In sfarsit, cineva s-a incumetat sa spuna public, adevarul despre Raiul in care traim , iar astia nu pot fi decat turisti, pentru ca imigrantii se tem ( ori sunt pupicuristi ) si canadienii sunt prea retarzi ca sa inteleaga realitatea in care traiesc si sunt mult prea inculti ca sa inteleaga ca pe planeta exista si alte tari cu care se poate face comparatie.
Cunosc romani care detesta viata in Canada, insa cand sunt intrebati de canadieni daca le place aici, devin numai lapte si miere si cu un zambet larg pe fata, ii asigura pe canadieni cat sunt ei de incantati ca au avut sansa sa emigreze in Rai si cat sunt ei de fericiti sa traiasca aici. Astia sunt aplaudacii care, daca nu se mint si pe sine insisi ( ca unii mi-au servit textul ca ei nu musca mana care ii hraneste - Canada ), ca e greu sa admita ca si-au luat tzeapa emigrand aici, apoi servesc munciuni gogonate rudelor si prietenilor ramasi in Romania. Au romanii din Romania, niste fluturi in cap si niste Cai Verzi pe Pereti despre binele din Rai, de ma miram eu de unde le scot chiar atat de gogonate : pai direct de la sursa ( prietenii lor aplaudaci si mincinosi, aflati in Canada ! )
Canadienii ( majoritatea lor ) n-au iesit niciodata din North America, insa sunt atat de convinsi ca, Canada e " the best country of the world:, incat ar baga mana in foc si ar pune capul pe sina trenului. Mecanismul de " candire" al canadianului e simplu : daca in Canada imigreaza oameni din toata lumea, rezulta ca, Canada e the best country of the world. Cati imigranti fug din Rai mancand pamantul ( cel putin inainte de criza economica ) , asta nu-i mai intereseaza si nici nu banuiesc ca exista asa ceva.
Prin urmare, doare un turist ar fi putut sa spuna adevarul ( atat cat a putut el sa constate in scurta vizita in Rai ) si tare ma mir ca presa i-a dat dreptul la cuvant : un cuplu de turisti scandinavieni s-au declarat " terifiati" de cultura canadiana pentru masini.
Turistii in cauz aspun ca nu au fost impresionati de infrastructura si afisarea masinilor pe aici prin Canada si au trimis o scrisoare deschisa canadienilor si politicienilor, grabindu-i sa faca pasi radicali pentru a face Canada o tara sanatoasa, fericita . Si marmota invelea ciocolata in staniol, of course !
Turistii erau unul englez si prietena lui daneza, s-au declarat terifiati sa vada in cele 5 saptamani de vacanta, oceane de masini si deserturi inparcarisi autostrazi cu 12 benzi pline cu masini uriase si oameni care mergeau spre nicaieri. Ei au vizitat orase - Toronto, Montreal, Quebec City, Ottawa si Halifax.
Aici nu e ca in Europa, unde sa te plimbi pe strada si sa vezi magazine unul langa altul. Aici oamenii nici nu se plimba pe strada, ca distantele sunt enorme si nu se poate, decat de la statia de metrou- autobuz, pana la cladirea unde ai treaba. Atat. Si in parc daca vrei sa mergi, trebuie sa te duci cu masina, ca pe jos nu se poate. Europenii au un soc atunci cand pun piciorul in North America si constata ca orasele sunt identice ( ai vazut unul, le-ai vazut pe toate ) si ca sunt construite pentru giganti, in asa fel incat sa fii fortat cand iesi pe usa, sa sari direct in masina, pentru ca altfel nu vei putea nici sa iti cumperi o paine.
Iar sa vii turist in Canada, e ce amai proasta alegere pe care o poti face : in ce amai proasta, mai uitata de lume, in mijlocul lui nowhere cazare, tot vei plati minim 100 $ / noapte, iar in orase si statiuni, de pe la 200 $ in sus. Platesti de innebunesti si la final nu te alegi decat cu tzeapa si cu banii luati, pentru ca in tara asta nu ai ce sa vezi. Poate Niagara si atat.
