Despre dezastrul din economia Canadei am tot scris pe blogul asta : in special despre cum in Canada nu exista o economie reala, ci o facatura bazata pe serviciile vandute imigrantilor ( si exploatarea lor ).
Tara asta nu produce aproape nimic, dupa obiceiul tarilor bogate , care isi trag bunastarea din spolierea altor tarai sarace. Tips : mergeti si intrebati sud-americanii ce parere au despre North America si americani ( nu o sa faceti fata sa numarati injuraturile ) ! cum il urau romanii pe Ceausescu, cam asa ii urasc sud americanii pe americani, pentru ca le-au ruinat tarile si i-au condamnat la saracie si ti-o spun vedre in fata ( mai ales daca le spui ca esti " gringo loco" ) ...
Conform cu baza de date a U.S. Bureau of Labour Statistics, Canada a vazut cel mai mare declin in manufactura, comparativ cu cele 19 tari industrializate.
Manufacura s-a restrans cu 11,5 % in Canada, intre 2002 - 2011. Manufactura din USA s-a restranscu 23,2 % in aceeasi perioada. Chiar si in economiile distruse de criza ale Itraliei si Spaniei, manufactura nu a fost distrusa asa de mult ca in Canada. Norvegia, exportator de petrol ca si Canada, a crescut manufactura cu 20,3 % .
Canada a pierdut 1,3 % din joburile din manufactura, in ultimul an. Ca sa aiba o crestere a joburilor din manufactura, e nevoie de inovatii si investitii, iar Canada e inapoia lumii la stea doua capitole. The federal government's Science, Tchnology and Inovation Council a publicat un raport anul trecut, in care spune " firmele canadiene nu folosesc suficient inovatia, ca sa faca fata competitiei "
Performanta Canadei " este in particular proasta in cee ace priveste cheltuielile, cercetarea si dezvoltarea intreprinderilor " , spune raportul. Caanada se claseaza pe locul 15 dintre cele 27 tari cu capital strain, iar banii sunt folositi pentru investitii de mare risc, precum startup companies.
Numarul companiilor care " lookin to source " ( va traduceti singuri, ca mi-am prins urechile ! ) din China a scazut la jumatate, iar numarul companiilor looking to source din India a scazut la un sfert, comparativ cu un an in urma .
Cele mai cautate joburi in Canada in 2014 arata exact starea economiei : vanzare ade servicii. Nu produce, dar consuma. Joculetul asta piramidal nu are sanse de reusita si la un moment dat se va prabusi sandramaua.
Canada e cunoscuta pentru ca are o economie bazata pe resurse ( exploateaza ceva petrol si minerale in Alberta ), insa daca ne uitam la cele mai cautate joburi din tara, n-ai zice asta. Lucrurile arata mult diferit in realitate. Pentru cine nu e obisnuit cu gargara canadiana ... pe dinafara e vopsit gardul, pe dinauntru e leopardul.
E doar o imagine mirobolanta de mentinut in lume, despre cum Canada e " the best country of the world ", ca in realitate e exact la fel cum era in Romania comunista , cand es raportau recolte record la hectar si toti dadeau pe dinafara de atata bunastare.
Analizand datele de pe Workopolis, rezulta ca bucatarii sunt cele mai cautate joburi in Canada, urmati de vanzatori.
Oricat de mult ar investi Canada in mentinerea imaginii de tara bogata cu economie solida, lumea a cam iceput sa se prinda ca nu's chiar toate cu lapte in " the best country of the world ".Nemtii s-au prins ca in Canada bula imobiliara pune in pericol economia si asa in pionee a Canadei.
Pai era si culmea sa nu isi dea seama, in conditiile in care presa canadiaa urla de ani de zile despre cum Mafia Italiana controleaza intreaga piata imobiliara a Canadei, iar Toronto este capitala internationala unde Mafia Italiana isi spala banii . scandalul a fost mare, iar presa scria ca sunt implicati multi politicieni candieni, coruptie and so on. La vremea respectiva am scris o gramada pe blog despre asta. Cu ditamai scandalul in ograda, e cam greu sa pui batista pe tambal, ca sa iti mentii o imagine internationala de usa de biserica.
