doar oamenii care cauta in mod activ de munca, restul sunt sariti de la numaratoare ( am scris de nenumarate pri pe blog despre asta ).
Scaderea pretului la petrol a avut un impact in sectorul resurselor naturale din Canada , taind 26.000 de joburi in ultimele doua luni. In Alberta, procentul oamenilor fara job a crescut cu 5,3 % in ultima luna, cea mai mare crestere din septembrie 2011 .
Alberta a taiat 14.000 joburi din sectorul energetic, retail si manufactura. Nova Scotia a taiat 4.400 joburi iar Newfoundland a pierdut 3.000 joburi.
Quebecul a adaugat 16.000 joburi, dar toate sunt part-time .
Fabricile au pierdut cel mai mare numar de joburi in mai mult de 3 ani, situandu-se pe al doile acel mai jos nivel, datorita lipsei joburilor. Manufacturile au taiat 19.900 pozitii luna trecuta, cel mai mare declin din octombrie 2011 incoace si celemai multe reduceri sunt in Alberta si Ontario.
Cei mai mult oameni fara joburi sunt in randul barbatilor de 55 de ani sau mai batrani si in randul tinerilor. Procentul tinerilor fara job a crescut la 13,3 %. ajustat dupa regulile de calcul ale USA, procentul oamenilor fara job a fost in Canada de 5,9 % luna trecuta, iar in USA a fost de 5,5 %
Nu doar ca a scazut numarul de joburi in Canada, insa a scazut si calitatea lor :
Calitatea joburilor din Canada a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele doua decade, spun analiztii de la banca CIBC.
Indexul calitatii angajatilor compilat de CIBC , a urmarit joburile part-time vis a vis de joburile full-time, joburile platite vis-a vis de self employment si compensatiile, iar rezultatul arata o scadere la cel mai mic nivel, conform cu Benjamin Tal, economistul sef al bancii CIBC. Datele analizate au mers in urma, pana in 1989.
Din 1980 incoace, numarul pozitiilor part-time a crescut " mult mai repede " decat numarul joburilor full time.
Joburile self employment sunt mai putin stabile si in medie, sunt mai prost platite in ultimii 25 de ani, iar in ultimii 4 ani numarul lor a crescut de 4 ori mai repede decat numarul joburilor cu salariu .
Joburile full time sunt , in general, de o calitate mai buna decat joburile part-time si self-employment, dar nu toate joburile full time sunt create egale. Numarul joburilor full time prost platite au crescut mai repede decat numarul joburilor platite mediu si care au crescut mai repede decat numarul joburilor bine platite.
Asta a fost situatia pentru mai mult de ultimele doua decade. Mai mult, in ultimul an a crescut distanta dintre joburile prost platite si joburile bine platite, iar joburile prost platite au crescut de doua ori mai repede decat cele bine platite.
Indiferent de situatia economiei, in Canada preturile cresc incontinuu. Nu si salariile !
Declinul dolarului canadian forteaza managerii magazinelor sa creasca preturile ( dar ei lecresteau si cand dolarul era puternic ).
Un survey al Retail Council Canada, arata ca 70 % dintre respondenti au declarat luna trecuta ca vor creste preturile la retail, intre 1-5 %.
Alti 18 % se asteapta ca preturile sa creasca mai mult de 5 %.
Pretextul este ca retailerii canadieni isi cumpara marfa din USA, iar dolarul canadian a scazut cu aproape 16 % din 2014 incoace. Dar si cand dolarul canadian era puternic, preturile cresteau incontinuu in Canada si tot timpul erau mult maimari decat in USA.
Vanzatorii pun preturi mai mari, iar retailerii vor trece consumatorilor aceasta crestere. Consumatorii vor constata curand cresteri dramatice de preturi la anumite categorii, precum biletele de avion, vacantele in tarcuri, masini, haine si mancare.
Mastermind Toys, cea mai mare corporati ede jucarii din tara, se asteapta sa creasca unele preturi intre 1-5 %, cele mai multe preturi vor creste la jucariile cu cele mai mici preturi.
Mastermind Toys a crescut recent preturile cu 12 % la Rainbow Loom kit in ultimul an ( de la 16,99 la 18,99 $ ). Corporatia isi cumpara cele mai multe jucarii in dolari USA.
Deja pretul la mancare a crescut accelerat si nu doar dincauz adolarului. Preturile au crescut cu 1 % in ianuarie anul trecut, cu inflatia la mancare de 4,6 %, ce amai mare crestere din noiembrie 2011 incoace.
In conditiile date, cele mai multe companii incep sa isi reduca pachetel la marfa oferita sau sa reduca , continutul din fiecare pachet.
Cercetarile arata ca, consumatorii sunt in general mult mai sensibili la schimbarile de preturi decat la cantitatea de bunuri pe care le cumpara de aceiasi bani.
O alta modalitate de a deghiza cresterea de preturi este sa pui denumiri pompoase care suna bine, pe pachetele cu bunuri mai putine. De exemplu, pentru cutii de luat cu tine, scrii ca sunt " mult mai usor de plimbat " si le faci mai mici, sau le botezi " mai verzi " sau " mai sanatos " ( mai putine calorii ).
In timp ce populatia saraceste de la o zi la alta, bogatii se aduna gramada in Toronto ( capitala mondiala unde Mafia Italiana isi spala banii ).
In Toronto creste distanta dintre saraci si super-bogati : cu exceptia New York, Toronto are cei mai multi rezidenti super bogati fata de orice alt oras din North America.
Raportul facut de consultantul imobiliar Knoght Frank, situeaza Tornto al 12 lea " cel mai important oras " din lume, pentru oamenii care detin 30 milioane de dolari sau chiar mai mult.
Surveyul a gasit ca in Toronto sunt 1,216 super bogati : al doilea oras plin de bogatasi din North America, dupa New York ce are 3.008 super bogati . Los Angeles are doar 969 oameni care detin maimult de 30 milioane dolari fiecare, iar Chicago are 827 bogatasi.
Doar in Londra sunt mai multi bogatasi, maimulti chiar decat in NEW York : 4.364 rezidenti super bogati.
In Toronto , procentul plozilor care traiesc in saracie este celmai mare din Canada : 29 % . In ciuda mult trambitatei reveniri din recesiune ( in Canada au anuntat in 2009 ca am iesit din criza. Canada a iesit din recesiune, chiar inainte ca aceasta sa inceapa ), cantinele saracilor din Toronto au din ce in ce mai multi clienti : cu 20 % maimulti anul trecut, decat anul anterior.