De cand s-a inventat internetu' la botu' calului, canadienii nici nu mai pot pasi fara sa butoneze telefonul. Toti sunt ca in transa , pana si cand se afla la volan, scriu texte pe telefon si trebuie sa fii extrem de atent, sa nu te calce vreo vita d'asta incaltata, complet iresponsabila.
Mergand cu transportul in comun, m-am uitat si eu curioasa peste umar, sa vad cu ce se ocupa canadienii asa interesati, pe telefoane : pai cu mizerii, cu ce altceva ? Toti joaca jocuri d'alea cretinele, gen sa aruncam cu bilele colorate, sa jucam septica, barbu si sa scriem texte pe messenger si Facebook.
Un nou studiu arata ca tot mai multi pietoni si biciclisti sunt omorati de soferii neatenti ( probabil, pentru ca vorbesc la telefon, mananca la volan si folosesc GPs-ul ) : numarul lor a crescut cu 50 % in ultimii 5 ani, atingand o cifra de 500 de oameni in 2010.
Numarul biciclistilor omorati de soferii neatenti a crescut cu 30 % de la 56 persoane in 2005 la 73 persoane in 2010, conform cu un studiu publicat in numarul din noiembrie-decembrie al jurnalului Public Health Reports.
Autorul studiului, Fernando Wilson, profesor asociat la University of Bebraska Medical Center spune ca nu crede ca exista vreo zi in care sa nu vada pe cineva conducand masina si vorbind la telefon. Cea mai mare parte a timpului o petrec scriind taxte cand sunt la volan.
Sunt atat de disperati cu telefoanele alea, ca au ajuns sa ignore totul din viata reala. Isi ignora pana si plozii ! La mall, individa i-a trantit puradelului felia de pizza in fata, dupa care timp de o jumatate de ora cat am stat eu acolo, nu si-a ridicat ochii din telefon. Noroc ca puradelu' era bine dresat sa nu paraseasca incinta, si mult prea ocupat sa infulece !
Fatatoarea cu dou boraci, era dusa in lumea Internetului : noroc cu barbatu'sau, care hranea boracii pe rand si ii punea si ii lua din bratele ei, in functie de situatie.
Deci eu nu inteleg de ce s-au apucat de fatat, daca n-au chef de boracit ? Ca puitul nu-i obligatoriu !
Cumva, e de inteles ca puitorii sunt terorizati de boracit si satui de sters muci si spalati cacati, vor si ei o viata normala . Toti viseaza Cai Verzi pe Pereti, romantisme ieftine cu boraci, si dupa ce fata si se dau cu capul de realitate, nu mai stiu cum sa se imparta si cum sa scape mai repede de boracit : macar sa faca rost de cateva minute pentru ei insisi, in care sa nu aiba grija boracului.
Absolut toti puitorii pe care ii cunosc sunt sufocati, disperati de boracit, si nu vor decat sa "socializeze", sa " iasa in lume macar putin" : in traducere, sa scape de borac macar cateva minute. Daca esti rupt in cur si mort de foame, dar ai puit in ciuda faptului ca nu iti poti permite, e clar ca nu poti sa-ti platesti o bona pentru cateva ore, ca sa scoti si tu capul in lume, sa-ti aerisesti creierii : dar iesi la mall cu boracul si sa te refugiezi in lumea Internetului. Macar pentru cateva minute cat mananca si renunta sa ceara atentie ....
Insa pentru multe femei, relatia cu tehnologia este mai importanta decat sexul : mai degraba ar renunta la sex, decat la smartphone .
Aproape jumatate dintre femei mai degraba aleg sa stea 1 luna fara sex, decat fara telefonul lor, pentru aceeasi cantitate de timp.
48 % spun ca iPhoneul sau Androidul lor a fost mai important decat intimitatea cu alta persoana. Un survey a gasit ca 1 din 20 de femei isi adora telefonul atat de mult, incat doarme in pat cu el.
Studiul a intrebat 3.583 de femei, despre mai mult de 30 de obiceiuri in legatura cu telefoanele mobile. A gasit ca 76 % dintre femei isi verifica telefonul la fiecare ora, iar jumatate dintre ele nu pot merge 15 minute fara sa-si verifice castile.
69 % dorm cu telefonul in dormitor, iar 39 % isi verifica telefonul si atunci cand sunt l abaie.
Pai aschia nu sare departe de trunchi ! Si puradeii sunt la fel de obsedati de telefoane, ca si parintii lor !
Un sfert dintre plozii de scoala au admis ca acorda mai multa atentie smartphonului decat traficului, atunci cand traverseaza strada. Un raport despre siguranta soselelor, avertizeaza ca ochii plozilor sunt lipiti de ecranul telefoanelor, in loc sa se uite daca vine vreo masina ce ii poate accidenta.
