Despre dezastrul din sistemul medical canadian, am scris o gramada pe blogul asta, insa de fiecare data mai iese la iveala o magarie.
Canadienii delireaza la greu, considerand ca au un stil de viata sanatos ( despre cum alimentele din North America au ce amai proasta calitate nutirtionala, am scris pe blog o gramada ) : 59 % dintre candieni aiureaza ca au un stil de viata sanatos ( in ciuda faptului ca baga jeg in ei si majoritatea populatiei din North America este malnutrita din cauza asta ).
De ce considera canadienii ca stilul lor de viata e sanatos ? Simplu, pentru 76 % dintre canadieni mananca mancare gatita in casa, cel putin o data pe zi ( calitatea alimentelor nu mai conteaza, ca vita incaltata nu gandeste pana acolo ).
Daca ai nevoie sa mergi al doctorul de familie, asta e un locru complicat, pentru ca majoritatea doctorilor de familie nu mai accepta pacienti, ca deja sunt prea multi. Si daca ai nevoie sa iti scrie o reteta sau sa-ti dea o adeverinta ... platesti in jur de 10-15 $ de fiecare.
In cazul prescriptiilor pentru marijuana medicala, lucrurile sunt si mai complicate si mai scumpe : The College of Physicians of Ontario a primit noua reglementare pentru marijuana medicala. Principalul obstacol in cale apacioentilor care au nevoie de majoruana, este pretul : costul asociat documentelor semnate de doctor costa intre 100 - 400 $ .
Pentru ca multi pacienti sunt saraci si traiesc cu dizabilitati ( adica sunt condamnati la saracie extrema ) , cei 100-400 $ sunt sume pe care ei nu si le pot permite.
Cat despre medicina din Canada ... incompetenta doctorilor canadieni este binecunoscuta. Daca ai nevoie de doctori, turism medical scrie pe tine ( asta, daca tii la viata ta ). Da' trebuie sa fii bine dus cu cercu', ca sa ai incredere in doctorii canadieni ori in vreun produs canadian.
Off label inseamna un medicament care a fost folosit pentru o boala sau un grup de varsta pentru care nu a fost aprobat.
Investigatia jurnalistilor de la Star a gasit ca Health Canada cunoaste dar nu spune publicului ca aceste efecte secundare serioase si uneori fatale sunt adesea cauzate de retetele off label.
Doctorii din toata Canada, prescriu in mod obisnuit medicamente puternice pentru pacienti vulnerabili, adesea fara sa aiba dovezi puternice ca medicamentul in cauza va fi sigur si efectiv, si uneori il prescriu chiar impotriva avertismentelor ca poate cauza serioase rani.
Companiile de medicamente din USA sunt investigate pentru promovarea ilegala a folosirii off label a medicamentelor prescrise pacientilor si au platit bilioane de dolari amenzi, insa Helth Canada nu pare sa probeze ca asta s-a intamplat aici.
The Star a trebuit sa mearga in USA ca sa gaseasca informatii cruciale despre pacientii canadieni. Jurnalistii au analizat date masive gasite la US Food and Drug Administrations despre efectele secundare din rapoartele publice.
Asta inseamna ca baza de date a FDA arata ca unei fete de 15 ani din Canada, i-a fost prescrisa mynocicline si a murit din cauza asta, iar medicamentul a fost prescris off label.
Analiza facuta de jurnalistii de la Star, arata ca au fost aproape 400 de cazuri intre 2010 - 2013, care implica o serie de efecte secundare raportate : moarte, atac de inima, atac cerebral, plozi malformati, blocare aorganelor si avorturi " spontane ".
La fel ca si FDA-ul, Health Canada colecteaza datele despre retetele prescrise, dar ignora ca au fost prescrise off label , atunci cand isi face publice rapoartele. Aceasta informatie ar putea ajuta doctorii si pacientii sa faca alegeri mai bune in prescrierea medicamentelor.
Canadienii sunt tinuti in ignoranta despre medicamentele cu defecte.
Pacientii north-americani au fost pusi in risc datorita medicamentelor prescrise si vandute de companiile farmaceutice canadiene, desi stiau foarte bine ca medicamentele erau defecte, arata investigatia jurnalistilor de la Star.
Jurnalistii au aflat ca si alte companii canadiene au ascuns, alterat si in unele cazuri distrus datele care aratau ca produsele lor erau contaminate sau erau potential nesigure. Nu au raportat efectele secundare suferite de consumatorii care au folosit produsele lor.
Din 2008, mai mult de 40 de companii farmaceutice candiene, incluzand Apotex ( firma gigant canadiana ) au fost citate pentru serioase violari de manufactura. Toate aceste violari sunt detaliate in rapoartele inspectiilor care au fost date jurnalistilor de la Star, nu de Health Canada, ci de FDA-ul american, care de asemenea, inspecteaza si el firmele canadiene.
Investigatia jurnalistilor de la Star a gasit ca, de cand FDA-ul, strict si transparent a inceput sa impuna legile fabricarii de medicamente, Health Canada tine secret fata de canadieni, problemele pe care le gasesc inspectorii la fabricile de medicamente.
