Pe aici prin Rai educatia e simplu una din cele mai profitabile afaceri. Scot astia absolventi la kilogram, fara sa aiba nici ce amai mica legatura cu piata muncii. De fapt, nici nu-i intereseaza ce faci tu cu bucata de hartie pe care o primesti la final si care are aceeasi valoare ca si hartia igienica.
Abia dupa absolvire, tinerii se trezesc la realitate si pricep ca piata muncii nu are nevoie de ei, nu sunt joburi si chiar daca ar fi, nu-i angajeaza nimeni fara experienta de ani in meserie si fara pile ( ca 80 % din piata muncii este hidden jobs. Adica nu se publica, ci se dau doar pe pile ). Cand toata lumea are in dotare o diploma de universitate, ea nu va mai valora nimic.
Propaganda a inceput sa-i pregateasca psihic pe tineri, pentru destarsul care ii asteapta dupa absolvire : 5 lucruri pe care trebuie sa le faci in ultimul semestru de colegiu, ca sa te pregatesti pentru realitate.
Primul lucru pe care trebuie sa il faci, este sa uiti ca ai putea sa-ti gasesti jobul viselor tale cu ajutorul diplomei universitare ! Renunta la orice speranta ca vei gasi job pe meseria ta, si resemneaza-te cu gandul ca vei vinde cafea la Mc'Donalds !
Dupa ce termina scoala, se considera norocosi daca prind un internship : adica mareata posibilitate de a munci pe gratis pentru angajator. Cu ce se alege fraierul care baga mare ? Pai cu ... experienta ! Si cu promosiunea ca poate, undeva-canda, angajatorul va catadixi sa il angajeze : asta e ca morcovul atarnat in fata magarului, ca sa traga la caruta. Pai daca angajatorul chiar ar vrea sa-i angajeze, i-ar angaja pur si simplu !
Treaba cu internshipul e atat de raspandita prin Rai, incat aproape toti o iau de buna. Toate firmele si organizatiile sunt disperate sa te exploateze pe gratis, si se face propaganda agresiva pentru internship si voluntariat Oriunde te duci, iti turuie fara sa respire, despre mareata oportunitate de a munci pe gratis pentru smecheri.
Ii stiti pe Martorii lui Iehova, aia carora daca le deschizi usa nu se opresc din turuit nici cat sa le spui ca nu esti interesat ? Exact la fel fac si canadienii cand prind un posibil fraier. Nu merge nene sa te contrazici cu ei, ca iti taie vorba si te indoapa iarasi cu lozinci si texte memorate pe de rost despre binefacatoarea munca pe gratis. Singura solutie sa-i opresti in a-ti mai vari pe gat oferte de munca pe gratis, este sa le trantesti usa in nas, intocmai ca si Martorilor lui Iehova : adica sa le spui ca NU faci voluntariat, NU faci internship. Don't worry,, ca nu va cer explicatii, pentru ca pe ei nu ii intereseaza ce gandesti tu, ci cat esti dispus sa te lasi explotat pe gratis. Daca esti suficient de naiv incat sa te lasi aburit de textele lor propagandistice ... bine. Daca refuzi ferm oferta, iarasi bine ... next in line, ca Mama Prostilor e mereu gravida !
Abia in ultimul an, s-au mai trezit cativa tineri ca sunt exploatati si au inceput sa faca scandal prin presa si sa trimita petitii guvernului ca sa interzica munca pe gratis. Dar astia sunt exceptiile. In general, canadienii sunt foarte incantati sa fie exploatati pe gratis : astia confunda autoritatea cu adevarul, bunatatea, moralitatea, etc. Autoritatile sunt Mamica lor ce le vrea numai binele si nu mai poate dormi de grija lor. Prin urmare, daca autoritatea zice sa prestam munca gratis, ca asa e bine si frumos pentru noi, canadienii se executa incantati de " oportunitate".
Dupa care intervine treaba cu Stan Patitu' si incep sa jeleasca prin ziare cum si-au luat ei tzeapa ca au pus botu' la manipularea cu munca pe gratis.
Speta : Nicolas Smith , 22 ani din Toronto munceste in al doilea internship neplatit ( ca unii nu invata nici dupa ce se dau cu capul de pragul de sus ), dupa ce a absolvit Univeristatea din Toronto cu o diploma in etica. Cum baiatu' si prietenii sai muncesc neplatiti de luni de zile si de ani, finnaly, au inceput sa-si puna niste intrebari. Mai bine mai tarziu, decat niciodata ...
Spun absolventii ca sunt pusi la munca si cate 50 de ore pe saptamana, sa faca si ore suplimentare, iar daca refuza, nu mai primesc scrisoare de recomandare la terminarea internshipului ( practic, pentru recomandare aia muncesc tinerii canadieni luni de ziel pe gratis ).
