Quantcast
Channel: Filosofie pe bordura
Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Cusco

$
0
0
 Cusco vine din cuvantul in limba quechua, Oosqo si inseamna "centru " si era capitala Imperiului Incas. Daca doi indieni se intalneau pe drum, unul mergea spre Cusco si altul venea dinspre Cusco, ultimul era salutat si considerat superior, pentru ca a fost in orasul sfant.


Respectul era si mai mare daca omul era rezident al orasului sau a fost nascut acolo. Orice obiect luat din Cusco ( seminte, vegetale ), indiferent ca avea o calitate inferioara altora , era considerat de calitate superioara si preferat altora, doar pentru ca venea din Cusco. 
E cam la fel cum oile zeului crestin se calca in picioare sa prinda o cruciulita de tabla, venita de la Ierusalim, care e mai sfanta decat cuciulita de tabla de la biserica din oras.


Si prin Cusco, plozii se tarasc pe pamant ca omizile, da' macar nu zbiara ca din gura de sarpe, asa cum fac aia canadieni.

Relugia e prezenta peste tot in Cusco si ascunsa sub diferite simboluri, iar crestinismul se combina perfect cu religia incasilor : cel putin peruanii nu vad nici o problema in asta.


La intrare in farmacia de mai sus, pe steagul galben gasim o  Chakana stilizata, simbol antic ce aper peste tot in Peru si nu numai ( indienii din India il au la mare conste ) : este crucea incasa. Crestinismul n-are nimic original, pana si simbolurile si le-a furat din alte religii, insa asta nu impiedica oitele zeului sa traiasca cu impresia ca zeul lor e cel adevarat.





Pentru incasi, crucea reprezinta cele patru colturi ale Imperiului Inca, ce odata se intindeau peste Anzi pana in Ecuador si  Chile .Chakana este si simbolul ciclului vietii si o gasim peste tot in Peru.
Gasim chakana si aritectura din tarile islamice, dar si in Asia, Europa si Egipt : practic, peste tot pe glob.

                              
Se considera ca simbolul vine de la Crucea Sudului, care a fost folosita in navigatie si astronomie si a fost reprodusa peste tot in Imperiul Inca, inclusiv la Macchu Picchu.


Crucea sudului, chakana pe steagul Mercosur ( Mercado Comun del Sur ) ce cuprinde Argentina, Brazil, Praguay, Uruguay, Venezuela si are ca asociati Chile, Bolivia, Columbia, Ecuador si Peru, iar ca observatori, Noua Zeelanda si Mexic.








In Peru, facatura aia de crestinism coexista perfect cu religi incasilor, zeii crestinismului se suprapun cu cei incasi si toti traiesc in armonie perfecta. Vedeti vreo problema in asta  ? Nici peruanii ! Ca doar e loc pentru toti zeii ...

Statuia lui Gizas, calare pe dealul de langa Cetatea  Zeului Soare, la Saksaywaman.


                                      Catedrala din Cusco are simboluri interesante sa ne arate :


Zeii crestinismului si desupra lor, troneaza triufla, simbolului lui Pachamama : triunghiul pictat pe post de aura zeiasca .
 Asa cum vedem, toata lumea face misto de zeii crestinismului, fix la ei acasa !  Pacat ca oitele domunului nu se trezesc din transa religioasa !


                                     Simbolurile zeilor incasilor, sunt peste tot in Cusco :


                                                      Cineva are vise de marire ...


                                               Eduardo se viseaza mare imparat Inca :


                                                                Back to reality :


Iar asta este un steag pe care il vedem cam prin toate pietele din Cusco si pe cladirile guvernamentale si reprezinta imperiul Inca. in timpul invaziei spaniole in Cusco, spaniolii au vazut obiecte similare cu steagul asta curcubeu.


Incasii considerau ca, curcubeul este un dar de la Zeul Soar insa toti peruanii pe care i-am intrebat, mi-au spus ca este simbolul lui Pachamama. Cusco a adoptat oficial steagul curcubeu in 1978, insa anterior a fost folosit ca steag pentru Tawantinsuyo , termenul folosit de incasi pentru teritoriile lor.


                                                              Pachamama simbol :


Iar asta este steagul gay ( acuma stim de unde s-au inspirat ) : steagul andin are 7 dungi, iar steagul gay are doar 6 : confuzia e garantata.
  Povesteau peruanii din Cusco, cum odata steagul asta flutura mandru  pe la multe restaurante si cafenele, pana cand s-au prins proprietarii de ce nu  la calcau turistii pragul, si le-au dat jos !




Cand vii dinspre aeroport spre oras, Coricancha e primul loc ce iti sare in ochi. Acum este doar o mizerie de manastire catolica ce e construita peste ruinele templului inchinat Zeului Soare. Inca se mai vede zidul circular de la baza manastirii, cel cu pietrele perfect imbinate, constuctie zeiasca.

In zona a fost un complex de temple inchinate zeilor principali : Coricancha, dedicata initial lui Viracocha, zeului creator si Inti, Zeului Soare, apoi existau temple dedicate Zeitei Lunii ( poleit cu argint ) , Zeitei Venus, Pleiadelor si altor zeitati. Literal, Coricancha inseamna in limba quechua " palatul de aur "si chiar era acoperit cu placute din aur  : kancha-palat , qori - aur.

