Quantcast
Channel: Filosofie pe bordura
Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

The best country o fthe world

$
0
0

Asa cum bine stim si ni se repeta pana la saturatie pe toate canalele mass-media, Canada este " the best country of the world " si pentru crearea si mentinerea acestei false imagini in  lume, se investesc bani grei. Banii aia nu's bani pierduti, ci o investitie inteligenta care vaaduce o gramada de profit Canadei : pai se calca fraierii in picioare ca sa emigreze in Canada ! Isi vand casele si isi aduc banii stransi de o viata , ca sa ii cheltuiasca in economia de tip piramidal din Canada ! Altii, cu dare de mana, isi trimit plozii sa faca studii internationale la scolile canadiene : asta e cea mai banoasa afacere din tara asta. Cine nu ar vrea sa invete si sa traiasca in " the best country of the world " ?
  
 Deci Torontestiul este numit cel mai bun oras din lume in care sa traiesti ( si sa mori asteptand ani de zile pana sa te vada un doctor ) :   vrajeala de doi bani, cusuta cu ata alba. Noi astia care traim in Canada, stim exact cum stau lucrurile, ca urla presa canadiana despre ce deaztsru e in Canada. Olifren sa fii si tot te mai dai cu capul de una de alta si iti deschizi ochii. 
    Adevarul este ca asta e vrajeala pentru oamenii care nu traiesc in Canada : presa internationala e muta si surda si nu preia absolut nimic din presa canadiana, ca nu da bine la prostime sa afle ca aici nu e Raiul pe pamant.


Daca vei intreba un canadian care traieste in Toronto, o sa-ti recite papagaliceste poezia cu care l-a dresat propaganda, despre cum el traieste in cel mai bun oras din lume, dar acum avem si " dovada", multumita ... propagandei. 
        Deci e ca in schemele alea folosite de escroci, in care se lauda unul pe altul, ca sa capte valoare si credibilitate in ochii fraierilor. Propaganda ne-a indoctrinat ca suntem " the best cuntry of the world " si tot propaganda vine si repeta lozinca in The Economist . Se mai indoieste cineva ca traim in Rai ?

Orasul a fost clasat pe locul 1 ca cel mai bun oras in care sa traiesti, dupa ce revista din Anglia l-a clasat asa, judecand dupa conditiile de afaceri, democratie, securitate amancarii, securitate si indicii de livabilitate ( sa va traduceti asta ! )
Dupa Toronto, nu putea veni decat tot un oras din Canada ( Montreal ), ca nu degeaba suntem " the best country of the world " !


Toronto a fost clasat pe locul 4 din punct de vedere al mediului de afaceri si nivelului de trai. Indicatorii includ cat de prietenosi se arata trecatorii pe strada si interzicerea armelor si a drogurilor. 

Really ? ! Si cu ce ma ajuta pe mine ca imi zambeste un necunoscut pe strada ?  Nu mai trebuie sa astept 9 luni pana ma vede doctorul ?  Mancarea costa mai putin ? Brusc creste numarul joburilor in oras ?  Cum vedem, orasele canadiene se claseaza pe primul loc in lume la ... gargara.
 Nimic important, ci maruntisuri de luat ochii prostilor : mi-a zambit un trecator pe strada, vanzatoarea nu s-a stropsit la mine, etc. Dear, daca canadienii sutn fortati prin aplicare alegii, sa se comporte civilizat in public, asta nu impresioneaza decat pe romanasii veniti de la coada vacii, si care sunt mult prea retardati sa-si imagineze si singuri ca se poate si altfel de cum au fost ei obisnuiti.
 Pai chestiile astea sunt absolut banale si le regasesti in orice tara civilizata, nu doar in Canada. Poti sa te duci cu rata pana in UE, ca e mult mai ieftin, ca si acolo iti zambeste vanzatoarea si traiesti in conditii mult mai bune decat in Canada.No dear, daca iti zambeste vanzatoare, asta nu inseamna ca sistemul din Canada e nemaipomenit : e doar  o spoiala de civilizatie impusa cu bata, ca sa ia ochii fraierilor. Atat.


