Quantcast
Channel: Filosofie pe bordura
Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Reduceri de personal

$
0
0
In Rai, deazstrul se apropie : micile businessuri dau faliment pe capete, iar marile corporatii concediaza personal si isi inchid filialele.


                                       Sears, lant de magazine, au concediat 800 de angajati.


Kellogg din London, Ontario, face si el reduceri de personal. Iar Kellogg e corporatie puternica, pentru ca produce cereale d'alea ca mancarea pentru caini, cu care se indoapa tot canadianu' care se respecta. Canadienii mananca cereale cu religiozitate.


Kellogg isi reduce personalul cu 20 %, in sectiunea brutarie . Compania a anuntat ca va restructura fabrica si o sa-si mute productia si va consolida fabricile pana in 2018, iar asta ingrijoreaza muncitorii.
Vanzarile de cereale au scazut, iar populatia opteaza pentru batoanele de cereale, shakes pentru micul dejun ( habar n-am ce's astea ) si alte alternative de a manca dupa cum cere moda.


                                      Nici presa nu sta mai bine : Sun Media reduce 200 de joburi.


Sun Media va reduce 200 de joburi si incearca sa se adapteze la " schimbarile fara precedent" din industria presei.
Compania, care este cea mai mare editura din tara si detine un numar de ziare , spune ca 50 din aceste joburi vor fi din personalul editorial.


Ultimele reduceri de personal au fost facute in iulie, cand au eliminat 350 de joburi dintre cei 4.300 de angajati. Din 2008 de cand a inceput criza, au redus cu totul, 1.500 de joburi, pentru ca au scazut dramatic castigurile din vanzarile ziarelor de hartie.


        Insa, lovitura cea mai mare, este data de Heinz, care isi inchidefabrica de rosii din Leamington.


In vara urmatoare, Heinz isi inchide fabrica din Leamington si se vor pierde 740 joburi. Deja canadienii din zona aia sunt oropsiti de soarta, ca n-au unde sa munceasca.
Heinz si-a luat o mare lovitura de la Mc'Donalds, care a renuntat sa mai cumpere de la ei nu's ce chestii cu rosii, de si le pun aia pe mancare.


Leamington are o populatie de 28.000 oameni, iar compania este cel mai mare angajator din zona . Membrul in Parlamentul Provincial, Ernie Hardeman declara vestea " devastatoare".


Anuntul celor de la Heinz este doar unul din cateva inchideri recente de fabrici in Ontario , incluzand o fabrica de conserve de mazare si porumb dulce in Exter si o fabrica de conservare de fructe in Niagara-on-the-Lake.
Kellok, procesatorul de cereale a anuntat saptamana trecuta ca reduce 121 joburi in London, din cauza scaderii vanzarilor


Pana si joburile de supravietuire, ale ade sclav din fabrici, devin din ce in ce mai dificil de gasit. Insa costurile vietii continua sa creasca ( nici salariile ). In Ontario, costul electricitatii va continua sa creasca in urmatorii 20 de ani.


Canadienii din Ontario, trebuie sa se pregateasca sa plateasca cu 168 $ mai mult in anul urmator pentru electricitate, iar pana in 2017 va creste cu 384 $ . Asa spune planul pentru electricitate pe termen lung , al Ontario.
La 800 kwh, costul electricitatii, in medie, este 138 $ / luna in acest moment. Ce nu spune la ziar, este ca la factura se adauga si delivery tax, care niciodata nu este mai mica decat costul electricitatii consumate. Ba de multe ori este chiar mai mare !  Anul urmator, costul electricitatii va sari la 152 $ / luna, iar in 2017 va fi 170 $/ luna , iar in 2032 va fi 210 $ / luna.


Daca se deterioreaza conditiile de trai, creste numarul saracilor, e logic. Iar in Canada, numarul celor care manaca la cantina saracilor, a atins cifre record.


Numarul canadienilor care au mancat la cantina saracilor in acest an, a scazut cu 4,5 % , pentru ca in unele regiuni s-a imbunatatit situatia. 
Dar, numaratoarea anuala care se face in martie, arata ca 833.098 de canadieni au mancat la cantina saracilor, in fiecare luna - aproape cifra record si cu 23 % mai mare decat era inainte de recesiune, conform cu food Banks Canada.


1 din 8 persoane care manaca la cantina saracilor, are job, insa salariile sunt atat de mici incat nu-i ajung nici sa manance. numarul oamenilor care traiesc singuri si manaca la Food Bank, a crescut, la fel si persoanele cu disabilitati .
In timpul perioadei de revenire economica ( cel putin asa se pretinde la nivel oficial ), sunt de departe, pre amulti canadieni care se chinuie sa faca rost de mancare.


Food Bank a asitat mai mult de 700.000 oameni in fiecare luna sin ultimii 15 ani. Raportl spune ca problema nu a fost niciodata atat de severa, pentru asa o lunga perioada, asa cum se intampla acum.

1 din 10 persoane care manaca la cantina saracilor, sunt arboriginali, iar alti 1 din 10 sunt imigranti proaspat aterizati in Rai , ceea ce arata rata mare de saracie si dificultate acrescuta in a gasi un job pe piata muncii.

Ca urmare, cantinele saracilor din Canada, acum hranesc in fiecare luna, o populatie egala cu populatia provinciei New Brunswick.
Numarul canadienilor care folosesc cantina saracilor, a scazut in Ontaio , dar a crescut cu 52 % in Quebec si New Brunswick. 
Insecuritatea asigurarii mancarii in North, a devenit o problema de urgenta de sanatate, datorita cresterii costului mancarii, si a lasat multi oameni fara sa aiba ce manca, sau fara mancare sanatoasa.