Canadienii stiu foarte bine lucrurl asta, si de asta isi fac vacantele in alte tari, prin Caraibe, all inclusiv : se duc si zac ca vitele in tarcul hotelului si apoi isi fac poze cu sezlongul, sa aiba amintire din vacanta de neuitat.
In schimb, aplaudacii din Canada ( surprinzator, nu's doar romani ) ce sufera de patriotism, se bat cu pumnul in piept despre cat de minunat e Raiul si se dau loviti in corazon, ca au vazut steagul Canadei pe un prosop de baie si nu se poate jignire mai mare !
Sanjev Chawla nu vre asa foloseasca prosopul cu steagul Canadei, ca sa nu jigneasca simbolurile Raiului. Ba mai mult, au pornit o cruciada pentru ca producatorul prosopului sa-l retraga de pe rafturile magazinelor , pentru ca el a fost terifiat sa vada steagul vandut intr-o farmacie din Edmonton.
El considera ca e ofensiv sa te stergi la coor cu steagul canadian imprimat pe prosopul de baie. Daca folosesti prosopul in cauza la plaja ( care plaja, ca aici e frig si vara ? ), nu simti ca asta e insultator ? Imaginea steagului ar trebui tratata cu respect.
Da, nu e nimic mai penibil decat sa adori tarcul in care esti tinut sclav si sa te mai si lauzi cu asta.
Astia doi aplaudaci jigniti, au comandat un steag canadian urias, pe care l-au desfasurat la scoala puradelului lor, cu ocazia Canada Day. Ei spun ca steagul canadian e o sursa de mandrie si inspiratie pentru ei, care s-au mutat din India in Toronto acum 10 ani, impreuna cu puradelu' de 4 ani si s-au relocat apoi in Edmonton in 2008 ( de bine ce le-a fost, banuiesc ).
Cuplul de aplaudaci au scris la farmacia in cauza si guvernului federal al Canadei, cerndu-le sa investigheze situatia. Prosoapele sunt de asemenea disponibile si in alte locatii.
Cuplul insa continua sa bata campii, declarand ca, Canada e o tara frumoasa ( really ? ) cu oameni frumosi ( si standardizati ca robotii ) si tara a fost cladita pe munca grea ( a imigrantilor, of course ! ) Ei spun ca nu pot folosi prosopul, ca le raneste patriotismul din ei. Pai sa nu-l foloseasca !
Astia cu patriotismul sunt la fel ca aia cu religia sau cei cu puitul : astia iau personal si incearca sa impuna si celorlalti norme de conduita care sa le respecte lor opiniile. Vrei nu vrei, musai si obligatoriu sa arati respect zeilor si sa nu faci misto de Profetul Mohamed, ca vei plati cu viata, daca ai putin noroc. Astia sunt atat de tembeli incat se identifica cu o idee, personaj, opinie si au impresia ca face parte din ei, deci daca nu arati acelasi respect ideii respective, rezulta ca ai ceva cu ei si cu mama lor
. La fel ca aia cu puitul : daca nu esti de acord ca e bine si frumos sa puiesti, apoi ai ceva cu ei si cu plozii lor. Pai hai sa va zic : mi se rupe si de plozii tai, si de zeii la care te inchini si de tarile pe care le iubesti tu. Discutia nu e despre tine, ci despre .... altceva ! Niste subiecte la modul general, despre care ar trebui sa am dreptul sa-mi expun opinia ( buna sau rea ). Te pot respecta pe tine ca persoana, insa nu pot respecta prostiile la care te inchini, prostiile pe care le faci sau in care crezi : dar prostii nu pot face diferenta si se identifica cu ele.
In realitate nu-i asa. Sar astia de cur in sus ori de cate ori ai o opinie diferita : cica i-ai atacat personal daca ai desenat caricatura profetului Mohamed, te-ai sters la cur cu prosopul cu steagul canadei imprimat, ori spui ca puitul este o mizerie.
Da, cuplul asta de aplaudaci este exact tipul de imigranti pe care ni-l dorim : fara gandire critica, mereu multumiti si fericiti in orice conditii si perfect manipulabili. Multumiti doar pentru ca respira aer canadian.
