Quantcast
Channel: Filosofie pe bordura
Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Invatamantul pentru turme

$
0
0

  Invatamantul pentru turme, se conduce dupa principiul de aur " carte multa nu se cere;  sa fii prost, sa ai putere" . ..
Nu e despre invatare, ci despre indoctrinare. Pune intr-o clasa, la gramada, niste plozi cu Iq diferit, destepti, retardati si incearca sa-i inveti ep toti in acelasi timp : evident ca aia buni vor fi trasi inapoi de cei slabi ( lectia nu poate merge mai departe, pana nu o invata toti tampitii ).
 
Prin tarile cu apa calda, s-a inventat trucul de linistit parintii, ca odorul lor cel destept, are sansa sa se dezvolte la scoala : uite, il punem in clasa desteptilor ( ghifted class ) unde va invata mai mult si mai repede decat se invata la clasa cu prosti.
    Dar si aici e fix aceeasi problema : toti desteptii sunt tratati la fel si li se cere sa avanseze in invatat, in acelasi timp ( exact ca la clasa prostilor ). Esti destept si ai invatat mai repede decat colegii tai " gifted" si vrei sa inveti mai mult ? Pai nu se poate ! Trebuie sa astepti sa invete si colegii si abia apoi trecem la lectia urmatoare. Adica se merge tot pe principiul turmei si a pierderii de vreme.


Nenea Edward Younkins, profesor la Accountancy and Business Administration at wheeling Jesuit University in West Virginia, autorul " Capitalism and Commerce" spune ca educatia publica este inconsitenta  in libertate si responsabilitate. Educatia publica erodeaza libertatea personala si ar trebui inlocuita cu decizia parinteasca, concurenta si solutii de piata. Parintii sunt responsabili pentru educatia plozilor ( numai ca parintii renunta la acest drept, in favoarea statului ).
   Intr-o piata libera, familiile ar trebui sa decida care este ce amai buna solutie de a-si educa plozii.


Educatia publica, considera plozii ca fiind proprietatea statului si submineaza autoritatea morala a parintilor si anchilozeaza spiritul antreperenorial. Un sistem al fortei, inlocuieste educatia cu indoctrinarea.
Elevii invata doar doctrinele de stat, aprobate oficial, de la profesori aprobati de catre stat si folosind manuale ( programe ) aprobate de stat. Scolile publice promoveaza agende care vin in conflict cu drepturile parintesti de a modela valorile si credintele propriilor plozi.

Pai sa ma scuzati, dar parintii sunt vinovati pentru stare ade lucruri, pentru ca accepta sa-si dea plozii la scoala !  Rezultatele se vad cu ochiul liber : prostimea nu vede, nu accepta nimic altceva decat dogma oficiala propovaduita de sistem ( in absolut orice domeniu ).
Si e plin de spalati pe creier de soiul asta, care se inchina autoritatilor : daca asa recomanda doctorul, apoi e musai 100 % asa. Nici macar nu le da prin cap sa verifice sau chestioneze .nici macar nu vor sa auda ca exista si alte opinii. Nu.
Pentru astia , medicina se reduce strict la dogma popovaduita de sistem, iar celialti doctori care nu s-au supus, sunt niste tampiti care bat campii. Modul asta de vedere obtuz, se poate aplica in orice domeniu : daca dogma promovada de sistem, nu aproba ceva, rezulta ca nu e bun.

De ce prostimea nu pune intrebari, nu isi foloseste gandirea critica pentru a descoperi adevarul ?  Pentru ca asa i-au dresat eficient in scoala : sa accepte si sa ia de bun, orice le este spus de catre o autoritate aprobata de stat. Luam mura in gura si inghitim pe nemestecate ca pelicanii, orice ne servesc autoritatile : pentru ca asa am fost dresati sa facem.
 Din punctul asta de vedere, scoala a facut o treaba excelenta : in fiecare an, scoate pe banda rulanta, milioane de absolventi gata spalati pe creier sa accepte doar ce le spune doctorul, profesorul, dogma stiintifica and shit.

Iar pentru asta, vinovata nu e scoala, ci parintii, ca sunt suficient de imbecili incat sa accepte sa-si dea plozii la scoala.


Parintilor le este refuzat dreptul de a alege ce tip de educatie vor pentru plozii lor. Plozii nu invata in acelasi fel, cu aceeasi rapiditate, prin aceleasi metode sau in aceleasi conditii. Parintii sunt in cea mai buna pozitie pentru a observa diferentele dintre plozii lor si ar trebui sa le fie permis sa selecteze educatia potrivita, pentru fiecare plod in parte.
Nu toti parintii vor ca plozii sa fie educati in acelasi fel. Performanta superioara a plozilor educati acasa ( home school ), este dovada abilitatii parintesti de a educa, comparat cu abilitatea profesorilor aprobati de stat.


Valorile scolii publice sunt conformitatea si docilitatea. Scolile publice suprimeaza individualitatea, initiativa si creativitatea elevilor. In efortul de a ramane ideologic independente, scolile sacrifica dezvoltarea intelectuala si a caracrerului elevilor.


Educatia publica este bazata pe conceptul de prizonierat. Coercitia face parte din cultura scolilor publice. Plozii sunt incarcerati in scolile publice, cu un mandat obligatoriu pe 16 ani. Statul ia plozii de langa parintii lor, presupunand ca ei sunt incompeneti in a-si educa plozii sa devina buni muncitori si buni catateni.

Iar idiotii de puitori, nu doar ca accepta, da' se mai si bat intre ei pe locurile de la scolile considerate " bune" ...


