Quantcast
Channel: Filosofie pe bordura
Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Imigratia in Canada

$
0
0

Canada s-a pregatit intens sa ia ochii imigrantilor proaspat aterizati : le-a pregatit pachetul imigrantului, pe banii platitorilor de taxe.


In 18 septembrie 2013, WelcomePack Canada Inc , o companie din Toronto a initiat un program inovativ, numit " Welcome to Canada " .


                               Pachetul se da gratuit pentru 30.000 imigranti proaspat importati :


Pachetul contine ... reclama pentru firmele care sponsorizeaza programul Welcome to Canada. In limbajul de lemn  canadian, informatii pretioase pentru imigrant si multe cupoane de reduceri, in valoare de mai mult de 1.000 $.
Ati incercat vreodata sa folositi cupoanele de reduceri ? Nu exista cupoane decat pentru produsele celemai proaste (  detergenti - cosmetice chimice, mancare procesata ). Eu n-am putut folosi niciodata vreun cupon, insa important este ca imigrantu' e dresat ce sa cumpere, inca de cand i s-au deschis portile Raiului.


Ca sa primesti pachetul cu reclame, trebuie sa ai peste 18 ani si sa fi aterizat in Rai, dupa septembrie 2011.

Asta e si scopul pentru care sunt importati in Rai : sa munceasca pe bani putini in joburi de cacat ( ca studiile si experienta nu le sunt recunoscute ) si sa isi cheltuiasca toti banii in economia canadiana . De aia s-au gandit bine corporatiile din Rai, sa se prezinte imigrantului, inca inainte de a apuca sa se dezmeticeasca : sa stie exact de la cine si ce sa cumpere.


Programul de reclama integreaza corporatiile din Canada, care s-au gandit ele ca n-au liniste si pace, pana nu vor lucra in echipa,  ca sa-i faca viata mai usoara proaspatului imigrant.


Corporatiile care isi fac reclama in fata proaspatului sosit, sunt din toate domeniile : banci, telecomunicatii ( ca nu exista imigrant sa nu isi fi luat tzeapa de la firmele de telefonie-internet ), imobiliare ( sa-si cumpere fraierul casa, inainte de a-si da seama ca e bula imobiliara in baracile din Rai ), masini, mancare, bauturi, etc.


Dupa ce isi cheltuie banii in Rai, imigrantu' isi da seama ca economia e la pamant cu flori pe ea. Corporatiile concediaza perasonal la foc continuu, iar firmele mici abia supravietuiesc sufocate de consurenta corporatiilor.


Bombardier va concedia 1.100 oameni in Canada si 600 in USA. Compania are 38.350 anjatai in intreaga lume, incluzand 22.200 in Canada si 5.700 in USA.


    Apoi, imigrantu' va descoperi ca exista casta privilegiata a muncitorilor din Rai : functionarii la stat ! Au birocratii favoruri la care amaratul care munceste la privat, nici nu viseaza : pensii private, salarii foarte mari , asigurari de sanatate private consistente, etc.


In plus, mai primesc si " premii instant : : lantisoare de aur, bilete la hokey, camcorders, iPods, vizite la spa, chiar si gift carduri pentru alcool. Toate astea, in valoare de jumatate de milion de dolari au fost date functionarilor federali in ultimii 5 ani.
The treasury Board Secretariat are 1.900 angajati si cheltuieste peste 100.000 $ in fiecare an ca sa-i cadoriseasca.

Din 2006, de cand Partidul Conservator a venit la putere, valoarea cadourilor a crescut de 4 ori. Risipa cea mai mare a fost in 2011 cand au cheltuit 135.000 $ , exact anul in care guvernul conservator a redus personalul federal si programele, ca sa faca economie la bani.
documentele interne arata ca in programul " instant awards ", presedintele Treasury Board, tony Clement a fost si mai generos, cheltuind chiar si 500 $ / functionar.


Amarasteanu' de rand munceste pe bani putini si nu doar ca isi ia tzeapa de la angajator, dar isi mai ia si de la Ministerul Muncii, care il sfatuieste prost .


Doi fosti angajati la o companie de manufactura din Pikering au dat in judecata Ministerul Muncii din Ontario pentru ca le-au dat sfaturi gresite.