D-le aplaudac, daca nu poti folosi prosopul cu steagul canadei, sa stii ca existe o gramada de alte prosoape ce se vand in Canada si dintre care poti alege.
Pe mine ma deranjeaza astfel de manifestari ( imbecile ), dar nu cer sa fie interzise, ci doar trec mai departe. Constitutia Canadei nu include dreptul de a nu fi ofensat.
In timp ce aplaudacii bat campii cu nimicuri, realitatea ii musca de coor, insa ei nu vad nu aud, pana cand nu se vor da cu capul de pragul de sus ( unii nu pricep nici atunci ) : sistemul de sanatate si nu numai, este un dezastru in tara asta.
Aproape 1 din 3 canadieni din Montreal au nevoie de operatii importante ( inlocuire articulatie de sold, bypass ) si continua sa astepte cate jumatate de an pana sa le vina randul la operatie, in ciuda asigurarilor date de guvernul provincial ca se va reduce timpul de asteptare .
In realitate, in 2008 montrealezii asteptau minimum jumatate de an pentru o operatie, cand guvernul s-a hotarat pentru prima oara sa se ocupe de problema.
Pe 8 martie 2014 a fost ultima oara cand statistica a fost disponibila si arata ca 10.675 de montrealezi asteptau cel putin 6 luni, iar altii in jur de 1 an. Statistica din 2008 arata ca asteptau pentru operatii, usor mai mult de 10.000 montrealezi. Deci cum a fost, asa ramane !
Unii pacienti ar putea muri in timp ce asteapta sa le vina randul sa fie operati, spune Paul Brunet, de la Consiliul pentru Protectia bolilor.
Ultima statistica publicata de guvern, disponibila pe saitul Health Department, arata ca 31 % dintre montrelezi au nevoie de operatii care dureaza o singura zi ( adica te opereaza, te tine 3-4 ore in post-op si apoi te trimite acasa ), precum operatii de hernie , de chisturi ovariene si trebuie sa astepte cel putin 6 luni. Pentru pacientii cu operatii serioase, rata este de 29 % .
Eu ma intreb daca mai exista vreun om sanatos in tara asta ?
In timp ce politicienii freaca menta, canadienii mor asteptand sa le vina randul sa fie tratati in spitale.
O proasta de la mine din orasel, care a venit in Canada ca baby sitter si a ramas aici, s-a dus in Romania in vizita si s-a rupt in figuri despre cat de nemaipomenit este in Canada ! Cat de bine, cat de multi bani, ce conditii de lux, piscina in bloc and shit !
Dar ea, cand a ajuns in oraselul din Romania, s-a dus glont la dentist sa isi repare dintii, ca in Canada nu isi permite, in ciuda conditiile de vis din Rai. Si s-a dus direct la spital sa-si plateasca din buzunar o operatie la picior, ca in Toronto ar fi trebuit sa astepte vreo 2 ani . Si au inceput cunostintele din orasel sa imi spuna cum e posibil ca eu sa spun ca in Rai nu e bine, sa aia si cealalta, ca nu's joburi si toate cele, cand uite asta cu 12 clase, semianalfabeta, s-a intors in Romania dupa 3 ani de Canada si a aruncat cu banii de aimpresionat oraselul si si-a permis operatii si toate cele. Ca uite, dovada vie despre cat de bine e in Canada, numai eu nu's in stare sa ma descurc si sa-mi fac rost de un job de vis, dupa atatia ani. Si eu ce fac cu banii aia gramezi pe care ii castigam in Canada, de nu imi permit sa merg in vizita in Roamnia nici dupa 8 ani ? Pai poate ca n-am pentru cine sa merg in Romania si n-am nici de ce ( prefer sa vad alte tari, de banii aia ) ? Cum pot castiga gramezi de bani ( ca stiu ei mai bine decat mine, ca asa se castiga in Canada ) si sa ma plang ca dentistul e scump ?
