Exista o gramada de evidente ca traim intr-o societate imbecila : multi, da' prosti ! De unde pana unde trambiteaza propaganda ca societatea cunoaste foarte multe lucruri, ca dam pe dinafara de atata cultura ... nu stiu. E doar un dresaj la care suntem supusi si care nu are nici o legatura cu realitatea in care traim.
Majoritatea oamenilor sunt inculti, lemn Tanase si traiesc cu impresia ca daca merg la teatru, muzee , concerte si citesc carti de povesti pentru adulti ... wow, cata cultura asimileaza ei ! Ma uita la ei si ma minunez de parca am vazut ursu' ! Habar nu au de nici unele, nici macar meseria pe care o practica nu's capabili sa o stapaneasca ( rare execptii ), daramite sa mai fi invatat si alte domenii ! Si sunt atat de imbecili si de confuzi, incat confunda big time cultura cu entertainmentul , cu distractia : si asta, datorita propagandei care flutura distractiile si le promoveaza ca fiind : cultura". Vita incaltata oricum nu gandeste, ci doar se lasa gandita : de propaganda, in cazul asta, iar sistemul scolar le tine isonul.
Long story short, apropos de cultura, the best si cea mai inteligenta invatatura pe care l-am primit-o, nu a fost in cei n'spe mii de ani inutili de scoala, ci de la bunicu' meu, unul din cei mai inteligenti oameni pe care i-am intalnit ever : omul avea 2 clase , insa era analafabt si invatase sa-si " deseneze" numele, ca avea nevoie prin actele oficiale.
Cum el era mult prea batran , iar eu aveam doar vreo 3 ani, m-a pus sa invat pe de rost chestia urmatoare : Sa nu asculti de parintii tai, ca's doi prosti ca noaptea. Sa nu te iei nici dupa ce face lumea, ca si astia's la fel de prosti . Sa nu crezi nici ce te invata la scoala, ca aia te mint . nu te lua dupa nimenio si gandeste cu capul tau. Pune mana si invata singura cate meserii poti, ca sa te descurci singura cand ai nevoie, nu sa mergi ca prostu' sa te rogi de altii. Lucrul bine facut e ala pe care ti-l faci singur si pune mana si invata toata viata ta, ca de asta ai cap ! No acuma, repeta ce te-a invatat mosu' ! " .
Copil fiind, recitam poezia asta prin casa, ca pe " Catelus cu paru' cret ", fara sa inteleg iota, dar spre marea "incantare" a parintilor mei . Si acuma, daca ma trezesti noaptea din somn si ma intrebi ce m-a invatat mosu', o sa recit la foc automat . Si a naibii, cata dreptate a avut ! ...
Niciodata nu am confundat cultura cu distractia, tocmai din cauza ca mosu' ... Si tare bine mi-a prins sa invat singura cateva domenii si sa le folosesc ori de cate ori am nevoie ! Din cauza ca, mosu' ...
Pe bune, ce IQ de babuin trebuie sa aiba "cultii" din societatea noastra, daca pana si un taran analfabet care n-a iesit din satul lui, decat atunci cand l-au luat in armata si la oaste, s-a prins de pacaleala ?
Uimitor este ciurda asta de vite incaltate, numita impropiriu " societate evoluata" sunt atat de incuriosi, incat, desi au la un click distanta o gramada de informatie, ei prefera sa joace jocuri si sa se zgaiasca unul la altul pe Facebook. Sa fii incurios, este prostia suprema, cea mai joasa forma de prostie, cel mai rau lucru ce ti se poate intampla.
In ianuarie anul trecut, o simpla intrebare a aparut pe Internet si in discutiile de pe Reddit : Daca cineva din anul 1950 ar aparea subit ... care ar fi cel mai dificil lucru de explicat ?
Celmai popular raspuns a fost : posed un aparat in poseta, care este capabil sa acceseze intreaga informatie cunoscuta de om. Eu il folosesc ca sa ma uit la poze cu pisici si sa ma cert cu strainii .
