Quantcast
Channel: Filosofie pe bordura
Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

American dream

$
0
0

Imigrantii dau navala in Cnada, unde au auazit ei ca e " the best country of the world" si se traieste ca in Rai. Cel putin, asa se impauneaza canadienii prin intreaga lume, cum sunt ei motul, iar romanii caretraiesc aici, ii mint fara jena pe cei ramasi in Romania si le povestesc basme, despre cum e aici Raiul pe pamant. N-ar admite nici picati cu ceara, ca sunt in cacat pana in gat ( indiferent cu cati bani sunt platiti la job ) traind in conditiile de tara din lumea treia, de care beneficiaza in Raiul lor in care sunt bine dusi cu pluta . Admitand realitatea, arinsemna sa admita ca si-au luat tzeapa si ca e necesara o a doua emigrare. Plus ca pentru ei, gura lumii conteaza si nu vor ca neamurile si prietenii din Romania sa afle dezastrul in care traim in tara asta.

Cnadienii nu au atatea ifoase prostesti si spun lucrurilor pe nume : nu ne ajung banii ca sa traim ( ca majoritatea populatiei munceste pe salariul minim ) ! Au facut un miting in Yonge and Dundas, in care au cerut cresterea salariului minim pe economie.


In jur de 150 de protestatari au cerut cresterea salariului minim la 14 $ / ora ( din care se scand taxele )si au impartit manifeste trecatorilor.


Protestul a fost organizat de Ontario Federation of Labour si alte grupuri activiste si vre aca premierul Ontario, Kathleen Wynne sa creasca salariul minim la 14 % / ora. Wynne a anuntat ca planuieste ca la sfarsitul lui ianuarie sa creasca salariul minim, de la 10,25 la 11 $ / ora, pana in iunie 2014.

Pentru oamenii care traiesc cu salariul minim, nu este suficient, pentru ca se chinuie sa isi intretina familiile. Cand muncesti pe salariul minim, dar nici ala nu e garantat, pentru ca muncesti part-time sau on call ( zilier ), castigi lunar intre 1.100-1.400 $ dupa ce platesti taxele si iti vei face griji ca nu iti ajung banii ca sa platesti biletul de autobuz. Costul mancarii creste continuu, chiria este foarte mare si dupa 30-40 de ore muncite pe salariul minim pe economie, din care scazi taxele , abia iti ajung baniii pentru chirie si transport ( o garsoniera costa 900 $ ).


                     Concret : muncind pe salariul minim pe economie in Canada, muncesti pentru nimic .


Femeie singura cu 2 plozi  munceste 8-12 ore pe zi in Ottawa, on call, ce ea ce inseamna ca adesea nu are cum sa gaseasca pe cineva sa-i pazeasca plozii in lipsa ei. Pai aici este complet vina fatatoarei ca a turnat 2 plozi, cand ea nu isi permite sa-i intretina sau macar sa se ocupe de ei !  Toti imbecilii rupti in cur si morti de foame, se apuca de puit, dupa care se dau deceasul mortii ca le este greu sa isi duca povara la care singuri s-au inhamat. Prostia se plateste si nu-i treaba statului sa-i pazeasca ei plozii.

Ea castiga 10,25 $ . ora Dupa ce plateste pentru mancare, plateste pazitorul pentru plozi si mai mult de 600 $ pentru chirie ( in mod cert locuieste in beci, ca beciurile sunt mai ieftine in Rai, pentru ca sunt conditii infernale de locuit in ele ), nu ii mai ramane nimic pana la sfarsitul lunii.


Mai mult de 1 milion de oameni de-a lungul tarii, au muncit pentru salariul minim pe economie anul trecut, al 4 lea an in care numarul lor a fost peste 1 milion, conform cu Statistics Canada. Din anul 2000 incoace, numarul lor aproape s-a dublat. Asta e numaratoarea oficiala, insa in realitate cifrele sunt cu totul altele : am aratat in repetate randuri cum statistica din Canada numara numai ce ii convine ei si ce da bine. Exact ca in Romania.


Cand vine vorba de costul vietii, salariul minim este acum 1 treime din cat a fost in 1970, declara Rafael Gomez, economist al muncii si profesor asociat in relatii industriale la University of Toronto.

Numarulmuncitorilor platiti prost a crescut din 1990, din cateva motive : o scadere in sindicatele din sectorul privat, free trade si globalizarea care a crescut numarul de mucnitori, si tehnologia care a inlocuit joburile prost platite.