 Cele mai bune locuri in care sa traiesti . Da' de unde ! Basme de adormit plozii.
Celmai bun loc din lume in care sa traiesti, ramane tot Arizona - Sonora Desert ( Mexico ). Nimic nu se compara cu asta.


In realitate, canadienii aia care traiesc in cel mai nemaipomenit oras din lume, sunt cocosati de datorii, vai de capul lor ! Daca nu ar mai putea trai pe datorie, maine i-ai vedea facand foamea.



 In realitate, dupa Grecia, Canada are populatia cea mai impovarata de datorii din intreaga lume.


Canada, Australia si cateva tari din Europa au acum o mai mare datorie pe cap de gospodarie decat avea USA ori Anglia, inainte de apogeul bulei imobiliare. 

McKinsey Global Institute s-a uitat la 47 de tari si a identificat 7 tari cu " potentiale vulnerabilitati " in gospodarie care ar pute afi legate de instabilitatea financiara si incetinirea consumului : Olanda, Coreea de Sud, Suedia, Australia, Malayesia, Thaylanda si Canada.


Situatia din Canada e trista : datoria pe gospodarie comparat cu venitul, a crescut la o cifra record de 162,6 % in al treilea sfert. Pretul caselor a continuat sa creasca iar Canada Bank a taiat dobanzile luna trecuta si va mai face o alta reducere in martie, miscare ce o sa duca la o si mai mare impovarare cu datorii a populatiei.
     Se stie ca vita incaltata se indatoreaza fara numar, ca sa-si cumpere cu sute de mii de dolari niste baraci de carton care in realitate nu costa mai mult ( cu tot cu profitul producatorului ) mai mult de 30-40.000 $ . E uimitor cum cumpara astia ( cu bani imprumutati ) case cu preturile mult umflate, dupa principiul " s-a intalnit hotul' cu prostu'" si habar nu au cum vor plati bancii suma dubla-tripla. Astia vor plati la rate si dupa ce mor. 
     
Cu cat banca scade dobanzile, cu atat vita se imprumuta si mai mult, pentru ca nu ii ajuta mintea sa gandeasca pe termen lung : tot ce conteaza pentru ei, este ca ACUM isi cumpara casa si se pot fali la cei ramasi in Romania, despre cum s-au ajuns ei in Canada ... pe banii altora ( ai bancii ).


Lasata de capul ei, turma de vite incaltate se vor duce direct in prapastie, pentru ca, incapabili sa gandeasca pe termen lung, se vor trezi ca nu isi vor mai putea plati datoriile pe care si le-au luat. Ei vor fi vulnerabili ca banca sa le ia casele , iar ei sa intre in faliment , ori, in cazurile fericite, isi vor micsora cheltuielile, ca sa isi poata plati datoriile la banca.
    Daca vita incaltata nu mai arunca cu banii si nu isi mai cumpara cu nemiliuta, lucruri inutile, asta va duce la restrangerea consumului si recesiune economica. Pai daca  tara sta nu are o economie reala, ci un soi de Caritas, un joc piramidal, la altceva te poti astepta ? !

Dintre toate tarile pe care autorii studiului le-au analizat, Canada este taa cu cel mai mare risc de prabusire a economiei. Canada Bank a tot spus prin ziare ca celmai mare risc pentru economia canadiana este cresterea datoriei pe gospodarie ( insa in contradictie cu cee ace declara, banca continua sa scada dobanda la credite, incurajand astfel prostimea sa se indatoreze si mai mult ! )
      
Creditul imobiliar a crescut in Canada cu 5,3 % anul trecut , iar creditul de consum a crescut cu 3 % anul trecut, a observat Royal Bank of Canada.