Pai si daca e atat de bine in Canada si castiga atat de multi bani din sterg boracii la cur, cum se face ca nu si-a pus dintii in Canada si nu s-a operat la picior in USA ? Da' ce credeti, ca m-am putut intelege rational cu idiotii aia indopati cu minciuni de aplaudacii din Canada ?
Din 1933, timpul mediu de asteptare pentru tratament, aproape ca s-a dublat ( 18,2 saptamani in 2013 ), iar cheltuielile pe cap de persoana au crescut cu 40 % ( dupa ce s-a ajustat inflatia ) , iar pacientii suporta consecintele.
Si da, nu exista indicatii reale ca politicienii intentioneaza sa reformeze sistemul de sanatate, ca sa rezolve problema.
Din nefericire, timpii de asteptare nu sunt doar inconvenienti. Multi pacienti trebuie sa infrunte durere si suferinta si sa-si piarda capacitatea de a munci ( in jur de 1.200 pacienti ), in timp ce asteapta sa primeasca tratamentul in tara asta.
Statistics Canada a gasit ca in jur de 50 % dintre pacientii care au vizitat un specialist si in jur de 11 % dintre cei care asteapta pentru operatii care nu sunt considerate urgente, sunt afectati in timp ce asteapta. Multi au raportat ca experimenteaza ingrijorare, stress, anxietate, durere si dificultati in activitatile zilnice.
In timp ce pacientii astepta sa primeasca tratamentul, bolile tratabile devin cronice, permanente si debilitante ( pentru ca nu au fost tratate la timp ). In aceste conditii, sa ceri pacientilor sa accepte timpi lungi de asteptare fara sa aiba oportunitatea de a primi tratamente alternative, le refuza drepturile umane de baza legate de vieti sanatoase ( asa cum au fost recunoscute de Curtea Suprema in 2005 ).
Din acest motiv, Dr. Brian Day, fost sef al Canadian Medical Association se lupta in instanta din British Columbia sa se permita tratament privat pentru acesti pacienti . Unul dintre pacientii sai a murit in timp ce astepta sa primeasca tratamentul iar altul e cu dizabilitati permanente din cauz aca fost neglijat pe lista de asteptare publica.
Pentru cei care nu stiu, in Canada, clinicile private sunt ilegale : adica nu te poti duce la spital privat sa te tratezi, ca nu exista asa ceva, ci esti fortat sa primesti doar tratamentul spitalelor de stat. Exceptie fac dentistii, optometristii, chiropractori si chestiile aste amarunte .
Situatiile de mai sus nu sunt cazuri izolate. Intr-un studiu recent, Nadeem Esmail, Taylor Jackson si autorul articolului au investigat timpii de asteptare ( in general, in crestere ) intre 1993 si 2009 si impactul asupra ratei mortalitatii. Dupa ce au verificat factorii relevanti ( doctori, cheltuieli medicale, varsta, GDP, inegalitatea si sexul ) am gasit ca statistic, a fost o relatie intre timpii de asteptare si incidenta mortilor femeilor.
Estimativ, intre 25.456 si 63090 de femei canadiene au murit ca rezultat a cresterii timpului de asteptare, in perioada 1993-2014. O mare parte dintre cazuri nici nu au putut fi numarate : cazurile in care a crescut dizabilitatea si proasta calitate a vietii ca rezultat al timpilor de asteptare pentru a primi tratament.
In mod clar, timpii de asteptare au serioase consecinte pentru unii pacienti. Este inuman si imoral sa fortezi acesti pacienti sa aleaga sa astepte in sistemul de sanatate de stat ( riscandu-si sanatatea si bunastarea ) si sa plece in tarile de origine ca sa se trateze.
Desi dentistii sunt privati, nici aici situatia nu e mai buna : costa atat de mult, incat majoritatea canadienilor nu isi permit sa plateasca din buzunar. Nu, nici asigurarea nu te ajuta prea mult : asigurare acopera 50 % din costuri , sau in cazurile rare si fericite, cate 80 % .Restul platesti din buzunar. Plus ca asigurarea acopera doar lucrarile bazic : daca vrei o lucrare de calitate, vei plati din buzunar, ca asigurare ava refuz asa plateasca vreun dolar.
