Dezastrul din Rai e din ce in ce mai mare, pe zi ce trece. Clasa politica e asa cum o stim dintotdeauna, peste tot in lume : pretins rupta de realitate.
Si cine umbla cu miere, isi linge degetele : din cand in cand mai scapa si prostimii ceva maruntis despre potlogariile facute de alesi .
Tanti Redford a cheltuit 45.000 $ pentru o calatorie cu avionul guvernului, in South Africa ( ea si fie'sa ) ca sa mearga la inmormantarea unchiului. A mai ajuns pe twitter ca tanti Redford ca si-a luat fiica ssau prietenii si in alte zboruri de la serviciu.
Dupa ce a reflectat, tanti Redford a declarat ca platitorii detaxe nu ar trebui sa plateasca pentru zborul funeral al fetei si prietenilor ei si va plati inapoi ... 3.000 $ . Iar pentru rest ... nimic, da' promite solemn ca nu se va mai intampla sa foloseasca zborurile guvernamentale in interes personal.
Si si-a cerut scuze, insa refuz asa plateasca pagubele ( cu exceptia celor 3.000 $ ). Scuzele sunt pe gratis.
Dezastrul din sistemul sanitar e binecunoscut canadienilor, ca urla ziarele pe aici. Oricat de rupt de realitate ai fi, da' pana la urma tot iti ajunge cate ceva la ureche. am pus eu pe blog mai demult, statistici umilitoare despre locul in care Canada se situeaza in lume, relativ la calitatea sistemului sanitar.
Dezastrul din sistemul sanitar canadian e de notorietate prin North America , e dat .... exemplu !
Martin, vicepresedinte la women's College Hospital in Toronto, s-a dus la Washington D.C. ca sa raspunda intrebarilor subcomitetului Senatului USA referitor la sistemul de sanatate canadian. Republicanul Richard Burr, ani-Obamacare a intrebatcanadianca daca stie cat de multi canadieni mor in fiecare an, asteptand pe liste sa fie vazuti de un doctor ( ca aici se asteapta cu anii ) ?
Canadianca i-a raspuns in limbajul de lemn canadian ( adica prin ocolirea raspunsului si devierea discutiei de la subiectul jenant ) : a zis ca nu are habar cati canadieni mor pana sa le vina randul sa fie vazuti de doctor, insa stie ea ca 45.000 americani mor ca nu aua sigurare de sanatate deloc.
Rade ciob de oala sparta ! Pai si care e diferenta, ca mor in Canada asteptand ani de zile pana sa ma vada un doctor, sau mor in USA pentru ca nu am asigurare cu care sa ma vada un doctor ?
Vorbeam pe email, zilele trecute cu un american ( 50 si ceva de ani ), nascut-crescut in cel mai pur spirit american ( very proud to be american ), ce imi tot zice asa ma mut in USA, Canada sucks. Omul e foarte inteligent pentru un american, MBA si toate cele. Si ii zic ca nu pot veni in USA, ca asigurarea voastra de sanatate nu acopera mai nimic ( in special daca esti deja bolnav ), mi-a murit un prieten la voi cu asigurare de sanatate beton, tocmai pentru ca nu si-a permis sa plateasca facturile medicale si sa mearga la second opinion. No thanks !
La care americanu' imi zice senin, ca tocmai de asta vor sa bage Obamacare, ca toti cei care nu au asigurare sau au dar nu acopera tot sau nu e 100 $, se duc la camera de urgenta unde sunt tratati pe loc, si platesc ei mai tarziu factura !
Are you serious ? Era ! Platesti factura mai tarziu, care e problema ? !
Si ii zic, tu ai habar la cate zeci de mii de dolari sau chiar sute de mii poate ajunge factura medicala ? Pai du-te si intreaba-l pe taica'tau, ce a doctor !
El, cica nu stie preturile, ca n-a fost la doctor decat o data in viata lui si a platit vreo 3.000 $.
Ca in orice tara socialista, si in Canada, birocratia e in floare si sunt foarte bine platiti, ca au statut special : numarul functionarilor de guvern din Ontario, platiti cu peste 100.000 $ a crescut.
Procentul functionarilor din Ontario care au castigat mai mult de 100.000, a crescut cu 9 % in ultimul an si au ajuns la 96.000 persoane in 2013 la 88.412 persoane anul anterior.
In timp ce birocratia infloreste, economia se prabuseste in Rai. Merita mentionat, ca aici in North America corporatiile detin monopolul pe piata. Micile afacri apar si dispar ca ciupercile dupa ploaie, ca nu prea e loc de supravietuit in umbra mamutilor.