Cand sistemul de invatamant detine controlul asupra elevilor, nu exista nici un interes pentru a produce rezultate excelente. Educatia publica depriveaza parintii de dreptul lor de a selecta tipul de educatie care este cel mai bun pentru plodul lor. Statul taxeaza veniturile parintilor si permite birocratilor sa intretina sistemul de invatamant, asa cum cred ei ca este potrivit.


Dupa 12 ani de inchisoare in sistemul scolar, absolventul iese cam tot cum a intrat, doar ca acum are creierul bine spalat. Nici cult nu este, nici o meserie nu a fost invatat, nici pregatit pentru viata nu a fost in nici un fel, iar dpctrina aia in mare parte falsificata, ce a invatat-o in scoala, e demult uitata .Practic, a tembelit timpul degeaba, 12 ani .

La universitate, cam tot la fel. Cati ies din facultate si stiu sa-si practice meseria ? Ma tem ca nimeni. Da, rezultatele sistemului de invatamant sunt mizerabile. E plin de meseriasi incompetenti. Alearga oamenii de nebuni, sa gaseasca und doctor bun : pentru ca e plin de incompetenti cu dimploma, dar carora sistemul de invatamant le-a dat dreptul de a-si practica meseria, desi ei habar n-au. Iar situatia asta o intalnim in orice meserie vreti.

Sa-i intrebam pe studenti, ce au invatat ei in facultate : au invatat sa gateasca spaghete, sa-si mobileze camera si sa supravietuiasca 3 nopti fara sa doarma . Asta este ceea ce invata cu adevarat studentii , in facultati.


Poate ca sunt la facultate ca sa invete, dar ei spun ca cele mai importante lectii pe care le-au invatat, nu au legatura cu biblioteca.
In realitate, au invatat sa foloseasca cuptorul cu microunde si sa gateasca spaghete : e considerata o insusire vitala in viata universitara, conform cu studentii chestionati intr-un survey recent.

Lista cu invataturi este bazata pe raspunsurile a 1600 de studenti : sa-si spele rufele, sa faca omleta, sa-si mobileze camera sunt cele mai importante lectii pe care le-au invatat in facultate.


Alte lectii importante invatate, sunt sa isi faca un buget pentru gospodarie si mancare, sa isi faca aprovizionarea saptamanala si sa-si faca prieteni .


Sa invete cum sa-si organizeze viata de zi cu zi, cum sa faca o programare la doctor si cum sa foloseasca masina de spalat si de a afla ce vor sa devina, este parte integranta a experientei universitare.


Alte lectii importante invatate de studenti : au inteles dezavantajele de a manca mancare mucegaita, au invatat care farfurii pot fi puse in cuptorul cu microunde si care nu.

4 din 10 studenti care au luat parte la survey, au fost socati sa constate cat de putine lucruri stiau cand au plecat de acasa, iar o treime din studenti a admis ca si-au deschis ochii traind pe cont propriu la universitate.

                         50 dintre cele mai importante lectii invatate la universitate, de catre studneti :


                                         Unde au trait astia, inainte de a merge la facultate ? In uter ?


Da' nici macar nu mai trebuie sa treceti pe la universitate, ca sa aveti succes in viata : e suficient sa ranjiti in poza de absolvire a liceului si succesul e garantat  !


Plozii care arata nefericiti in poza scolii sunt de 5 ori mai predispusi sa divorteze decat plozii care zambeu .

Pai nu stiu, dar noi cand am absolvit liceul, am insistat sa ne punem motto in albumul liceului si promotiile alea care se dadeau la cunoscuti, o strofa din Bacovia, care incepea cam asa " Liceu, cimitir al tineretilor mele ... ) 
Si s-a lasat cu scandal monstru, cu directoare in spume si sedinte cu parinti oripilati, care ne-au fortat sa renuntam la poezioara ( puscaria face ce stie ea mai bine ) : adevarul supara ipocritii, iar noi am fost o clasa de vis ...


Matthew Hertestein, profesor asociat de psihologie la DePauw University, Indiana, a masurat emotiile individuale expuse in sute de fotografii din albumele scolare, ca sa vada daca poate prevedea cine va divorta.
Intr-un articol din The Wall Street Journal, el a spus ca  a gasit ca elevii cu zambetul cel mai putin autentic, erau de 5 ori mai predispusi sa divorteze la un moment dat in viata lor, decat elevii zambareti.


Rezultatele studiului au fost publicate intr-o noua carte, " The tell : the littel clues that reveal big truths about who we are " . O parte din cercetare a fost publicata in 2009, in journal Motivation and Emotion.


Desi sistemul de invatamant obtine rezultate infecte, nu se jeneaza sa isi asume rezultate nemeritate :


Cand  Eleanor Catton a castigat booke Prize pentru nuvela " Luminaries", canadienii s-au grabit sa o adjudece ca fiind de-a lor.
Dar Ms. Catton nu este si nici nu va fi produsul scolii canadiene. Da, ea a fost nascuta in Canada, insa s-a mutat in Noua Zeelanda cand avea 6 ani. Stiti ce scrie un plod de 6 ani ? Scrisori catre Mos Craciun !


Saul Bellow e considerat primul canadian care a castigat Nobelul pentru literatura. Dar el a parasit Canada cand avea 9 ani  ( clasa a 4 a ) si nu a publicat nimic, pana 20 de ani mai tarziu. El a devenit cetatean in 1941 si si-a petrecut intreaga viata in Europa si alte orase din USA . Scrierile lui nu au absolut nimic cu Canada, cu cetatenii canadieni sau cu cultura canadiana.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 515

Trending Articles