Da' eu cred ca celmai dificil lucru de explicat nu este device-ul in cauza, ci complacerea oamenilor, cu buna stiinta, in starea de prostie si ignoranta. Cum e posibil sa fie atat de incuriosi , incat vegeteaza ca legumele, fara sa invete nimic, desi au sub nas o gramada de informatie ? Asta e cu adevarat un mister mai mare decat invierea din morti a lui Gizas.
Probabil ca o parte din vina o poarta scoala, care ne indoctrineaza cu ideea ca nu poti nene, sa inveti singur, pentru ca nu vei intelege nimic. Si pentru a stapani un domeniu, e nevoie de n'spe mii de ani de studiu, in care o autoritate sa vina sa-ti dea mura in gura informatia gata mestecata, tu doar trebuie sa repeti ca papagalu'.
Oh, da, poti face chiar mai multe facultati, stand comod acasa in fotoliu ! E drept ca nu vei avea o diploma si drept de practica, insa nimic nu te opreste sa-ti folosesti informatia dobandita, ori de cate ori ai nevoie de ea. Si ca sa faci facultatiloe astea, nici macar nu e nevoie sa pierzi ani in sir, pentru ca nu vei invata toata maculatura ce se invata ca adaos pe langa informatia utila din facultati. Iar marele avantaj este ca poti discerne informatia adevarata de informatia falsificata, sau de dogma stiintifica
. Nici macar nu e nevoie sa mergi pe programa din facultate ( asta e cel mai nefericit lucru pe care il poti face ): pur si simplu, iei si citesti carti in domeniu, in ritmul tau. Dupa vreo 10 carti, stapanesti bine informatiile despre cu ce se mananca domeniul respectiv. Dupa 50 de carti , greu mai gasesti cate o informatie noua. Dupa 100 de carti, poti discuta de la egal la egal sau chiar de pe pozitii de superioritate cu un PhD din domeniul studiat . Cat timp iti ia asta ? Maxim 1 an de studiu intens. Hai, doi, daca citesti mai incet.
De ce esti mai avantajat decat cel care a studiat domeniul in facultate ? Pentru ca ala a studiat doar dogma stiintifica : tu poti studia si alte pareri, dovezi, ale cercetatorilor in domeniu, aia pe care sistemul ii ignora si carora le face cover-up. Tu poti sa-ti pui intrebari si sa sapi dupa raspunsuri, insa cel care face facultatea la scoala, are dreptul doar sa memoreze si sa accepte ca adevarata doar informatia care i se preda : orice alte pareri, nu sunt acceptate.
Asta e marele avantaj al autodidactului : ca poate face conexiuni intre mai multe domenii, pe cand "specialistul" scolit in sistem e limitat doar la domeniul pe care l-a studiat. Mai mult nu stie, nu vede, nu poate.
Dar sa ai acces la toate astea si sa alegi sa iti pierzi vremea " cultivandu-te" cu povesti pentru adulti, e penibil si pagubos pentru oricine.
Internetul poate fi un superb instrument al curiozitatii, daca e folosit in directia corecta. Asta ziceam si eu : exista o gramada de informatie valoroasa pe Internet, trebuie doar studiata si folosit discernamantul ca sa alegi dezinformarea de informatie.
Profesorii si scolile din Anglia deja incearca sa foloseasca Internetul in programa scolara.
Really ? Da' ce, elevii sutn handicapati mintal si nu stiu sa foloseasca Sfantu' Google ? Chiar au nevoie de instructiuni suplimentare ? Generatiile astea noi, parca sunt din ce in ce mai imbecilizate .
Da' nici inainte de Internet, lucrurile nu stateau mai bine. In 1980, cand oamenii mergeau la librarie, isi cumparau tot jeguri : cei mai multi alegeau carti de fictiune ( povesti pentru adulti ), altii cumparau ziare si reviste, iar cativa cautau carti ce le erau cerute de sefi sau profesori.
Cativa mergeau la librarie pentru ca erau curiosi sa invete mai multe despre lumea stiintei si filosofiei. Principala diferenta este ca atunci era mult mai dificil sa interactionezi cu alte persoane cu aceleasi preocupari ca ale tale. Pe Internet, este mai simplu sa gasesti pe cineva cu aceleasi preocupari, decat sa devii vegan sau criminal in serie.