Recomandarea e o hartie pe care angajatorul scrie ca ai fost sclav model, docil si ai executat fara cracnire orice sarcina ti s-a dat. Cu asta te duci la interviuri pentru job si te lauzi cat de docil esti si dovedesti ca ai experienta in munca.
Internshipul neplatit este in crestere in Canada, iar unele organizatii estimeaza ca sunt in jur de 300.000 oameni care muncesc pe gratis pentru cele mai mari si mai bogate corporatii din tara. Dupa 2008 a crescut numarul internilor neplatiti ( disperati ca poat asa vor reusi sa gaseasca un job ), spune Sean Geobey, cercetator asociat la Canadian Centre for Policy Alternatives si autor al raportului " The Young and the Jobless " .
In USA, internshipul neplatit este descurajat de autoritatile statale si federale. In Canada, autoritatile se fac ca ploua, insa tinerii au facut miting saptamana trecuta, ca sa ceara guvernului din Ontario sa sa faca ceva impotriva tzepei internshipului. In sfarsit, s-au trezit si canadienii, dupa atatia ani in sir in care au fost exploatati la sange cu internshipul neplatit !
Andrew Cash de la NDP a introdus un proiect de lege in toamna trecuta, in care cerea sa se descurajeze internshipul neplatit. El spune ca joburile care sutn entry-level, platite cu salariul minim pe economie s-au transformat in internship neplatit. Pai e logic : de ce sa angajeze pe cienva si sa-l plateasca, daca pot aduce un fraier care va munci pe gratis ? Si cand el va renunta, va veni alt fraier, ca are balta peste ?
Legea in Canada e ca peste tot : cu multe portite de iesire si cu multe probleme lasate nereglementate. Si a naibii, ca sunt fix alea care aduc prejudicii sclavilor si nu stapanailor de sclavi ! Cash a declarat intr-un interviu ca internshipul neplatit, pur si simplu nu este reglementat deloc in Canada. Adica firmele au mana libera sa exploateze oamenii, cum doresc ele.
Cine munceste pe gratis in Canada ? Pai cei care sunt amarati si n-au din ce trai !
Nenea Cash spune nu doar tinerii absolventi muncesc pe gratis, sar si proaspetii imigranti aterizati in Rai , disperati sa faca rost de " experienta canadiana" fara de care nici dracu' nu ii angajeaza.
Un oficial de la Departamentul Muncii federal, spune ca exista legi care protejeaza internii. Sub Canada Labour Code, un inspector al departamentului va investiga angajatorul, DACA s-a depus impotriva lui o plangere pentru munca neplatita, ore suplimentare sau vacanta platita. Daca inspectorul va constata ca exista o relatie angajator-angajat intre intern si angajator, internul are dreptul sa fie protejat ca si un angajat, a declarat oficialul intr-un email catre presa.
Dar care intern e atat de nebun sa-si reclame angajatorul pentru exploatare ? Pai asta ar insemna ca nu va mai primi mizeria aia de recomandare, pentru care munceste el pe gratis ! Daca vrei recomandarea aia, taci si inghiti.
James Attfield si partenerul sau Couture, se pregatesc sa publice luna viitoare un studiu socant, in care se constata ca nici o agentie federala sau provinciala nu este urmarita pentru ca foloseste internship neplatit. Daca intrebi corporatiile, precum Bell, care au programe masive de internship, ei fac sa sune ca si cand le-ar face un favor, pentru ca le ofera generos munca si experienta. Dar in realitate, nu e nimic altceva decat o modalitate de a economisi bani si este evident ca nu are nimic de-a face cu generozitatea.
Purtatoprul de cuvant al Bell spune ca programul lor de internship angajeaza 300 de oameni pe an. si ofera oportunitati de a invata in lume areala, regulile corporatiilor. Nici o activitate a participanitilor nu inlocuieste munca angajatilor de la Bell sau sustine operatiile de business.
Exploatarea din Rai este atat de agresiva, incat toti sunt disperati dupa cateva zile de concediu. Concediu medical sub 3 saptamani nu exista, ca sa fim clari : daca ai nevoie de pana la 3 saptamani de concediu, esti fortat sa-ti iei zile din concediul de odihna.
Concediul de odihna este de 10 zile pe an. anul urmator iti mai creste cu 1 zi si tot asa cativa ani la rand. Dar daca te muti la alta firma, iti iei tzeapa, ca incepi din nou cu 10 zile de concediu pe an. Pai nu-i de mirare ca, canadienii prefera sa le creasca zilele de vacanta, in loc sa primeasca o mica marire de salariu.
Un survey global arata cum Canada este singura tara din lume in care muncitorii prefera sa primeasca mai multe zile de concediu, decat o mica marire de salariu. Pai mai exista vreo tara in lume, unde muncitorii sa aiba doar 10 zile de concediu pe an ?