  Corcancha  a fost construita prima oara de Maanko Qhapaq si a fost cel mai important complex religios din imperiul Inca, era acoperit cu mai mult de 700 placi de aur  cantarind cate 2 kilograme fiecare. Templul era de asemenea centrul uni vast observator astronomic si a unui mecanism ce functiona ca un calendar ce calcula miscarea de precesie a planetelor. 
    Din templu erau emanate 40 de linii numite "seques" ce mergeau sute de mile catre niste puncte semnificative, celeste,  din orizont si unele dintre ele aratau punctele de echinox si solstitii, iar altele punctau pozitiile decrestere a diferitelor stele si constelatii de foarte mare importanta pentru Imperiul Incas.

Corricancha avea o curte ce era plina cu sculpturi in marime naturala reprezentand animale , oameni si un camp de porumb si unul de quinoa, in marime naturala, toate facute din aur pur, iar podeaua templului era acoperita si ea cu aur masiv - conform cu cronicile ramase de la primii spanioli care au intrat in Cusco.
      Imaginea soarelui care rasare era facuta dintr-un disc masiv de aur incrustat cu smaralde si pietre pretioase. aurul nu avea valoare economica in imperiul Incas, ci doar valoare religioasa. Mult mai valoroase erau cochiliile de scoici aduse din Ecuador, pentru ca o reprezentau pe  Qochamama, Zeita Marii. 
Intreaga cantitate de metal pretios a fost jefuita din temple si topita de spanioli, atunci cand au construity fundatia Manastritii Santo Domingo ( dupa ce au avut grija sa demoleze templele, of course ). Acesta e si motivul pentru care muzeele din Cusco sunt foarte sarace in artefacte din aur .

 Asta e Santo Domingo cu zidul circular de la baza ei, tot ce a mai ramas din Corichanca . eu planificasem sa vizitam in ultima zi in Cusco, Biserica Santo Domingo si Inca Museum, insa s-a nimerit fix in ziua alegerilor electorale si toate institutiile, inclusiv muzeele erau inchise toata ziua. Cum ziceam, in Peru , timpul curge altfel, iar peruanii au nevoie de o zi libera de la serviciu, ca sa voteze.



   Sun Temple ( zidul ala negru ce se vede in poza mea ) ... poza in formatul original, ca sa o puteti mari. In templu erau asezate mumiile regilor morti , puse in ordinea vechimii, insa mumiile pareau vii. Datorita tehnici speciale de mumificare, cadavrele aratau ca atunci cand erau in viata si isi pastrau inclusiv genele si spancenele.
          Regii mumificati ai Imperiului Inca, stateau pe tronurile din aur pe care le folosisera in timpul vietii, iar fetele lor erau intoarse catre cei care intrau in templu. Singurul care statea cu spatele catre vizitatori, dar cu fata catre Zeul Soare era Huyana Capac, pentru ca era fiul sau preaiubit.

In afara templului, pe varfurile zidurilor erau montate stresini din aur, care inconjurau templul ca o coroana.


... La est de Sun Temple era Templul Lunii ( inchinat Pachamama ),care  avea  un pasaj stramt ce avea o usa dubla ce avea o piatra in 14 unghiuri. Piatra exista si in ziua de azi, intr-un zid din Cusco.
In Templul Lunii era asezata statuia din argint, in marime naturala a unei femei, iar pe perete era pictat portretul ei. Era Mamaquilla = Mama Luna si ei nu i se ofereau sacrificii umane, asa cum ii ofereau Zeului Soare. De ambele parti ale statuii erau asezate corpurile mumificate ale reginelor Imperiului Ica, asezate in ordinea vechimii si asezate cu fata catre vizitatori. Singura Mama Occlo era asezata in fata Zeitei Lunii, fata in fata si cu spatele catre vizitatorii templului.


La capatul pasajului era Temple of Ch'aska si Stelele . Venus ( adica Isis ) = Ch'aska = "par lung si ondulat " in limba quechua.
Templul avea 25 de nise trapezoidale in care erau plasati idolii iar tavanul era pictat cu stele. 

In fata lui era Templul lui Illapa sau Chuki . Illapa era zeul tunetului si fulgerului, servitorul Zeului Soare iar altarul lui era acoperit cu aur.
 La vest de templul sau, era Temple of K'uchi ( Curcubeu ), similar cu templul anterior. . Templul era acoperit cu aur , iar un perete era acoperit cu imaginea curcubeului. Ferestrele templului erau construite pe mai multe nivele , din care curgea apa intr-un vas cu doua gauri, crand jeturi de apa opuse.

Complexul Corchanca avea o Gradina Solara pe marginea careia curgea raul Saphi ( azi curge subteran ), unde existau acele statui in marime naturala facute din aur si argint si plante, animale facute tot din aur. Sapaturile arheologice din zona au mai descoperit cateva obiecte pretioase din aur, insa majoritatea au fost topite de spanioli si transportate in Spania. In centrul gradinii era o bucata de andezit cu 8 fantani.
      Dupa invazia spaniola, Quorichanca a fost donata Ordinului Dominican iar Sun Temple a fost demolat aproape complet ( religia naste monstrii ) iar peste el s-a construit biserica , distrusa si ea de un cutremur in 1650. Biserica asa cum se vede azi, a fost reconstruita in 1780. In 1950 un alt cutremur a distrus o parte, descoperind structurile inca si o parte din Templul Soarelui.
In 1975, biserica Santo Domingo a fost reconstruite si in acelasi timp s-au facut sapaturi arheologice care au descoperit 5 fantani originale cu jgheaburile din aur, prin care apa inca curgea prin canalele subterane. 




Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Trending Articles