Statistica de la Food Back este unul din cativa indicatori nationali ai saraciei din Canada. Nu exista statistici nationale pentru numarul canadienilor pe ajutor social ( de ce oare ? )  si nici pentru numarul canadienilor carora le-a expirat ajutorul de somaj si nu si-au gasit alte joburi.

In Ontario, lista de asteptare pentru o casa sociala a crescut cu 28 % intre 2006 -2011, cu mai mult de 156.000 oameni ( oricum se astepata mai mult de 10 ani pana sa primeasca o locuinta sociala, cu chirie foarte ieftina ).

Pentru ca saracia este generalizata, americanii au venit cu o gaselnita umilitoare : restaurantele in care se vinde mancarea ce a depasit termenul de expirare, insa e perfect comestibila. 
Asta, in cazurile fericite in care mancarea are termen de expirare ...


In Boston, un outlet vinde fructe si vegetale si mancare gatita din alimente expirate. Este inventia lui Dough Rauch, fostul presedinte al supermarketului american, Trader Joe's si se va deschide in primavara urmatoare.

Totul se bazeaza pe faptul ca mancarea expirata este comestibila. Asa zice un raport de la Harvard Univeristy. 
Raportulmai zice ca nu e foarte ok sa deschizi un supermarket care vinde mancare expirata, fie el si sarantocilor.

Pai daca pentru sarantocii americani nu e ok sa manance alimente expirate, lasa' ca noi in Canada mancam constant alimente expirate ( dar platite la pret de marfa proaspata ), pentru ca la noi, legea permite sa nu existe termene de garantie pe alimentele care dureaza mai mult de 90 de zile. Canadianu' e mai cu cacat in cap, si trebuie sa creada pe cuvant supermerketul, ca nu ii vinde marfa expirata .


Parintii si bunicii nostri nu stiau ce-i ala termen de expirare si se bazau doar pe felul cum arata, miroase  si ce gust are mancarea, ca sa determine daca e stricata sau nu. In schimb, generatia tanara, se bazeaza doar pe eticheta produsului, ca sa stabileasca daca e safe sau nu.
    De ce n-am elimina termenele de garantie ( alea putine care sunt ) si nu ne-am intoarce sa mancam precum in Evul Mediu ?


Conform cu Health Canada, termenele de garantie trebuie sa apara pe mancarea preambalata, care poate fi pastrata proaspata pentru 90 de zile sau mai putin. Daca produsul are o durata de viata mai mare de 90 de zile, legea nu cere sa existe data expirarii ( dar nu exista pe produs nici data producerii, pentru casa putem calcula data expirarii ). 
     Canadienii pot cumpara si manca alimente expirate, fara sa aiba habar ( in lipsa termenului de garantie ), spune Health Canada, insa vor gasi ca mancarea nu e foarte proaspata si aromata.

Amintiti-va ca data expirarii nu este un idnicator pentru siguranta mancarii, nici inainte si nici dupa aceasta data, spune Health Canada , care diferentiaza mancarea trecuta de termenel de garantie, de mancarea " expirata".
Cu alte cuvinte e foarte ok sa se vanda in magazine, mancare fara termene de garantie, pentru ca nu este " expirata".  Mai rau ca in tarile din lumea a 3a , ca si acolo au termene de garantie. in schimb, canadienii se tin cu coada pe sus cu ifose de " the best country of the world" care se indoapa cu mancare expirata.


In ciuda evidentelor, ca nu stii ce cumperi si n-ai dreptul sa stii ce mananci in Canada, canadienii si-au gasit scuza preferata : in alte tari e mai rau decat in Canada !  Si cui ii pasa cum mananca ala de la dracu' cu Carti, ca pe mine ma intereseaza cum manaca astia din tara in care traim ?  Pana la urma, de ce sa ma compar cu tari mai proaste decat Canada, in loc sa ma compar cu cele mai bune tari din lume, daca tot avem ifose ca suntem " the best country of the world" ? 

Sylvain Charlebois, profesor de distributia alimentelor si regulamente, de la University of Guelpf's College of Management and Economics spune ca legislatia pentru etichetarea produselor, este chiar buna in Canada, comparat cu legislatia altor tari. Care tari , Burkina Fasso ?  
    Tot nenea asta, ne abureste cu explicatii care jignesc inteligenta ( cine are ), despre cum supermarketurile nu au timp sa puna data de expirare pe alimente, pentru ca sunt mult prea ocupati sa satisfaca mofturile consumatorilor. Really ? Da' in alte tari cum e posibil sa aiba timp pentru a imprima o cifra pe cutia produsului ?


Acelasi profesor vine cu un sfat tupeist : daca esti in dubiu ca ai cumparat o mancare stricata, pur si simplu arunc-o ! 
Dar de ce sa fiu in dubiu, cand pot stii sigur, daca producatorul ar imprima data expirarii pe produse ? Si de ce sa fiu pus in situatia de a arunca produsul pe care l-am cumparat, pentru ca  supermarketul e in cuplpa ( vinde mancarea stricata ) ?  Ca nu ma despagubeste nici dracu'. Plus ca trebuie sa mergi cu masina kilometri intregi ca sa returnezi produsul la supermarket, si nu merita timpul pierdut.

Mai spune nenea ca alimentele care se apropie de termenul de expirare, sunt marcate si vandute asa, iar companiile pot face profit din vazarea lor, in loc sa le arunce. Pai in 7 ani de cand am aterizat in Rai, eu niciodata n-am vazut in magazine, mancare marcata ca fiind aproape de expirare. Pai daca nu se deranjeaza sa ne spuna cand expira, de ce s-ar deranja sa ne anunte ca maine expira marfa ?



Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Trending Articles