Dupa ce ca sunt indatorati pana peste cap, vai steaua lor de canadieni, mai si platesc dublu -triplu pentru orice ( comparativ cu preturile din USA ). Se duc canadaineii peste granita la americani sa-si cumpere absolut orice, ( pentru ca totul e mai ieftin ) , cum se duc romanii la unguri si la sarbi, ca e mai ieftin.



Canadienii au parte de preturi mult mai mari la anumite produse, comparativ cu alte tari, in special USA. In asteptarea remedierii situatiei ( in 2006 cand am venit eu in RAi, canadienii asteptau si atunci remedierea situatiei, ca asa le promisesera politicienii ) , guvernul federal a introdus legislatia care va forta retailerii sa explice de ce candienii uneori platesc preturi mult mai mari decat americanii, pentru acelasi produs.

Ministrul Industriei, James Moore , care a anuntat ca a propus legislatia, a descris diferenta de preturi dintre Canada- USA, numind-o " discriminare geografica de preturi " . Moore admite ca adesea alti factori sunt legati de preturile umflate ale canadienilor si le numeste " costurile legitime de a face afaceri " in Canada. Dar el sustine ca intreaga diferenta de preturi dintre Canada- USA nu poate fi explicata prin " costurile legitime de a face afaceri " in Canada.


Cu toate acestea, el ignora un semnificativ motiv pentru care unele preturi sunt mai mari in Canada decat in USA : politica guvrnamentala. 

De exeplu, economistul Ross McKitrick a gasit ca, pentru userii mari industriali, pretul electricitatii in Chicago in 2012 era 6,12 c / kilowatt ora. Preturile in Toronto erau aproape duble. In special in Ontario, preturile sunt mult umflate la electricitate, din cauza ca au introdus tarife obligatorii pentru electricitate aprodusa din vant  si alte tipuri de electricitate scumpa.


Fostul MP din partea Liberalilor, Martha Hall Findlay, estimeaza intr-un studiu de cercetare ca un consumator canadian plateste de la o data si jumatate, la pana de 3 ori mai mult pentru lapte, branza si alte lactate si produse din pui, decat ar trebui, din cauza politicii federale de " supply management "

Supply management, cu care americanii nu au de-a face, restrictioneaza aprovizionarea cu lapte, branza, oua, pui , prin limitarea productiei domestice. Importul acestor produse este descurajat prin tarife uriase, care merg pana la 202 % pentru lapte degresat si 198 % pentru unt. La final, o familie canadiana plateste cu 200 $ pe an , mai mult decat ar trebui pentru mancare.


Poate pentru unii nu conteaza, insa economistul Chris Sarlo a notat ca gospodariile bogate cheltuiesc intre 5 % - 10 % din venitul anual pentru mancare, iar saracii cheltuiesc aproape un sfert din venituri pentru  mancare. Deci, 1.000 $ in plus pentru mancare inn mai mult de 5 ani, inseamna foarte mult pentru o familie de canadieni saraci, iar politica guvernamentala este de blamat.


Si sunt atat de multi saraci in Canada, incat se bulucesc la orice reducere, cat de mica. Target pleaca din Canada si a inceput sa faca lichidare de stoc : reducerile nu sunt mari, insa cozile ... da !


Vanzarile de lichidare au inceput la Target in toat ecele 133 de magazine din Canada . Ei au anuntat reduceri de pana la 30 %, insa in realitate, putina marfa e redusa cu 30 % . Cele mai multe magazine au facut reduceri mult mai mici, majoritate de 10 %


 Canadienii s-au asezat la cozi in Toronto, inainte de a rasari soarele, disperati sa faca economie de cativa dolari. Inainte de a se deschide magazinul la ora 8 dimineata, cu 30 de minute inainte, cativa zeci de canadieni erau asezati la coada, cum stateau romanii la coada la Alimentara, pe vremea lui Ceausescu. 
    Cand angajatii magazinului au deschis usile, s-au adunat imediat mai mult de 50 de oameni, iar dupa o ora, cateva sute de canadieni au venit la magazin sa vaneze reducerile. 