O alta parte a problemei este ca traim nu doar in era informatiei, dar si in ce a adezinformarii si a propagandei.
Foarte multi oameni, pur si simplu nu au gandire critica ( pai pentru ca au IQ de babuin ! ) ca sa poata discerne fictiunea de realitate, asa ca e mai simplu sa se uite la pisici. Insa chiar si pentru cei dotati cu gandire critica, multi dintre ei sunt mult prea ocupati sa lupte pentru supravietuire sinu isi mai permit sa cheltuiasca timp pentru a-si satisface curiozitatea : pentru asta exista pisici.
Asa cum sunt ei, majoritatea inculti ca vitele, totusi, generatiile astea tinere, se pare ca au inceput sa mai priceapa intr-o oarecare masura, ce se intampla in jurul lor si nu prea mai percuteaza la vrajeala cu " mai bine sarac si cinstit " si nici la povestea cu cocosu' rosu', aia cu care au prostit generatii intregi ( fii cuminte, fa o facultate si apoi o sa prinzi un job bun si o sa traiesti decent " .
Generatiile astea mai noi, s-au prins ca e tzeapa si nu mai inghit povestea cu sclavagitul la un job decent, pentru ca uitandu-se in jur la aia 1 % , clasa bogatasilor, au inteles ca se poate mai bine decat visele de " implinire a vietii" ce li se ofera lor.
Trei sferturi dintre plozii intre 5 si 10 ani considera ca banii pot cumpara fericirea. Poate nu chiar fericirea, insa banii iti pot oferi o viata lipsita de griji, confortabila si cel mai important ... iti ofera libertate. Fericit sau nefericit, cine nu si-ar dori sa fie liber ?
Propaganda zice ca asta e o atitudine ingrijoratoare, ( da' eu zic ca e de bine ) ca plozii nu mai aspira sa devina inteligenti sau de succes. Dar e firesc ca primul lucru la care sa aspire, este libertatea ! Iar in societatea umana sclavagista, libertatea se obtine cu bani foarte multi .
Se pare ca generatiile astea de plozi, asa inculti cum sunt ei, ori au inceput sa isi deschida ochii, ori au nimerit ca orbu' Braila, insa nu mai sunt interesati de joburile confortabile de sclavi. Atata vreme cat iti inchiriezi timpul, persoana, cunostintele pentru o suma de bani, se cheama ca esti sclav cu contract de inchiriere ( pardon, contract de munca ! ). Exact la fel faceau si sclavii din Roma antica : se inchiriau ca sclavi, cu contract pe o perioada determinata de timp, contra bani. Doar ca atunci sclavia nu se numea pompos " cariera de succes ", ca in zilele noastre.
Ei bine, plozii din zilele noastre nu mai vor sa aibe " cariere de succes", ci vor sa fie bogati. Adica liberi. Un alt sfert dintre plozi spun ca nu vor sa munceasca deloc. Dar si asta e perfect normal. Munceste cineva de buna voie si nesilit de nimeni, pe lumea asta ? Ca toti fac munca fortata, iar prostimea se bate ipocrit cu pumnul in piept ca munca ii innobileaza. Mda. Fix asa spune si vita care trage a jug, ca nimic nu e mai nobil pe lumea asta, decat sa fii in slujba omului.
Trei sferturi dintre plozi considera ca banii pot cumpara fericirea. Pai daca fericirea inseamna sa nu mai trebuiasca sa muncesti niciodata in viata ta, sa nu mai ai grija zilei de maine, sa iti poti permite sa faci ce doresti cu timpul tau ( sa calatoresti in toata lumea, sa inveti ce vrei, etc ), atunci da, banii pot cumpara fericirea.