Cand si corporatiile se prabusesc, e grav. Sears concediaza sute de muncitori, dar dubleaza salariile managerilor :
In Montreal, directorii de la Sears aproape ca si-au dublat salariile anul trecut, insa lantul de magazine a inregistrat slabe performante.
CEO Sears, Douglas Campbell a fost promovat COO in septembrie si a primit o crestere de salariu cu 47 % ( 654.000 $ / an ) plus inca 238.000 $ bonus anual. In cazul in care va fi concediat, va primi un bonus de 3 milioane $ .
Vicepresedintele Klaudio L si Salim Maherali au primit cresteri salariale cu 85 % si 86 % . Pretul stocurile compeniei au crescut de la 68,58 % la 129.28 % in 2013, o crestere cu 89 %.
Vanzarile Seras Canada au scazut cu 8,2 % in 2013 iar vanzarile magazinelor au scazut cu 6,4 %. Scaderea vanzarilor Sears in Canada, a dus la concedierea 1.6000 angajati, la mijlocul lui ianuarie. La sfarsitul lui ianuarie a mai concediat inca 624 angajati. Profitul a crescut mai mult de 4 ori . Adica Sears este in cadere libera, concediaza angajati, vand din ce in ce mai putin, insa castiga din speculatiile de la Bursa.
Pana si corporatiile care vand fast food au inceput sa dea faliment ! Iar asta e grav, canadienii chiar se indoapa zilnic cu fast food !
Lantul de magazine de sandvisuri , Quiznos Corp a aplicat pentru faliment, dupa ce s-a chinuit de ani de zile in datorii si cu concurenta mare.
Lantul de fast-food spune ca restructurarea va reduce din datorii cu mai mult de 400 milioane $.
Nici pentru canadianul de rand, viata nu e mai usoara : creste costul gazelor, pentru care vor plati mai mult cu 40 %.
Pentru un client care consuma 3.000 metri cubi de gaz pe an, cresterea va fi de 400 $ pe an, estimeaza compania de gaz. In mod normal, inainte de scumpire, o gospodarie platea 1.000 $ pe an pentru gaz. cresterea preturilor se aplica de la 1 aprilie.
Insa, daca adaugi taxele, pretul gazelor va creste a[proape de 50 % , spune fostul Membru in Parlament liberal, Dan McTeague, care este avocatul blocarii taxelor pentru combustibilul de incalzire a caselor.
el declara ca dupa estimarile lui, intr-un an, guvernul federal va castiga in plus, jumatate bilion de dolari de pe urma mizeriei cnadienilor care incearca sa stea la caldura.
Insa cresterea pretului la gaze naturale, va duce la cresterea pretului la electricitate :
Ministrul Energiei, Bob Chiarelli spune ca unele din generatoarele de energie din provincie, alimentate cu gaz, vor produce electricitate mai scumpa.
Industria din Ontario cere reducerea costurilor la electricitate :
Industria din Ontario plateste intre 7,6 centi si 9,4 centi pe kilowatt ora pentru electricitate, conform unui survey din 2012. Asta e mai mult decat platesc americanii, unde un survey arata ca pretul este in jur de 5,6 centi / kilowatt ora in New York si 6 centi in New England states, 4.5 centi in 14 jurisdictii din jurul Pensilvanyei -New Jersey- Maryland si 32 centi in grupul de 15 Midwestern states. Toate preturile sunt in dolari canadieni.
Rezultatul e ca populatia o duce din ce in ce mai prost, si canadienii si americanii. Cu cat saracesc mai multi oameni, cu atat creste distanta dintre saraci si bogati.
In North America, masina este o necesitate si nu un moft. Insa, pentru cei mai multi dintre oameni, a devenit un luc pe care nu si-l pot permite decat cel mult cu rable de la second hand. Unii nu si le permit nici pe alea.
Jose Hernendez , 24 ani din East Los Angeles castiga 26.000 $ pe an ca functionar la o clinica. Dupa ce si-a vandut masina anterioara cu 6.000 $ si-a finantat in 2013 un Civic EX pentru 25.000 $ la 2,3 % pentru 6 ani, platind 379 % / luna plus inca 100 $ asigurarea lunara.
El declara la ziar ca cele mai multe masini nu au un pret rezonabil pentru americanul mediu, in special daca vom considera ca cele mai afordabile masini nu dureaza foarte mult si isi pierd valoarea foarte mult, intr-un timp foarte scurt.
Americanii isi permit doar masini uzate, spune Louis Hyman, profesor asistent in relatiile de munca, lege si istorie de la Cornell University. Recuperarea din criza a fost doar pentru cei cu castiguri de top si nu pentru americanii normali.
Doar in 1 din 25 arii metropolitane, cei cu venituri medii isi permit o masina noua.
Insa pentru multi americani, pana si magazinele care vand marfa la 1 $ sunt prea scumpe !