Banca Germaniei arata cele 7 motive pentru care " Canada are serioase probleme ", incepand cu supraevaluarea cu 63 % a pietei imobiliare.
Seful economist international a Bancii Germaniei, Torsten Slok spune ca imobilele din Canada sunt cu 63 % supraevaluate, mai mult decat 50 % in Australia si Norvegia, spune Deustche Bank A.G. in raportul ei.
Preturile sunt absolut infame : mult peste jumatate de milion de dolari pentru un townhouse ( un soi de cladire tip bloc, doar ca are doar nun singur nivel. O omida lunga, in care fiecare casa e lipita de cealalta si fiecare casa e din carton presat, cum sunt in Romania baracile de pe santiere , alea in care stau muncitorii si isi tin sculele ). Mizeriile alea de cartoane costa de la 600.000 % in sus , pentru ca in Canada piata imobiliara functioneaza dupa principiul de aur " s-a intalnit hotu' cu prostu' ".
Uimitor este ca se inghesuie prostii si se calca in picioare ca sa cumpere o baraca de soiul asta. Ba fac si licitatii si platesc mai mult decat cere vanzatorul, numai ca sa aiba " oportunitatea" de a se imprumuta la banca pentru tot restul vietii lor si a locui in niste cartoane care dupa 10 ani au nevoie de reparatii majore, ca ba putrezeste acoperistul, ba vin ratonii si le rod casa si le fac gauri.
De unde eu trag concluzia ca niciodata sa nu subestimezi cantitatea de prosti existenta pe metru patrat ...
Valoarea in Canada a caselor medii este cu 35 % mai mare cand pretul mediu al caselor, este comparat cu venitul mediu pe gospodarie si este cu 91 % mai mare comparat cu pretul unei chirii medii.
Nivelelele de indatorarea ale populatiei sunt foarte mari , iar cand pretul pana la cer al imobiliarelor va scadea, va pune presiune pe sistemul financiar canadian si pe piata muncii.
Insa canadianu' nu are doar rata la casa, ci are rata ... la orice. Aici se traieste exclusiv pe datorie, pentru ca populatia nu are bani suficienti ca sa traiasca doar din cee ace castiga. Prin urmare, majoritate atraiesc pe datorie si cheltuie mai mult decat au nevoie, pentru ca asa au fost dresati de sistem sa faca.
Daca prostimea nu ar fi incurajata sa cheltuiasca fara oprire, in secunda doi s-ar prabusi economia canadiana, ca e bazata in principal pe servicii. Prin urmare, canadianu' isi cumpara totul pe datorie, rostogolind datoria de la luna la luna ( plateste doar o mica parte din datorie ).
Astia isi cumpara o gramada de mizerii de care nu au nevoie, in special carpite ultra scumpe, ca daca scrie pe ea nu stiu ce brand, prostu' e dispus sa plateasca pentru ea de 3-4 ori mai mult decat face, in ciuda faptului ca are aceeasi calitate ca si carpitele din China Town.Si oricum nu au nevoie de ele, ca doar au acasa cu ce sa se imbrace. N-am vazut pe nimeni sa umble in zdrente pe aici si totusi, continua sa-si cumpere carp[ite fara numar, parca's obsedati ( in special babuinii dresati sa urmareasca si sa imite moda ).
In consecinta, pe langa rata la banca, au explodat si alte forme de datorie la banci :
7 % din forta de munca canadiana lucreaza in piata imobiliara, in special in constructii, ca se construieste in draci. Astia toti o sa ramana fara joburi cand se va prabusi piata imobiliara.
Astea-s maretele baraci de carton din Canada : implantate in niste tarusi ( n-au fundatie ) si le incarca pe platforma tractorului, ca sa le mute dintr-un loc in altul. Baraca asta dichisita, costa peste jumatate milion de dolari , undeva pe la 800.000 si chiar mai mult, in functie de zona in care au infipt-o in tarusi.
Cand vara vin furtuni mai serioase prin Toronto, zboara acoperisurile caselor, ba chiar zboara si casele si raman doar tarusii implantati in pamant ( am pus poze pe blog, anul trecut ).