Joburile prost platite sunt platite cu 20 % sau mai putin decat media  si constituie aproape 28 % din joburile full-time de pe piata muncii. Adaugam la asta si nevoia oamenilor de a economisi mai multi bani pentru pensie ( ca aici nu poti trai cu pensia de la stat ) si vom fi mai vulnarabili la cresterea dobanzilor.


Canadian Federation of Independent Business spune ca o crestere in salariul minim, va desfiinta joburile. Se estimeaza ca la fiecare 10 % crestere in salarii se vor pierde 321.000 joburi la nivelnational si va pune presiune pe micile afaceri si vor rani disproportionat studentii si muncitorii temporari. Grupul este in favoarea scutirilor de taxe a muncitorilor saraci si cresterea investitiilor guvernului in comertul cu muncitori .
O crestere a salariului minim in Ontario , de la 10,25 la 14 % / ora va avea un impact dezastruos in economia provinciei, spune Plamen Petkov, vice-prezident pentru CFIB's Ontario.


                              Doctorii spun ca salariul minim pe economie are nevoie sa fie crescut :


Nenea doctorul da exemplul unei fatatoare cu 2 boraci pe care trebuie sa-i creasca singura. Apoi soiul asta de oameni care se intind mai mult decat le ajunge plapuma, isi merita soarta ! E plin de muieri toante care nu inteleg ce consecinte pe termen lung au faptele lor ( turnatul de puradei, cand ele n-au din ce trai ).
Fatatoarea munceste pentru 10,25 $ / ora la Tim Hortons , salariul minim pe economie. Ea sufera de dureri de spate si artrita. Abia reuseste sa isi plateasca chiria. Nu are timp sa mearga la un chiropractor sau sa faca exrcitii. Nu isi poate permite sa-si plateasca medicamentele ( da' bine ca si-a permis sa toarne 2 plozi ! ) cu care sa isi calmeze durerile. Adesea are probleme in a-si hrani puradeii la sfarsitul lunii si mananca mai putin pentru ea, ca sa se asigure ca va ajunge mancarea pentru puradei.

Ea are nevoie de mai multi bani ca sa-si intretina familia. Este o tragedie ca trebuie satraiasca in halul asta de saracie, intr-o tara bogata. Pai daca n-ar fi turnat 2 plozi daca nu isi permite  financiar , n-ar fi trebuit sa traiasca in halul asta de saracie ! Ca statul nu e dator sa-i intretina ei pozii.
Restul e corect :salariul minim pe economie trebie marit, pentru a permite omului sa fie capabil sa isi intretina sanatatea, sa isi permita mancarea de baza, adaport si alte necesitati.
 

Oameni precum Fatima, care traiesc cu salarii mici, traiesc vieti scurte si cu multe dizabilitati. Ei muncesc in conditii precare, ce ii plaseaza in mare risc de imbolnavire si accidente.


             Si daca nu poti castiga mai multi bani in timpul vietii, nu iti vei permite nici sa iesi la pensie :


30 % dintre canadienii care s-au pensionat, s-au intors la serviciu.
48 % dintre acestia au fost fortati sa se intoarca la munca, din motive financiare.
31 % s-au intors la munca full-time
45 % au spus ca, costul vietii e mai mare decat au anticipat
27 % pensionarea a fost un chin financiar mai mare decat au crezut ei


Si daca tot nu au din ce trai, dar sunt dresat sa consume in prostie, toate mizeriile de care nu au nevoie, rezultatul este ca toti canadienii sunt bagati pana in gat in datorii. Asa e noral in tara asta, sa traiesti pe datorie .


Equifax spune ca , cifrele arata, excluzand creditul ipotecar ( ca aici e imposibil sa-ti cumperi casa cu banii jos, ca e bula imobiliara si costurile sunt enorme ) ca datoriile canadienilor au crescut pana la 518.3 bilioane de $ pana la sfarsitul lui noiembrie. Cresterea a fost cu 4,2 %, de la 497.4 bilioane $ anul trecut la inceputul anului.


                    Datoriile incluzand creditele imobiliare au continuat sa creasca - cu pana la 91 %


                                                      Socialistii din Canada, dau vina pe guvern :


Ei spun ca problema este la universitati : 1 - ca nu pregatesc studenti pentru piata muncii contemporana , 2 - costa prea multi bani publici , 3 - sunt oribil de ramase in urma, in special in privinta varstei informatiilor din tehnologie.


Studentii absolva universitatile si aua steptari legitime sa traiasca cumva mai bine decat altii. Multi dintre ei au datorii  si muncesc in joburi mizere, ca sa  plateasca datoriile facute pentru a-si plati scolarizarea si fac orice  enevoie pentru a supravietui.
Dar cresterea numarului de absolventi duce la conditii brutale :somaj mare in randurile tinerilor absolventi, disparitia joburilor stabile si bine platite, o saracie a programelor sociale si cresterea continua a cheltuielilor pentru locuinta si alte necesitati.