Pericolul creste cu cat mai multi plozi aduc la scoala smartphonuri.
O cercetare facuta de AXA, companie de asigurari auto, arata ca 75 % dintre plozii de 12 ani isi iau telefonul la scoala in fiecare zi, iar procentul creste pana la 95 % in cazul adolescentilor de 16 ani.
Iar aproape 23 % dintre plozi admit ca au fost distrasi cand traversau strada, in drum spre scoala.
Telefoanele mobile sunt cel mai comun gadget luat la scoala de catre plozi , urmat indeaproape de MP3 music players si tablete. 61 dintre plozi au fost distrasi in dum spre si de la scoala, pentru ca ascultau muzica, iar 60 % erau ocupati sa scrie mesaje text.
Mai mult de 1 sfert dintre plozii de scoala merg pe drum, updating contul de Facebook, vorbind la telefon sau navigand pe Internet.
Eu nu inteleg de ce sunt atat de disperati dupa distractie ieftina si activitati inutile ? Doar ca le consuma timpul, insa nu se aleg cu nimic din toata chestia asta.
Internetul e extrem de util atunci cand vrei sa inveti ceva . Datorita Internetului avem acces direct la informatii care inainte de el, ne erau date la mana a doua si la bunul plac al editurilor si televiziunilor, sau pur si simplu erau ignorate, ca nu aveam cum sa aflam de existenta lor.
Sunt atat de multe lucruri de invatat si de aflat, incat nu avem suficient timp pentru ele, dar este uimitor cum oamenii pierd vremea pe Internet, refuzand sa foloseasca informatia pe care o pot afla acolo. N-am sa inteleg niciodata ce problema au, de refuza sa se autoeduce si prefera sa piarda vremea cu distractii de proasta calitate.
Cu ce se ocupa plozii cand acceseaza smartphonul in drum spre scoala : 61 % asculta muzica , 60 % scriu mesaj text, 36 % scriu pe Facebook si tot asa. Pai ii cred ca eu ca se plictisesc, daca se ocupa cu soiul asta de activitati imbecilizante !
Boracitul e absolut oribil, fie ca puitorii admit asta sau nu. Realitatea insa o demonstreaza, in ciuda a ceea ce clameaza puitorii ( ca e minunat, emotionant si nemaipomenit sa slugaresti non-stop boracu' ) : in realitate, nu mai stiu cum sa tina plozii ocupati, ca sa nu-i mai chinuie !
Iar tabletele si smarphonul sunt modalitati foarte bune de a scapa de plozi, fie si pentru cateva minute : un sfert dintre tati folosesc tehnologia ca sa-i ina ocupati pe plozi :
Puitorii sunt terminati psihic de faptul ca trebuie sa-i distreze pe plozi continuu, iar modalitatile traditionale nu prea functioneaza. Nu functioneaza pentru ca puradelu' e sechestrat in casa, n-are voie sa mearga pe coclauri cu ceilalti plozi ca sa se joace. Aici trebuiesc continuu supravegheati pana la 12 ani, nu ai voie sa-i lasi singuri nici un moment.
Colac peste pupaza, iarna tine 8-9 luni pe an, timp in care stai cu puradelu' in casa, de face ala ca toate visele, ca nu se poate juca singur non-stop. Ca sa nu fie complet terminati psihic si terorizati de urlatorul sechestrat in casa, puitorii le cumpara cursuri de orice fel, numai sa aiba unde sa-i duca sa scape de ei : cursuri de sport, de dans, de balet, de arta, de bla-bla. Foarte scumpe si inutile pentru majoritatea puradeilor ( cati dintre ei chiar sunt un talent la cursul pe care il urmeaza ? ), insa le ocupa timpul si ii mai scoate in lume sa nu se salbaticeasca chiar de tot.
Iar pentru puitorii mai saraci, care nu isi permit sa-i duca si aduca la cursuri toata ziua, tabletele sunt modalitatea ideala de a tine plozii ocupati. Un survey zice ca mai mult de 1 sfert dintre tati sunt puitori care depind de un computer ca sa-si tina plozii ocupati, in timpul in care se presupune ca ei ar trebui sa boraceasca.
27 % dintre tati se bazeaza pe tablete care sa boraceasca in locul lor , iar 12 % dintre fatatoare se bazeaza pe tablete. E cum ziceam ; daca nu poti, nu iti permiti sau nu vrei sa te ocupi de puradei, de ce i-ai mai fatat ?
57 % dintre tati folosesc tehnologia cu plozii de 6 ani si 59 % dintre fatatoare fac asta.