Asta inseamna ca medicamente si ingrediente ale medicamentelor interzise in USa, sunt permise in Canada, de catre Health Canada, in farmaciile canadiene.
In tara asta totul e permis, se inchide ochii la orice smen, la orice tzeapa trasa amaratului de rand, daca asta aduce bani corporatiilor protejate de stat.
In iunie, la o fabrica din Bangalore, India, care fabrica medicamente destinate pentru North America, angajatii Apotex nu au raportat rezultate nedorite la test si au falsificat cresterile bacteriene in inregistrarile testelor.
Fabricantul de medicamente generice, Taro Pharmaceuticals of Brampton, a mentinut medicamentele pe piata, in ciuda faptului ca testele facute de companie arata ca seria de medicamente se deterioreaza inainte de data exprarii listata pe eticheta.
Cangene Corp, fabrica de medicamente din Winipeg nu a instiintat autoritatile despre cheagurile de sange, febra si alte efecte secundare asociate cu produsele lor.
In 2010, o scrisoare de la Apotex a aratat detalii despre inspectia la fabricile din Toronto, unde inspectorii USA au gasit ca firma a distribuit antihistamine si pastile pentru diabet facute cu ingrediente contaminate. Apotex a rechemat de pe piata canadiana si cea din USA, mai mult de 600 serii de medicamente facute in Toronto.
In contrast, Health Canada nu a spus public despre de cate ori a inspectat fabricile de la Apotex si alte fabrici de medicamente canadiene.
Inspectorii candieni spun doar cand au inspectat o fabrica si dau detalii succinte, in rare cazuri despre conditiile pe care le-au impus.
Ei au postat rezultatele inspectiei despre doar o singura fabrica de medicamente canadiana si doar dupa ce articolul din Star a facut public faptul ca Health Canada tine secrete inregistrarile, in ciuda faptului ca FDA-ul a trimsi scrisori de avertizare care detaliaza problemele descoperite la aceeasi fabrica.
Altfel, Health Canada nu sa nici un detaliu despre problemele descoperite in timpul inspectiilor individuale. Health Canada nici macar nu face public numele celor mai mult de 20 de fabrici care au fost citate din 2012 pentru severe violatii de manufactura.
In cateva cazuri, Health Canada a spus ca mai intai are nevoie sa consulte cu fabricile canadiene inspectate, inainte de a devalui public informatiile, o practica absolut absurda.
Companiile de medicamente incep sa creasca productia in tarile din lumea a treia, unde mana de lucru este ieftina. In jur de 20 % dintre medicamentele consumate de canadieni , sunt fabricate in tari precum India si China.
Datele FDA arata ca au inspectat aproape 150 de fabrici internationale doar anul trecut, Health Canada, in medie doar 10 fabrici din strainatate, care fabrica medicamente destinate farmaciilor canadiene. Health Canada se bazeaza in principal doar pe rapoartele preprate de alti reglemntatori care au inspectat fizic abricile in cauza.
In schimb, Canada se faleste cu faptul ca are asigurari medicale de stat pentru toti cetatenii. Pai asta nu e nici os cofala, ca orice tara din lume are asa ceva, mai putin USA ! Canadienii se compara cu USA si crapa mandria in ei ca au asigurari medicale de stat.
Doar ca tac ca mortu' in papusoi cand vine vorba de faptul ca asteapta pe liste de asteptare cu lunile si cu anii, pana sa le vina randul sa ii vada un doctor specialist, ori sa-si faca un MRI. Pentru cei care nu stiu, in Canada, clinicile private sunt interize prin lege : exista doar medicina si spitale de stat. Doar optometristii, chiropractorii si dentistilor le este permis sa fie privati, dar astia nici macar nu pot fi considerati doctori, in adevaratul sens al cuvantului.
Iar asigurarea aia faimoasa de stat, nici macar nu asigura toate bolile, ci doar unele dintre ele. Adica ti se iau bani cu japca din salariu, in numele unei promisiuni ca atunci cand vei avea nevoie, vei primi ingrijire medicala ... daca o sa te imbolnavesti de bolile agreate de stat. Daca nu ... tzeapa, ca oricum nu iti primesti inapoi contributia pe care ai facut-o la un sistem de asigurare medicala de care nu poti beneficia, desi ai nevoie de el !
Familia unei fete din Ontario se lupta cu statul ca sa plateasca pentru o operatie care i-ar pute asalva viata fetei :
Acum 2 ani in urma, oamenii de rand au strans 100.000 % pentru o adolescenta din St. George, Ontario, ca sa isi faca operatia care i-ar fi putut salva viata, in Maryland, USA.
Erika Crawford, 17 ani a fost diagnosticata cu Ehlerd-Danlos sindrome si nici un spital din Canada nu a putut sa o ajute ( ca astia's inapoiati rau, in medicina ). EDS-ul este o boala care distruge colagenul din articulatii. Crawford si-a facut operatiea care a implicat indepartarea unei coaste si montarea unei proteze care sa ii sustina capul si sa-i stabilizeze craniul.