Zice presa ca au crescut enorm preturile la condo( apartamente ) :
In Toronto se construiesc blocuri intr-o veselie si creste diferenta de pret dintre un apartaent si o casa, iar cumparatorii se bat intre ei, care sa cumpere casa.
Pretul mediu al unei case in Toronto este 705.813 $ in 2014, cu 8 % mai mult decat anul anterior. In schimb, pretul mediu al uni apartament a crescut cu doar 4 % anul trecut, ajungand la 454,476 $ , conform cu cercetarea firmei de imobiliare RealNet Canada Inc si Building Industry si Land Development Association.
In ciuda faptului ca au crescut preturile ca la nebuni, anul 2014 a foat un an bun pentru vanzari, atat pentru case cat si pentru apartamente : vanzarile caselor au crescut de la 17, 745 % la 46 %, iar vanzarile apartamentelor au crescut de la 21,991 % la 38 % .
Anul trecut au inceput sa construiasca apartamente mai mari, ca sunt niste cutii de chibrituri la fel de mici si de prost construite ca si apartamentele ceausiste din Romania ( urla proprietarii de apartamente noi ca le ploua in casa, se sparg tevile, se prajeste instalatia electrica, etc ).
Astfel, un aparatament mediu ave asuprafata de 796 square feet, dar acum se construiesc cu 816 scuare feet. Pretul mediu pe scuare feet a crescut si el anul trecut, cu 2 % si a ajuns la 557 $.
O sursa foarte importanta de venituri in economia Canadei este vanazarea de educatie ( tot servicii ) fraierilor. In special studentii straini platesc niste taxe scolare exorbitante pentru o diploma canadiana, iar anii trecuti am pus pe blog cum se duc canadienii si fac lobby si reclama prin alte tari, ca sa mai prinda niste fraieri sa vina sa studieze in Canada.
Dupa USA, Canada are cele mai mari taxe scolare din lume si exista o explicatie foarte logica pentru asta : canadienii NU fac recunoasterea profesionala a diplomelor imigrantilor, ci doar recunoasterea academica. Asta inseamna ca nu ai dreptul sa-ti practici meseria in Canada, indiferent ca ai calificare, diploma si experienta in meserie. Canadienii se pisa cu jet pe diplomele tale si iti fac doar recunoasterea academica a ei : adica primesti o " acreditare", o hartiuta pe care ei scriu ca da, recunoastem ca esti doctor la tine acolo in Romanika, iar diploma ta este echivalenta cu a unui doctor din Canada, doar ca ... NU ai voie sa practici meseria in Canada.
Ca asa vrem noi. Pentru ca e mult mai avantajos pentru canadieni, ca fraierul de imigrant satul de spalat WC-uri prin Canada ( pai fara diploma canadiana, fara dreptul de a-ti practica meseria, cine o sa te angajeze pe alt post ? ) sa cumpere educatie de la scolile candiene, disperat sa aiba o meserie recunoscuta de canadieni, ca sa poata ave asansa de a prinde un job mai bun.
Nici nu pui bine piciorul in Canada, ca toti oficialii , toate institutiile te indruma sa iti " refaci" studiile in Canada, ca asta e singura sansa a ta de a iesi din cosmarul joburilor de supravietuire platite cu minimul pe economie : sa te indatorezi cu zeci de mii de dolari si sa mergi frumos din nou la scoala si sa speli si WC-uri in acelasi timp, pentru ca trebuie sa te intretii din ceva.
Dupa care, vei constata ca oricum nu te va angaja nimeni, pentru ca nu sunt joburi pe piata. Si pentru ca nu ai experienta canadiana in meseria in care esti proaspat absolvent de la maretele scoli canadiene. Si vei mai constata ca 80 % din joburile disponibile, nici macar nu se anunta public, ci se dau pe pile ( este oficial, am pus eu pe blog print screen de pe saitul governului, unde scria treaba asta cu 80 % hidden job market ).
Dar pe candieni, tot ce ii intereseaza este sa te ademeneasca intr-un fel sau altul sa le cumperi educatia supraevaluata .
