Azi mergem la Tambomachay ...
... unde cineva vrea sa se joace cu alpacaua :
Nici alpacaua !
Drumul nu e lung, dar e strajuit cu suvenituri acoperite cu paturi ...
... Iar boccelele cresc in copaci, se stie ...
Cainii faceau reclama la ortava ...
Pe dealul din stanga se mai vedeau vechile terase construite de zei ( ceea ce a mai ramas din ele ). Indienii povestesc cum Viracocha, atunci cand i-a stabilit pe indieni in Anzi, a inceput sa taie muntii si sa construiasca terase pe care oamenii sa isi cultive mancarea si sa faca apeducte ( unele din ele exista si azi. Si la Nasca sunt construite apeducte care strabat muntii prin interior si aduc apa la suprafata ).
Muntii sunt terasati in toata partea din Peru pe care am viziotat-o eu : din Lima pana la granita cu Bolivia, inclusiv Sacred Valley.
Astea sunt terasele de langa Cusco si sunt mai speciale : datorita faptului ca sunt circulare, pe diferite trepte sunt diferite temperaturi, cee ace le permiteau oamenilor sa aclimatizeze plante care in mod normal nu ar fi putut sa creasca in zona.
Astea sunt apeductele de la Nasca :
Multe dintre apeducte sunt functionale si astazi si aduc apa in desertul de la Nasca. Nici un apeduct nu a fost excavat sau macar facute harti .
La Tambomachay se vai vad urmele unor canale de irigatie care treceau printre terase ( exact acelasi lucru am vazut si la Macchu Picchu ).
Izvoarele veneau prin canale subterane de undeva de sub dealul terasat din dreapta ...
... si ieseau la suprafata prin locuri amenajate ( ceea ce a mai ramas din ele ) :
Urme ale vechilor terase :
Una din fantani, acum secate, ca nu se osteneste sa le intretina nimeni ( si pana la urma, probabil ca nu stie nimeni cum sa o faca ).
Asta e partea stanga a drumului, in care se varsa o parte din izvoarele care vin din dealul din dreapta : se adunase un paraias destul de mare , mai inspre vale, unde se colectau mai multe izvoare decat in poza asta.
Asta este centrul de la Tambomachay ( sau ce a mai ramas din el ), si ne uitam de la dreapta spre stanga : era un centru ritualic, apele fiind sacre . Izvoare ritualice aveam sa vedem si la Macchu Picchu. Cel mai probabil ca locul era dedicat zeului Apei ( se vad niste in care se pastrau idolii, reprezentarile zeilor ).
In Nasca era afisat mare in curtea unde ne-am cazat, Zeul Apei, Kohon . Probabil ca se numea Kohon in Cultura Nasca, pentru ca la incasi se numea Illapa, zeul apei si tunetului. Indiferent cum se numea si cum era reprezentata in fiecare cultura, personajul e acelasi.
I-am intrebat pe indienii de la receptie ( si pe altii care ne-au iesit in cale ), cine este personajul cu cocoasa ce apare de-o parte si de alta a Zeului Apei ? Nici unul nu a stiut cine este, ci ne-au spus ca asa este reprezentat Zeul Apei si ala mic si cocosat vine la pachet.
Au fost foarte surprinsi cand le-am spus ca mititelul este Kokopelli, Trickster God la indienii Hopi din Arizona, zeul care se ocupa si de agricultura, ii invatase pe Hopi cum sa cultive plantele, le-a daruit porumbul si mereu mergea in satele oamenilor incarcat cu cadouri ( de asta e reprezentat cocosat ) cu ajutorul carora ii civiliza si ii invata lucruri noi. Cand intra in sate, canta din fluier, ca sa fie auzit de oameni si sa se adune in jurul lui.
Partea interesanta e ca Kokkopelli God avea o sotie, Kokkopella Godess ( de asta in poza e reprezentat la dublu ) si amandoi mergeau prin satele indienilot Hopi si ii pacaleau sa faca sex cu ei : de aici si denumire ade "trickster god ". Le-am aratat peruanilor cerceii din urechea mea, cumparati din rexervatie de la Hopi ( era Kokkopelli ) si le-a cazut fata. Cum e posibil ca zeul lor ? ... Funny.
Pacat ! Eu speram ca o sa-mi spuna lucruri interesante in legatura cu Kokkopelli peruan ...
Pe Kokkopelli God l-am pozat si eu in petroglife, cand i-am vizitat pe indienii Hopi in rezervatia din Arizona. In unele petroglife Kokopelli apare reprezentat in erectie, tocmai din cauza naravului de a combina femeile indienilor.
Petroglifa din Canyionland :
Zidul e construit in stil zeiesc, cu pietre perfect lipite intre ele.
Asta este mijlocul complexului religios :
Iara sta e partea din stanga, cu izvoare ce functioneaza si astazi :
La intoarcere pe partea cu izvoarele care vin din deal, vedem tuneluri surpate, cu gaurile acoperite cu scanduri :
La iesire din Tambomachay, gasim o gramada de case din lut :