Traficul clientilor in magazinele Target a crescut in intreaga Canada, comparativ cu o zi normala. In Saint Eustache, Quebec, in jur de 50 de canadieni au inghetat la -20 C inainte de a se deschide magazinul.


Saracia este o mare problema in Canada , iar tara incaseaza o gramada de bani luati cu japca de la cetateni, sub pretextul ca le asigura servicii medicale, sau ajutor social la nevoie. Cu cat ai salariul mai mare, cu atat platesti taxe mai mari. De la un anumit nivel ( nu prea mare ), nici nu mai merita sa iti mareasca saalriul, pentru ca taxele vor fi atat de mari, incat tu in mana vei ramane cam cu tot aceeasi suma ca si inainte de " marire". 
    
      Da' cand e sa beneficiezi de apromisiunile alea pentru care ai fost fortat sa platesti o caruta de bani ... tzeapa !  Toti ridica din umeri ca nu sunt bani, nu se poate, n-avem. N-avem nici macar suficiente adaposturi in care sa doarma oamenii strazii, homless. Daca nu mai reusesc sa gaseasca un loc liber in adaposturi, ei vor dormi in frig la-30-40 C si vor muri inghetati.


In ultimele 8 zile au murit 4 oameni fara adapost in Toronto si asta a adus pe tapet problema lipsei de afordabilitate a locuintelor in Toronto si a lipsei de adaposturi pentru homless.


Avem un nou primar ales in Torontesti, care fiind nou, are toata presa in spate la panda, asa ca omul trebuie sa faca frumos, cel putin pana se mai linistesc apele in oras. Community Development si Recreational Centre a votat inchirierea a 90 camere de motel care vor fi disponibile pe post de adapost pentru oamenii strazii. 

Toronto Street Needs Assesment din 2013 a numarat ca erau 447 homeless care dormeau pe strazi, adica 9 % dintre cei 5,253 oameni estimati ca sunt fara adapost in Toronto.


Ontario se confrunta cu o criza a afordabilitatii locuintelor : 1 din 3 chiriasi traieste intr-o locuinta pe care nu si-o permite, inadecvata, ori care are nevoie de serioase reparatii.  Marea majoritate a gospodariilor, cheltuiesc mai mult de 30 % din venituri pentru locuinta ( chirie si utilitati ).
     Problema exista in special in Toronto, unde o combinatie intre preturi mari si in continua crestere a locuintelor si putine locuinte disponibile, inseamna ca 40 % dintre familiile care stau cu chirie, traiesc in locuinte pe care nu si le permit.

Principalul motiv pentru care oamenii devin homless este pentru ca nu isi pot permite costul chiriei. Numarulfamiliilor care astepta pentru locuinte sociale este de peste 77.000, iar timpul mediu de asteptare este de aproape 7 ani. 
    In acelasi timp, aproape 9.000 de indivizi  cu p[robleme mentale asteapta pe liste pentru locuinte sociale in intregul oras, iar multi dintre ei  nu sunt cap[abili sa foloseasca adaposturile pentru urgente, datorita nevoilor lor complexe.


Nici pensionarii nu sunt mai fericiti in Canada  : pensia de stat e atat de mica, incat nu acopera nici macar chiria locuintei. Multi muncesc pana mor. Am vazut si am pus poze pe blog, cu batrani de 80 de ani care munceau in Costco impartind mostre de mancare clientilor. Abia stateau pe picioare, dar trebuiau sa munceasca. 
Altii mai " norocosi " , care deja si-au cumparat o casa si au platit-o dublu la banca, acum o vand si incaseaza banii o singura data si traiesc din banii incasati. Majoritatea firmelor nu ofera plan de pensie privata, asa ca oamenii sunt fortati sa se bazeze doar pe economiile facute. Care economii, cand ei se chinuie sa traiasca de la o luna la alta ?