Un avocat sustine ca de la telefonul de ajutor al Ministerului Muncii, se dau sfaturi eronate despre drepturile salariale pe care le au angajatii. Avocatul Lior Samfiru reprezinta doi clienti care au fost concediati de la o fabrica din Durham, Trilium screw, in iunie 2012,  a depus dosarul de chemare in judecata a Minsiterului Muncii Ontario, la judecatoria din Oshawa.


Muncitorii concediati sustin ca ministerul i-a informat ca sunt indreptatiti sa primeasca bani doar pentru 8 saptamani, indiferent cat de mult timp au fost angajati. Ministerul informeaza oamenii doar despre drepturile minime, insa el nu le spune ca asta face.


Iar daca nu esti expert in legea muncii, asa cum sunt majoritatea oamenilor care suna la numarul ministerului pentru ajutor, nu iti vei da seama ca ai mai multe drepturi decat cele minime pe care ti le spune ministerul la telefon.
Ca asa e frumos, sa n-ai habar ce drepturi ai si nimeni sa nu ti le spuna. Ca doar nu te-au importat aici, ca nu mai puteau de mila ta, ci pentru ca este financiar profitabil.Cat despre muncitorii straini care vin cu contract de munca in Canada, am scris mai demult pe blog, ca este legal sa fie platiti mai putin decat sunt platiti canadienii.


Clientii avocatului, fost manager de productie Michael Mosey, 50 de ani si Eileen Tremblay 59 ani, cer despagubiri de la minister, in valoare de 104.000 $ si 52.173 $. Mosey a lucrat la Trilium pentru 20 de ani, iar Tremblay pentru 13 ani.


Avocatul si-a dat seama ca Mosey ar trebui sa fie eligibil pentru 24 de luni platite, iar Tremblat pentru 15 luni si nu doar 8 saptamani, asa cum le-a spus ministerul.
Problema este ca accesul la justitie este aproape inexistent pentru imigrantul de rand, din cauza costurilor exorbitante ale avocatilor ( am mai scris pe blog despre asta, mai demult ). Prin urmare, firma la care lucrezi iti da tzeapa, tu nu ai de unde sa iti afli drepturile, pentru ca ministerul nu ti le spune decat pe cele minime, si chiar daca te documentezi singur si afli, nu iti permiti sa platesti avocatul.

Adica pur si simplu, in calea imigrantului sunt puse o multime de bariere care sa il impiedice sa isi cunoasca drepturile si sa si le obtina si te resemnezi cu tzeapa luata, ca asa e normal in Rai. Putini sunt cei care isi permit sa plateasca avocatii si procesele din justitie.


Da' ce pretentii sa am de la minsiterul Muncii, atat vreme cat permite firmelor sa exploateze absolventi de facultate, pe care ii pun sa munceasca gratis pentru ei ? ( muncesc pentru "  experienta " care da bine pe CV si pentru amagire aca poate vor fi angajati la firma care iii exploateaza gratis ).  Cum in ultima vreme tinerii au inceput sa faca petitii sa se renunte la intenshipul ( munca pe gratis ) cu care sunt exploatati, iar presa a scris de multe ori ( am citat aici pe blog ) ca este ilegal nu platesti oamenii care muncesc pentru tine.

Ministrul Muncii, Naqvi spune presei ca el n-a vazut memo-ul care a fost pregatit pentru Ministerul Muncii si care includea inregistrari legate de internii neplatiti, care au lucrat pentru minister in perioada 1 iulie 2012 - 30 iunie 2013.
Multi studenti au raportat ca fac munca de jos, ca parte al internsipului de la colegiu, iar criticii au chemat guvernul sa puna capat scaparilor din lege care permit exploatarea tinerilor.


Un tanar muncitor sau un intern nu este acoperit de legea Occupational Helth and Safety Act , adica angajatorul nici macar nu trebuie sa-i spuna ca are dreptul sa refuze munca ce il pune in pericol.
Si se repeta situatia in care sunt imigrantii : daca nu iti cunosti drepturile, nu ti le spune nimeni, nici macar cei indreptatiti si iti iei tzeapa daca nu iti permiti sa platesti un avocat sa te invete ce drepturi ai.