Se pare ca nu mai tine nici pacaleala asta, ca studentii straini au cam inceput sa se trezeasca ( pai sunt in lune tari care ofera educatie recunoscuta, de calitate si infinit mai ieftina decat ofera Canada ! ) :
Daca studentii straini nu se mai bulucesc la usa universitatilor canadiene, ele au raspuns relaxand criteriile pentru admiterea studentilor internationali, doar-doar o sa vina mai multi. Pai nu criteriile de admitere trebuie relaxate ( ca si asa, toate loazele absolva universitatile canadiene ), ci taxele scolare, care sunt de sute de mii de dolari pentru studentii straini !
Limestone District School Board din Kingston, Ontario a facut un parteneriat cu Queens University, in care liceenii de la scoaladin Kingston sunt declarati admisi conditionat la facultatea de arte din Queens, incepand cu clasa a 12 a. Ca parte a parteneriatul;ui, Universitatea Queens si-a redus pretentiile legate de stapanirea limbii engleze a elevilor.
Da' cum puii mei astia termina un liceu in Canada, fara sa poata vorbi limba ? Pai liceele din Romania au performante stelare, comparativ cu astea din Canada, ca romanul absolvent de liceu poate vorbi limba. Agramat, dar vorbeste.
Pe plan international, principalii rivali in atragerea studentilro straini sunt USA, Anglia si Australia.
Taxa scolara anuala pentru un studet strain poate fi de 13.000 $, iar veniturile totale pe care Vancouver School Board le astepta pentru un an academic sunt de 20 milioane dolari.
Din nefericire, tinerii canadieni invata pe pielea lor ce inseamna sa te lasi manipulat de societate si parinti si sa crezi in miturile cu care te-au indoctrinat.
Cand nu exista joburi pe piata muncii , nici pentru cei cu experienta mare in munca, este aberant sa consideri ca pe tine, proaspat absolvent care habar n-are de meseria lui, o sa te bage cineva in seama .
Puitorii sunt dusi cu pluta si nu inteleg ce se intampla in jurul lor, nu inteleg ca s-au scimbat conditiile economice si cele d e trai . Nu mai e ca pe vremea lor cand economia duduia si erau joburi sa le intorci cu lopata, platite bine. Ei traiesc in trecut, pentru ca nu inteleg prezentul ( IQ de babuin ) si isi nenorocesc si copiii indopandu-i cu asteptari rupte de realitate si cu promisiuni cretine despre ce viitor luminos si imbelsugat vor avea ei, daca sunt cuminti si invata bine la scoala ( pentru ca apoi sa spele WC-uri prin mall-uri, ori sa vanda haburgeri la MC'Donalds ).
Pe alta parte, societatea e suficient de perversa incat sa nu sufle tinerilor un cuvintel despre realitatea in care traim si ce ii asteapta dupa absolvire . Ba dimpotriva, le vinde aceleasi gogosi umflate, pentru ca generatii intregi de tineri nu sunt decat o vaca de muls, un bun de unica folosinta : odata ce le-ai platit taxele scolare, se sterg al coor cu tine.Descurca-te cum poti, e vina ta ca ai fost fraier si ai cumpara niste servicii care nu iti folosesc la nimic !
Absolventii sunt impovarati de datoriile facute pentru plata texelor scolare ( sunt atat de mari, incat nu pot fi platite cu banul jos ) si cum nu gasesc joburi, sunt fericiti daca gasesc un job de supravietuire, ca sa isi plateasca datoria la nabca, in timp ce vor continua sa locuiasca in casa parintilor, pe banii parintilor ( ca salariul lor merge pe plata datoriilor ).
Alti tineri au ales o alta cale de a-si plati datoriile scolare : cersitul ! Peter Cavanagh a infiintat o formatie cu 7 tineri, in 2012 si au inceput sa cante in mai 2013. Cavanaugh, 23 de ani, este absolvent la York University au o diploma in arte in muzica si acum strange bani ca sa isi faca masteratul ( unii oameni nu se invata minte niciodata ).
Ceilalti 6 membri ai formatiei sunt toti absolventi ai facultatilor de arte. Ei vad cantatul pe strazi, pentru bani ( cersitul ), ca pe o forma de a canta si mai ales, de a-si plati datoriile facute pentru plata taxelor scolare.