Pensionarea nu pare aurita, pentru multi patroni de mici afaceri in Canada. Mai mult de trei sferturi dintre patronii de mici businessuri  nu au planuri de pensie pentru ei insisi ori pentru angajatii lor, conform cu Canadian Federation of Independent Businesses. 

Considerand ca majoritatea patronilor de mici afaceri in Canada  au peste 40 de ani, este critic ca ei sa ia masuri si sa inceapa sa economiseasca ( dar nu au cum ! ) pentru a avea din ce trai la pensie.


Povara batranilor este enorma si cade pe umerii copiilor . Asa cum stim, multi puitori sunt lipsiti de scrupule si n-au nici o jena in a impovara viata propriilor copii, asteptand sa aiba grija de ei si sa le schimbe scutecele la batranete. E reaba cu cana de apa ( peste ochi ) pe care o pretind cu tupeu de borfas.

N-au atata demnitate incat sa se sinucida decent atunci cand nu vor mai pute asa isi poarte singuri de grija. Nu. Ei prefera sa isi chinuie propiul copil, pretinzandu-i sa il ingrijeasca si prefera cumasochism, sa traiasca in chinuri pana la moarte, ca un cadavru viu ce este. Si apoia steapta sa fie respectati pentru ca isi confunda copiii cu slugile. .


Cum statul sta prost la asigurarea ingrijitorilor pentru batranii care nu se pot ingriji singuri, povara cade pe spatele copiilor, care au si serviciu, trebuie sa aiba grija si de propria familie, si de copii, dar si sa faca full time job de sora medicala pe langa patul unui batran.

7 din 10 ingrijitori de batrani asigura un fel de asistenta financiara pentru puitorii lor, arata un survey din 2012 facut de BMO, iar jumatate dintre ei spun ca a trebuit sa-si ajusteze propriul plant de pensionare din cauza asta.

"Oamenii cred ca guvernul va plati pentru ingrijirea batranilor la domiciliu, insa ajutorul guvernului este foarte limitat ", spune Peter Silin, manager de ingrijitor de batrani la Diamond Geriatrics in Vancouver. Familiile nu sunt pregatite pentru cat de mult va costa - un scaun cu rotile bun, costa intre 4.000 -5.000 $ ( prin comparatie, salariul minim pe economie e undeva la 1.400 $ / luna ).    Un cadru metalic pentru mers poate costa 400-500 $ .

In 2007, 75 % dintre ingrijitorii de batrani aveau intre 45 - 64 de ani, conform cu Statistics Canada. Adica sunt generatii sandvis, care traiesc cum se poarta in Romania, generatii intregi inghesuite in aceeasi locuinta, claie peste gramada. Generatiile astea sunt prinse intre a plati un supliment de ngrijire puitorilor si a da bani pentru plozii lor care merg la universitate si a incerca sa economiseasca ceva banuti pentru propria pensionare.    


Ajutorul de la guvern pentru ingrijire abatranilor, vine cam asa : poti contacta agentia locala de sanatate, ca sa primesti un referat de la doctorul de familie. Agentia va trimite un manager de caz sa evalueze nevoile batranului si in anumite jurisdictii, abilitatea de a-si permite ingrijire.

In Brtistish Columbia, depinde cat de serios esti bolnav si cat de mult ajutor ai nevoie, poti teoretic sa primesti pana la 28 de ore pe saptamana, dar este foarte dificil sa le obtii, a declarat Mr. Silin.

Sa angajezi un ingrijitor de batrani de la o agentie privata, poate costa intre 20 -30 $ / ora. Unele agentii ofera tarife maimici, daca vei cumpara mai multe ore. Asistentele medicale costa intre 40 - 69 $ / ora.
Un cargiver full time, care sa ste ain casa cu batranul, poate costa intre 1.900 - 3.500 $ / luna, plus cazare si masa. Chiar si asa, noteaza ca ingrijirea continua a batranului, poate necesita 2 sau 3 ingrijitori  full time. Legea muncii variaza de la provincie la provincie si arereguli despre cate ore de munca maxime sunt permise zilnic, cate ore suplimentare si cat timp liber.