Socialistii spun si chiar asa este, ca nu exista nici o baza reala, sa se pretinda ( asa cum face guvernul ) ca exista o lipsa de oameni calificati, in randul tinerilor absolventi care isi cauta joburi.

Lipsa reala sunt joburile bune. In realitate, vina este a corporatiilor si a guvernelor care au cheltuit 30 de ani dezamagind piata muncii, eliminand joburile care ofereau ceva securitate, bani decenti si beneficii si inlocuindu-le cu  variate forme de joburi precare. E ceva comun sa auzi despre studenti care au trebuit sa munceasca in internship neplatit pentru a fi luat in consideratie pentru un job level-entry platit. Oamenii sunt pregatiti si capabili, doar ca au disparut de pe piata muncii oportunitatile de joburi bine platite.


Universitatile ar trebui sa le predea studentilor, pe langa cunostinte, urmatoarele : Nu sunteti indreptatiti la nimic. Nu ai nici un drept l animic din ce nu iti poti permite si vei fi capabil sa iti permiti lucruri , dupa o viata de chin constant.

Faptul ca studentii platesc un munte de bani ( luati pe datorie ) pentru taxele scolare, transmite masjul de mai sus, foarte clar.


In Canada, o mica patura de studenti trebuie sa fie antrenati sa conduca si sa asiste pe cai care conduc. Antrenarea elitelor , care vin in principal din familii bogate, merg la universitati sa invete cum sa extraga profit din munca altora. De cand austeritatea este distrugerea sperantelor pentru ceimai multi, dar de asemena, cere cai de a reproduce privilegiul si puterea a cativa ( sa va traduceti singuri ! )

In USA si Anglia, universitatile pregatesc elitele prin segregatie. elitele simplu merg la universitati diferite de cele ale prostimii. Studentii de la Ivy League schools in USA, sau Oxford / Cambridge in Anglia sunt majoritatea din elita societatii si vin din scoli private. Aici sunt antrenati sa conduca, catre arte liberale si educatie.


                       Intre timp, prostimea care nu face parte din elita, se chinuie in joburi de mizerie :


Un studiu facut de Wellesley Institute spune ca s-a dublat numarul muncitorilor pe salriulminim, din 2003 incoace. Aproape 1 din 10 muncitori , muncesc pe salariul minim pe economie. Ar fi interesant de spus si cati lucreaza pe un salariu putin peste salariul minim pe economie ...

Aproape 60 % dintre ei sunt femei, iar ei sunt de 3 ori mai predispusi sa fie imigranti sau sa nu fie albi, cand comparam cu toti muncitorii din Ontario.


Iar daca tinerii absolventi nu isi asesc joburi in meseria lor si sunt foartati sa munceasca in joburi de mizerie, ca sa-si plateasca muntele de datorii cu care au iesit din scoala, rezultatul este ca nu isi mai pot permite foarte multe lucruri. Printre care si masini .


Vicepresedintele Highway Loss Data Institute, Matt Moore spune ca cifrele arata ca tinerii nu is mai pot permite sa conduca masini. Sa plateasca pentru propriile masini, benzina si asigurari este dificil, daca nu iti poti gasi un job. In acelasi timp, tinerii se vor baza pe mama si tata sa-i ajute, insa vor fi complet lipsiti de norc daca puitorii lor au fost si ei loviti de recesiune.


Cercetarile celor de la Edmunds.com argumenteaza ca tinerii intre 18-34 de ani au o problema cu afordabilitatea masinilor.
Milenialii nu au parte de aceleasi beneficii la job, casa si stock market precum au avut baby boomersii si altii, spune seful economistilor de la Edmunds , Lacey Plache. Ca rezultat, tinerii americani cu salarii mici au probleme in a gasi motivatia de a cumpara o masina noua. Acesti tineri traiesc mai mult timp acasa, pentru motive economice si sociale, intarziind cat mai mult cumparare aunei masini.
Tinerii adulti traiesc acasa cu partenerii sau cu colegii de camera si au nevoi mai putine de a fi proprietarii unei masini, pentru ca pot folosi masina celorlalti membri din locuinta. tinerii adulti care traiesc pe picioarele lor, au mult mai mare nevoie sa aiba propria masina si ei sunt mult mai dispusi sa si-o permita.

                     Saracia se vede cu ochiul liber in agazinele canadiene : reducerile se fac cu masura !