Familia inca se lupta ca operatia sa fie platita de asigurarea de stat canadiana. Mi se pare corect, pentru ca daca ai asa doctori incompetenti si asa o medicina inapoiata in Canada, atunci n-ai decat sa platesti doctorii din alte tari sa ofere tratamentul necesar, cetateanului pe care l-ai fortat sa iti plateasca asigurare medicala ( ca e obligatorie ).
Familia fetei a dat statul in judecata si se afla in faza de apel si spune ca nu va renunta.
E cum ziceam : Canada e inapoiata rau in domeniul operatiilor [putin invazive. Astia sunt inapoiati cam in toate domeniile, nu doar in medicina.
Canada e mult in urma altor tari din lumea industrializata care folosesc proceduri de ultima generatie, spune un raport cerut de Canadian Interventional Radiology Association ( CIRA ).
Motivele sunt in parte, pentru ca modelul de finantare a spitalelor descurajeaza ingrijire amedicala si investitiile in tehnologie noua, spune rewiev-ul facut de Millenium Research Group.
Raportul CIRA sugereaa ca reparatia endovasculara pentru bolile arteriale periferice au jumatate din complicatii si rata de deces compatariv de operatiile deschise, in care o pise de artera luata din alta parte din corp este folosita pentru a face bypass la o artera obstructionata. Noua procedura costa cu 60 % mai putin.
Doar 2 % dintre pacientii canadieni primesc tratamentul nou, de 5 ori mai putin decat media din Grupul celor Sapte tari , conform cu documentul.
In reparatia radiologica a aneurismului abdominal sunt rezultate similare comparativ cu operatia clasica, costa mai putin , si rezulta ca pacientul va sta in spital mai putin. Este folosita pentru 40 % dintre canadieni, comparativ cu 70 % in G 7.
Daca un spital se chinuie sa stea in bugetul alocat, nu va fi incantat sa cheltuiasca milioane de dolari pentru echipamentele noi, necesare noilor tehnici de chirurgie, spune Dr. Benko.
In cele mai multe tari industrializate , spitalele sunt platite pentru fiecare pacient tratat ( in Canada, nu ).
In ciuda faptului ca sistemul medical este un dezastru national din cauz acaruia mor pacientii cu zile pentru ca nu ii trateaza nimeni ani de zile cat asteapta pe lista de asteptare, in ciuda faptului ca exista statistici publice despre dezastrul din spitale, canadienii continua sa se bata cu pumnul piept despre cum Canada e " the best country of the world" ( in care mori cu zile, mai rau ca in spitalele din lumea a treia ).
Canadienii se compara DOAR cu sistemul medical din USA, ignorand total sistemele medicale din Europa. Si o fac perpetunad imbecilitatea aia ca daca exista cineva mai pitic decat mine, rezulta ca eu sunt Ghita Muresan, in ciuda faptului ca am doar un metru jumate'.
Din cand in cand, cate un articol in ziar le cere candienilor sa nu se mai ascunda dupa deget si sa se compare doar cu cei mai slabi decat ei, ci sa se compare cu toata lumea, si nu doar cu cine le convine lor. Cum ar fi daca am compara sistemul medical din Canada cu cel din Europa si sa incercam sa il imitam ( pentru ca e mult mai bun decat cel canadian, of course ) ?
Canadienii sustin ipocrit ca in Canada avem un mix de asistenta medicala publica si privata. Dar aceasta afirmatie este considerata mincinoasa, pentru ca avem asistenta medicala privata DOAR pentru serviciile care nu sunt considerate " necesare din punct de vedere medical ", sub Canada Health Act.
Canada nici macar nu se apropie de stilul european de optiuni mixte, in cee ace priveste finantarea si cine va plati pentru ingrijirea medicala necesara, inclusiv doctorii si serviciile din spital.
In realitate, Canada este SINGURA tara dezvoltata care se incapataneaza sa restrictioneze finantarea privata a necesitatilor medicale pentru spitale si doctori. De asemenea, este SINGURA tara dintre natiunile dezoltate care are sistem universal de asigurari medicale si nu permite dotorilor sa munceasca si la clinica de stat si la clinica privata.
Daca ne uitam cu atentie, Canada cheltuieste o gramada de bani : sistemul medical canadian este aproape celmai scump dintre sistemele medicale din lumea dezvoltata. Problema este ca, canadienii nu au parte de serviciile medicale pentru care platesc.
In ciuda cheltuielor foarte mari , candienii sufera de acces prost la doctori si la tehnologiilemedicale si au cei mai mari timpi de asteptare pentru accesul la ingrijire medicala dintre toate tarile devoltate.
In acelasi timp, sistemele medicale in care sectorul privat au un rol foarte mare in finantarea sistemului medical din Germania, Japonia, Olanda, Elvetia, Australia si Suedia, ofera o mai buna calitate si timpi mai buni de accesare a sistemului de catre pacienti, comparativ cu ceea ce ofera Canada pentru servicii similare, ori chiar pentru servicii mult inapoiate.