     Iar cand esti tanar si fortat sa muncesti pe gratis, ai si mai putine protectii decat un angajat normal :


Ministerul Muncii din Ontario a fost avertizat de scaparile din legea muncii, care permit tinerilor muncitori sa fie vulnerabili. internii care muncesc pe gratis nu sunt protejati de legea cu health and safety.


Ucenicii nu sunt complet protejati de employment Standard Act, iar multe internships sunt ilegale.
Conform cuo nota confidentiala interna a ministerului, obtinuta de Torstar News Service, legea cu Occupational Health and Safety Act nu se aplica muncitorilor care nu primesc salariu.


Legea stramba in special afecteaza pe cei mai vulnerabili, bineanteles !  Adica pe cei care sunt parte a unui fenomen in crestere : internii care muncesc neplatiti.
Occupational Health and Safety Act defineste ca " muncitor", persoana care presteaza munca sau servicii pentru compensatie monetara.


Definitia de mai sus exclude internii neplatiti ( studenti, ucenici, voluntari ). De asemenea, drepturile care se aplica muncitorilor, datorita legii OHSA, nu se aplica internilor neplatiti. Adica sunt un soi de scavi fara drepturi.


Si dupa ce muncesti fara sa iti cunosti drepturile ( sau mai rau, fara sa le ai ! ), constati ca muncesti degeaba, ca viata e foarte  scumpa iar salariile mici. Cei mai multi canadieni spun ca nu le-a fost mai bine in 2013, din punct de vedere financiar.


Surveyul a fost facut de Sun Life Finacial si Ipsos Reid si a gasit ca 57 % dintre respondenti nu sunt intr-o forma mai buna decat erau acum un an, in cee ace priveste finantele personale.


Mai grav este ca surveyul a gasit ca doar 36 % au pus bani in RRSP ( fondul de pensii privat ). Pensia in Canada e atat de minuscula incat nu poti trai din ea, incat canadienii trebuie sa-si adune bani la ciorap, cu care sa poata trai la batranete. Dar cand abia iti ajung banii sa traiesti, cum sa mai aduni bani de pensie ?
     Prin urmare, canadienii muncesc pana mor, pentru ca nu isi permit sa se pensioneze. Vedem batrani prin Costrco, de 70-80 de ani, de abia se tin pe picioare, care muncesc impartind mostre de mancare clientilor. E inuman sa nu ai din ce trai  dupa o viata de munca pe branci, cu doar 10 zile de concediu de odihna pe an, fara concediu medical ca nu exista in Canada ( exista doar EI platit cu vreo 60 % din salariu abia daca ai nevoie de mai mult de 2 saptamani . Daca ai nevoie de concediu pana in 2 saptamani, nu te plateste nimeni si iti iei concediul de odihna ).


Batranii in varsta de 55 de ani si mai in varsta, au spus in procent de 61 % ca nu sunt mai bine financiar decat anul trecut.

Si dupa ce ai indurat toate mizeriile, macar cu cetatenia canadiana sa te alegi ! Ghinion, ca tocmai acum s-au gasit canadienii sa o faca mai greu accesibila.


La inceput au introdus testul de limba ( vreo 150-200 $ ) iar aplicatiile pentru cetatenie s-au procesat tot mai incet, asteptarea e tot mai lunga. Apoi au scos legislatia cea noua, care cere imigrantului sa mai astepte un an in plus, pana sa depuna dosarul de cetatenie si au triplat taxa ( 300 $ ).


Legea veche cerea imigrantului sa fie rezident 3 ani din 5. Acum imigrantii vor trebui sa astepte 4 ani in Canada.


                                                    Timpul de procesare al dosarelor a crescut :


Prin urmare, a crescut si intarzierea aplicatiilor de cetatenie. Arata de parca cineva ar trage de timp sa tina imigrantu' legat de glia Canadei ceva timp in plus.
Prin 2007-2008, minsitrul imigratiei Volpe, declara in presa cum Canada este ca un hotel, din care imigrantii vin si pleaca,a stfel incat populatia ramane constanta ( in ciuda faptului ca aduc 250.000 imigranti in fiecare an ). Sa inteleg ca in ultim vreme, imigrantii pleaca val-vartej din Rai, imediat ce obtin cetatenia astfel incat e nevoie sa-i mai tina putin pe aici ?  Ar fi interesant de vazut niste statistici din ultimii ani.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Trending Articles