Muncitorii din alte tari, USA, Anglia, Franta, China si Brazilia au preferat cresterea de salariu.
Prin comparatie cu canadienii naivi care inghit ca pelicanii orice li se serveste de catre autoritati ( dovada ca munca poe gratis e foarte populara de zeci de ani in Rai ), romanii au reactionat imediat cand au incercat sa le serveasca aceeasi mizerie si au vazut ca e doar exploatare.
Romanii au trimsi scrisoare deschisa catre guvern, in care denunta tentativa de a cere munca gratuita de la tineri. Eh, canadienii sunt incantati sa munceasca pe gratis ...
Ba mai mult, romanii s-au prins ca " internship" e doar un cuvant care mascheaza realitatea : e doar voluntariat si atat. In plus, este inuman sa ceri amaratilor care nu au din ce se intretine, sa munceasca gratis. Cere voluntariat de la cei care deja au joburi si isi pot asigura existenta, si nu de la cei care n-au bani de chirie !
Insa, cu cat un om e mai sarac si mai disperat de foame, cu atat e mai manipulabil si mai exploatabil : va munci pentru putin si chiar pe gratis, doar sa-i dai speranta ca pana la urma va avea o mica sansa sa fie angajat !
Autoarea scrisorii deschise scrie ca ea cere respect pentru munca depusa, adica sa fie platita. Este corect asa. Pai am o veste pentru romanca revoltata : in tarile alea cu apa calda, asa cum vreti sa devina Romania, respect nu mai exista demult. Exista doar exploatare si sclavie, jungla, in care oamenii diperati fac orice ca sa poata supravietui ( ca doar din ajutorul social nu pot trai, iar aici oamenii nu sunt proprietari de case ca in Romania, ca nu isi permit, iar chiria trebuie platita ). Se poate si mai rau, asteapta putin, ca Romania sa devina o fara ca afara !
Si dupa o viata de munca pe branci, fara concedii medicale, cu concedii de odihna minuscule, canadienii constata ca nu isi permit sa iasa la pensie, pentru ca pensia de stat este infima si nu pot trai din ea. Iar ei n-au avut salarii suficient de mari in timpul vietii, incat sa poata strange bani albi pentru zile negre, din care sa traiasca la pensie. Momentan e bula imobiliara si canadienii isi vand casele la pret bun, se muta in chirie si traiesc din banii de pe casa. Dar cand se va prabusi bula imobiliara, abia atunci va incepe adevarata tragedie .
Canadienii nu economisesc suficienti bani pentru batranete. Murray Gold, partener la Koskie Minsky si specialist in pensii care sfatuieste Ontario Federation of Labour, declara ca avem o criza a veniturilor la pensie.
Doua treimi din forta de munca nu are nici un fel de pensie, iar felurile de pensii din ziua de azi nu mai sunt la fel de bune ca si cele de acum 20 de ani. Din 2008 de cand cu criza financiara, provincia Ontario a chemat pentru a creste suma de bani din pensia de stat, Canada Pension Plan, insa guvernul federal nu a fost incantat de idee.
Aproape 1,3 milioane de canadieni din Ontario nu au acces la nici un fel de pensie sponsorizata de angajator. In sectorul privat, doar 1 din 5 muncitori au o pensie de la angajator.
Gold spune ca pe viitor, pensionarii canadieni este discutabil daca isi vor mai putea mentine nivelul de trai. Daca nu vor reusi, va fi un efect de domino care va rani economia Canadei.
Aproape toti muncitorii canadieni contribuie la Canada Pension Plan ( pensia de stat ). Dar CPP-ul plateste pensie anuala, maximum 12.000 %, din care foarte multi oameni primesc mult mai putin de atat.
In loc sa mareasca pensia de stat, guvernul de la Ottawa a aprobat o legislatie ce permite planuri de pensii private in cateva provincii, Quebec, Alberta si Saskatchewan. Planurile sunt manageriate de institutii financiare ( adica pur si simplu jucate la bursa ) , iar participantii pot selecta sumele cu care sa contribuie.
Problema e ca pensiile astea private nu garanteaza ca vor plati pensii ! Pai n-au cum sa garanteze, cata vreme joaca banii la bursa, iar bursa e manarita de rechinii ceio mari dupa cum stim cu totii. Pai tot mereu scrie in presa cum s-a mai [prabusit cate un fond d'asta de pensii private, sau cum n-au avut randament si platesc praful de pe toba, fraierilor care au contribuit toata viata la ei.
80 % dintre muncitorii din sectorul privat nu au pensii de la angajator, iar urgenta este mare .Exista vreo initiativa publica, despre cum vor fi ajutati oamenii astia sa supravietuiasca la batranete ? Pai nu-i de mirare ca am pozat batrani trecuti de 70 de ani, de abia se tineau pe picioare si munceau in Costco, impartind sample cu mancare la clienti !