Sambata trecuta, o multime de oameni s-a strans in fata Eaton Centre ( unul din mall-urile de fite din Toronto, unde, in fiecare weekend multimea da pe afara ), iar formatia a inceput sa cante .
Oamenii au inceput sa doneze bani intr-o cutie etichetata " fondul taxelor scolare ".
Tinerii absolventi cersesc in intersectiile majore din Toronto, 8 ore pe zi in timpul verii.
Din toata povestea, tinerii si imigrantii ies cei mai sifonati :
Imigrantii din zilele noastre au ce amai mica rata de angajare in joburi, cele mai mici salarii si cele mai mici venituri pe familie decat in trecut.
Un procent mai mare ca niciodata de imigranti cu studii superioare si imigranti cu meserii, sunt blocati in joburi de supravietuire, muncind ca paznici, vanzatori la statia de benzina, pun marfa pe rafturi in magazine, casieri si relatii cu clientii.
Conform cu Statistics Canada, diferenta dintre castigurile imigrantilor si a celor nascuti in Canada, a crescut conform cu cresterea salariilor mici in randul imigrantilor.
In ciuda evidentelor, in ciuda realitatii si statisticilor, propaganda continua sa minta in fata imigrantii, vanzandu-le gogosi cu care, cica vor prinde un job mai bun. Faptul ca speli WC-uri in mall e numai vina ta, of course, si nu are nici o legatura cu conditiile existente pe piata muncii din Canada.
Deci, daca vrei un job mai bun, inceteaza sa te mai plangi si inceteaza cu atitudine anegativa, ca asta te va rani mai mult decat lipsa experientei canadiane ( cum zicea, astia se pisa cu jet pe ceea ce stii tu sa faci si pe experienta ta in munca din alte tari ).
Probapanga ii i ndoape pe bietii imigranti cu bulshit tipic american : multa vorba care nu spune nimic. Gargara, ca doar la asta se pricep ei. Asadar, regandeste-ti scopurile si planuieste sa devii independent si resilient. Si eu planuiesc sa devin Bill Gates , iar marmota invelea ciocolata in staniol ...
Cauta un sfat adecvat de la care sa iti incepi cariera si cauta consiliere in gasirea unui job mai catarii. Pai uite, va dau eu sfatul ala adecvat, pe care nimeni nu are curajul sa vi-l spuna in fata : Run, Forest, run ! Fugi cat vezi cu ochii si cauta-ti un job in alta tara, care iti recunoaste experienta in munca si meseria !
Din nefericire, imigrantii vin in Canada halucinand ( in special europenii ) despre cum se vor deschide Portile Raiului cand vor pune piciorul in Canada. Si cum e problema cu IQ-ul de babuin, majoritatea isi iau tezepe marete, inhamandu-se la greu la studii canadiene, dupa care vor spala WC-uri prin mall-uri, ca sa isi plateasca datoriile facute pentru plata taxelor scolare.
Te-ai saturat de spalat WC-uri ca sa le dai banii bancilor canadiene ? Eh, vezi si tu partea buna a lucrurilor si intreaba-te " ce am invatat din tzeapa pe care mi-am luat-o ? Well, am invatat ca prostia se plateste. Intotdeauna . Cine nu deschide ochii, deschide punga.
Cam asa se intampla cand nu poti gandi singur si pui botu' la propaganda din sistem.
Astea fiind conditiile de trai in " the best country of the world ", consecintele nu se lasa asteptate : 1 din 5 canadieni sunt afectati de o boala mintala .
1 din 20 canadieni sunt depresivi sau au tulburare bipolara
1 din 20 de canadieni au dezordini de anxietate
1 din 30 de canadieni au probleme cu dependenta de droguri legale sau ilegale
1 din 50 de canadieni sunt in risc de dependenta de jocuri de noroc ( pai la cat de disperati sunt de saracie, singura lor speranta e sa castige la cazino ! )
3 % dintre femei si 0,3 % dintre barbatii canadieni dezvolta tulburari de alimentatie, la un moment dat.