Daca vrei sa-ti duci batranul la azil si el necesita ajtor pentru imbaiat si imbracat, vei plati intre 1.500 - 5. 000 $ / luna. 
Lise Andreana spune ca ma'sa e intr-un azil din asta si are nevoie de ajutor in activitatile zilnice ( imbracat, imbaiat, toaleta, hranire si deplasare ) si toata povestea o costa mai mult de 4.000 $ / luna. Costa 500 $ / luna pentru fiecare 30 de minute de ajutor zilnic. Alte azile taxeaza pentru fiecare fel de ajutor in parte.


             Ce solutii are guvernul pentru problemele societatii ? Una singura : cresterea taxelor ! 



Nici pomeneala de o mai buna administrare a banilor, ci doar ... dati-ne si mai multi bani !  Ce primeste prostimea de atatia bani care ii sunt luati cu japca ?  Promisiuni . 
Si asta, pentru ca nimeni nu controleaza autoritatile, nimeni nu trage la raspundere pe nimeni. Cand ati vazut ultima oara vreun politician care a promis ceva incampania electorala si nu s-a tinut de cuvant si a fost pedepsit penal pentru inselaciune ? Sau macar cu demisia de urgenta ?

Primarul Torontestiului, John Tory, conteaza pe 86 milioane de dolari de la guvernul Ontario, ca sa balanseze bugetul orasului si sa propune cresterea impozitului pe locuinta cu 2,75 % anul urmator, procent care nu include cresterea cu  0,5 %  a impozitului pe case, aprobat de primarul naterior ( pentru finantarea metroului in Sacrborough ).


Asta inseamna ca un platitor de taxe mediu va vedea cum ii creste factura pentru impozitl pe casa, cu 71,70 $ pentru anul urmator . Costul final va fi de 83,19 $ pentru un proprietar de case mediu, o crestere cu 3,2 % peste rata din 2014. 

Primarul Tory a promis in timpul campaniei electorale ca va tine cresterea impozitului pe casa, la u scor sub rata inflatiei. Rata de inflatie a orasului Toronto este in jur de 2,6 %, iarrata nationala este mai mica de 2 %.


Planul de cheltuieli include cresterea taxei pentru colectarea gunoiului, care va genera 18 milioan ede dolari in plus si se presupune ca va economisi 85 de milioane dolari din cauza eficientei, schimbarilor de servicii si alte economiii. 
Primarul spune ca taxa de gunoi va creste cu 29 de centi pe luna pentru o gospodarie cu un singur tomberon mic si va creste cu 5 $ pe luna pentru o casa cu un tomberonmare.


Intr-o societate in care oamenilor care muncesc le este greu sa se descurce de la luna la luna, tinerii nu au nici un viitor, iar ei stiu foarte bine asta. Nimeni nu are nevoie de ei, nimeni nu ii angajeaza .Tot ce le ramane tinerelor generatii, este refugiul in droguri : o anestezie care sa-i scoata temporar din realitatea crunta in care traiesc.


Institutul National de Sanatate Publica Quebec, arata ca numarul tinerilor care se drogheaza cu alcool, este in crestere : a crescut cu 10 % numarul tinerilor intre 12-35 de ani care se drogheaza cu alcool in 2011-2012, comparativ cu perioada 2000 - 2001.

34,9 % dintre tinerii intre 12-35 de ani din Quebec folosesc alcoolul in mod excesiv.

Consumul excesiv de alcool, insemna mai mult de 5 pahare la aceeasi ocazie, timp de 12 ori in 12 luni.



000000000.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Trending Articles