E ca in vremea comunismului, sub Ceausescu, atunci cand stateai la coada si puteai cumpara numai 2-3 bucati de persoana . Asa si aici, cu diferenta ca nu stai la o coada foarte mare : fiecare familie trebuie sa cumpere doar 3 detergenti la reducere, ca sa ajunga la toti ...


Cu totul neantamplator, au inceput sa apara prin ziare, articole de propaganda despre cum sa facem economii la mancare. Exact la pe vremea comunismului. Oare cat mai dureaza pana o sa ne binecuvanteze cu cartele de mancare ?


Conform cu Statistics Canada, o familie de candieni cheltuie pentru mancare, in jur de 9,630 $ / an. Eu va spun ca ii costa atat de putin, pentru ca baga in ei cea mai proasta si mai ieftina mancare posibila : numai mancare procesata, conserve si semipreparate.
Daca vrei sa mananci normal, asa cum ai fost obisnuit in Romania , adica iti cumperi ingrediente " proaspete" si le procesezi in casa, pai vei plati cel putin dublu. Cea mai scumpa mancare aici, e cea proaspata, legumele si fructele.


Canadienii mai platesc inca 185 $ / saptamana pentru mancarea cumparata de-a gata. Aici e la mare moda sa mananci toate jegurile pe care ti le servesc altii, fara sa ai nici cea mai mica idee ce ti-au pus in mancare. Canadienii n-au nici un stres, mananca la fel ca vitele  , orice li se pune sub nas , pe rafturile magazinelor, fara sa ii intereseze calitatea alimentelor.


Deci, cum sa faci economie la mancare : cumpara en-gros si fa-ti stocuri. Pai normal ca poti pastra mancarea luni de zile in camara, daca mananci numai conserve si semipreparate, cum fac canadienii, de parca ar fi vesnic pe front.


Cumpara din magazinele mai ieftine ! Cum ar fi sa economisesti 30 % din factura pentru mancare, doar pentru ca schimbi supermarketul ?
Pai am o veste proasta pentru economistii asia de balta care ne aburesc prin ziare  chiar si in magazinele de discount, mancarea proaspata este ultra scumpa, si nu faci nici o economie decat daca oiti cumperi conserve


Cauta carnea care e la reducere cu 30-50 % si depoziteaz-o in congelator. Pai carnea aia redusa e deja la limita expirarii, de aia au si redus-o ! In plus, aici carnea este tratata cu monoxid de carbon ca sa ramana vesnic rosie si sa para ca e proaspata, desi s-a imputit deja.
Au poate nu ati auzit marturii de la romanii onesti care au lucrat prin supermarketuri si povestesc despre cum carnea imputita e spalata, imbaiata in otet si condimente ca sa-i scoata duoarea, apoi tocata si amestecata cu carnea proaspata si vanduta de buna la raft.

Propaganda mai spune ca poti sa-ti iei avantajele oferite de unele supermarketuri care iti ofera puncte pe Airmailes, daca le cumperi anumite produse. Problema este ca acele produse sunt cele mai scumpe din magazin si toate sunt ori conserve, ori chimicale.  Cheltuiesti mai mult decat castigi cu punctele alea oferite, ca sa nu mai socotesc ca ceea ce cumperi va trebui sa dai la veverite, ca numai canadienii se incumeta sa bage in ei conservele si semipreparatelele lor full cu chimicale.


Fa economie la mancare, cumparand cu cupoane de reducere ! Pai n-ai ce sa cumperi cu cupoanele alea ! Nu exista cupoane pentru mancarea prospata si neprocesata, ca aia e super scumpa in orice magazin ! Cupoanele sunt doar pentru mancarea canadienilor : semipreparate si conserve ! Pai n-as manca nici sa mi le dea pe gratis, nu pe cupoane !


Dupa ce ca lumea e tot mai saraca si costurile vietii cresc continuu, candienii au gasit o scapare : se duc manati de foame si saracie si cumpara din USA, ca e mult mai ieftin si taxele mai mici ! Exact cum se duc romanii in Ungaria, sa-si cumpere mancare ieftina.
Problema e ca se duc in numar atat de mare, incat asta afecteaza economia Raiului si se vede in magazinele.
 Ministrul economiei, Flaherty pledeaza pentru actiuni care sa impiedice companiile sa isi traga avantaje din diferenta de pret dintre USA si Canada. Pai de vreo cativa ani incoace , nenea asta tot spune prin ziare ca vor lua masuri pentru ca, canadienii sa nu mai fie tzepuiti cu preturi umflate, si tot nimic nu s-a intamplat.