Concret : daca vrei o coroana non-metlica ( indiferent din ce material ), asigurarea va refuza sa plateasca. Ei platesc doar pentru coroanele din metal si atat : adica tu platesti ca prostu; luna de luna la asigurare, si cand sa beneficiezi de ea .... tzeapa ! Exact ca in Romania.
Candienii cheltuiesc aproape 12 bilioane de dolari anual pentru servicii dentare, insa inegalitatile dintre cei care au cces la cabinetul dentistului raman, in special pentru cei saraci.
In realitate, 6 milioane de canadieni evita sa viziteze cabinetul dentistului, din cauza costurilor extraordinar de mari, iar cei cu probleme mari, prefera sa ramana fara tratament .
"Sistemul cu adevarat nu functioneaza si va fi din ce in ce mai rau, daca nu vom actiona", a declarat Dr. Paul Allison, decanul facultatii de dentisti de la McGill University in Montreal.
El a notat ca aproape toti dentistii sunt finantati privat, de asigurarile oferite de angajatori ( nu va imaginati ca orice angajat are parte de ele ) sau din buzunarul pacientilor. Numarul pacientilor care primesc asigurare medicala de la job se micsoreaza pe zi ce trece, iar populatia imbatraneste, ecopnomia e din ce in ce mai proasta, iar oamenii muncesc tot mai multi part-time, self-employed sau pensionari ( astia nu beneficiaza de asigurari medicale de la job .
Raportul arata ca, Canada are cea mai mica rata din lume a dentistilor finantati de la stat - doar 6 % din cheltuielile totale. Chiar si USA are o rata mai mare, de 7,9 % . Multe tari europene includ servicii dentare in sistemul public de sanatate. In Finlanda, 79 % dintre dentisti sunt finantati public.
Dr. Stephen Hwang, cercetator la Centre for Research on Inner City Helth si doctor la St. Michael in Toronto spune ca lipsa de tratament medical este gaura din sistemul medical canadian si cauzeaza semnificative probleme de sanatate pentru pacientii sai.
Dintii pacientilor sai sunt atroce , iar ei traiesc in durere, le este afectata nutritia, sanatatea mentala si sanatatea cardiovasculara. Acesti pacienti au abcese cu puroi in gura, insa daca ar fi fost in alta parte a corpului ar fi fost tratate de sistemul de sanatate canadian si asta este ilogic si o economie falsa pentru sistemul de sanatate, pentru ca abcesele vor exacerba alte boli pe care ei le au, a declarat Dr. Hwang.
El a declarat ca nu vorbeste despre proceduri cosmetice, ci despre ingrijire medicala necesara. O gramada de oameni nu primesc tratamentul necesar sin cauza ca nu isi permit sa plateasca.
Pai ca sa-ti trateze un granulom la radacina unui dinte, platesti mii de dolari la specialist ! Cam 2-3 salarii minime pe economie, bani pe care majoritatea oamenilor nu ii au. E mai ieftin sa iti platesti biletul de avion si sa traversezi jumatate de planeta, ca sa mergi in Romania sa-ti tratezi un dinte. Dar si asta costa si sunt foarte putini oameni care isi permit, iar cei care isi permit, se duc in Romania si mananca cacat la rude si prieteni, despre ce viata minunata e in Canada.
Un survey anual arata ca cei mai multi canadieni sunt coplesiti de datoriile pe care le eu, economisesc mai putin bani si vor avea de infruntat zile grele, daca cecul de salariu va intarzia chiar si o singura saptamana !
In jur de jumatate dintre intervievati, 51 % , adica 3.211 angajati intervievati de CPA, au declarat ca va fi dificil sa se descurce daca salariul va intarzia o saptamana. Cei intervievati in acest an , traiesc si ei la limita, cu mai mult de un sfert din respondenti spun ca probabil nu vor putea plati 2.000 $ luna viitoare, daca vor aparea urgente ( precum o urgenta medicala ).