Si nu e nimic rau in a-ti dori asta, doar ca propaganda ne-a dresat ca e ceva condamnabil sa iesi din rand si sa-ti revendici viata. La modul concret, rasa umana e mult inferioara animalelor, din punct de vedere al libertatii de care dispune. Animalul e liber, omul nu. Nu ai nici macar libertatea de a calatori, sa vizitezi planeta pe care traiesti ( maxim 1 lo una pe an, si atunci doar daca iti permiti financiar, ca in rest ... munca fortata, legat de glie ). Animalul are existenta asigurata, , nu plateste rata pentru locuinta, nu se baga sclav pentru un blid de mancare. Omul da.
Se pare ca generatia tanara a inceput sa se cam prinda cum stau lucrurile. S-ar putea sa se prinda si ca avem dezvoltarea tehnologica si resursele necesare ca sa ne asiguram nevoile de bazala preturi infime, aproape gratis, pentru toata lumea. Problema nu este lipsa resurselor, asa cum ne trambiteaza propaganda, ci proasta distributie a lor ( concentrarea in mainile unei elite, care face un business profitabil din comertul cu nevoile de baza ale omului ) : sunt mai multe fructe in samponul occidentalului, decat pe masa africanului. Trebuie sa fii orb, surd si complet retard, ca sa nu iti dai seama de asta.
Aproape un sfert dintre plozi doar vor sa fie bogati, iar urmatorul cel mai popular raspuns este " vreau sa fiu faimos", iar un procent de 6 % spun ca nu au nici o dorinta de a munci.
Restul plozilor au spus ca vor sa devina politisti, doctori, etc : da, unii oameni chiar isi doresc sa fie sclavi ! Ba se mai si mandresc cu asta !
Puitorii a mai mult de jumatate dintre plozi, 51 % admit ca plozii lor habar n-au ce cariera sa urmeze.
32 % dintre puitori admit ca plozii lor nu sunt suficient de inteligenti, iar 27 % simt ca plozii nu vor fi ambitiosi cand vor mai creste.
Un procent socant de 75 % dintre tineri, spun ca banii pot cumpara fericirea ... asa, in jur de 1 milion de dolari castigati anual, ar fi suma confortabila pentru ei.
George Charles, puratatorul de cuvant pentru VoucherCodesPro.co.uk, care a facut studiul, spune ca " e o adevarata rusine ca 6 % dintre plozi au mintea setata ca nu vor sa munceasca atunci cand vot fi mari " . Pai nu-i nici o rusine, ci o mandrie ! Plozii astia chiar au inteles ca drumul catre o viata mizerabila este sa iti iei un job si sa mergi zilnic 8 ore la munca fortata + inca 2 ore pe naveta. Totul, doar ca sa supravietuiesti si sa-ti platesti ratele la casa, lamasina, taxele scolare pentru plozi, etc. Trebuie sa ai IQ de babuin ca sa iti doresti o astfel de viata : ca n-ai de ales ... asta-i alta poveste ! Dar plozii au fost intrebati daca isi doresc asa ceva, si au raspuns onest si inteligent ca nu.
Banii aduc fericirea, daca fericire apoate fi definita ca situatia in care nu ai griji financiare. Inseamna siguranta nevoilor de baza - mancare, haine, adapost - inseamna sa nu ai datorii, sa ai mai multe optiuni si alegeri in viata - unde sa locuiesti, ce sa studiezi, ce sa muncesti, cand si unde sa calatoresti.
Banii inseamna libertate in diferite feluri. Inseamna ca relatia din viata ta nu este impovarata de presiunea banilor. Toate aceste lucruri aduc fericirea si sunt posibile doar cu bani suficienti. Detest pe cai care demonizeaza si arata cu degetul pe cei care si-au facut un scop din a avea bani. Banii nu sunt doar drumul catre fericire ci si scurtatura catre ea. Traim intr-o lume materiala, iar banii sunt infrastructura. Fara ei, optiunile sunt instant limitate la o casa cu 3 dormitoare cu o peluza si o cutie de carton cu resturi.
E nevoie sa distrugem visele plozilor inca de la varste fragede, pentru ca ei n-au idee ce ii asteapta : sa termine de platit taxele scolare pentru universitate cand vor avea 40 de ani, vor fi fara joburi si fara case ...