Ministrul de finante Jim Flaherty a spus ( din nou ) ca vor lua masuri sa interzica, companiilor sa isi ia avantaje din micul trafic la froniera. El spune ca departamentul sau s-a intalnit cu retailerii majori, ca sa exploreze de ce candienii adesea platesc mai mult decat americanii, pentru orice bunuri cumparate.
Pai e simplu : pentru ca retailerii umfla preturile , pentru ca autoritatile le-au permis orice. Si acuma ca, prostimea refuza sa mai cumpere din canada si trec granita la americani, s-au trezit retailerii ca li se prebusesc afacerile si inchid magazinele, asa ca de musai ca de voie buna, se " gandesc" ce sa faca. Se tot gandesc de cativa ani, timp in care corporatiile continua sa inchida magazine in Canada, insa refuze sa ieftineasca marfa, desi si-ar permite.


Ministrul spune ca nu exista o solutie simpla . Exista cateva companii care vad Canada ca pe o piata mica, cu o clasa de mijloc mare, dispusa sa plateasca mai mult decat face.

Eu nu stiu cum ajuns in functiile de conducere ale copropratiilor, tot soiul de indivizi rupti de realitate, nu continui sa ma minunez. Cat de duc trebuie sa fie, sa viseze ca, pe timp de criza, oamenii sunt dispusi sa plateasca la suprapret marfa lor, cand pot trece granita si cumpara la jumate pret sau chiar mai putin ?
Cand joburile dispar de pe piata continuu, afacerile se inchid, ei viseaza Cai verzi pe pereti cum clara de mijloc infloreste, in loc sa se restranga, mergand spre disparitie, asa cum se intampla in realitate.
    Mai era un rupt de realitate, ala care coordoneaza Targetul si care si-a facut reclama big time, vreo 2 ani la rand, in care ne anunta ca o sa vina Targetul american in Canada si o sa sparga piata cu preturi mici, ca o sa dea falimentu' in corporatiile candienilor care umfla preturile in mod nesimtit. Citeam prin ziare declaratiile sforaitoare ale celor de la Target, cum canadienii platesc mai mlt decat face, si cum Targetul o sa dea preturile corect and shit.
Si cand a venit Targetu' in Canada, preturile erau ... umflate in stil canadian ! Intrebat care-i faza, reprezentantul Target a declarat in ziar ca preturile sunt canadiene, pentru ca ei nu isi fac singuri concurenta ( Targetul USa cu cel Canadian ). Declaratie abila, insa decizie foarte proasta, ce i-a costat cateva bilioane de dolari pierderi in Canada ( citeam zilele trecute ). Ca pe canadieni i-a durut in cur de concurenta Targetului si au refuzat sa cumpere de la ei, ci s-au dus tot unde e ieftin : adica sa cumpere din USA, inclusiv de la Targetul american.
 
Acuma, degeaba o sa ieftineasca Targetul canadian preturile, ca tot nu o sa mearga : odata ce clientul si-a luat tzepa pe fata si a fost mintit ca venim cu preturi mici, cand de fapt au fost mari, apoi o ii trateze cu ignore ca pe orice tzepar. Sa-si spele imaginea de tzepari o sa fie dificil si ii va costa probabil mai mult decat vor fi sispusi sa pateasca : adica niste preturi chiar nesimtit de mici, sub pretul pietei canadiene, doar ca sa-si atraga clientii. Ceea ce ma indoiesc ca vor fi dispusi sa se sacrifice, cu atat mai mult cu cat deja au pierdut o groaza de bani in Canada, datorita lipsei de realism am managementului lor.
Eu le doresc succes, dar nu cumpar nimic din Targetul canadian : pentru ca mi-au tras tzeapa ca n-au enit cu preturi mai mici decat pe piata canadiana, asa cum au promis. Si pentru ca in continuare, preturile lor sunt mai mari la cea mai mare parte a marfii, sau unele la fel ca pe piata canadiana ( Walmart ).

Da, cu siguranta reprezentantii magazinelor, chiar "pricep" ce se intampla in realitate pe piata si in societatea canadiana. Faptele de mai sus o demonstreaza cu prisospinta ...



Ministrul Flaherty astepta sa primeasca un raport de la departamentul oficial, inainte se a lua actiune si a concluzion ce trebuie sa faca pentru piata.
Pai pana se trag ei pe cur sa ia vreo masura, canadienii au luat masuri cu ani de zile in urma, ca sa le fie mai bine : refuza sa cumpere din magazinele canadiene si trec granita la americani, sa cumpere mult mai ieftin. Retailerii si autoritatile canadiene inca  stau si cugeta, in timp ce li se prabuseste piata sub ochii lor. Eu zic sa dea cu banu', ca au mai multe sanse sa nimereasca solutia corecta .



Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Trending Articles