Puitorii isi cresc plozii cu iPad-ul, ca sa scape de ei, dupa care descopera ca plozii au devenit dependenti de tableta ... La extrema cealalta sunt puitorii cu fobie de Internet, care isi cresc plozii ca in Epoca de Piatra, fara acces la tehnologie, pe motiv de traditionalism si alte tampenii.
Internetul e un mijloc fabulos cu care sa iti educi plozii si sa le satisfaci nevoia de cunoastere. Dar cand puitoru' refuz asa isie duce plodul, ci ii tranteste tableta in brate si il pune sa se joace cu ea, pai isi merita soarta. E la fel de cretin ca si puitorul care isi fereste plodul de accesul la tehnologie. Ca nu-i suficient ca ai acces la tehnologie, ci depinde cum o folosesti : distructiv sau constructiv. Poti sa inveti plodul lucruri noi folosindu-te de Internet, sau poti sa-l mentii in ignoranta, dandu-i sa joace joculete.
Un puitor povesteste la ziar, cat de rusinat si vinovat se simte el, de cand a descoperit ca plodul lui e dependent de telefon : dimineata la 4, puradelu' s-a trezit si si-a anuntat parintii ca are nevoie de iPad. L-au pus sa se culce. La ora 7 cand a sunat alarma si puitorii s-au trezit, au descoperit ca lipsea iPad-ul de langa patul conjugal, unde l-au lasat peste noapte.
In sufragerie, puradelu' se juca cu iPad-ul pe care l-a furat din dormitorul parintilor. Ce facea puradelu' cu iPad-ul ? Pai nu cauta informatii cu care sa-si satisfaca nevoia de cunoastere, ci pierde avremea cu jocuri : Peppa Pig's Puddle Jump. Bateria era pe jumatate consumata, ceea ce inseamna ca puradelu' s-a jucat in disperare 2 ore cel putin.
Cand i-au luat iPad-ul , a inceput sa zbiere si sa faca crize, de abia au reusit sa-l hraneasca la micul dejun.
Si care e diferenta intre un adult dependent de jocuri de n puradelu' dependent de jocurile peiPad ? Poate doar faptul ca adultul pariaza niste bani, ca rest, nu e nici o diferenta. Prostia parinteasca produce pe banda rulanta puradei gata dependenti.
Majoritatea puradeilor sunt deja cu creierul pe off : adica nu mai sunt interesati sa-si satisfaca nevoia de explorare, de cunoastere, ci doar se joaca in disperare joculetele alea cretine. Majoritatea puradeilor folosesc iPad-ul inainte de a fi capabili sa vorbeasca. Doua treimi dintre ei folosesc cu regularitate iPad-ul pana la varsta de 7 ani. Sunt cel putin 40.000 de jocuri pe iPad disponibile pe i Tunes.
Telefonul este atat de eficient in a ocupa mintile plozilor cu mizerii, incat multi puitori se amuza si se refera la iPad ca la " bona". Nesimtirea e mare : ii azvarli boracului iPad-ul in scutece, si nu mai esti fortat sa te ocupi de el.
E atat de comun sa iti ignori boracul, ocupandu-i timpul cu iPad-ul, incat o companie din USA, numita CTA, a inceput sa vanda olite cu un raft pentru iPad atasat .
Cand boracul dependent de jocuri electronice a inceput sa vorbeasca, el a fost ajutat de o aplicatie numita Talking Carl, in care un personaj de desene animate il asculta cum facea zgomot si apoi repeta inapoi acelasi zgomot. Astfel, puradelu' a invatat cum sa distinga cercuri de patrate, privind desene animate intr-o aplicatie pe YouTube. Cand a incercat sa invete alfabetul, a fost ajutat de alta aplicatie numita ABC Letters.
Cum puitorii refuz asa se ocupe de plozii lor ( ca sunt satui, terorizati, si toate cele ), relatia puradelului cu telefonul, devine una nesanatoasa : adica nu mai invata folosind tehnologia, nici macar nu isi mai satisface nevoia de a afla si a descoperi, ci doar intra in transa hipnotica, urmarind niste jocuri cretine. Cata vreme sta in transa, puradelu' nu mai are nevoie de nimic, nu mai este interesat de nimic : e un soi de leguma intelectuala, asa cum sunt majoritatea adultilor in ziua de azi.
Viitor de aur, tara noastra are : noua generatie in transa. De data asta, experimentul nu foloseste LSD-ul din anii '70 din USA, ci distractia imbecilizanta de pe Internet, de unde rezulta ca va avea succes maxim in imbecilizarea noilor generatii, in special pentru ca ii drogheaza din scutece.